LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Käymään saa kyllä tulla muttei loisimaan...

  • Käymään saa kyllä tulla muttei loisimaan...
  • Käymään saa kyllä tulla muttei loisimaan...
  • Käymään saa kyllä tulla muttei loisimaan...
  • Käymään saa kyllä tulla muttei loisimaan...
  • Käymään saa kyllä tulla muttei loisimaan...
  • Käymään saa kyllä tulla muttei loisimaan...

Sivistysvaliokunta vieraili Japanissa ja Koreassa. Etelä-Korea ja Japani ovat moderneja teollisuus- ja palveluyhteiskuntia. Molemmissa on korkea sisäinen turvallisuus ja yleinen järjestys. Suomen ja Japanin suhteet ovat poikkeuksellisen hyvät. Japanilais-suomalaisia suhteita yli 200-vuotisen historian aikana ovat värittäneet merkittävät poliittiset, jopa maailmanhistorialliset käännekohdat. Muumit ovat Japanissa tänäänkin hitti. Suomi tunnetaan. Japani on hyvin mielenkiintoinen. Se on samaan aikaan todella konservatiivinen ja kehittynyt. Japanissa on yhteisverotus. Perheessä vaimo on perinteisesti toiminut kirstunvartijana ja mies on saanut viikkorahaa. Nykyään myös naiset ovat paljon työelämässä. Koulutusta, kuria, järjestystä ja ahkeruutta arvostetaan. Opettajat tekevät keskimäärin 11-tuntisia työpäiviä. Oppilaat siivoavat luokkahuoneet ja jopa vessat. Työttömyyttä ei juuri ole. Kuten monissa muissakin kehittyneissä maissa, syntyvyys on kääntynyt laskuun. Suomessa syntyvyys on myös laskussa. Syntyvyyttä voidaan lisätä parantamalla perheen ja työelämän keskinäistä joustavuutta ja panostamalla perhe-etuuksiin. Näillä toimilla syntyvyys ei kuitenkaan tule nousemaan toisen maailman sodan jälkeiselle tasolle. Syntyvyyttä tulisi oikeastaan maailmanlaajuisesti vähentää, mutta yksittäisen valtion kannalta se tuo haasteita. Japani ei ota vastaan humanitaarista maahanmuuttoa, eikä halpatyövoimaa. Japani kehittää mieluummin teknologiaa. Robotteja voidaan hyödyntää monella tavalla, kuten esimerkiksi vanhusten hoidossa.

Laitoin miehelleni viestiä, että haluatko tulijaisiksi humanoidin. ”Upgradatumman” version minusta, kun olen niin paljon pois. Siihen voisi ohjelmoida vähän sävyisämmän luonteen.

Japani on todella turvallinen maa. Suurlähettiläs kertoi, että vaikka eksyisit yöllä niin pelätä ei tarvitse. ”Käymään saa kyllä tulla muttei loisimaan. Käymään vaan papereitta ei milloinkaan. Käymään saa kyllä tulla, kunhan muistaa että tämä on japanilaisten maa.” Tokion yliopiston Vice President sanoi: "There is no diversity, if we don't hold on to our culture." Täällä ei puhuta rasismista. 

Matkani aikana Suomessa vietettiin presidentti Mauno Koiviston hautajaisia. Seurasin ohjelmaa televisiosta. Mieleen jäi erityisesti piisa Eero Huovisen sanat: ”Ei meidän tule arvata muiden ihmisten sydämen tilaa, se on Jumalan ja ihmisen välinen asia. Aikamme on lyhyt. Auta, että saisimme viisaan sydämen."

Matka jatkui kohti Etelä-Koreaa. Etelä-Koreassa arvostetaan koulutusta. Julkinen koulutusbudjetti on 11,3 miljardia dollaria ja yksityiset koulumenot ovat 20 miljardia dollaria. Lapset käyvät normaalin koulupäivän jälkeen vielä lisäkoulua. Pitkiä päiviä. Kysyimme, että mikä on heidän PISA-tuloksiensa salaisuus. Vastauksena oli koulutuksen arvostaminen, ahkeruus ja hyvät geenit (homogeeninen kansanaines). Tästä on näyttöä myös meillä Suomessa. ”Suomalainen koulu toimii lähinnä Suomessa. Loistavat testitulokset johtuvat raportin mukaan ennen muuta yhtenäisestä kansallisuusrakenteesta.” http://www.talouselama.fi/uutiset/saksasta-nurja-viesti-suomelle-turha-kaupata-meille-kouluparatiisianne-3368120

Etelä-Korean yliopistossa oli suureellinen tulevaisuuden visio, jossa Aalto-yliopisto on mukana sitä rakentamassa. Pienelle maalle, kuten Suomelle on ensiarvoisen tärkeää tehdä kulttuurinvaihtoa, kauppaa ja kansainvälistä pitkäjänteistä yhteistyötä johtavien yliopistojen kanssa.

Lentomatka takaisin Suomeen oli pitkä. En tiedä johtuuko se iästä vai mistä, mutta uudetkin leffat näyttäytyvät minulle samanlaisina kuin vanhemmat. Käärittynä vain uuteen pakettiin. Tämän tietäen ostin kentältä kirjan nimeltä Hector and the search of happiness (psychiatrist searches the globe to find the secret of happiness). “Happiness was knowing that her country was going to be a better place. If a country doen´t look after its children properly it is like a bad family.”

Olipas virkistävä ja virikkeitä antava työmatka. Käsitykseni siitä, että EU on uppoava laiva taas vahvistui. Juncker ja muu EU-eliitti ovat samppanjasosialisteja. Suomen pitää varautua EU:sta lähtöön. Suomi lähtee, Serbia tulee.

http://www.express.co.uk/news/world/791276/European-Union-Germany-backs-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mielenkiintoisia irtiottoja hallituspuolue persuilta?
Tietääkseni EU-valtio Suomi on sitoutunut EU ja rahaliitto Emuun . Eduskunnan enemmistön hyväksyessä sopimukset.

Jos tuo ei käy persuille hypätkää oppositioon trollaamaan EU vastaisuudestanne.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Käsitykseni siitä, että EU on todella uppoava laiva vain taas vahvistui."

Japanilla on aina 90-luvun alusta lähtien ollut vakavia ongelmia. Talous on ollut stagnaatiossa, väestö ikääntyy kiihtyvää vauhtia, julkinen velka on ylivoimaisesti maailman korkein BKT:hen suhteutettuna, painoarvo Kiinan esiinmarssin jälkeen on kutistunut Tyynen Meren alueella j.n.e.

Laura Huhtasaari

Japanin velka on kotimaista (noin 90 prosenttisesti). Työttömyyttä ei juuri ole ollenkaan. Haasteita kyllä riittää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On totta, että tuo julkisen velan osuus BKT:hen nähden ei ole samanlainen ongelma kuin useimmissa muissa maissa juuri mainitsemastasi syystä. Lisäksi on huomioitava, että ALV:ta vastaava kulutusvero on siellä vain kahdeksan prosenttia, joten potentiaalia valtion tulokertymän lisäämiselle on edelleen olemassa.

Halusin vain tasapainottaa näkemystä, ettei se menisi pelkäksi hehkutukseksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Siihen nähden, että Suomi on puuttunut belgialaistenkin lasten koulukarttoista, hämmästyttää, että Japanissa ja Koreassa Suomi tunnetaan edes jotenkin. Yhteistyölle varmaan hyvät edellytykset, jos vain löytyy Suomelle rooli.

Japanillahan oli ennen väljempi pakolaispolitiikka. Yhtenä vuotena (2015?) ottivat 12 pakolaista, mutta sitten päättivät kiristää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Japanissa asuu kyllä huomattava määrä, ehkä miljoonan verran, korealaisia. Niin aikoinaan muuttaneiden jälkeläisiä kuin uusiakin tulokkaita.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

http://www.aljazeera.com/news/2016/01/japan-reject...

Saattoi olla eri vuosi, muttei tuo 27 turvapaikansaajaakaan ole iso luku. Pakolaisina esiintyvistähän tässä oli puhe.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Edellä mainitsemieni korealaisten lisäksi Japanissa on hvyinkin paljon myös kotitalousapulaisia Filippiineiltä, Sri Lankasta, Thaimaasta, Kiinasta y.m.
Tokiossa elää toistasataatuhatta länsimaalaista ekspatriaattia työkomennuksilla j.n.e.

Vuodelta 2016 löytyi seuraava tieto:
"There were 2.23 million long-term and permanent foreign residents in Japan as of the end of last year, up 5.2 percent from 2.12 million people at the end of 2014, according to the ministry."

http://www.japantimes.co.jp/news/2016/03/11/nation...

Laura Huhtasaari

Työkomennukset saattavat kestää esimerkiksi kolme vuotta ja sitten on palattava kotimaahansa. Kyllä Japaniin pääsee töihin, vaikka se on hankalaa. Humanitaarista maahanmuuttoa Japani ei kannata.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tässä onkin nyt hyvä täsmentää, että blogissa puhuttiin sosiaalituilla elätettävistä ulkomaalaisista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Japanilaiset eivät itsekään pysty elämään sosiaalituilla. Siksi siellä on säästämisaste maailman korkeimpia. Japanilaisessa yhteiskunnassa "sosiaalitukea" vastaa korporaatio työpaikkana. Ihmisen elämä on siitä kiinni ja sen ehdoilla tehdään kaikki.

Kuukausipalkkaiset valkokaulusmiehet ovat kiinni firmassaan käytännöllisesti katsoen vuorokauden ympäri ja joka päivä vuodesta. Työporukan kanssa mennään myöhään päättyvän työpäivän jälkeen kaljalle tai karaokeen ja kotiin mennään nukkumaan puolen yön maissa. Lomapäiviä on kyllä virallisten vapaapäivien lisäksi parisenkymmentä vuodessa, mutta kukaan ei ota niitä varsinaisena lomana. Niistä otetaan päivä tai pari kerrallaan silloin tällöin, jos jostain syystä tarvitaan.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #14

Siellä on vieras ajatus, että sosiaalituille heittäytyminen on perusoikeus tai että sellainen "kuuluu minulle" automaattisesti myöskin siinä tilanteessa jos ei vain huvita. Hyvästä tahdosta annetut edut ovat muuttuneet saavutetuiksi eduiksi, joista ei voi luopua. Mieli on korruptoitunut ja hyvä tarkoitus on kääntynyt antajaansa vastaan. Tässä kohden läntisessä maailmassa moraali on löystynyt liiaksi.

Laura Huhtasaari

Asiasta hieman toiseen. "Yhden asian liike on muuten Ruotsissa noussut 18 % toiseksi suurimmaksi puolueeksi." Tämä tarkoittaa, että tärkeää ei ole puolueen painottamien asioiden määrä, vaan niiden tärkeys.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Toki demokratiaan kuuluu, että jossain vaiheessa puolueiksi muodostuneiden poliittisten liikeiden on annettava/pakotettava kantaa myös vastuuta jos kannatus on noinkin iso. Silloin vasta mitataan puolueen tarjoamien ratkaisujen todellinen sisältö ja toteutuskelpoisuus.

Itse pidän heitä kyllä aika tyhjäpäisenä sakkina, kun katson minkälaisten asioiden yhteydessä he ovat tähän asti erottuneet. Sen vuoksi minulla on kyllä ymmmärrystä, miksi muut puolueet heitä karsastavat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minne muuten Suomi lähtisi EU:sta? Ei kai vai Euraasian unioniin?

Mitä sitten tulee syntyvyyteen, niin puolisoiden yhteisverotus pitäisi ottaa käyttöön.

Laura Huhtasaari

Islanti, Norja, Sveitsi ja kohta Britannia... EU:n ulkopuolellakin on elämää...

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen

Laura, olen jutellut monen ulkomaalaisen kanssa monista asioista. Aina olen kuullut, että he arvostavat meitä monokulttuurisuudestamme, siitä että osaamme pitää puolemme. He eivät ymmärrä sitä miksi me emme pidä huolta omasta identiteetistämme nyt, vaan otamme tänne ulkopuolisia vastuutta.

Arvostan japanilaisia ja etelä-korealaisia heidän isänmaallisuudestaan. He arvostavat omia perinteitään ja juuriaan aivan eri tavoin, mikä on nyt täällä meillä vallassa oleva käsitys.

Maamme korkeaa opettajakoulutusta kuulen myös arvostettavan ja varsinkin rapakon takana ihmettelevät sitä: huono palkka, mutta silti?

Matkailu avartaa kaikkien silmiä, terveisin 24v Finnairilla ollut.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Homogeeninen kansanaines" ja hyvät PISA-tulokset? Kyllä päntättyjä oppimistuloksia paljon tärkeämpää on se, että lapset oppivat tulemaan toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa.

Laura Huhtasaari

Väitätkö, että korealaiset ja japanilaiset eivät tule ihmisten kanssa toimeen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"lapset oppivat tulemaan toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa."

Terroristienkin?

Laura Huhtasaari

Joku viisas sanoi joskus, että terroristien kanssa ei voi neuvotella. On pötypuhetta väittää, että isänmaallinen ja homogeeninen kansa ei voisi olla kansainvälinen ja tulla toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa. Terroristit ovat poikkeus ja niitä ei Japaniin ja Koreaan niin vain päästetä. Rajat on ns. kiinni.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Miksi Japani on kaikesta hyvyydestään huolimatta itsemurhatilastoissa varsin korkealla? Varsinkin miesten ylitöistä johtuvat itsemurhat, karōshit, ovat kovassa nousussa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Japanilaisessa kulttuurissa on julkisen häpeän tunto ihmisten toimintaa määräävä tekijä. Tiukka ryhmäpaine edellyttää yhdenmukaisuutta ja ryhmään kuulumista. Jos ihminen menettää ryhmänsä, hän menettää mielestään kaiken.

Jos yritysjohtaja on saamaisillaan potkut tai häntä ollaan hienovaraisesti siirtämässä sivuun hallituksen toimesta, on hyvin yleistä, että hän tekee itsemurhan. Kasvoja ei saa menettää. Sama koskee työttömöksi joutuneita keskiluokkaisia miehiä, jotka eivät kehtaa kertoa kenellekään, että heidät on irtisanottu. Usein kotiväkikään ei tiedä sitä, koska he teeskentelevät töihin lähtöä aina aamuisin. Kun resurssit eivät enää riitä pitämään sitä kulissia yllä, on itsemurha ainoa vaihtoehto.

Niin ikään japanilaiset koululapset tekevät suhteessa enemmän itsemurhia kuin länsimaissa on asian laita. Kouluyhteisössä on myös tärkeätä kuulua ryhmään ja pienikin poikkeavuus normista aiheuttaa hylkäämisen. Sellaisen kohteeksi joutunut oppilas kokee elämänsä sietämättömäksi.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Japanilaisuudessa on jotain maagista siinä mielessä, että esimerkiksi thaikuissa viisi vuotta asunut länkkäri on yhä länkkäri. Japani muuttaa sinne muuttavat japanilaisiksi kovalla teholla. Japani on melko erikoinen mielentila aina petipuuhista katumuotiin saakka.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa Thaimaan kulttuuri on jo valmiiksi lähempänä länsimaista kuin japanilainen kulttuuri on. Länsimaalainen pystyy siellä käyttäytymään melko lailla omana itsenään ilman, että myöhemmin huomaisi tehneensä suoranaisia kardinaalivirheitä.

Mutta kyllä Tokion ekspatriaattiyhteisö on hyvin amerikkalaisvetoinen eivätkä jenkit paljon käytöstään muuta. Siksi japanilaiset pitävätkin ulkomaalaisia Tokiossa sen verran omituisena porukkana, että he voivat oikeastaan tehdä mitä tahansa hullua. Sitä jopa oletetaan. Olen itse työskennellyt viisi vuotta Japanissa enkä huomannut tuota japanilaiseksi muuttumista. Tai sitten olen luonteeltani osittain sellainen jo valmiiksi ...

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen

Sanoisin, että 5v thaikuissa asunut on "farang" paikallisten mielestä eli länsimaalainen ulkolainen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos joku ei huomannut, tiedä Laura heitti herjan uusimpaan, jännittävään, käänteeseen vihapuheperseilyssä, jossa nyt jo laulunsa sanoista saa soiton Fobban natsinpaljastusrykmentiltä. Mitähän seuraavaksi? Otan riskin ja linkkaan epäiltyä vihaa koska sekin saattaa olla jo rikos (?)

jösse järvenpää "Käymään muttei loisimaan":

https://www.youtube.com/watch?v=RHRoZifIGuw

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitos tästä, tuo syntikkapoppi mollissa sopii hyvin tämän blogin lukemisen taustalle...

Laura Huhtasaari

Onneksi Irwin on kuollut. Muuten voisi joutua poliisin kuulusteluun...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo ei ole Irwinin biisi. Ei tuossa sovituksessa eikä alun alkaenkaan.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #31

Kuka on väittänyt, että tämä olisi Irwinin biisi? Osaatko lukea rivien välistä?

Käyttäjän MarkkuTamminen kuva
Markku Tamminen

Mistäköhän laulusta Irwin Goodman tai laulujen sanoittaja Vexi Salmi voisi joutua poliisin kuulusteluun? Jos tarkoitat sitä yhtä laulua, niin siinähän Vexi Salmi ja Irwin parodioivat suomalaisten maahanmuuttovastaisuutta.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #37
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitos tästäkin. Nyt puuttuu enää linkki, jossa Halla-aho panee kevään lumisateet muslimien syyksi : D

Jore Puusa

Japani ei ota vastaan halpatyövoimaa.
------------
Roskaa.
Minulla on tuttuja japanilaisia lehtikuvaajia - jotka ovat olleet jo muutaman vuoden asiasta aivan eri mieltä. Mutta toki suomalainen persu Japanin asiat paremmin tietää kuin japanilainen duunari.
Tuossa alla vain yksi linkki sadoista - joita hakemalla löytyy. Japanissa on lisäksi paljon piilotettua ulkomaista työvoimaa - esim. siivousalalla ja seksityöntekijöitä ja heitä onkin sovinistisessa maassa paljon....

---
http://www.japantimes.co.jp/news/2017/01/27/nation...
---
Kirjoittaja sanoo: " onneksi Irwin on kuollut".
Törkeää.
Onneksi kirjoittajakaan ei seuraavassa eduskunnassa jatka.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Itse Japanissa ollessa kohtasin rasismia. Tatuoitu japanilaismies piereskeli tarkoituksella minua päin hotellin sauna-kylpylässä ja näytti pitkää naamaa.

Aasian opinnoissa törmäsin myös Japanin jyrkempiin kantoihin, jotka olisivat täysin pöyristyttäviä meidän yhteiskunnallisessa diskurssissa. Pienempiä sosiaalietuuksia vähemmistöryhmälle, "Yksi kansa" - tyyppisiä ulostuloja valtakunnan kärkipoliitikoilta jne.

Tästä huolimatta Suomi voisi ottaa mallia Japanin maahanmuuttopolitiikasta.

Etelä-Koreassa on yllättävän pahoja eläinsuojeluongelmia niinkin kehittyneelle valtiolle. Koirien nylkeminen elävältä ja polttaminen elävältä yms. painajaismainen kidutus ei ole sivistysvaltion toimintaa. Eikä myöskää kissojen keittäminen elävältä "terveysjuomaksi". Tällainen on miljoonien koirien ja kissojen kohtalo vuosittain Etelä-Koreassa.

http://koreandogs.org/

On sivistyksellinen häpeä että ensi vuonna olympialaiset pidetään Etelä-Koreassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset