LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kaikki muut tietävät paitsi Lipponen

Euro oli virhe. SDP on iso syyllinen Suomen talouden taantumaan. Olemme ainoa Pohjoismaa taantumassa.  Olemme ainoa Pohjoismaa, joka kuuluu euroon.  SDP vei Suomelta toimivan lamalääkkeen pois, eli oman valuutan.

 

http://m.kauppalehti.fi/uutiset/korkman-suomen-eurojasenyys-vakava-erehd...

 

http://www.iltalehti.fi/talous/2015100820489316_ta.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Oma valuutta ei todellakaan ole lamalääke; vilkaise vaikka tiettyä ruplakansantaloutta itärajan takana.

PS. Olen europersu, ehkä ainoa lajissani mutta ylpeä näkemyksistäni.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Lama ei ole mikään sairaus.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Margareta kelluu, valuutta ei.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

Jonain päivänä raha tippuu pilvistä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Miksi näkemyksistä pitäisi olla ylpeä? Minusta niitä voi ja pitääkin vaihtaa kuin kalsaripaitaa - tilanteen ja tosiasioiden muuttuessa. Väärässäkin saa olla, ja pitääkin, sillä ei kukaan ole aina oikeassa.

Kommenttisi ydinsisältö on, että rahapolitiikalla ei ole merkitystä suhdannevaihteluihin. Se on melkoisen outo väite.

Jännä, että otit Venäjän tähän esille. Öljyn hinta putosi sadasta taalasta alle viidenkymmenen taalan. Oletatko, että Venäjä olisi ilman massiivista devalvointia voinut jatkaa samalla valuuttakurssilla? Et mitään relevantimpaa esimerkkiä keksinyt tähän ottaa mukaan?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Miksi näkemyksistä pitäisi olla ylpeä?"

- Ei kerrassaan mistään syystä, mutta mahdollista se silti on.

"Kommenttisi ydinsisältö on, että rahapolitiikalla ei ole merkitystä suhdannevaihteluihin."

- Siltäkö se lukijan silmin näytti? Rahapolitiikalla ei ole mahdollista maalata piiloon raskaita, ajan myötä kasvaneita ja yhteiskunnan rakenteisiin pesiytyneitä epäkohtia, joista murheellisimpana esimerkkinä on huoltosuhde. Suhdanteita devalvaatiolla voi toki viilata miellyttävämmiksi, mutta velkaantumista rahan arvon alentaminen vain vauhdittaa.

"Jännä, että otit Venäjän tähän esille."

- Itänaapuri on konkreettisesti se lähin esimerkki. Valuutta on ikioma, mutta kansantalous ei voi hyvin. Mutta mitäpäs se Putin rahalla tekisi, kun medialla saa ja armeijalla pääsee.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #61

Sinä: "Oma valuutta ei todellakaan ole lamalääke"
Minä: "Kommenttisi ydinsisältö on, että rahapolitiikalla ei ole merkitystä suhdannevaihteluihin."
Sinä: "Suhdanteita devalvaatiolla voi toki viilata miellyttävämmiksi"

Koita nyt päättää.

Muut kommenttisi roskaa.

Tietenkin rahapolitiikka pystyy korjaamaan mm. huoltosuhdetta. Jos kireällä rahapolitiikalla nostetaan työttömyys pilviin, niin siitä seuraa huoltosuhteen heikkeneminen. Mikäli sopivalla rahapolitiikalla talous kasvaa, siitä seuraa investointeja ja työperäistä maahanmuuttia, mikä parantaa huoltosuhdetta.

Kun talouden käyttöaste on korkeampi, velanoton tarve on pienempi. Yleensä huonossa suhdanteessa valtio velkaantuu enemmän kuin hyvässä suhdanteessa.

Tietenkin itänaapuri on hyvä esimerkki. Siksi kysyinkin, että jos bruttovientimäärä putoaa öljyn hinnan putoamisen seurauksena puoleen, ja vientikate putoaa vielä enemmän, niin mitä muuta maa voisi tehdä kuin ulkoisen devalvaation - sisäisen devalvaationko?

Otit esimerkin, joka itseasiassa ei tue näkemystäsi. Se kertoo aika huonoa näkemyksesi paikkansapitävyydestä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #62

Ei tämä minulle ole arvovaltakysymys, joten kestän jopa omaksumasi roskapuhehuutelut. Miten on mahdollista, että muutamat euroalueen "reunavaltiot" (ainakin Portugali, Irlanti, Latvia) ensin sukelsivat ja sitten nousivat pintaan yhteisvaluutan olosuhteissa? Ja niihin verrattuna Suomi jatkaa pohjavirrassa; missä viipyy noste?

Vastaus: rakenteellisessa lamassa, elämisessä "syömävelan" varassa. No, Laura Huhtasaaren puolue on sentään käärinyt hihat, liittynyt tervettä taloutta tavoittelevaan leiriin ja alkanut toteuttaa oikeita toimia hallituspuolueena. Saa nähdä, onko perusporvareilla kanttia viedä hankkeensa päätökseen.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #66

Ei se ollut huutelua, vaan toteamus. Kun väitit, että rahapolitiikalla ei voida vaikuttaa huoltosuhteeseen, osoitin sen yksinkertaisella esimerkillä paikkansapitämättömäksi väitteeksi. Sensijaan, että olisit vastannut kommentteihini jotain, esität vastakysymyksen. Vastaan niihin luonnollisesti heti, kun nyt ensin vastaisit omiini.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Olemme ainoa Pohjoismaa, joka kuuluu euroon."

Niin, Tanskassa on oma kruunu, joka on sidottu euroon kiinteällä kurssilla. Sellaista semantiikkaa ...

(Itse asiassa mietin jo euroon liittymisen yhteydessä, että miksei suomen kielessä euroa voisi nimittää "markaksi". Tai stadissa "huggeksi".)

Laura Huhtasaari

Suomi ei voi tehdä omaa rahapolitiikka. Tanska voi. Tanska voi kelluttaa, sitoa jne. Eikä Tanskan tarvitse kantaa huolta EVM ja muista euron kriisirahoituksesta.

Pekka Heliste

Ei voi koska se edellyttäisi Tanskalta eroa EU:sta. Tanska on sitonut kruununsa euroon lähes kiinteällä kurssilla, mutta sitominen ei ole yksipuolinen vaan jäsenyysehto

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #12

Roskaa. Tanskalla on opt-out, se voi koska tahansa ilmoittaa yksipuolisesti eroavansa ERM:stä. Mitään EU-eroja ei siihen vaadita. Mistä oikein mokomaa keksit? Miksi et tarkista asiaa ennen postaamista?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tanskan sidos euroon ko. erityisjärjestelyn vuoksi on helppo katkaista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Mutta moiseen eivät ole toistaiseksi motivoituneet.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tanskan keskuspankki myös päättää itse, mitä se ottaa taseeseensa. Siellä ei ole kreikkalaisten velkakirjoja, mutta siellä voi olla - ja onkin - reilusti Tanskan omia velkakirjoja.

Tanskalla ei ole jäsenyyttä Euroopan vakausmekanismissa, eli nekin vastuunkannot on jätetty väliin.

Tanska oli yksi niitä harvoja maita, jotka 90-luvun alun eurokriisissä onnistuivat säilyttämään valuuttansa ERM-kytköksen ennallaan. Muistavathan kaikki sen edellisen eurokriisin, jota Suomessa nurinkurisesti käytetään euron kehumiseen?

Tanskan talous on myös 90-luvun alusta ollut yksi Euroopan hitaimmin kasvavia. Maa on maksanut valtavan hinnan siitä, että se on roikkunut ensin 90-luvun alussa itselleen liian vahvassa ERM:ssä pitämällä korot pilvissä, sitten viime vuosina puolestaan väkisin liian heikoksi muodostuneessa eurosidoksessa.

Mikäli Tanskalla olisi ollut kelluva valuuttakurssi, sen talouskasvu olisi hyvin voinut olla toteutuneen 40% (vuodesta 1991) sijaan lähempänä kuuttakymmentä prosenttia.

http://imgur.com/gallery/IE6WG9O/new

Pekka Heliste

Heh,persut juoksevat vastuuta pakoon kertomalla etteivät mahda mitään Kokoomukselle ja Kepulle, hallitusohjelman vuoksi he eivät kykene ajamaan esim euroeroa

Lipposen II hallitus SDP, Kokoomus, RKP, Vasemmistoliitto ja Vihreä liitto ajoivat kaikki euroa eli ei SDP yksin ollut vaan toimi hallitusohjelman mukaan

Aivan yhtä hyvin voidaan kysyä, miksei persut korjaa SDP virhettä , jos päätösvalta on yhdellä puolueella ?

Mikei Soini korjaa Lipposen virhettä, sehän on Huhtasaaren mukaan yhden ihmisen tehtävissä ?

Vai onko niin, että vasta 101 persua vastaa yhtä Lipposta ?

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

A. Onko meillä omia öljyvaroja jalostettavaksi? B. Menetimmekö 70-luvun alussa teollistuneelle Ruotsille pystyvää väestöä "elintasosurffareina"? C. Menetämmekö mahdollisuuksiamme halvan ja helpon politiikan tekemisen seurauksena?

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Tiukka paikka: "em mää mittää syyllisii kaippa. Lahtist ja konekiväärii mää kaippa". Jospa kateltaisiin eteenpäin....

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sairas esimerkkisi taas löysi syyllisen: SDP. Ikään kuin kokoomus tai kepun "Harvard-siipi" olisivat heittäytyneet poikkiteloin euron hyväksymiselle (tai olisivat pyrkineet poistumaan siitä hallinnointiaikoinaan).

Ja mitä tekee persu? Ei puolta sanaa hallitusohjelmassa, Eurosta?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Eiköhän euroon liittymisen suhteen suurimman työn tehnyt kuitenkin Ahon hallitus vaikka nimellisesti päätöksen teki Lipposen ensimmäinen hallitus?

Aika hassua syyttää pelkästään demareita. Ilmeisesti nyt uskotaan, että mikä tahansa menee läpi.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Silloin, kun Laura vielä vietti huoletonta teinielämää, meikäpoika maksoi asuntolainaa 17 prosentin korolla, yrityksiä kaatui ja yrittäjiä meni narun jatkoksi. Pankkeja meni persiilleen ja syntyi Nalle-ilmiö. Jaa niin, valuuttana oli oma markka. Eikä oltu EU:ssa.

Käyttäjän TeroAhlqvist kuva
Tero Ahlqvist

Otapa Raimo asioista selvää. Korkeat korot liittyvät vahvan markan politiikkaan. Kun markka päästettiin kellumaan, putosivat korot ja Suomi lähti talouskasvuun paljon ennen EMU-kytkentää.

Vika ei ollut valuutan, vaan poliitikoiden, jotka keinotekoisesti pitivät sen arvoa liian korkealla Suomelle. Ihan niin kuin euro on nyt.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Vahva markka on yhtä lailla sitä omaa valuuttapolitikkaa joka on sitä paitsi kuluttajan, pienituloisen ja kotimarkkinayrityksen etu ja elämisen edellytys.
Heikko markka helpottaa vientiä jos on mitä viedä ja jos ostajilla on tarvetta ostaa ja tarpeeksi vahvaa valuuttaa. Kuluttajan etu se ei ole.

Nyt luodaan mielikuvaa että oma valuutta on autuaaksitekevä ihan aina ja ihan joka ikiselle, ja se on valhe. Jostain syystä siitä ei oman valuutan puhujilla riitäkään mielenkiintoa: nimetä niitä jotka häviävät elleivät pysty pistämään vahinkoa kiertämään.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #24

Roskaa Ketolalta. Jos vahva markka on kuluttajan, pienituloisen, kotimarkkinayrityksen etu ja elämisen edellytys, niin sitten vaan irti eurosta ja revalvoimaan markka kuudellasadalla prosentilla. Ihan vaikka noin aluksi. On kaikkien osapuolien etu, että rahapolitiikka - johon sisältyy myös valuuttakurssi - on sellaisella tasolla, että maan talouden kapasiteetti on käytössä. Eli sopiva.

Kukaan ei ole luomassa mitään mielikuvia, joten olkiukkoilua.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Tero, kyllä minulla on tuon laman kuvio selvillä. Sitä paitsi poliitikoista tämäkin lama johtuu, ei käytettävän valuutan nimestä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #25

Ei se ihan siltä vaikuta, että se olisi selvillä. Suomen markka-kriisi oli mielestäsi kaikissa ECU-kytkösmaissa 90-luvun alussa?

Samaa mieltä toki siitä, että valuutan nimi ei ratkaise, vaan rahapolitiikan sisältö. Mikäli reaalikorot nostetaan väkisin ja poliittisista syistä yli kymmeneen prosenttiin, kuten kävi ECU-kytköstä puolustettaessa, niin kyllä se lama tulee. Ei valuutan nimellä ole siinä merkitystä. Se on yksinkertaisesti huonoa rahapolitiikkaa.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Raimon pitää muistaa se, että 90-luvun alun tilanne ei ollut mitenkään vallitseva oman valuutan aikana ja johtui väärästä rahapolitiikasta 80-luvun lopulla. Hämmästyttävän moni ajattelee, että tilanne oli tämä 40-luvulta 90-luvun alkuun. Ei ollut.

Vielä 80-luvun alussa asuntolainojen korot olivat siinä 8-9% ja takaisinmaksuajat siinä 8-12 vuotta. Asunnnon pystyi ostamaan myös pk-seudulta jopa pienituloinen pariskunta. Tänään ei pysty ja matalat korot ovat nostaneet hintoja. Lainojen takaisinmaksuajat ovat 15-30 vuotta.

90-luvun alun tilanne johtui sekin siitä, että Suomen silloiset päättäjät halusivat Suomen näyttävän jotenkin ennemmän "läntiseltä" maalta. Tämä epäonnistui surkeasti ja satojatuhansia ihmisiä uhrattiin.

Nyt, eurossa rahamme arvo on liian korkea koska se ei heijastele omaa talouttamme. Kuitenkin, joudumme rahoittamaan meitä heikoimpien maiden talouksia. Menetämme sekä tulo-, että menopuolella.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"SDP on iso syyllinen --- SDP vei Suomelta toimivan lamalääkkeen"

Mikä olisi riittävä rangaistus?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomen valuutta ei enää ole selluloosa. Eivätkä sitä korvaavaakaan tuotantoa tuota kotimarkkinamies "Juuso Waldenit".

Tämä pitää kaikkien devalvaatiota haikailevien ymmärtää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Markalla rakennettiin Suomi hyvinvointivaltioksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin silloin, oi niitä aikoja. Aika entinen ei koskaan enää palaa ...
(tosiasiassa hyvinvointivaltiota ei rakennettu markalla, vaan suomalaisella työllä.)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"(tosiasiassa hyvinvointivaltiota ei rakennettu markalla, vaan suomalaisella työllä.)"

Yhteisvaluutassa hyvoinvointi hävitetään suomalaisten työttömyydellä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #27

"Yhteisvaluutassa hyvoinvointi hävitetään suomalaisten työttömyydellä"

Kyllä se onnistui markka-aikaankin. 90-luvun suurtyöttömyys tapahtui markka-aikaan ja ihan kotimaisin voimin. Ihan samalla tavoin se tapahtui 70-luvullakin.

Hyvinvointivaltiomme on ollut koko ajan omissa käsissämme. Koskaan se ei ole ollut valuutasta kiinni.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #31

"90-luvun suurtyöttömyys tapahtui markka-aikaan ja ihan kotimaisin voimin."

Jaksan ihmetellä näitä trolleja jotka jaksavat samaa disinformaatiota jakaa. 90-luvun pankkiriisi johtui Suomen liittymisestä Euroopan yhteisvaluuttajärjestelmään (ERM) joka piti markan arvon liian korkealla. Korot nousivat pilviin kun hallitus ei suostunut aluksi devalvoimaan vaan nosti korkoja ja tuki markkaa kunnes maamme oli lähes konkurssin partaalla.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #35

EVM liittyminen tai sen seuraaminen oli yksi Ei lähentymisehdoista.
Kelluva valuutta tai devalvoinnit olisivat tiputtannet Suomen yhdentymisen ulkopuolelle.

Vahvan valuutan politiikkaa noudattivat mm Ruotsi ja Nora

Vaihtoehto olisi ollut jäädä yksin tai integroitua SEV iin

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #35

Kyseessä oli presidentti Koiviston kruununjalokivi, vahva markka. Se sai ihan saman vaikutuksen aikaan kuin vahva euro. Devalvaation jälkeen valuuttapako hidastui hetkeksi, ennen kuin markka jätettiin kellumaan ja sen jälkeen sidottiin ERM:ään.

Markka oli valuuttakeinottelijoiden rahantekoväline. Muuan kouvolalainen kansanedustaja sanoi vaalitilaisuudessa Esko Ahon tehneen pelkästään hallaa. Paitsi hänelle itselleen, hän oli kertomansa mukaan ansainnut yli 2 miljoonaa markkaa lisärahaa molemmilla kahdella devalvaatiolla.

Devalvaatiosta on oikeasti hyötyä vain niille, joilla on rahaa ja jotka ymmärtävät rahansa vaihtaa valuutaksi juuri ennen kuin devalvaatio iskee.

Kyseessä ei ole disinformaatio, kyseessä on selkeä osoitus siitä, ettei itsenäinen valuuttamme ole onni ja pelastus. Talouspolitiikka on edelleen, valuutasta huolimatta, omissa käsissämme. Voimme devalvoida, jos vain halua ja uskallusta riittää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #63

"Devalvaation jälkeen valuuttapako hidastui hetkeksi, ennen kuin markka jätettiin kellumaan ja sen jälkeen sidottiin ERM:ään."

En ole enää varma trollaatko vai etkö tiedä/muista 80-luvun pankkikriisistä yhtään mitään. Trollaajia on turha opettaa, mutta jos et vain muista niin netistä löytyy tietoa.

Tapio Rantala

sitten syytelään toisia,mutta ketäpä mikropuolueen mielipiteet kiinnostaa ,ent persu,,,

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tässä lienee se keskustelun ydin: Euron valuviat tuotiin esiin, mutta ne tyrmättiin mm. devalvaatiokorttia heiluttaen.
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Ei ole pahitteeksi muistuttaa ongelmien tiedostamisesta jo v. 1998, sillä poliittinen muisti on kadonnut jopa yhdessä yössä... :-)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#16

Sen ns hyvinvointivaltion aikoihin valitus ja nurina, tuloerot ja luokkajako olivat nykyistä kovin paljon kovemmat. Viranomaisten ja kotimafian mielivallasta puhumattakaan. Ja niitä oligarkkeja kulkee joukossamme vapaana tänäkin päivänä.

Vaan jos joku haluaa nyt lähteä hyvittämään markka-aikaisia vääryyksiä, korkoista, inflaatiosta ja devalvaatiosta aiheutuneita ostovoiman tappoja niin oheistan mielelläni tilinumeron. Joku vielä kehtaa väittää että se oli kaikille ihan parasta. Taikaseinästäkö ne korvataan?

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

2.1. Tuloerojen muutos vuosina 1966–2011

Tuloerot kaventuivat Suomessa 1960-luvun puolivälistä 1980-luvulle. Muutokset olivat tämän jälkeen pieniä, kunnes tuloerot kasvoivat muutamassa vuodessa 1990-luvun loppupuolella lähelle nykytasoa.

http://www.stat.fi/til/tjt/2011/05/tjt_2011_05_201...

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Entäs Iso-Britannian mallin mukainen; Suomeen sovellettu kansanäänestys 2017? Tästä vapaasti paranneltavissa oleva aihio https://suomi2017.wordpress.com/2015/08/04/kansana...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eipä ole yksikään eurofantsuttelija vielä keksinyt ja kertonut julkisesti miten yhteisvaluutassa saisimme taloutemme nousemaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#28

Täällä lounaisrannikolla se jo nouseekin niin että uusia duunareita palkataan satamäärin.

Ikävä että mennään vielä sillä markka-aikaisella tulonsiirtosysteemillä jossa veroina napsitaan huonosti menevien maakuntien elättämiseen. Itsenäisenä suoraan unionin alaisena menisi paremmin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Onhan. Sisäinen devalvaatio on ainoa toimiva lääke. Se toimii yhtä hyvin kuin omalla valuutalla kikkailu.

Kun leikkaamme palkkoja, eläkkeitä ja tukia 10 %, ostovoimamme kutistuu yhdellä prosentilla ja devalvaatiohyöty on ihan sama 10 % kuin se oli 90-luvulla, kun markkaa devalvoitiin. Jos leikkaamme palkoista ja muista tuloista 20 %, ostovoimamme hupenee 1,8 %. Silloin tosin inflaatio lähtisi nousun alettua laukkaamaan yhtä villisti kuin 70-80-luvuilla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kun leikkaamme palkkoja, eläkkeitä ja tukia 10 %"

Minkähän takia hallitus ei ole tuota vielä tehnyt? Taitaa olla vielä hieman itsesuojeluvaistoa poliitikoilla.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

En nyt viitsi alkaa enempää purkamaan, mutta Kai Niemeläinen ei tiedä, mistä puhuu, ja hänen lukunsa ovat puutaheinää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

34@.

Sisäisen devalvaation toiminnoista et näy tuntevan yhtään.

Ensinnäkin suora vaikutus sillä on lainoissa, ne pysyvät samanlaisina ja samaa hintaa maksetaan vaikka devalvoitaisiin sisäisesti esimerkiksi 100%.

Sama asia koskee myös yrityksiä, ketkä ovat ottaneet lainaa, niin pakko on heittää työntekijöitä pois, jotta rahaa maksamisiin olisi.

Älä nyt aina yritä pettää ihmisiä tuolla sisäisen valheen devalvaatiolla, koska se ei ole totta. Suomessa koettiin tämä vaihe todeksi ja sen jälkeen kellutettiin markka, kun irtisanouduttiin ECU-kurssista. Ikävä vain, että Tanskan kruunu on sidottu eurorahaan. Tanska toipui Suomea paremmin mutta Suomi on jumbosijalla kun muut maat jylläävät nyt huippukauteina.

EDIT: Niin ja käyrät kulkevat Tanskan ja Suomen kanssa melkein käsi kädessä. Kuuleva (Tanska) opastaa sokeaa (Suomea) kädestä ja kuuro EU huutaa heille säästöjä kuulematta itse mitään seurauksista.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #49

Voi hyvät hyssykät!
Toki lainaajilla on aina tuo ongelma. Se ei poistu devalvaatiossakaan. Vain valtio voi lainata rahaa maailmalta omalla kansallisvaluutallaan.

Pankit ottolainasivat rahaa toisiltaan ja muilta pankeilta euroopasta. Muualta otetut ottolainat olivat ECU- tai dollari-sidonnaisia. Pankit menettivät miljardeja devalvaatioissa, kun niiden valuuttapohjaiset lainat pompsahtivat 20% ylöspäin. Toki niiden helpotuksena oli se, että SP pidätteli tukiostoin markkaa kurssissa useita kuukausia. Näin pankeille jäi aikaa purkaa ottolainojaan.

Yritysten valuuttalainat jäivät yrittäjien käsiin ja vahingoksi. Pankeille jouduttiin luottoriskejä maksamaan valtion kassasta miljardeja. STP putosi kokonaan valtion syliin, samoin kuin olisi joutunut KOP ja SYP, jollei olisi tuettu yli alunperin annetun enimmäismäärän.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #64
Pekka Heliste

Palkkojen ja eläkkeiden osuus on vain 50% luokkaa bkt.
Joten 5% pois palkoista eläkkeistä leikkaa hintaa vain 2,5%

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Markku Huusko totesi äskettäin info-sota -bloginsa kommenteissa euro-kriittisyyteen liittyen näin:
" Rahaliiton hyödyistä ja haitoista voidaan aina keskustella, mutta Suomi on ja pysyy siinä, vaikka joku yksittäinen professori, kansanedustaja tai eduskunnan ulkopuolelle jälleen kerran jäänyt puolue olisi toista mieltä."

Hiukan näyttää että Laura Huhtasaari on sortunut mainostamaan näitä tunnettuja Venäjä- trolleja, joista tuossa blogissa varoiteltiin.
http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20498...

Sixten Korkmanhan on professori Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksella vuosina 2011–2015. Ollut myös tunnettu trolli Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen (ETLA) ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) toimitusjohtajana. Sitä ennen on tehnyt uraa mm. Suomen Pankissa aikana, jolloin Suomessa pääomaliikkeitä vapautettiin 80-luvulla.

Wikipedia tietää vielä missä muualla on tehnyt myyräntyötään:
"Korkman oli Euroopan unionin neuvoston talouspoliittisen osaston (Ecofin) pääjohtaja vuosina 1995–2005 vastuualueinaan talous- ja finanssikysymykset sekä Euroopan unionin budjetti ja työllisyys- ja sosiaalikysymykset. Vuosina 1989–1996 Korkman toimi ylijohtajana valtiovarainministeriön kansantalousosastolla.[3] Sitä ennen hän toimi muun muassa OECD:n sihteeristössä Pariisissa sekä eri tehtävissä Suomen Pankissa ja Helsingin yliopistossa.[4]

Keväällä 2004 Korkman oli ehdolla Suomen Pankin pääjohtajaksi, mutta virkaan nimitettiin Erkki Liikanen.[5] Vuonna 2006 Korkman osallistui Bilderberg-ryhmän-kokoukseen."

Selvästikin lonkeroitunut hyvin laajalle.

Tämä Vesa Kanniainen taas on trollannut pitkän ikänsä professorina Helsingin yliopiston kansantaloustieteen laitoksella, nykyisellä taloutieteen osastolla. Vaikuttanut siis suomalaisen ekonomistieliitin ajatusmaailmaan hyvin pitkään ja laajalti, mistä syystä tietysti kaikkia suomalaisia ekonomisteja voi epäillä venäjä-trolleiksi tai ainakin niiden vaikutuspiiriin solahtaneiksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Lipponen on ollut eläkkeellä kauan. SDP:kin on oppositiossa.

Milloin lakkaat muistelemasta vanhoja ja alat tekemään työtäsi?

Jos maailmassa on virhe, sinun tehtäväsi hallituspuolueen kansanedustajana on korjata se. Oppositiovuodet, jolloin voitte syyllistää muita kaikista epäkohdista ovat takana päin. Nyt on aika kantaa vastuuta.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Lipponen ei suinkaan ole eläkkeellä vaan on edelleen hyvin aktiivinen. Kestämätöntä on myös sellainen, jossa yli viisi vuotta vanhat päätökset unohdettaisiin, vaikka nimen omaan politiikassa ne saattavat olla hyvinkin kauaskantoisia kuten nyt on nähty.

Laura kantaa vastuuta, mutta eihän hän voi yksin Suomea eurosta erottaa.

Pekka Heliste

Miten Lipposen onnistui liittää Suomi euroon yksin

Eikö silloin Soini voi yksin erottaa?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minä voin turuilla ja toreilla huudella, kuinka voimaton olen Suomen asioiden hoidossa. Väität, että Laura kantaa vastuuta. Itse ajattelen, että kansanedustaja, joka syyttelee historiassa tehtyjä päätöksiä ja eläkkeelle jääneitä kansanedustajia, hän on selvästi pudonnut tekevien kansanedustajien ryhmästä.
Hän on pudonnut siihen joukkoon, joka löytää epäkohtia ja moittii niistä muita. Kaipa hänenlaisillaankin on kysyntää. Onhan hänellä, jos joku häntä vaaleissa vielä äänestää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #69

"Itse ajattelen, että kansanedustaja, joka syyttelee historiassa tehtyjä päätöksiä..."

Eikö mielestäsi tehtyjä virheitä kannata korjata?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Lauran avaus puheenjohtajakisaan? Laura on pesunkestävä populisti, jolla on suomalaisessa oppositiopolitiikassa loistava tulevaisuus. Pöhköjä kun täällä riittää aina harhaanjohdettavaksi.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Sitten on näitä pöhköjä asiantuntemattomia populisteja, jotka eivät edes saa ääniä, mutta melskaavat muiden todellisesta tai kuvitellusta populismista. Edelleenkään ei mitään sanottavaa?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Lyhyt kommenttini oli täynnä asiaa. D-vitamiinimiehet vain eivät näe todellisuutta rahapolitiikan ulkopuolella.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos näitä gallupeja katsoo niin enpä tiedä tuosta oppositiopolitiikasta, juuri demarithan siellä näyttävät jyräävän. Ehkä markkaänkyrät voisivat perustaa herätysliikkeen ja puuhata sille verovapauden. Sinne tällainen mantrojen ja uskonkappaleiden toistelu ja menneisyydessä rypeminen parhaiten sopii.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Laura ei tee hallituspolitiikkaa, vaan valmistautuu johtamaan puoluetta sen siirtyessä oppositioon.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

OK Laura,

tässä lisää:

10 syytä erota EU:sta

http://ipu.fi/tietoja-2/eu-jasenyys-ja-vaihtoehdot...

Ulos EU:sta vai ei? Miljonääreistä on kysyntää Britannian EU-kampanjoissa:

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1444621972729

#1/Avoin kirje Juha Sipilälle ja Timo Soinille + :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2052...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Lamavelallisten myynti velkaorjiksi Norjaan - mitä vastaavat Paavo Lipponen, Suvi-Anne Siimes ja Sauli Niinistö:

http://ilkkakakko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/84064-l...

Rolle Törnroos

Paavo Lipponen on päästetty liian helpolla tästä euroasiasta. Missä viipyy tutkimustietoa siitä, miten kaikki oikein tapahtui. Kabineteissa suhmuroitiin takuulla. Paavo Lipponen oli pääomapiirien asialla. Hän on suomalaisista eniten osallistunut Bilderberg-ryhmän työhön. Mainittu ryhmä, joka koostuu USA:n ja Euroopan pääomapiirien johtohenkilöistä, johtavista oikeisto -ja demaripoliitikoista sekä valtamedian johtohenkilöistä on EU:n ja myös euron varsinainen luoja. EU ja euro ovat osa sitä suunnitelmaa, joka tähtää "uuteen maailmanjärjestykseen", jossa kansallisvaltioita ei enää ole ja demokratia on korvattu harvainvallalla.

Paavo Lipponen oli siis Suomen EMU-jäsenyyspäätöksessä enemmän läntisen maailman pääomapiirien, kuin Suomen asialla.

Päätös EMU-jäsenyydestä pitää tutkia perin juurin vielä niin kauan, kun Paavo Lipponen tallustelee täällä Telluksella.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Tämän päivän lehdessä pieni uutinen, Siksten Korkman sanoo "Eurojäsenyys
vakava erehdys".
En pidä Lipposta niin tyhmänä, kyllä hän tiesi, mutta omat mieliteot edellä toimi.
Hän petasi suurta virkaa itselleen EU,ssa.
Niinistöhän pääsikin sittemmin sinne pankkiiriksi.
Lipponen veti vesiperän.

Rolle Törnroos

Minä myös kannustan Lauraa jatkamaan ja jopa koventamaan äänenpainojaan euron turmiollisuudesta Suomelle. Eikä ero EU:stakaan ole pois suljettu. Tuskin monikaan suomalainen haluaisi Suomen menettävän itsenäisyytensä ja muuttuvan pieneksi syrjäiseksi osavaltioksi, jonka ääni ei kuuluisi edes Tukholmaan asti.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Miksi äänen pitäisi kuulua Tukholmaan jos meitä kerran johdetaan Kremlistä.

Rolle Törnroos

Hyvää päivää kirvesvartta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset