LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Ei tuhlata turhaan

Puhelinmyyjä soitti ja mainosti edullista lehteä. Lisäksi hän kertoi kuinka paljon saisin kaiken sortin tavaroita lahjaksi lehden lisäksi. Vastasin myyjälle, että kun joku vain hakisi nämä entisetkin turhat roinat kotoani pois. Niitä kertyy, vaikka ei mitään tarpeetonta mielestään ostaisi. Jatkoin myyjälle, että vaikka lehden tilaisin, niin niitä tavaroita en halua. Lehtitilausta ei myöskään tällä kertaa syntynyt.

Meillä on taloyhtiön pikkujouluissa teemana ”anna toiselle lahjaksi itsellesi tarpeettomaksi käynyt tavara”. Talouskasvun ei tule perustua tarpeettoman tavaran hankinnan kuplaan. Vanhempani auttavat ja viettävät paljon aikaa lasteni kanssa. Jouluisin haluaisin muistaa heitä arvokkailla lahjoilla. Äitini on jo monena vuonna sanonut minulle hyvin tiukasti, että ei aio vuokrata tai ostaa lämmitettyä tilaa tarpeettomille tavaroille. Hänellä on jo kaikkea, mitä ihminen tarvitsee. Suklaata ja vessapaperia saan kuulemma kuitenkin halutessani tuoda.

Kierrätys on tarpeellista, mutta vielä parempi olisi, jos saisimme kierrätettävän tavaran määrää vähenemään. Esimerkiksi sähkölaitteet tulisi suunnitella kestämään. Uudella sähkövatkaimellani oli takuuaika kaksi vuotta ja vatkain hajosi puoli vuotta takuuajan umpeuduttua. Äitini lahjoitti minulle vanhan sähkövatkaimen, jonka oli aikoinaan 70-luvulla ostanut anopilleen lahjaksi ja saanut takaisin perinnön yhteydessä. Kyseinen vatkain toimii edelleen moitteettomasti.

On harmillista, että tuotteiden kestävyys ei ole myyntiargumentti entiseen tapaan. Onko kestävä tuote markkinamiehen painajainen? Käyttäjät hylkäävät helposti laitteen, jos sitä on kallista tai vaikeaa huoltaa. Jos oikeasti olisimme kiinnostuneita ympäristöstä, vaatisimme siirtymistä kertakäyttöisyydestä tuotteiden ja tavaroiden kestävyyteen.

Lapsillekaan ei aina tarvitse ostaa uutta tavaraa edes joululahjaksi. Tärkeä osa lapsen kasvua on opettaa ymmärtämään rahan arvo. Tyttäreni joskus pari vuotta sitten sanoi kaupassa, että äidin kortilla saa mitä vaan. Nykyään koululaisena hän osaa itse jo pyytää lelukirppikselle, koska siellä viisi euroakin on iso raha. Samalla pieni lapsi oppii, että raha loppuu kun sitä käytetään. Opittuaan miten raha toimii, monet lapset osoittavat yllättävää säästäväisyyttä. Taloudellinen harjoittelu suojaa lapsia vielä aikuisenakin. On hyvä, että lapsi oppii säästämään systemaattisesti asioita varten. Liian hyvältä kuulostavia pikavoittoja ei kannata tavoitella.

Hyviä joulun pyhiä ja onnea vuoteen 2015!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Juhani Penttinen

Omassa taloyhtiössäni on jätehuoneen yhteydessä tavaroiden kierrätyspiste. Sinne voi jättää tavarat joita ei tarvitse. Paljon siellä näyttää olevankin esim. kirjoja,vaatteita, elektroniikkaa,astioita jne. Jos joku ei vain kelpaa enää niin sitten ulkopuolinen toimija hakee kerran kuukaudessa kelpaamattomat tavarat ne edelleen kierrättääkseen.

Systeemi on mielestäni hyvä varsinkin autottomalle jolle olisi joskus isokin vaiva päästä eroon jostakin isommasta esineestä. En tiedä miten yleistä tälläinen on mutta suositeltavaa.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Tällaisten puhelinmyyjien puhetulvan katkaisen heti alkuunsa ilmoittamalla että en ota vastaan mitään "ilmaisia" lahjoja enkä myöskään tilaa mitään. Sitten totean että hän käyttäisi aikansa itselleen hyödyllisemmin jonkun toisen kanssa. Lopuksi päätämme puhelun toinen toisellemme kohteliaasti ja toivottelemme hyvät päivänjatkot.

Lopuksi: Hyvää Tapania ja Vuotta 2015!

Mika Samuel Kiekkijev

Olipa hyvä esimerkki siitä miten yksinkertaisia tärkeät asiat usein ovat, jopa lasten kasvattamisessa aivan kuten kaikessa muussakin.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Mietin, eikö Suomelle parasta olisi jos vaikka mainitut sähkölaitteet valmistettaisiin omalla maaperällä, nölkävyön kiristämisen sijaan? Nopea kulutusyhteiskunnan alasajo johtaa massatyöttömyyteen, joka täällä sitten koskettaisi ainakin näitä pienpalkkaisia; myyjiä, kuljettajia ja mainostoimistojen työntekijöitä ja jakelijoita, nyt tästä ensimmäiseksi lueteltuna.

Tosin säästämisasteen parantaminen voisi lisätä potentiaalia kotimaisiin investointeihin. Pitää muistaa monien rahankäytön kohteiden olevan muuta kuin materiaa, vaikka ne tarjoavat elannon sadoille tuhansille suomalaisille. Eli saksalaisen oluen sijaan voisi ostaa vaimolle suomalaisen manikyyrin etc.. Vaikka paras sääsätösuhde saataisiin aikaan nykyiset työpaikat säilyttämällä ja verotusta keventämällä.

Siksi ehdottaisinkin, ettei säästettäisi, vaan ostettaisiin suomalaista kallista - kuten isänikin sanoi, köyhällä ei ole varaa olla nuuka.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Blogistille tuli siis soitto lehtimyyjältä ja hän ärsyyntyi.

Suomeksi tehty lehti tottakai luo työpaikkoja Suomeen. Jos kukaan ei lehtiä osta, tai ne tosiaan kierrätetään taloyhtiössä asunnosta toiseen, ei lehdenteko kannata ja suomalainen lehti kuihtuu pois.

On tekopyhää vastustaa suomalaisten työpanoksen myyntiä samalla kun haukutaan lehtien "kertakäyttöä". Ei lehtiä luoda "kestävään käyttöön" vaan lukuelämyksiksi silloin kun ne ovat tuoreita.

Onko perussuomalaisille tärkeää että kukaan ei osta suomalaisille kirjoitettuja lehtiä?

Laura Huhtasaari

En minä ärsyyntynyt. Miksi ärsyyntyisin? Minulle tulee jo kaikki lehdet, jotka haluan kotiini, siksi en tilannut tätä uutta lehteä. Joulusiivouksen yhteydessä huomasin jälleen, kuinka paljon turhaa roinaa minulla on. Siksi sanoin puhelinmyyjälle, että niitä tavaroita en kuitenkaan halua. Hän nauroi. Hyvä henkinen keskustelu meillä oli.

Jos lukisit kirjoitukseni uudestaan, ymmärtäisit sen pointin paremmin.

Lehdet on helppo kierrättää toisin kuin sähkölaitteet.

Jyrki Paldán

Niin kauon kun tärkein tuotantoa ohjaava insentiivi on voitto - käytön tai tarpeen sijaan - keksitään ja toteutetaan järjettömyyksiä, kuten suunniteltua vanhenemista.

Joissain räikeimmissä tapauksissa suunniteltu vanheneminen tekee tuotteen valmistuksesta jopa hankalampaa ja kalliimpaa. Resursseja kuluu enemmän, päästöjä syntyy enemmän, jätettä syntyy enemmän ja turhaa työtä tehdään valtavat määrät. Kuluttajakin saa vähemmän käyttöhyötyä ja maksaa enemmän. Omistajille voittoa tulee lisää suuremman volyymin ansiosta, joten tuotanto on siis kannattavaa rakentaa tuon mallin mukaan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Näin joulun alla kerron oman sukuni perinteen. Me aikuiset "kirjoitamme pukille", eli kerromme mitä oikeasti tarvitsemme. Jännitys on siinä, mitä toiveitamme pukki noudattaa. Turhaa krääsää emme toisillemme osta. Lapsia toki hellimme enemmän.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jos blogistin puoluekanta ei lukis kuvan alla, niin luulis hänen olevan vihreä immaterialismissaan. :o)

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Tästä samaa mieltä.. Ihan turhaa tuottaa tarpeetonta tavaraa. Sen työllistämisvaikutukset ovat suunnilleen samat kuin että kannettais vettä kaivosta toiseen kaivoon, ja maapallo vaan kuormittuu.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ongelman ydin: Mikä on "tarpeetonta"?

Jari Vuorinen

Tarvittaisiin direktiivi ellei peräti kansallinen laki joka määrää tavaralle minimieliniän.(Tässä olis vihreille agendaa-ja muillekin-sillä hiilijalanjälki jää pienemmäksi kun valmistetaan kestäviä tavaroita.

Minimielinikä voisi tavarakohtaisesti vaihdella 5-20vuotta.Mikäli tavara hajoaa normaalikäytössä alle minimieliniän,seuraisi siitä sakkoa valmistajalle.Kestäviä tavaroita pystyttäis valmistamaan kun ei oltais vaan niin pirun ahneita.

Ja maailma pelastuisi...

Minä myin sähkösopimuksia puhelinmyyjänä hienommalta nimeltään Telemarkkinoijana.Myytiin suoraan pörssisähköä ja hommassa oli kusetuksen tuntua(asiakkaat ei ehtiny tajuta mitä ne osti).Firma(Market Energia), jonka piikkiin me myytiin,joutui sitte Markkinatuomioistuimeen joka näytti missä mennään eli sieltä tuli sapiskaa ja hyvin alkanut myynti kuivui kasaan,tyssäs tyystin.

Alussa oltiin siinä uskossa ,että tehdään ihmisille hyvää kilpailuttamalla sähkösopimuksia myymällä halpaa sähköä mutta vuoden päästä totuus oli toinen.Että tämmönen kokemus mulla puhelinmyynnistä.

Lehtiä en lähtis myymään nykyisillä ansaintamahdollisuuksilla.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kestävien tavaroiden onelma on

1) työllisyys

2) kehitys

ja

3) kansantalous

Jos käyttöikä määrättäisiin laissa, se johtaisi onelmiin. Esimerkiksi henkiläautoista tiedetään, että ne pystyttäisiin valmistamaan lähes "ikuisiksi", kestämään omistajansa eliniän (pl. kuluvat osat). Tämä johtaisi kuitenkin siihen, että suurin osa autotelollisuudessa työskentelevistä jutuisi melko nopeasti työttömiksi, kun "ensimmäinen kierros" on myyty. Juuti tästä tietoisena autotehtaat tekevät autoista vähemmän kestäviä.

Toinen syy on kehitys. Autojen kohdalla tianne ei ole niin selvä, kuin esimerkiksi tietokoneiden: kuka haluaisi ostaa tietokoneen, jota käytettäisiin seuraavat 10 vuotta? Toisin sanoen, käytännössä, kuka haluaisi ostaa 10 vuotta vanhan tietokoneen? Ajatus kestämisestä lopettaisi tuotekehittelyn melko nopeasti.

Kolmas syy on kansantalous: kansantalous, elintasomme, perustuu RAHAN liikkeisiin. "Jatkuva kasvu" ei tarkoita tavaramäärän lisäämistä, vaan rahan kiertoa. Raha ei kulu, eikä se lopu. Jos kulutustavaroista tehdään 10 vuotta kestäviä nykyisen lyhyen käyttöiän sijaan, rahan kiertonopeus hidastuu ja elintasomme alkaa väistämättä laskea.

Rahaa kuvaa analoiana parhaiten veden kiertokulku: se sataa alas maahan, mahdollistaa elintarviketuotannon ja haihtuu taas illmaan sataakseen uudelleen. Raha toimii aivan samoin. Toisin sanoen, kun sateet vähenevät (käyttöikä kasvaa liikaa), elintaso laskee. Kun sateet kasvavat liian suuriksi (käyttöikä lyhenee liikaa) kaikki joutuu veden valtaan, ja sato menetetään.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Terveiset Lauralle ja HYVÄÄ vuotta odotellaan!

Kulutustavarat nykyisin usein valmistetaan ehkä 10 vuoden käyttöikään. Itselläni on 51 vuotta vanha sähkömankeli edelleen käytössä. Mitä vähemmän elektroniikkaa sitä kestävämpi laite on.
En henkilökohtaisesti kierrätä paljoa esimerkiksi vaatteita sillä käytän ne yleensä niin huonoon kuntoon, ette niissä ole kierrätettävää. Lasten vaatteita ja tavaroita kierrätetään nykyisin kuten ennenkin ainakin sukulaisten ja tuttavien kesken. Kirpputorit ovat hyvä keksintö. Taidan taas tässä lastenlasten kanssa piipahtaa jossain niistä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Yksi keskeisistä syistä sille, että meillä menee, niin kuin nyt menee, on, että jo lapsesta saakka taotaan (tai ainakin yritetään takoa) lasten päähän, että "raha kuluu" ja sitten "raha loppuu". Ei raha yhteiskunnasta koskaa lopu, eikä se mihinkään kulu.

Lisää kansatalouden perusteista - jotka ihan OIKEASTI kannattaisi lapsilleen opettaa - täältä:

http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152551-kans...

Siellä kannattaa lukeminen aloittaa osasta: Raha, mitä se oikein on.

Laura Huhtasaari

Kansantalouden perusteet ovat isompi asia. Varallisuuden määrä on maailmassa "vakio", omistajat vaihtuvat.

On tärkeää oppia ymmärtämään, että perheellä on tietyn verran rahaa kuukaudessa käyttää ja jos laitat sitä johonkin se on pois jostain toisesta. Tuntuu, että päättäjämmekään eivät tätä asiaa ymmärrä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Talouskasvun ei tule perustua tarpeettoman tavaran hankinnan kuplaan."

Tässä olet osunut napakymppiin. Asiaa eivät yleensä nk. vihreät (en tarkoita puoluetta, vaan asennetta) useimmiten ymmärrä:

Kasvu perustuu tuotannon arvon kasvuun, ei sen määränkasvuun. Ongelmana on, että arvon kasvussa usein lasketaan "väärien" yksiköiden arvoa, mikä johtaa vääristyneisiin talouslukuihin.

Käyttäjän KalleLeinikka1 kuva
Kalle Leinikka

Itselläni on salainen numero juuri sen takia että kyllästyin aikoinani puhelinmyyjiin. Tosin teleoperaattorin puhelinmyyjät edelleen soittelevat. Kampanjahintaisen liittymän ehtona on että vastaanottaa teleoperaattorin yhteistyökumppanien viestejä ja puhelinsoittoja.

En edes lähde keskustelemaan puhelinmyyjien kanssa, vaan totean suoraan:" Kiitos, en tilaa mitään. Kuulemiin! klik." Saattaa tuntua tylyltä, mutta se säästää meidän molempien aikaa, eikä puhelinmyyjän esimies voi nauhoja kuunneltuaan antaa negatiivista palautetta myyjälle siitä että hän päästi minut liian helpolla.

Sen sijaan vanha äitini menee näiden myyjien halpaan, ja hyvin usein minä saan sitten peruuttaa niitä tilauksia seuraavana päivänä. Olen yrittänyt psyykata häntä siten, että mitään ei osteta, vaan oletusvastaus kaikkeen on ei. Silti, kun myyjä sanoo äidilleni että tämä pitää nyt ehdottomasti tilata, tai muuten tapahtuu jotain negatiivista (liittymä lakkaa toimimasta tjs.), hän menee vipuun ja tilaa jotain sellaista mitä hän ei tarvitse.

En tarkoita että puhelinmyyjä välttämättä syyllistyisi valehteluun, mutta kun puhutaan asioista mitä äitini ei voi edes teoriassa ymmärtää, vilpittömässä tarkoituksessa esitetty ilmaisukin voi kuulostaa äitini korvissa vakavalta, johon on reagoitava välittömästi.

Tavaroista tosiaan voisi tehdä huomattavastikin kestävämpiä. Kalifornian Livermoresta löytyy hehkulamppu, joka on palanut lähes yhtäjaksoisesti 113 vuotta, tosin vain muistaakseni 4 W teholla, mutta kuitenkin. Muistan lukeneeni myös tietokoneesta joka on ollut käytössä yli 50 vuotta.

Tuttavallani on Wicström-merkkinen venemoottori, joka on valmistettu 50-luvulla, ja se toimii edelleen. Toki siihen on tehty remppaa välillä, mutta kuitenkin. Kone on yksinkertainen ja helppo korjata, ja ainakin silloin kun viimeksi puhuimme asiasta, siihen sai edelleen ostaa varaosia.

Mutta siinä toisaalta olikin sen ongelma. Kun ostat yhden, ei tarvitse koskaan ostaa uutta, siis jos käyttöarve edellyttää vain että pääsee hitaasti mutta luotettavasti eteenpäin pienellä veneellä. Markkinat tyydyttyvät ja kysyntä tyrehtyy.

Rikkoutumaton tuote on kaupallinen itsemurha, paitsi silloin kun tekniikan kehitys ajaa tuotteista ohi, ja tietyssä ajassa on pakko hankkia uusi vaikka vanha toimisikin edelleen. Tällainen tuote on esimerkiksi jokin tietokoneen flash-muisti. Ne yleensä käyvät kapasiteetiltaan riittämättömiksi ennemmin kuin rikkoutuvat. Sama pätee moneen muuhunkin tietotekniseen tuotteeseen.

Arvelisin silti että sähkövatkaimen kanssa on ollut huonoa tuuriakin. Sähkö- ja elektroniikkalaitteissa on todella suuria yksilöllisiä eroja ihan saman merkkisten ja mallisten laitteiden kesken. Itselläni on ollut aika hyvä tuuri, ja laitteet ovat yleensä kestäneet muutaman vuoden takuuajan umpeutumisenkin jälkeen. Usein yli 10 vuottakin sen jälkeen.

Laatu tietysti vaikuttaa. Halvalla ei saa hyvää, eikä pelkkään merkkiin voi luottaa. Nykyään useilla ns. laatumerkeilläkin on myös halvempia ja huonompia malleja. Toki on myös kokonaan sellaisia merkkejä joita kannattaa välttää, koska heidän tiedetään mm. käyttävän huonolaatuisia kondensaattoreita, jotka poksahtavat aivan liian äkkiä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Laura Huhtasaari,

meidän pitäisi lähteä uudistamaan koko hyvinvointikäsitystämme, sillä me "kuluttajat" tai vaihtoehtoisesti "tuottajat" ylläpidämme tätä sairasta krääsämaailmaa ihan itse. Meidän elintasomme vaatii sen, että kaupat notkuvat kaikenlaisia vaihtoehtoja ja kaikenlaista, mitä emme edes tienneet tarvitsevamme.

Me emme tee mitään sille, että annamme esim. elektroniikkatuotannon olla sellaisissa käsissä, jotka aivan avoimesti suunnittelevat tuotteensa kestämään sille hiuksenhienolle rajalle, jossa tuote hajoaa juuri hieman sen jälkeen kuin kuluttaja asiasta liikaa närkästyisi. Lisäksi uudistusmuoti ja statusasiat pitävät huolen siitä, että lähes joka vuosi on saatava uudempi malli ja paremmat härpäkkeet. Elektroniikkaan tarvittavat raaka-aineet tuhlataan säälittä ja louhitaan oloissa, joita päivänvalo ei kestä.

Pukeutumispaine aiheuttaa sen, että ellei ole varakas ja on varaa ostaa kestävää ja ajatonta laatua, on käytännössä pakko ostaa vaatteet kertakäyttömuotiketjuista. Kirpparivaatteissa kulkevaa saatetaan pitää kummallisena, tyylitajuttomana tai epäsiistinä.

Kaupat pakkaavat tuotteet jo valmiiksi, omien noutoastioiden kulttuuri on pannassa sääntelyn vuoksi ja lihatiskityyppinen myyminen harvinaistuu vuosi vuodelta. Kotitalouksissa ylipäänsä syödään paljon enemmän ja huolimattomammin.

Kierrätys ja arvojen uudelleenjärjestely ovat hyviä asioita, mutta suurten kysymysten edessä olemme melko voimattomia, sillä ihmiskunta ei ole ajatellut lopettaa hukkumista turhaan kilpavarusteluun ja keinotteluun höttötuotolla ja koko käsitysmaailman kattavalla mainonnan tsunamilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset