LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Käännetään jo rattia

Eduskunnassa meuhkattiin tällä viikolla lasten kotihoidosta. Äitien pitäisi mahdollisimman aikaisin mennä takaisin töihin ja jos pieniä lapsia ylipäätään hoidetaan kotona, hoito pitää pakkojakaa vanhempien kesken. Onneksi minä ehdin vielä hoitaa kotona lapsiani ennen tätä mahdollista uudistusta, mikä tulnee voimaan seuraavalla hallituskaudella? Imetin kuopustani  2,5 vuotta. Tämänkö ilon jotkut puolueet olisivat halunneet minulta viedä, koska he muka tietävät paremmin? Minulle lapset ovat paljon muuta kuin eläkkeeni este. Eikö meidän pitäisi mieluummin lisätä valintoja? Kotiäitien eläkkeiden epäkohta voitaisiin hoitaa muun muassa positiivisella syrjinnällä. Professori Keltikangas-Järvinen ei suosittele pienten lasten laittamista päiväkotiin. Hän onkin ihmetellyt, että mitä se sellainen varhaiskasvatus on yksivuotiaalle tutti suussa konttaavalle pienokaiselle, jota vanhemmat eivät voi antaa. Eiköhän tehdä sellainen uudistus, joka ei ainakaan vähennä perheiden valinnan mahdollisuuksia. Pienten lasten hoito tulisi mahdollistaa ainakin kolmevuotiaaseen asti vanhempien näin halutessa. Mitä tulee työmarkkinoiden joustavuuteen, sitä kannatan kyllä. 

Kävelin tänään rautatieasemalle ja törmäsin erääseen toimittajaan. Hän kyseli mielipidettäni Trumpin politiikasta. Jotenkin keskustelu Trumpista menee siihen, että ikään kuin hänen haluttaisiin epäonnistuvan. Hän sanoi, että eikös olekin kamalaa tämä Trumpin protektionismi ja nyt Suomen kauppakin kärsii. Viime keskiviikkona kävin Yhdysvaltojen suurlähetystössä vierailulla ja saimme tilannekatsauksen. Vastaus oli, että Suomen ei tarvitse olla huolissaan. Heikennystä juuri Suomen kauppaan ei ole nähtävissä. Kysyin Britannian ja Yhdysvaltojen tulevista kauppaneuvotteluista. Niitä on käyty vain epävirallisesti. Mitään virallista ei voida tehdä ennen kuin Britannian EU-ero on selvä. EU:n jäsenmaa ei voi sopia itsenäisesti kauppasopimuksia. Islanti teki taannoin vapaakauppasopimuksen Kiinan kanssa, koska ei satu kuulumaan suureen ja mahtavaan Euvostoliittoon. Trump uusii Yhdysvaltojen kauppasopimuksia paremmiksi muiden maiden kanssa. Suomen kilpailukykyä haittaa esimerkiksi euro, ei Yhdysvallat. Mitä tulee protektionismiin, sillä ei välttämättä tarkoiteta juuri tuontitulleja. Kaikki maat harjoittavat jonkun verran protektionismia. Onneksi myös Suomi. 

Trump haluaa rajoittaa maahantuloa ja lisätä amerikkalaisten turvallisuutta. Trump laajensi ja tiukensi Obaman kaudella valmisteltua vaarallisiksi luokiteltujen maiden kansalaisten pääsyä Yhdysvaltoihin. Katsotaan millaisen muodon se tulee saamaan. Trump myös sanoi, että haluaa käydä Isiksen kimppuun. Isis on nyt saarrettu. Trump haluaa edelleen tulla toimeen Putinin kanssa. Ai hurja! Ai hurja! Ei tästä taida tulla mitään. Täydellisiä johtajia tuskin mikään suurvalta tai lilliputtimaa tulee koskaan saamaan. Vaikka Clinton olisi voittanut, en olisi mennyt kadulle osoittamaan mieltäni puhumattakaan hajottamaan paikkoja. 

Ehkä jonain päivänä saamme sellaisen johtajan Suomeen, joka uskaltaa toimia. Otanmäen henkirikos olisi pitänyt pysäyttää maamme korkeimmat päättäjät. Missä oli kulkue, jossa huudettiin "peli poikki"? Ilmapiiri on jäädytetty sille tasolle, että Otanmäen henkirikoksen uutisen jakamisestakin syyllistetään mieluummin kantasuomalaisia "älkää rasistit jakako näitä". Olemme avanneet maamme ja käyttäneet verovarojamme tänne tuleviin. Missä on päättäjien vastuu? Ei kai kukaan oikeasti voi olla niin naiivi, että ei näe turvapaikkabisneksessä (salakuljetusbisnes) massiivisia riskejä? Suomen raja on edelleen auki, vaikka muut Euroopan maat ovat rajoittaneet rajoilla kulkua. 

Kahvipöydässä keskustelin erään kollegani kanssa, hänelle kuulemma maiden rajat eivät merkitse mitään. Jos rajat ovat vain koristeita kartalla, niin eiköhän avata myös Venäjän raja? Tämä oli vitsi. Toki nyt kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat eivät todennäköisesti enää pääse vaeltamaan takaisin Ruotsiin, koska Ruotsi on alkanut tiukentamaan rajojaan. Oh the irony! 

Käännetään rattia. Monessa asiassa. Mennään kohti modernia kansallismielisyyttä. 

"I believe strongly in free trade, but it also has to be fair trade" 

https://mobile.nytimes.com/2017/03/02/opinion/what-trump-gets-right-on-t...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Juhani Piri

Olempa yllättäin monesta tämän tekstin asiasta kanssasi samaa mieltä, mutta tuo ruotsiin vaeltaminen ei nyt natsannut. Viittasit varmaan tähän uutiseen;

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/492048-tu...

Jossa siis sanotaan näin:

"Norbottenin poliisin tiedottaja Kristina Lantto sanoo Ruotsin radiolle, että Suomesta tulevien turvapaikanhakijoiden hakemukset ja maassa oleskelun laillisuus tutkitaan Ruotsissa.

Turvapaikkapäätökset tulevat Lanton mukaan olemaan todennäköisesti kielteisiä, sillä hakijoilla on jo usein kielteinen päätös Suomesta.

Kielteisen päätöksen saaneet kuljetetaan Ruotsissa maahanmuuttoviraston toimipisteeseen Gävleen odottamaan palautusta kotimaahan."

Ruotsi ei käännytä ketään suomeen päin vaan tapaukset tutkitaan ja lähetetään kotiin. Itseasiassa jopa hyvä näin, jos suomen veromarkkoja voi säästää sillä että ruotsilla on palautusoikeus tiettyihin maihin (mitä suomella ei ole), niin sinne ruotsiin vaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No olipas juttua. Päivähoidosta Trumpin kautta rajoihin.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

"Ehkä jonain päivänä saamme sellaisen johtajan Suomeen, joka uskaltaa toimia. "
Olet todennäköisesti tietoinen Suomen presidentin ja pääministerin valtaoikeuksista. Ettet sitten vain kaihoa vahvalla johtajalla kansallismielistä diktaattoria? En yllättyisi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Huhtasaari tarkoitti varmaankin itseään. Hänelläkään on jo paljon kannatusta kansallismielisten keskuudessa. Tosin tämä joukko ei ole kovin suuri.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Aika turhalta tuntuu äitien potkiminen töihin, kun töitä ei ole. Nyt on syntynyt pieni kasvupiikki rakennustoiminannan virkistymisen seurauksena. Kun velkarahat on käytetty ja buumi loppunut, tilanne palautuu entiselleen.

Yritysten siirtyessä ulkomaille ainoa kasvun lähde on velanotto valtiolle tai yksityiselle sektorille. Koska euro ei anna taloudellista joustoa, palkkoja joudutaan alentamaan. Kukapa nyt investoisi supistuville markkinoille.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

http://yle.fi/uutiset/3-9491672 Meksikolaisäideillä ja heidän lapsillaan ei Trumpin Amerikassa ole sitten niin väliä.

Harri Ikonen

Pitäisikö meidän huolehtia vielä mexikolaisistakin afrikkalaisten lisäksi?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ei mennyt Harrilla ihan putkeen luetun ymmärtäminen.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

On monenlaisia perheitä. Kaikki eivät ole lääkäri-opettaja -tasoisia, jolloin kotiinjääminen ei aiheuta taloudellista katastrofia. On myöskin yksinhuoltajaperheitä, heikosti toimeentulevia perheitä ja epäsosiaalisia perheitä, jolloin viimemainitussa lapsi saa päiväkodissa pienestä pitäen turvallista hoitoa ja opetusta, sekä tarvitsemaansa ravintoa.

Olisihan se tietenkin lapselle eduksi olla osana ihanneperhemallia, äiti, isä, pari sisarusta, kaksi mummia, kaksi vaaria, omakotitalo, kultainennoutaja ja citymaasturi. Aina se vain ei mene niin. On tehtävä valintoja. Joku pystyy imettämään liki kolmevuotiaakai, joku toinen ei vuottakaan.

Trumppi- ja rajat kiinni -horinaa ei enää jaksa.

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina

"On monenlaisia perheitä. Kaikki eivät ole lääkäri-opettaja -tasoisia, jolloin kotiinjääminen ei aiheuta taloudellista katastrofia. On myöskin yksinhuoltajaperheitä, heikosti toimeentulevia perheitä ja epäsosiaalisia perheitä, jolloin viimemainitussa lapsi saa päiväkodissa pienestä pitäen turvallista hoitoa ja opetusta, sekä tarvitsemaansa ravintoa."

Eikö perheen valinnanvapaus takaa juuri sen, että ne joille päiväkoti on ainoa vaihtoehto saavat lapsensa sinne. En voi mitään sille, että kommentistasi tulee mulle ajatus: kun ei kaikki köyhät ym, voi pitää lapsiaan äidin hoidossa kotona, on se ihanuus vietävä niiltäkin, joile se taloudellisesti ja muuten on mahdollista. Taidanpa vielä olla oikeassa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ei se ihan niin mennyt. Jos joku haluaa hoitaa ja imettää lapsiaan kotona vaikka lapsen avioitumiseen asti, niin se suotakoon. Ei kuitenkaan pidä heittää ikävää varjoa sellaisten vanhempien niskaan, joilla ei siihen ole mahdollisuutta. Citymaasturin ikkunasta katsellaan ja pyöritellään päätä, kun äiti kuljettaa aamupimeässä pyörän häkkyrällä lastaan päivähoitoon. Mitähän tuostakin piltistä tulee? Siitä voi tulla vaikka kansanedustaja ja kotona kasvatetusta poliisin vanha tuttu. Eli kysymys on ilmapiiristä, arvostuksesta, elämäntilanteesta ja siitä valinnan oikeudesta.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #12

Kateus vie kalatkin vedestä... koita nyt vähän ryhdistäytyä hyvä mies.
- Kotihoidontuki ei ole keneltäkään pois - varsinkaan lapselta.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #15

Ei ole mitä kadehtisi, kun nuorinkin on jo 31-vuotias. Kotihoidontuesta taas en ole maininnut halaistua sanaa. Ehkä ilmaisin itseni vaikeimman kautta, mutta ajatuksena oli, ettei niitä vuoden vanhoja lapsiaan tarhaan kuskaavia äitejö tule pitää yhtään sen huonompina kuin kotisohvalla 2,5-vuotiaaksi imettäviä äitejäkään. Eli osin olen samaa mieltä blogistin kanssa, että perheiden tulee saada valita hoitomuotonsa kenenkään sitä arvostelematta.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #17

Aika vaikeasti ilmaisit jos olet valinnanvapauden kannalla.
- se tulee sitä paitsi yhteiskunnalle paljon halvemmaksi;.)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #19

No, sori siitä. Myönnän olevani joskus vaikeaselkoinen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Yritysten siirtyessä ulkomaille ainoa kasvun lähde on velanotto valtiolle tai yksityiselle sektorille. Koska euro ei anna taloudellista joustoa, palkkoja joudutaan alentamaan. Kukapa nyt investoisi supistuville markkinoille."

Viisainta olisi alentaa palkkoja jo nyt, mutta eiväthän nämä jotka nyt ovat työssä ja työllistyvät sillä liian korkealla palkalla sitä usko että korkea työllisyysaste edellyttää joko sitä että yleinen palkkataso on alhainen tai sitä että sallitaan ihmisten tehdä töitä myös pienemmillä palkoilla, siis niiden jotka nyt ovat työttöminä.

Maamme tarvitsisi kipeästi sellaista työvoimaa joka pystyy tällä hetkellä ja näillä palkoilla työllistymään ja sitä työvoimaa löytyisi sieltä nyt lapsiaan hoitavista vanhemmista, joiden ammattitaito ei liity lasten kasvattamiseen vaan tuotantoelämän hyödyntämiseen muilla sektoreilla. Samalla ammattilastenhoitajat saisivat myös lisää töitä.

Kunhan brexit toteutuu ja kunhan Trumpin protektionismi alkaa purra. Suomalaisten on edelleen parannettava kilpailukykyään, kun markkinat USA:han ja Englantiin eivät enää vedä. On joko tehtävä halvemmalla töitä, jotta protektionismista huolimatta voidaan viedä englantiin ja Amerikkaan, tai on etsittävä uusia markkinoita menetettyjen Amerikan ja Englannin markkinoiden tilalle.

Amerikkalaisten ja Englantilaisten politikkojen puheisiin Suomessa, joiden puheiden mukaan protektionismi ei muka kosketa Suomea, ei voi luottaa pätkänkään vertaa. Parasta vain valmistautua heti siihen että tuontitullit tai kaupan esteet alkavat pian rajusti hankaloittaa vientiä USA:han ja Englantiin. Eikä se tilanne paranisi omia tulleja ja tuonnin esteitä pystyttämällä.

Suomen tuotanto menee lähes kokonaan vientiin, eikä kotimaisia markkinoita kotimaisille tuotteille juurikaan ole. Jos vienti estetään, sillon ei ole myöskään varaa tuoda suomeen autoja, elektroniikkaa, kodinkoneita, vaatteita tai etelän hedelmiä yhtä paljon kuin ennen.

Käyttäjän LauraHuhtasaari kuva
Laura Huhtasaari
Käyttäjän LauraHuhtasaari kuva
Laura Huhtasaari

Panettelun ja nimittelyn sijaan voisi osoittaa virheelliset tiedot. Mutku.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #16

Jokainen tehkööt omat johtopäätöksensä lukemalla lehden painotuksia. Tuo on minun lopputulemani. Joku toinen voi tykätä kovastikin, jos linja on omansa mukainen.

Eero Mattila

Näitä Pirkka-versioita tulee lisää, koska valtamedia ei suostu uutisoimaan edes EUn omia tiedotteita. Miten kummassa on mahdollista, että EUn mallivaltio Suomesta ei löydy ainuttakaan mediaa, joka uutisoisi virallisia raportteja?

Esimerkkinä siirtolaisongelma:
https://bookshop.europa.eu/fi/bundles/pakolaiskrii...

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #21

Mitä tärkeää valtamedian varassa elävät eivät tiedä pakolaiskriisistä, minkä vaihtoehtomedian lukijat tietävät? Tarkoitan totuudellista tietoa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Samaa kuraa vähän ammatillisemmin tehtynä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Todella hyvä ja valaiseva linkki.
Nyt sitten tiedetään millaisista medioista kansanedustaja Huhtasaari saa informaationsa. Tämä antaa vastauksia moniin kysymyksiini.

Käyttäjän LauraHuhtasaari kuva
Laura Huhtasaari

Avoimuus tärkeää. Ei mitään tarvetta peitellä! Kannattaisi sinunkin lukea medioita monipuolisesti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

Koska ei ole kiinnostusta panna kovin paljon aikaa eri medioiden vertailuun, kannattaa turvautua vain niihin luotettaviin, ettei käy kuten Trumpille, että erehtyy pitämään vale-uutista uutisena.

Mutta Trump käyttää tietenkin tahallaan näitä vale- uutisia kohujen nostattamiseen, sumuttaakseen ja peittääkseen hänen hallintoaan koskevat kiusalliset tosi-uutiset.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Naisen pitää saada olla kahdessa paikassa. Töissä ja kotona samaan aikaan.

Siihen mies ei kykene

Käyttäjän SinikkaHammari kuva
Sinikka Hammari

Lapsen oikeuksista puhutaan kauniisti mutta ko. säädöksillä niitä kyllä heikennetään. Alle 3 v lasta pitää ehdottomasti saada hoitaa kotona, jos siihen vanhemmilla on mahdollisuus ja yhteiskunnan täytyy antaa siihen mahdollisuus. Jos kotihoito ei ole mahdollista, toki päiväkotipaikka on turvattava. Kuitenkin nykyisellään jopa pienimpien lasten päiväkotiryhmät ovat liian isoja ja aikuisia on liian vähän. Sijaisia tulee ja menee, mikä sekoittaa pienen lapsen kehitystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset