LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Maksat mutta et omista

  • Arkkiatri Risto Pelkonen ja Laura Huhtasaari
    Arkkiatri Risto Pelkonen ja Laura Huhtasaari
Julkisten varojen järkevä käyttö ja priorisointi ovat esillä erityisesti näinä taloudellisesti vaikeina aikoina. HUS:n lastenklinikan ahtaudesta, rapistumisesta ja vakavista sisäilmaongelmista puhuttu jo vuosia. Uusien tilojen tarve on siis tiedetty ja hankkeen olisi pitänyt olla jo pitkällä sairaanhoitopiirin elimissä. Tilanne saa kuitenkin hämmentävät käänteen, kun uuden lastensairaalan rakennuttajaksi ilmaantuu kaksi suomenruotsalaista säätiötä. Nämä perustavat hanketta varten uuden säätiön nimeltään Stiftelsen Nya Barnsjukhusets Stöd - Uuden Lastensairaalan Tukisäätiö. Lastensairaalan budjetiksi on asetettu 160 miljoonaa euroa. Rahaa saadaan julkisista varoista 80 miljoonaa euroa: Uudenmaan kunnilta 40 miljoonaa ja valtiolta 40 miljoonaa. 30 miljoonaa euroa on tarkoitus kerätä kansalaisilta ja yrityksiltä lahjoituksina. Loput 50 miljoonaa on vierasta pääomaa.

 

Omistusjärjestelyjä on kritisoitu aiheellisesti. Säätiön kautta rahoitusta hankkeelle tulee säätiöiden antamana alkupääomaa vain 300 tuhatta euroa ja lahjoituksina keräyksellä tavoitellut 30 miljoonaa. Lisäksi julkisuudessa on esitetty, että säätiö ottaa loppuosaan lainaa 50 miljoonaa. Tämän lainan kuittaa korkoineen myös HUS kuntiensa verorahoilla toimimalla valmistuneessa kiinteistössä 30 vuotta pääomavuokrasopimuksella. Näin ollen säätiö saa 100% omistuksen uuden lastensairaalan kiinteistöstä 300 tuhannen euron sijoituksellaan, kun taas HUS ja valtio saavat omistuksesta 0%, vaikka osallistuvat alkupääoman ja vuokrasopimuksen kautta rahoitukseen reilut 80%:ia. 30-vuoden vuokrasopimuksen jälkeen säätiö tuskin ilmaiseksi luopuu omistamastaan kiinteistöstä. Omaisuus on sen kenen nimissä se on ja omistaja yksin päättää mitä se omaisuudellaan tekee.

HUS:n valtuusto hyväksyi viime kesäkuussa hankkeen näillä ehdoilla lähes yksimielisesti. Vastaehdotus hylättiin, jossa omistus olisi jakautunut osapuolten sijoittamien varojen suhteessa. Miksi ihmeessä hankkeen yli 80% rahoittava HUS ja valtio eivät saa lainkaan omistusosuutta sairaalakiinteistöstä? Iltalehden haastatteleman HUS:n hallituksen pj:n mukaan valtion ministeriöt edellyttivät, että HUS on mukana samoilla ehdoilla kuin valtio eli lahjoituksella ilman omistusoikeutta. Voitte kysyä valtiovarainministeriöstä, sanoi hallituksen pj. toimittajalle.

Veronmaksajat ovat varmasti hyvin yhtä mieltä, siitä että jos jokin, niin lastensairaala kuuluu rakentaa verorahoilla. Arkkiatri Risto Pelkosen mielestä onkin hyvin erikoista, että edes vaurailla Uudenmaan kunnilla eivät rahat riitä erikoissairaanhoidon järjestämiseen. Kyse ei nähtävästi ollutkaan rahojen puutteesta, koska rahat lopulta tulevat verorahoista. Kyse on tahdon ja osaamisen puutteesta. Nyt välttämättömäksi tiedettyä lastensairaalahanketta vetää suomenruotsalainen säätiö keräten rahaa kansalaisilta, kunnilta ja valtiolta. Säätiön napattua hanke omistajasuhde lipeää julkiselta terveydenhuollolta irralliselle yksityiselle taholle luoden mahdollisuuden erilaisiin hyötymis- ja eturistiriitoihin. Viivan alle näyttää jääneen tylyt lukemat: maksat mutta et omista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Lastensairaala jos joku tulisi maksaa verovaroista, mutta kun valtio ei siihen suostu, eikä HUS siihen pysty, valtio ajaa HUS:in pelastavan ihmeen syliin. Tämä pelastava ihme on Lastensairaalan tukisäätiö, jonka pari yleishyödyllistä säätiötä on pökännyt aluilleen. HUS voi huokaista helpotuksesta, jos totta puhutaan.

Huhtasaari demonisoi tätä säätiötä "suomenruotsalaiseksi säätiöksi". Se hallituksen jäsenistön perusteella suomenkielinen. Esim. suomenkieliset huipputason lastenlääkärit ja mm. Antti Herlin valvovat säätiön hallituksesta käsin hankkeen toteutumista.

Tämä luulo on jo purettu aikaisemmin, joten Huhtasaari on hieman myöhässä. Toivottavasti ilkeämielinen kierre ei jatku paljon enempää, eikä kiinteistön rakentamisen hanke sabotoidu tällaisista ulostuloista enää enempää.

Laura Huhtasaari

"...valtio ei siihen suostu, eikä HUS siihen pysty"
Kyllä tuntuu kuitenkin rahaa tulevan sekä valtiolta että HUS:lta. Tämäntyyppinen toiminta, että rahaa annetaan, mutta ei osata itse järjestää, kertoo osaamattomuudesta.

Jotain on pielessä siinä, että Nyqvist kokee demonisoinniksi, kun mainitsen taustasäätiöiden olevan suomenruotsalaisia. Taustasäätiöt, jotka perustivat Stiftelsen Nya Barnsjukhusets Stöd - Uuden Lastensairaalan Tukisäätiön, ovat Svenska Kulturfonden ja Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne, jotka mitä selvimmin ovat suomenruotsalaisia. Jos olen väärässä, niin perustele toki.

Kukaan ei vastusta uutta lastensairaalaa. Mutta jos tämä hanke lähes kokonaan verorahoilla kustannettaan, niin tulisi sen olla kunnallisessa/sairaanhoitopiirin omistuksessa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Taustasäätiöt, jotka perustivat Stiftelsen Nya Barnsjukhusets Stöd - Uuden Lastensairaalan Tukisäätiön, ovat Svenska Kulturfonden ja Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne, jotka mitä selvimmin ovat suomenruotsalaisia. Jos olen väärässä, niin perustele toki."

Niin, nämä säätiöt perustivat tämän lastensairaalahankkeen mahdollistavan säätiön, ja lahjoittivat niihen rahaa. HUS:illa ei ole laillista keinoa lähteä keräämään rahaa hankkeeseen, ja valtio nyt luottaa ässäarpaan, joten säätiömalli on ollut kaiken a ja o jo pitkään. Nämä suomenruotsalaiset säätiöt siis lahjoittivat rahaa, mutta säätiö on kuitenkin heistä erillinen ja keskittyy ainoastaan kiinteistön toteutukseen. HUS:ille tämä on erinomainen diili ja siksi he ovat siihen lähes yksimielisesti lähteneet. Nämä suomenkieliset lastenlääkärit ja Antti Herlin eivät istu hallituksessa puhaltelemassa omiin taskuihinsa rahaa, vaan huolehtivat että Suomeen saadaan järjestettyä yhteisvoimin korkeatasoinen lastensairaalan kiinteistö.

Säätiö ei ole perinteisessä merkitysessä yksityinen taho eikä sitä omista kukaan, eikä sieltä makseta osinkoja. Kukaan muu ei ole edunsaaja kuin suomalainen sairastava lapsi.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #15

"HUS:illa ei ole laillista keinoa lähteä keräämään rahaa hankkeeseen.."

Höpö-höpö, on niitä sairaaloita rakennettu ennenkin. Nytkin rahoitus tulee yli 80% julkisista varoista. Itse rahankeräys tulee järjestää muuta kautta: hankkeeseen olisi voitu saada erilaisten keräys-/potilasyhdistysten kautta kansalaisten lahjoitusrahaa niinkuin nytkin ja osoittaa keräystuotto suoraan HUS:lle lastensairaalan rakentamiseen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #19

Husin tulosyksikön johtaja Jari Petäjä kertoo:

– Kansalaiskeräys sairaalaa varten ei olisi ollut laillinen, jos haketta olisi vetänyt Hus. Valtion olisi myös ollut lähes mahdotonta lähteä hankkeen rahoittajaksi jos vastapuoli olisi ollut Hus eli yksittäinen kuntayhtymä.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #20

Pitää paikkansa että HUS ei olisi voinut itse keräystä järjestää. Keräyksen järjestämiseksi tarvitaan kyllä säätiö tai yhdistys, mutta luontaista on keräyksen jälkeen lahjoittaa tuotto suoraan tuettavalle organisaatiolle eli HUS:lle lastensairaalan rakentamista varten. Lahjoittaminen sairaalalle/klinikalle jne. on täysin sallittua, lainsäädäntö koskee rahankeräyksen järjestämistä. Miksi nyt hanketta ajava säätiö ei lahjoita keräysrahaa HUS:lle, vaan sen pitää päästä omistajaksi valmistuvaan lastensairaalaan?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä varten nyt on niin taloudellisesti vaikeata, ettei muka mihinkään ole vara. Mitä varten valtio on hukannut taloudellisesti tuottavan pääomansa?
Onhan työvoimaa ainakin käytettävissä, työttömiä rakennusmiehiä on kymmeniä tuhansia.
Eihän koko talous voi roikkua olemattoman rahan varassa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei kai se ole varallisuudesta kiinni. Oletan, että nyt on ajateltu niin, että syöpäsairaat lapset ovat sellainen asia, joka perinteisesti hoidetaan nessuliinat kädessä nyyhkien ja hyväntekeväisyyttä harjoittaen. Lastenlinnakin rakennettiin säätiömallilla, joten tämä nyt ei suoranaisesti ole mikään uusi juttu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Yliopistotkin joutuvat nykyisin haalimaan lahjoitusvaroja.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Voisiko vaalirahoituksella olla jotain tekemistä tämän projektin rahoituskuvion takana?

Kysymyshän on näiden säätiöiden yhteiskunnalta saamasta tuesta. Tuesta jonka vaaleilla valittavat politiikot ovat päättäneet.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oleellista on kenen omistukseen kiinteistö tulee kun maksajina on lähes sataprosenttisesti valtio, HUS ja keräykseen osallistuvat kansalaiset. Eihän se voi olla oikeudenmukaista tai edes laillista että kerääjä jää omistajaksi ja hyödyntäjäksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Perusperussuomalainen avaus. Jos suomenruotsalaisia on mukana säätiössä, se on epäilyttävää. Jos säätiöt rahoittavat puolueiden toimintaa, se on epäilyttävää. Jos puoluetuki kanavoidaan Soinin säätiöön, se on normimenoa ja ok.

http://www.radionova.fi/ohjelmat/enbuske-linnanahd...

Ilmeisesti sitä lastensairaalaa ei olisi vieläkään alettu puuhaamaan, elleivät yksityiset ihmiset olisi pistäneet toimeksi. Kaiken lisäksi nyt näyttää siltä, että tulostakin alkaa syntymään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyllähän meillä kaikilla on muistissa ne Vanhasen Matin ja Kanki-Kaikkosen seikkaulut!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mielestäni en ottanut kantaa Perussuomalaisten säätiön laillisuuteen tai laittomuuteen. Pelkästään suhtautumisen ristiriitaisuuteen. Sen lisäksi pidin Huhtasaaren avausta tasan perinteisenä perussuomalaisena tarkoituksenmukaisuutena. Vaikea sanoa, oliko tyhmyys tässä tapauksessa pelkästään tahallista vai ihan vain laiskuutta ottaa asioista selvää.

Vanhasta ei ole edes syytetty mistään. Kaikkonen taas olisi minun mielestäni voinut ottaa vastuun tunaroinnistaan jo ennen oikeuden tuomiota.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kuuntelin tuon ohjelmaklipin ja toivon että kaikki muutkin kuuntelisivat sen. Toivottavasti pj. Anne Berner jaksaa tsempata kaiken halveeraamisen ja "somefaktailun" keskellä.

Käyttäjän JarmoRouhiainen kuva
Jarmo Rouhiainen

Suomenruotsalaisten säätiöiden toiminta on tabu. Jos joku niistä jotain julkisuudessa mainitsee, on se varma tapa saada lokaa niskaansa. Ainakin hänet tästä maininnasta leimataan herkästi, kuten saamme huomata.

Jos valtio rahoittaa huomattavalla osuudella jotain yksityistä hanketta ilman omistusosuutta, on se rahansiirtoa veronmaksajilta omistajalle. Seuraa rahaa, kuten viidakon sanonta kuuluu.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Rouhiainen. Säätiön hallitus: 5 suomenkielistä, 1 ruotsinkielinen ja 1 saksankielinen. On melko historiallista että tällainenkin älytön tieto jouduttiin julkistamaan, koska ruotsinkielisistä säätiöstä lässyttäminen äityi niin pahaksi. Että se siitä tabuista!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Et sitten käynyt kuuntelemassa...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oleellista on kenen omistukseen kiinteistö tulee.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Huhtasaari:
"Omaisuus on sen kenen nimissä se on ja omistaja yksin päättää mitä se omaisuudellaan tekee."

Säätiö:
"Säätiön säännöt mahdollistavat kiinteistön lahjoittamisen HUS:lle tai sen tilalle syntyneelle julkiselle toimijalle. Säännöt edellyttävät, että kiinteistö voi olla vain julkisen lastensairaalan käytössä. Lastenlinna rakennutettiin aikanaan säätiömallisena ja säätiö myöhemmin lahjoitti kiinteistön HUS:lle."
http://uusilastensairaala2017.fi/info

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Laura Huhtasaari

"Lastenlinna rakennutettiin aikanaan säätiömallisena ja säätiö myöhemmin lahjoitti kiinteistön HUS:lle."

Huomioiden verovarojen osuuden, olisi tämä lastensairaala syytä kyllä lahjoittaa HUS:lle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Säätiön säännöt mahdollistavat kiinteistön lahjoittamisen HUS:lle"

Säätiön edustaja ilmoitti julkisesti että säätiö voi lahjoittaa kiinteistön HUSille tai pitää sen itsellään.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Säännöt edellyttävät, että kiinteistö voi olla vain julkisen lastensairaalan käytössä."

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #38

"Säännöt edellyttävät, että kiinteistö voi olla vain julkisen lastensairaalan käytössä."

Oleellista on että säätiö voi ohjata tuotot minne haluaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #44

"Säätiö ei tee voittoa sairaalalla. Kaikki yli jäävät varat suunnataan lastensairauksien tutkimukseen säätiön sääntöjen mukaan."
http://uusilastensairaala2017.fi/info

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #49

"Säätiö ei tee voittoa sairaalalla. Kaikki yli jäävät varat...."

Mitä nuo "yli jäävät varat" ovat paitsi voittoa? Ainoastaan mielikuvitus on rajana minne voitot käytetään, sanoo säännöt mitä tahansa.

Oleellista on miksi sairaalakiinteistö jää säätiön omistukseen vaikka valtio ja HUS maksaa sen lähes kokonaisuudessaan?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #54

Jos rahat menisivät mihin tahansa, se tarkoittaisi valvonnan pettämistä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #38

Ei ainakaan ko. säätiön säännöt!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #47

Mihinkäs tämä näkemys perustuu?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #52

Ko. säätiön sääntöihin. Säännöissä ei mielestäni puhuta mitään uuden lastensairaalan omistuksen muutoksista tulevaisuudessa.
Juristi Kämäräinen voi tietenkin löytää näistä säännöistä jotakin asiaan liittyvää.

http://uusilastensairaala2017.fi/resource/files/do...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #63

Pykälässä kolme mainitaan myös mahdollisuus antaa lahjoituksia.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #67

Niinpä! Ainoastaan mahdollisuus antaa lahjoituksia!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #68

Minusta muotoilu on parempi kuin velvollisuus antaa lahjoituksia johonkin suuntaan, jolloin se jokin suunta asian tietäessään voi elää kuin pellossa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eli säätiön sääntöjä voi muuttaa myöhemmin?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #40

Säätiölain 17 §:n 2 momentti:
Säätiön tarkoitusta voidaan muuttaa vain, jos säätiön varojen käyttäminen sille määrättyyn tarkoitukseen on mahdotonta tai olennaisesti vaikeutunut, varojen vähyyden vuoksi tai muusta syystä kokonaan tai huomattavalta osalta hyödytöntä taikka lain tai hyvien tapojen vastaista. Uusi tarkoitus ei saa olennaisesti poiketa alkuperäisestä tarkoituksesta. Päätös säätiön tarkoituksen muuttamisesta on, jollei siitä ole säätiön säännöissä toisin määrätty, tehtävä vähintään kolmen neljäsosan ääntenenemmistöllä. (27.3.1987/349)
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1930/1930010...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko Kämäräinen tutustunut Bensowin säätiön toimintaan tai lähinnä säätiölain rikkeisiin?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tiedän tapauksen.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Husin hallituksen varapuheenjohtaja on perussuomalainen.

Laura Huhtasaari

Niin? Onko sinulla tietoa, että hän olisi kannattanut tätä omistaja mallia?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kyseessä on Slunga-Poutsalo, joka on julkisesti puolustanut tätä hanketta Perussuomalainen-lehdessä. Kai luet lehteä?

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #53

Luen. Halusin vain, että puhutaan suoraan. En ole väittänyt, että säätiön tarkoitus olisi tehdä voittoa tai että kyseessä olisi "paha" säätiö. Kritisoin omistajasuhdetta ottaen huomioon rahoitusosuuden. Kai sellainenkin mielipide on demokratiassa sallittu?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #58

Puhutaan suoraan, mutta tarkistetaan ensin taustatiedot.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #59

Mitkä taustat ovat jääneet tarkistamatta?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #60

ko. säätiön säännöt ja niiden tarkoitusperät sekä mahdollisuus vaikuttaa kiinteistön käyttöön, säätiölaki, säätiön hallitus ja sen ruotsinkielisyys, Slunga-Poutsalon rooli ja kanta Husissa.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #61

Ei ole epäselvää. Mainitsemasi asiat eivät muuta omistajasuhdetta. Sitä kritisoin. En kritisoi ruotsinkielisyyttä ym.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #62

Sattuuhan sitä. Kaikki ei aina mene niin kuin Strömsössä.

Käyttäjän riikkapoutsalo kuva
Riikka Slunga-Poutsalo Vastaus kommenttiin #62

Kun nimi mainittiin niin pakko kommentoida ;)

Keskustelu uudesta lastensairaalasta on juuri nyt paikallaan. MITÄÄN sopimuksia niin tontin käytöstä kuin sairaalan vuokraamisesta ja sairaalan luovutuksesta ei ole vielä tehty. Tontin osalta keskustelu ja sopimuksen sorvaaminen alkaa tälle keväälle HUSsin hallituksessa. Nyt käyty julkinen keskustelu antaa hyvää pohjaa sopimuksen sisällölle. HUSsin valtuusto on päättänyt vain 40 milj. euron käyttämisestä tähän hankkeeseen, jonka suurin valmistelutyö on tehty edellisen HUSsin hallituksen ja valtuuston aikana.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #81

Slunga-Poutsalo oikoo hyvin säätiömalliin liittyviä kohuja ja väärinkäsityksiä Perussuomalainen-lehden jutussa, jota suosittelin luettavaksi.

http://uutiset.perussuomalaiset.fi/slunga-poutsalo...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ei tähän juttuun pidä RKP:tä sekoittaa. Kytkös rkpläisiin säätiöhin on lähinnä vain sattuma.

Kysehän on lähinnä Kokoomuksen politiikallaan aikaansaama tilanne. Ihmetyttää, kun vasemmistopuolueet eivät reagoi tilanteeseen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kyllä vasemmistossa on ollut nurinaa aiheesta, mikäli sosiaaliseen mediaan on luottaminen. Ei tosin räväköitä ulostuloja.

Olli Kankaanpää

Samasta asiasta joku kirjoitti tähän lehteen aiemmin blogin, joka minun ja samalla myös blogiin saapuneen ensimmäisen kommentin jälkeen poistettiin. Onko sana nyt vapaa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ei tätä Kokoomuksen yms. pyhää lehmää saa arvostella.

Taustalla tässä jutussa on Kokoomuksen ideologia, jonka mukaan yhteiskunnallisia toimintoja täytyy yksityistää huolimatta siitä, että kulut yhteiskunnalle kasvavat.

Olli Kankaanpää

Näin minä myös asian ymmärrän. Tästä tehdään ennakkotapaus.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jäädään edelleen kiihkeästi odottamaan ensimmäistä aidosti rakentavaa perussuomalaista avausta. En pidättele hengistystä sitä odotellessa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Uimonen heitti ensimmäisen kiven.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Uimonen heitti ensimmäisen kiven."

Aivan kuin ns. juristi Kämäräinen ei olisi lakikirjaa nähnytkään.

Mikä ei ole oikeus ja kohtuus ei voi olla lakikaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kaunis on ilmakin tänään.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Väärin sammutettu"?

Julkinen valta oli käytännössä kyvytön vastaamaan lasten hoidon tarpeeseen. "Säätiön napattua hanke omistajasuhde lipeää julkiselta terveydenhuollolta irralliselle yksityiselle taholle luoden mahdollisuuden erilaisiin hyötymis- ja eturistiriitoihin."

Millä tavoin omistuspohja saattaisi sitten kirjoittajan mielestä vaarantaa lapsipotilaiden edun?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kukahan on tämän ns. yhteiskunnan kykenemättömyyden on aiheuttanut?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei pidä kysyä kuka, vaan mikä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"Kukahan on tämän ns. yhteiskunnan kykenemättömyyden on aiheuttanut?"
Yleinen haluttomuus veronmaksuun puolueesta riippumatta!
Veroilla tänne voidaan rakentaa useampikin sairaala mutta se pahus kysyisi verotuloja.
Ei tässä oikein säätiötä voi syyttää vaan politikkoja jotka tekivät tämän mahdolliseksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #104

Muuten nappiin, mutta vika ei ole "poliitikkojen". Kumman "vika" on, valitun vai valitsijan?

Syyllistä etsiessään äänioikeutetun kansalaisen on syytä vilkaista ensimmäiseksi peiliin!

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #109

Jos nyt oikein ymmärrän niin kansalainen on äänestänyt politikon joka ei uskalla veroja sairaalaa varten kerätä koska kansalainen ei enää häntä valitsisi.
Noin ajatusleikkinä.
Jörn Donnerhan 90 luvulla sanoi olevansa eduskunnassa ainoa joka ei pelkää työpaikkaansa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #113
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #104

Pitäisi muitakin tuloja olla kun verojotuloja.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Pieni korjaus: "Julkinen valta" ei suinkaan ollut kyvytön hoitamaan asian. "Julkinen valta", äänestäjäkunta, oli yksinkertaisesti haluton hoitamaan asian.

"Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle". Ei eduskunnalle, vielä vähemmän hallitukselle. Eduskunnan voi vaihtaa, kansaa, valtiovallan haltijaa, ei.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Samanlainen "maksat mutta et omista" säätiöjärjestely on myös perussuomalaisten sisällä. PS maksaa Perussuomalaisten tukisäätiölle, mutta ei omista mitään. Alkupääomaa tukisäätiöllä ei käytännössä ole ollut, kun se hankki toimistokiinteistön, vaan rahat lainattiin puolueelta, joka oli saanut ne puoluetuen kautta. Samaten jäsenten jäsenmaksuvaroja siirretään säätiölle, näin jäsenetkin "maksavat mutta eivät omista". Lisäksi tukisäätiön perustehtävä on tukea puoluetta - sitä se ei kuitenkaan tee - vaan puolue tukee tukisäätiötä. Puolueen tukeminen on Perussuomalaisten tukisäätiön keskeinen tehtävä, joka on määritelty säännöissä.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Itse ihmettelen, että miksi esim. MLL tai jokin muu vastaava järjestö ei saanut näiltä säätiöiltä tätä 300 000e "avokätistä pesämunaa" jolla se olisi voinut perustaa vastaavan säätiön ja Silloin käsittääkseni kenelläkään ei pitäisi olla asiasta puolesta eikä vastaan kommentteja? Ainoastaan kehuja olisi tullut tälle "emosäätiölle" joka mahdollisti kaiken siis aivan kaiken, koska muutenhan suomeen ei oltaisi saatu lastensairaalaa. Kun kerran tämän "pesämunan" tarkoitus oli alunperinkin saada vain lastensairaala rakennettua ni silloinhan olisi ollut ihan sama vaikka se olisi ollut sitten esim. tämä MLL, eikö totta? ps. sit ku tähän uuteen säätiöön haetaan palkollista työvoimaa ni toivottavasti paikat on haussa mollin kautta... No paras puoli on edelleen se, et lapset saa uuden sairaalan ja saahan siinä muutama rakennuspuolen kaveriki töitä näin taantuman aikana...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ne rakennuspuolen kaverit taitavat tulla suurimmaksi osaksi Virosta ja Puolasta.

Käyttäjän kalevisaas kuva
Eero Saastamoinen

Hyvä alustus on tässä blogissa!

Tällaisilla säätiöillä on 70 vuotta kerätty miljardeja omaisuutta sotaveteraanien nimissä ja sitten, kun kaikki veteraanit ovat kuolleita, säätiöt ovat ainoastaan yksin ja varakkaita!

Tämä yhtälö se on juuri se väärä omistussuhde ja herrojen pesäpuu!

Niko Hakuninen

Kyllä tämä arvostelu on ainakin itseni vakuuttanut.
- Suomessa ei kannata tehdä mitään sellaista josta on yleistä hyötyä. Jokainen ajatelkoon vain itseään ja omaa etua.
Arvostelijoilta voisi kysyä mitä he ovat tehneet yhteiskunnan hyväksi?
Ja meneekö veikkaukseni pieleen että suurin ongelma on se että keräys mahdollistetti suomenruotsalaiset säätiöt.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Säätiön säännöt mahdollistavat kiinteistön lahjoittamisen HUS:lle tai sen tilalle syntyneelle julkiselle toimijalle."

Mutta eivät velvoita. On siis mahdollista, että säätiö eli omistaja veloittaa käyttäjätahoja käyvän vuokratason mukaisesti niin kauan kuin kiinteistöä käytetään ao. tarkoitukseen. Tässä maistuu fantastinen tili. Omistetaan kymmeniä vuosia kiinteistö, josta peritään vuokraa. Kiinteistön omistus on saatu 300.000 euron pääomalla. Kaikki kiinteistön ylläpito- ja kehityskorjaukset sisällytetään tietenkin vuokraan.

Omistajasäätiön kielellä ei ole merkitystä olkoon se vaikka sitten klingonia. Mutta hankkeen kokoon lyöneiden fiksuudella on. He ovat todella rahoitusalan, verotuksen ja säätiö/yritystoiminnan ammattilaisia viimeisen päälle.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hankkeen suojelija/vetäjä Anne Bernerhän kai bongasi Matti Vanhasen Perheyritysten liiton toimariksi? Tämä kertoo jo aika paljon.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jos kansalaiset mieluummin lahjoittavat rahojaan tällaisille talousneroille kuin maksavat lastensairaalan veroina, niin ketä pitäisi syyttää - "talousneroja" vai äänestöjiä, kansalaisia? Vai pitääkö yipäätään syyttää, kun vaihtoehto on, eikä sitä haluta käyttää?

Käyttäjän kalevisaas kuva
Eero Saastamoinen

Toisten rahoillahan voi olla vaikka tyhmäkin!

Miksei sitten kansa perusta täysin yksityistä sairaalaa!

Miksi kaikki isot yksityiset lääkärikeskukset ovat veroparatiisi-
yhtiöiden hallussa!

Miksei kotimainen raha halua omistaa yksityistä sairaalaa!

Miksi yksityinen raha kerjää almuja yrityksiltä ja kansalaisilta ja kunnilta sekä valtiolta!

Ja eikö tätäkään saa täällä arvostella?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Urpilainen jahtaa pää hiessä veroparatiiseissa olevia rahoja, mutta ei ole yhtään huolestunut valtakunnan sisäisistä veroparatiiseista = säätiöt.

Kyllä mua piensijoittajana ärsyttää, että säätiöillä on verovapaus ja piensijoittajaa verotetaan kaikesta mahdollisesta.

Täällä on puhuttu säätiön kielestä ja onko sillä merkitystä? Totta kait säätiön kielellisellä taustalla on merkitystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset