LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

EU ei kykene itsekritiikkiin

Hyvän johtajuuden salaisuus on luottamus. Vuosi 2014 oli kahdeskymmenes kerta peräkkäin, kun tilintarkastajat eivät hyväksyneet EU:n tilinpäätöstä. Nuoremmat polvet eivät pode herranpelkoa ja osaavat kyseenalaistaa byrokratiakoneistoja. Johtajuuden päämäärä on saada muut loistamaan. EU:sta ei ole enää lisäarvoa kuin EU:lle. Lakivaliokunnassa olemme keskustelleet Euroopan syyttäjäviraston (EPPO) perustamisesta. Asiantuntijoiden mukaan siitä ei ole Suomelle lisäarvoa. Vaikka siitä jäisi pois, niin jokainen EU-jäsenvaltio saattaa silti joutua maksamaan sen kulut. Saadaan taas komea virasto ja hyväpalkkaisia virkamiehiä lisää. EU ei tule purkamaan itse itseään. Poliitikoilla olisi liian paljon menetettävää. 

EU ei pysty itsekritiikkiin. EU ei analysoi sitä, miksi hyvin asiansa hoitaneet maat kuten Sveitsi veti juuri jäsenhakemuksensa pois. EU ei mene itseensä, kun maa toisensa jälkeen pohtii kansanäänestyksen järjestämistä, kuten Britannian lisäksi Tanska. Brexit-äänestys on pian. Siihen EU reagoi pelottelemalla EU:lla. Britannia ei pelkää mielipiteen kysymistä kansalta. Britannia on ilmoittanut halustaan olla mukana vain sisämarkkinoissa.

Virheiden tekeminen ei sinänsä ole katastrofi, mutta niiden piilottaminen on. EU on kokenut monia kriisejä. EU ei ole pystynyt vastaamaan haasteisiin ja samalla tehnyt kansallisvaltiot jäykäksi. EU on myös sellainen klubi, jossa omia sääntöjä ei noudateta. EU ei enää osaa puhua muusta kuin rauhasta, joka onkin hyvä saavutus. Se vain ei enää riitä. Ainoastaan uudistumiseen kykenevä pitää itsensä relevanttina myös tulevaisuudessa. EU:n toimimattomuus tulee aiheuttamaan jatkossa rauhattomuutta. EU:n toimimattomuuden vuoksi jäsenvaltiot eivät kykene tarpeeksi joustavasti ja ketterästi toimimaan kansalaistensa hyvinvoinnin turvaamiseksi. Suomessa valitetaan kilpailukyvystä, mutta samalla suomalaiset veronmaksajat tulonsiirtounionin välityksellä tukevat esim. Puolaa, jonne valuu suomalaisten työpaikkoja.
 
Millä tavalla Norjaa peloteltaisiin, jos he nyt haluaisivat erota EU:sta? Siihen emme saa vastausta, koska he eivät ole liittymässä EU:hun. Brexitin toteutuessa Suomelle avautuisi parempi mahdollisuus irtautua EU:sta. Suomelle kauppaliitto on edullisempi kuin liittovaltio.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"...kahdeskymmenes kerta peräkkäin, kun tilintarkastajat eivät hyväksyneet EU:n tilinpäätöstä."

Jos mistä pitäisi pöyristyä niin tästä. Mikä yhteisö tai firma Suomessa pystyisi käyttäytymään näin?

Kiitos, Laura,

Laura Huhtasaari

EU ei ole valmis palauttamaan valtaa jäsenvaltioille, eikä muuttamaan toimintaansa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kerroppa missä yhteisössä käydään itsekritiikkiä, käydäänkö sitä myös PS-puolueessa ?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"EU ei ole valmis palauttamaan valtaa jäsenvaltioille, eikä muuttamaan toimintaansa."

EU:ssa päätöksiä tekevät jäsenmaiden hallitukset (ministerineuvosto) ja suorilla vaaleilla valittu Euroopan parlamentti. Mikäli EU ei ole valmis palauttamaan valtaa jäsenvaltioille, se johtuu siitä, että suurin osa jäsenvaltioiden hallituksista ja Euroopan parlamentin jäsenistä ei halua niin tehdä.

Tästä on turha syyttää EU:ta instituutiona. Kyse on siitä, että demokraattinen enemmistö on toistaseksi ollut eri mieltä kuin Laura Huhtasaari.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti Vastaus kommenttiin #17

Esimerkiksi 2014 tehdyn gallupin mukaan 60 % suomalaisista haluaa kaikkiin jäsenmaihin euron, 49 % haluaa EU:n määrittelevän minimipalkkatason (36 % vastustaa), ja useampi kannattaa kuin vastustaa myös EU:n säätämiä tiukempia ympäristönormeja sekä sosiaaliturvan ja eläkeiän yhtenäistämistä EU-tasolla.

Lähde: http://www.hs.fi/kotimaa/a1400740735032

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"EU on kokenut monia kriisejä."

Oikeastaan EU:ta rakennetaan kriisien avulla. Liittovaltion rakentaminen vaatii kansallisvaltioiden velkaannuttamista jonka avulla voidaan kiristää valtiot muodostamaan liiton.

Risto Laine

Mielenkiinnolla seurannut eurooppalaista kehitystä varsinkin Ranskan, Saksan, Italian, Itävallan ja Hollannin äänestäjäkunnan kahtia jakautumista ja tietysti Brittien äänestys tulee olemaan historiallinen siinä mielessä, mikäli äänestäessään "ei EU:lle" britit siirtyvät vain normaalitilaan, eikä ole syöksymässä tuntemattomaan. Kansallisvaltiot ja aidosti vapaa kauppa ja markkinatalousjärjestelmä eivät ole toinen toisensa poissulkevia.

Laura Huhtasaari
Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Näillä silmillään lasit jotka ei suuntaa mihinkään muuhun kuin putkeen..

Vähän sama kuin hevosilla raveissa silmälaput, ettei vain näkis mitä sivulla tapahtuu.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei nyt sentään. Silloin kun nimi oli EEC, systeemi toimi huomattavan hyvin ja jäsenmaidensa hyväksi. Kysymys on oikeastaan, missä ja milloin alkoi mennä vikaan ja miksi suunnan korjaaminen ja virheistä oppiminen tuntuu olevan mahdotonta. Lissabonin sopimus taisi olla sellainen rajakohta, josta eteenpäin on menty huonoon suuntaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Huonompaan suuntaan on menty.

EUn edeltäjä oli Euroopan Hiili- ja Teräsunioni. Sen perustajiin kuuluivat entiset vihollismaat; Saksa ja Ranska. Motivaatio oli, että kansakunnat, jotka käyvät kauppaa keskenään, eivät ole niinkään hanakoita sotimaan keskenään.

No se totta kai toimii vielä tänäkin päivänä, mutta sitten, kun EU alkaa säätämään saunasta ja tervasta, niin erkaannutaan alkup. ideasta.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti Vastaus kommenttiin #10

EU ei säädä saunasta ja tervasta, elleivät Euroopan unionin jäsenmaiden hallitukset sekä anna siihen toimivaltaa että hyväksy asiaa koskevia säädöksiä omalta osaltaan. Oikea kysymys kuuluu: miksi Euroopan unionin jäsenmaiden hallitukset ovat halunneet ja ajaneet EU:ssa pikkutarkkaa sääntelyä?

Yksi syy on ainakin, että teollisuus haluaa standardointia rajat ylittävässä kaupassa. Toinen syy on ainakin se, että jokaisella maalla on jotain omia etunäkökohtiaan, jotka halutaan varmistaa säätämällä poikkeuksia ja poikkeuksen poikkeuksia.

Monimutkaisen sääntelyn ongelma ei ole siis mikään EU:n byrokratia, koska EU:n byrokratia ei niitä sääntöjä anna ilman jäsenmaiden hallitusten (ministerineuvoston) ja Euroopan parlamentin suostumusta.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Poliitikoilla olisi liian paljon menetettävää. "

Tämä on koko kuvion ydin. Huomattavan monet asiantuntijat pitävät euroa meille epäedullisena ratkaisuna. Talousvaliokunta lausunnossaan Väyrysen aloitteeseen euroeroa koskevasta äänestyksestä päätyi kuitenkin vakuuttelemaan euron tärkeyttä Suomelle. Euron etujen ja haittojen pohtiminen jätetiin kokonaan sivuun. Tämä kertoo siitä, että poliitikoille on tärkeämpää olla mukana EU:n kuvioissa kuin pohtia kansan etua. EU houkuttaa enemmän kuin vaatimaton kotimaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Euro on kansan etu. Väyrynen on jo devalvoinut riittävästi.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Onko sinulla muuta näyttöä kuin vankkumaton usko?

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kun esim.palkkakustanukset työmarkkinoilla johtivat hallituksen tekemään päätöksen devalvoimisesta, Suomeen ei tullut suurtyöttömyyttä.

Nykyisen kaltaisilta sisäiseltä devaltaatiosta taisteluilta vältyttiin.

Käyttäjän reijolehtinen kuva
Reijo Lehtinen

Ihmisoikeuksien ja ihmisarvon sekä vapauden, demokratian, tasa-arvon ja oikeusvaltion periaatteiden kunnioittaminen ovat kaikkien Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioiden yhteisiä arvoja.

Ne eivät merkitse Huhtasaaren kaltaisille populisteille yhtään mitään. Huhtasaaren mukaan "ihmisoikeudet ei kuulu kaikille"

Sensijaan, että yhteistä Eurooppaa rakennettaisiin ja kehitettäisiin, niin näiden toimesta tehdään kaikki voitavaa, ettei järkevät hankeet etenisi, kuten sosiaaliset oikeudet ja työelämän epäkohtien korjaukset.Puhumattakaan toimet veroparatiisien suitsimiseksi.

Pasi Ranta

Ootkos nähnyt jotain positiivisia toimia tähän suuntaan? Kerropas, mitä helvetin järkeä on esim. siinä, että EU teki Turkin kanssa sopimuksen elintasoloisten palauttamisesta, samaan aikaan Italian ja Frontexin merivartijat noutaa Libyan rannikolta lisää tänne täysin sopeutumatonta sakkia?

Laura Huhtasaari

Älä käy henkilöön käsiksi. Pysy aiheessa :)

http://www.hs.fi/mielipide/a1451099296131

Juncker on itse veroparatiisimies. Jos olisi ollut oikeasti tahtoa puuttua paratiisiin, se olisi jo tehty. Toki on EU:ssa on myös hyviä asioita. Tälläkin saralla on jotain tehty.

En usko, että EU lähtee oikeaan suuntaan, eli purkamaan itseään, siksi haluan siitä erota. On selvästi havaittavissa, että joka saralla tullaan yhdentymään yhä lisää. Euroopasta ollaan tekemässä yksi valtio. Ei ole pienen Pohjoisen maan etu, jäädä tänne reunavaltioksi, lähidemokratiasta ei ole sitten tietoakaan. Nytkin jo lähes kaikki tulee EUsta.

Jos jossain halutaan kitkeä esim. korruptio, se on oikeastaan vain mahdollista paikan päällä. Romaniassakin on korruptio kasvanut EU:hun liittymisen jälkeen..

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Euro tässä on pahin pulma meidän kannalta. Nokia romahduksen jälkeen meillä olisi oma valuutta devalvoitumut ja siitä sitten jotenkin selvitty. Nyt meillä on liian suuri julkinen talous ja tähän aikaan sopimaton tuotantorakenne, mutta kaikki rahapolitiikan keinot puuttuvat. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin leikata palkkoja ja julkista taloutta. Se tietää pitkäaikaista kierrettä alaspäin. Tarvitaan monta kikyä ja todellisia byrokratiatalkoita. Oma rahapolitiikka auttaisi nyt.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Kauppaliittoa ilman muita poliittisia kytkentöjä ei ole mahdollista luoda. Rajat ylittävä kauppa tuo väistämättä mukanaan oikeusvaltioon liittyvät näkökohdat (voivatko yritykset toimia toisessa maassa turvallisesti), ympäristönormit (saasteet eivät kunnioita rajoja), kuluttajansuoja, työehdot (ettei työntekijöiden oikeuksia polkemalla poljeta hintoja), verotus ja veronkierron ehkäisy (ettei liiallinen verokilpailu johda hyvinvointivaltion alasajoon), ja niin edelleen, ja niin edelleen.

Kyllähän näitä asioita voidaan pyrkiä sumplimaan myös perinteisillä hallitusten välisillä neuvotteluilla. Ne vain tapaavat olla paljon suljetumpia ja epädemokraattisempia kuin EU. Ja niissä Suomella pienenä maana olisi paljon huonompi asema kuin osana Eurooppalaista yhteisöä.

EU:n hyvä puoli on juuri ylikansallinen päätöksenteko. Se nimittäin tarkoittaa sitä, että maat ovat valmiita sietämään tappioita, kun tietävät, että muutkin maat ovat velvoitettuja sietämään tappioita silloin kun ne sattuvat heidän kohdalleen.

Perinteisissä kansainvälisissä neuvotteluissa jokaisella on kannustin vetää puhtaasti kotiinpäin. Siksi ne ovat vaikeampia ja niillä saadaan paljon vähemmän aikaan. Jos oikeasti halutaan toimivat sisämarkkinat, se edellyttää ylikansallista päätöksentekoa, johon kaikki voivat sitoutua.

EU sitä paitsi kykenee itsekritiikkiin - eihän sieltä paljon muuta ole viime aikoina kuultukaan. Poliitikkojen vain on kätevää syyttää unionia kaikesta ja pitää sitä sylkykuppina. Näin Huhtasaarikin tässä tekee.

Kommentoin EU:ta vastaan esitettyjä vääriä syytöksiä pari päivää sitten blogissani: http://ahtoapajalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"EU sitä paitsi kykenee itsekritiikkiin"

Ei EU kykene itsekritiikkiin, EU-maiden kansalaiset sensijaan kritiikkiin pystyvät kuten nyt britit esimerkkiä näyttävät. Suomessa poliitikot ja media ovat täysin hiljaa aiheesta, aivankuin mitään ongelmia ei olisikaan.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Suomen pitäisi siirtyä eurosta keluvaan markkaan,sillä se toimii myös kriiseissä. Suomea ei pelastanut 1989 tehty revalvaatio, eikä 1991 tehty devalvaatio vaan 1992 päätös markan kelluttamisesta. Se on oikea perustus yhteiskunnan rakentamiseen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Markka-ajan devalvaatiot olivat jatkuvaa tulonsiirtoa kuluttajilta ja tavallisilta kansalaisilta vientiteollisuudelle ja niiden ay-liittojen jäsenille.

Euro on opettanut teollisuutta parantamaan kilpailukykyään sisältäpäin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Euron olisi pitänyt opettaa teollisuutta parantamaan kilpailukykyään sisältäpäin. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Teollisuuden työpaikkakato ja viennin putoaminen kertoo sen hyvin selvästi. Onko vika teollisuudessa, ammattiliitoissa vai molemmissa jakaa sitten jo kovastikin mielipiteitä. Tulosta ei kuitenkaan kukaan numerotaitoinen pyrkine kiistämään.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Huhtasaarelle: oletko EU-kriittinen vai haluatko aidosti eroon EU:sta? Jos haluat eroon EU:sta, uskallatko sanoa sen myös Soinille?

Kaikki poliitikot näyttävät olevan EU-kriittisiä, mutta sillä ei ole mitään väliä. Loppujen lopuksi kysymys on siitä, onko EU hyväksi vai pahaksi Suomelle. Jos Sveitsi voi hyvin EU:n ulkopuolella, niin miksei Suomikin?

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Suomen vienti on 8 vuotta ollut pääasiassa miinusvetoinen, eikä se taida paljoakaan muuttua, kun Saksan johtoinen euron kurssi syö suomalaisen kilpailukyvyn.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kansalaispuolue lähtee ajamaan euroeroa, eikä se ole yksittäisissä mielipiteissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset