LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Mistään ei tule mitään ilman sähköä

Suomalainen yhteiskunta on täysin riippuvainen sähköstä. Kun valtion omaisuutta lähdetään myymään, pitää tietää mitä myy. Pitää myös selvittää mitä seurauksia myynnillä voi olla. Suomessa on pitkään tehty huonoja kauppoja ja sitten jälkikäteen pöyristelty. Valtiolle ydintärkeitä asioita kannattaa pitää kotimaisessa omistuksessa. Caruna-kauppa on hyvä esimerkki siitä, mitä ei pidä tehdä. Ala, jossa on monopoli ja ulkomainen omistaja. Valtiolla on nyt yksi omaisuuserä vähemmän. Tämä rankaisee erityisesti pieni- ja keskituloisia. Verokikkailu kuuluu samaan asiaan, joten verotulot eivät mene kotimaan palveluihin.

Hinnankorotusten lisäksi Carunaa on arvosteltu siitä, että se maksoi yli 50 miljoonan euron liikevoitostaan yhteisöveroa Suomeen vain 1,6 prosenttia eli hieman yli 800 000 euroa. Tämän yhtiö toteutti Suomessa toimivan tytäryhtiön lainaketjutuksina veroparatiisissa toimiviin holdingyhtiöihin, jotka ovat Carunan pääomistajia. Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjun mielestä poliitikot eivät viime vaalikaudella tienneet, mistä he oikein päättivät. Oksaharju viittaa sähkömarkkinalakiin, jossa säädetään, että sähkönsiirrosta saa periä kohtuullista tuottoa. Oksaharjun mukaan lain jättämä porsaanreikä on se, että kohtuullinen tuotto lasketaan nettotuloksesta. Nykyinen omistaja pystyy vetämään liiketoiminnan tulosta ulos ulkomaille korkokuluina. Lainsäädäntö ei rajoita, paljonko saa olla velkaa ja millä korolla.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) aikoo viedä sähkönsiirtoyhtiöiden suunnittelemat isot hinnankorotukset talousvaliokunnan käsiteltäväksi.Byrokraateista kun ei ole pulaa. Ne pitää nyt pistää hommiin. Monopolien helppo rahastus on lainsäädännöllisesti estettävä. Päättäjien tulee varmistaa, että tulos on riittävän hyvä.

Lähde: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/170297-porssigurukin-turhautui-caruna-munaukseen-raha-haviaa-kummasti-kun-kapitalisti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tämä laina itselle sisältää yhteiskunnallisesti ongelmallisen ansaintalogiikan. Ei tarvitse maksaa veroja, koska on lainaa ja samalla voi korottaa maksuja sähkönsiirrosta, koska itselle maksetut korot syövät tuloksen.

Käyttäjän OpoTiainen kuva
Opo Tiainen

Osaatko sanoa omistaako Elo 12,5% ja Keva 7,5% suoraan Carunaa. Jos näin ilman ulkomaista veronkiertoväliyhtiöitä, niin jäivät 50 millin voiton kuppauksen jälkeen ilman osinkoja!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset