LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kriisien keskellä

Satakunnan Kansassa 16.12.  lukee: "Venäläiset eivät Syyriassa pommita sotilaita, vaan lapsia". Tässä luodaan mielikuva, että sinne olisi ikään kuin varta vasten lähetetty tarkka-ampujia tappamaan lähinnä lapsia. Sodassa kuolee aina eniten siviilejä. Se on aina tuomittavaa ja traagista. Venäjä tukee Syyrian ainoaa virallista hallintoa. Siihen löytyy motiivi. Syyriassa on Venäjän sotilastukikohta. Ongelma Syyriassa ei ole Venäjä, vaan sisällissota. Siellä on vielä alueita, joissa on jopa suhteellisen turvallista. Ilman hallinnon vahvaa asemaa, sisällissodasta tulee vielä kiivaampaa. Kaikki tappelevat kaikkia vastaan. Vaikeaan tilanteeseen on vaikea löytää toimivia ratkaisuja. Jos halutaan, että Syyria stabilisoituu pysyvästi, olisi valtio jaettava kolmeen autonomiseen osaan: sunni-alueeksi, alaviitti-alueeksi (shiioille) ja kurdi-alueeksi. Kolmen eri federaation mallia ehdottaa tutkija Alan Salehzadeh. Yhdysvaltojen ja Venäjän kyky sopia asioista on avainasemassa. Nyt se on jopa mahdollista Trumpin tultua valituksi. 

Trumpilla näyttää olevan pragmaattinen kulma asioihin, kuten esimerkiksi energiapolitiikkaan. Trump sanoi myös pitävänsä liian kalliina sopimusta uusista presidentin Air Force One -koneista ja ilmoitti, että tilaus pitää perua. Hienona eleenä Trump kieltäytyi presidentin palkastaan. Minulle eräs toimittaja sanoi, että Trump tuhoaa "koko maailman". Sanoin, että sovitaan treffit kahden vuoden päähän ja katsotaan, miten kävi. Hän sanoi, että vuoden päästä on tuhoa on jo havaittavissa. Sovimme treffit vuoden päähän. 

 

EU ja euro

 

Paavo Väyrynen ja Talouselämän toimittaja Matti Virtanen ovat kysyneet minulta, että aionko tehdä jotain euroeron eteen. Paras hetki olisi ollut erota 2010. Olisimme Vesa Kanniaisen mukaan säästäneet noin 20 miljardia euroa, kun emme olisi menneet mukaan euroa tukeviin sitoumuksiin. Mitä maksaa siinä pysyminen, sitä ei tiedä kukaan. Todiste on kiistaton: euron ulkopuoliset maat ovat tuottaneet kolme kertaa euromaita enemmän. Euron ulkopuoliset maat ovat päässeet hyödyntämään yhteismarkkinoita ilman haittoja. Euro on syönyt Suomen kilpailukyvyn. Oikein pahaa tekee verrata Suomea muihin Pohjoismaihin, jotka fiksusti jäivät euroalueen ulkopuolelle. Nyt mietin sitä, että mikä olisi tällä hetkellä kivuttomin tapa päästä toimimattomasta rahaliitosta eroon. Paras ratkaisu olisi, jos joku isompi maa tekisi sen ensin ja näin poluttaisi tien pienemmille maille. Italia voisi olla se maa? Odotan vielä hetken ja palaan tähän asiaan. Eroon siitä on päästävä. Kaikki euron fantsuttelijat voivatkin mennä nurkkaan häpeämään (kokoomus ja SDP). 

 

Lapsellisesta kerhosta olisi aika lähteä kokonaan. Eihän siellä ole edes lautasia tarpeeksi. Britannian pääministeri Theresa May sai taas kokea, mitä erohankkeen virittely merkitsee "vapaaehtoisessa"  EU-perheessä.  EU:n päämiesten huippukokouksessa Brysselissä May jäi ilman lautaspaikkaa illallispöydässä. Neuvostoliitto hajosi aikoinaan, kohta hajoaa eurostoliitto. Mikään ei ole ikuista. 

Miksi kukaan jatkaisi itselleen epäedullista politiikkaa? Populismi ei ole kansanvallan uhka vaan kansanvallan suojamekanismi.

 

Lähteet:

http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2016/09/08/syyriaan-kolme-its...

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/britteja-napaytetaan---theresa-may-jaa...

http://yle.fi/uutiset/3-9337380

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001953156.html

https://www.lahitapiola.fi/tietoa-lahitapiolasta/medialle/uutiset-ja-tie...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

Teoriassa Syyrian federalisoiminen Sveitsin tapaan olisi varmaan toimiva ratkaisu, mutta epärealistinen, koska Assadin hallinnolla ja Venäjällä ei ole mitään syytä toteuttaa sellaista, kun ovat voittamassa sisällisotaa ja saavat koko maan valtaansa ilman että tarvitsee heikentää omaa asemaa.

Laura Huhtasaari

"ovat voittamassa sisällisotaa ja saavat koko maan valtaansa ilman että tarvitsee heikentää omaa asemaa"

Jatkuva sissisota voi jäädä ongelmaksi. Tilanne on pitkittynyt ja vaikea.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

Pohjois-Syyrian kurdialueiden kanssa Assadin hallinto voi neuvotella ja suoda kurdeille samantyyppisen itsehallinnon kuin Irakissa on, jos kurdit tunnustavat Assadin hallinnon ylivallan. Tämä ratkaisu jättäisi kuitenkin 90% Syyrian väestöstä suoraan Assadin hallinnon alle. Assad liittolaisineen on sisällissodan kiistaton voittaja ja tämä tulee näkymään maan tulevaisuudessa. Kapinalliset voivat jatkaa sissisotaa syrjäseuduilla vuosia kuten Baltian metsäveljet tekivät neuvostomiehittäjiä vastaan 2. maailmansodan jälkeen, mutta lopulta keskushallinto tullee voittamaan, kuten kävi Baltiassakin.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

Vielä ei ole Trump ole onnistunut tuhoamaan Yhdysvaltojen taloutta. Dollarikin on nyt vahvimmillaan euroon nähnen reiluun kymmeneen vuoteen.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

No ei se ole vielä virassakaan.

Laura Huhtasaari

Talous vaatii ennustettavuutta. Trumpin ilmaisema "talous tahto" on jo luonut piristystä ja luottamusta :)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #15

Trump ja ennustettavuus eivät oikein sovi samaan lauseeseen.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #18

Talouselämän jehut ovat kanssasi näköjään eri mieltä. Piristystä näkyvissä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tätäkään kannanottoa ei voisi odottaa Halla-Aholta, Soinilta tai Niinistöltä. Sinulla on Laura perussuomalaisista selkeimmin näkökykyä puolustaa koko rintaman leveydeltä suomalaisten itsenäisyyttä ja arvoja. Olisit mielipiteiltäsi iskukykyinen ehdokas vaikka presidenttikisaan tässä poliittisessa tilanteessa.

Kannattaisiko harkita?

Laura Huhtasaari

Arvosta ja kiitän luottamuksesta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#6. Isänmaallinen kirjoitus ja muutenkin arvot kohdallaan. Hyvä!

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Arvostan ehdotustasi Syyrian jakamisesta. USA:n olisi pitänyt tehdä sama Irakissa: shiiat, sunnit ja kurdit. Tämä onnistuu vain, jos USA ja Venäjä panevat itsensä likoon, tuhoavat Isiksen ja järjestävät uudet hallintoalueet parhaaseen siirtomaatyyliin. Porkkanana voisi olla jälleenrakennusrahat, jos käuyttäytyvät kiltisti. Taustalla on tietysti Turkki, jonka päällimmäinen poliittinen tavoite on estää kurdi-valtion syntyminen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kansanvälinen yhteisö voisi ehkä sanoa Venäjän pres. Putinille ja Al-Assadille samat sanat kuin poikien opettaja sanoi Frank McCourtin kiusaajalle romaanissa "Seitsemännen portaan enkeli". :))

Brexitistä puheen ollen, onhan Iso-Britanniakin kokonaisuus, jonka osia ovat Pohjois-Irlanti, Skotlanti, Wales ja Englanti. Tähän asti se on enimmäkseen toiminut ja toimii kai vastakin - ehkä vain uusin muodoin - toivottavasti sotimatta.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Paavo Väyrynen ja Talouselämän toimittaja Matti Virtanen ovat kysyneet minulta, että aionko tehdä jotain euroeron eteen." "Paras ratkaisu olisi, jos joku isompi maa tekisi sen ensin ..."

Noinhan asia tietenkin on. Jos yksikään eduskuntapuolue ei ole kiinnostunut euroerosta, niin eihän siitä mitään tule silloin kun aika olisi. Lähi vuosista ei tiedä mitä tapahtuu. Liipasimella saattaa olla Italia tai Ranska. Hollannistakaan ei oikein tiedä, mitä siellä ollaan tekemässä. Kyllä meilläkin pitäisi olla aistittavissa jotakin irtautumiseen viittaavaa,jotta ne asiat aikanaan toteutuisivat.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Niitä euron fantsuttajia taitavat olla joka ikinen eduskuntapuolue, vaikka Persuista ja vasureista kai eniten kritiikkiä kuuluukin.

Mutta minkä ihmeen takia yksikään niistä ei aja euroeroa ohjelmassaan, vaan se touhu on jätetty varattomille pienpuolueille, joilla on heikot mahikset eduskuntaan nykyisessä järjestelmässä?

Kun EU:sta äänestettiin, kansalle valehdeltiin että ei tehtäisi niin kuin kuitenkin tehtiin: liityttiin euroon. Valehdeltiin siksi että EU:iin ei olisi liitytty jos olis kerrottu totuus.

Silloin parikymmentä vuotta sitten yhteisvaluutan vastustajia oli varmasti enemmistö suomalaisista. Mihin he ovat kadonneet, kun yksikään puolue ei näy edustavan heitä?

Vai onko ihmiset ostettu sillä mukavuudella ettei Tallinnaan mennessä enää tartte vaihtaa valuuttaa? Se mukavuus maksaa miljardeja mutta hällä väliä...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ensimmäisestä maailmansodasta lähtien siviilitappiot sodissa ovat olleet lähellä 70:ää prosenttia.

Kuka Satakunnan Kansan toimittajista on Syyriassa, Alepposta puhumattakaan? Ketkä ulkomaalaiset toimittajat BBC:stä tai CNN:stä ovat Syyriassa? Miksi useimmat (ulkomaiset) toimittajat raportoivat Libanonista käsin, eli miksi eivät ole totuuden rohkeina esitaistelijoina paikan päällä Aleppossa? Miksi SOHR (Syrian Observatory for Human Rights) olisi uskottava lähde, sehän on yksi mies Coventryssa, Englannissa? Mikä luotettava lähde on White Helmets?

Kannattaa lukea seuraava: http://www.activistpost.com/2016/12/journalist-eva...

Valhemedia on nimensä ansainnut.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ranska ehdottaa YK:n tarkkailijoiden lähettämistä Syyriaan, ja todennäköisesti venäjä kumoaa vetollaan esityksen.

Millähän nämä täälläkin palstoilla kirjoittavat Putininhalaajat tämän selittävät?

Kun kuitenkin Venäjä on YK:ssa ja toimii siellä, miksi se ei hyväksy tarkkailijoita, no syynhän tietää kaikki, silloin ei voisi vapaasti tappaa naisia ja lapsia terroristeina.

http://www.lapinkansa.fi/ulkomaat/ranska-haluaa-yk...

Laura Huhtasaari

Karmea isku poliisiasemalle: 7-vuotias tyttö käveli sisään räjähdevyön kanssa

http://m.iltalehti.fi/syyrian-kriisi/2016121722000...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Euron ulkopuoliset maat ovat päässeet hyödyntämään yhteismarkkinoita ilman haittoja. Euro on syönyt Suomen kilpailukyvyn. Oikein pahaa tekee verrata Suomea muihin Pohjoismaihin, jotka fiksusti jäivät euroalueen ulkopuolelle."

Minä olen kuullut, tai ainakin ymmärtänyt, väärin tai oikein ymmärtänyt, ettei euron vakauttamisesta ole tullut vielä mitään kustannuksia sen kummemmin Suomelle, kuin muillekaan euromaille, ei niille joilla menee paremmin, kuten Saksalle, eikä niille joilla menee huonommin, kuten Italialle.

Siihen miten talous on tähän mennessä kehittynyt eri maissa ei siis euron vakaana pitämisellä, kuten ei myöskään Kreikan lainojen takaamisella, ole voinut olla mitään vaikutusta, paitsi tietenkin sillä tavalla että euron vakaus on tietenkin hyödyksi kaikille, myös euron ulkouolisille maille, sillä euron syöksy, tai huomattava arvon lasku, olisi tietenkin takaisku ennenkaikkea Sveitsin, Ruotsin, Norjan ja Englannin kaltaisille maille.

Voidaan siis sanoa ja väittää että euron vakaana pitäminen on ollut erityinen etu juuri euron ulkopuolisille maille. (Vaikka väärin on sanoa että se suoranainen etu olisi, sehän on pikemminkin suuren haitan torjunta.)
-------

Mitä sitten tulee siihen miten takuuhommat hoidetaan jos ne joskus tulevat hoidettaviksi, niin se on eri juttu, joka liittyy tulevaisuuteen, ei tähän päivään.

Todennäköiseltä tuntuu että kun asiaan on ollut aikaa varautua, se hoidetaan niin ettei siitä tule näennäisesti sen kummempia ongelmia enempää valtioille kuin valtioiden kansalaisillekaan, joten siitä ei tule mitään poliittisia vääntöjä ja turbulensseja.

Tottakai kaikki tällaiset näkyvät valtioiden taseissa ja kuluttajien kukkaroissa ja kaikki realiteetit toteutuvat ajallaanm, mutta vaikutus paljon näkymättömämpi kuin esimerkiksi suuren äkillisen devalvaation tai pitempään jatkuneen valuutan arvon laskeminen liuuttamalla.

Populistinen pelottelu sillä miten nämä joskus lankeavat maksuun joko meille tai tuleville sukupolville, lapsille tai lastenlapsille, on pimeää synkkää pelottelua.

Kaikki tulee kyllä maksuun aikanaan, mutta paljon pehmeämmällä tavalla kuin mitä esimerkiksi yhtäkkinen valuutan arvon romahtaminen tai arvon pitempiaikainen alaspäin liuttaminen aiheuttaisi.

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Syyria ei stabilisoidu niin kauaa kun maassa on Venäjän tukikohta ja vice versa Syyria stabiloituu vasta sitten kun maahan jää Venäjän tukikohta. NeoZioterroristit yrittivät Krimillä saada Sevastopolia haltuunsa mutta voima on voimaa ja karhulla on sitä riittävästi. Tartus on Venäjän tukikohta Välimerellä ja mikään Allahu akbar palkkaterroristi ei sitä siltä vie. Syyrian balkanisoituminen ei missään tapauksessa ole ratkaisu vaan keino uudelle maailmanjärjestykselle saavuttaa tavoitteensa. Venäjällä ja Kiinalla on sanansa NeoZionistien maailmanherruutta vastaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tässä pieni kooste eri näkemyksistä.
http://www.talouselama.fi/uutiset/suomi-on-taynna-...

Kyllä pääasiassa poliittisen EMU:n vakauden näkeminen Euroopan eri kansakuntien (jotka eivät konvergoidu) pelastajana on niitä suurimpia harhoja, joita yhä ylläpidetään esim. komissaari Jyrki Kataisen toimesta ja yleensäkin unionin pääliturgien puheissa, muun muassa ns. Viiden presidentin paperi.
https://ec.europa.eu/priorities/sites/beta-politic...

Käyttäjän SampoHonkala kuva
Sampo Honkala

Lopetin lukemisen kohdassa "Sodassa kuolee aina eniten siviilejä". Ota nyt hyvä ihminen mieluusti edes pintapuolisesti asioista selvää ennen kuin alat kirjoittaa. Esimerkiksi talvisodassa Suomen armeijan tappiot olivat 25 904 kaatunutta tai kadonnutta, siviilejä kuoli 957. Sotilaita kuoli ja katosi siis noin 27 kertaa enemmän kuin siviilejä. Sodassa kuolee yleensä aina huomattavasti enemmän sotilaita kuin siviilejä. Konflikteja, joissa kuolee sotilaisiin nähden huomattava määrä siviilejä kutsutaan esimerkiksi kansanmurhiksi.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Asioista selvän ottaminen ei kuulu rva Huhtasaaren parhaimpiin puoliin. Kunhan teksti tai puhe on raflaavaa ja omia opetuslapsia tyydyttävää.

Laura Huhtasaari

Ongelma on juuri se, kun asioista ei oteta selvää. Luodaan vastakkainasettelua. https://m.youtube.com/watch?v=rUhe87r5bEE

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset