LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Mikä uskonvapaus?

Minut pysäytettiin kadulla. Henkilö kertoi, että hänellä on sama vakaumus kuin minulla, mutta ei uskalla sitä oikein missään kertoa. Miksi? Eikö uskonvapaus olekaan sitä, että voit julkisesti tunnustautua jonkun vakaumuksen taakse? Tuleeko siitä seuraamuksia. Alkaako henkilöön menevä vaino, kiusaaminen tai pilkka?

Jos luopuisin Raamatun luomiskertomukseen uskomisesta, tulisiko minustakin esim. Kari Enqvistin mielestä järkevä ja pääsisin tästä häpeästä? (En aio luopua maailmankatsomuksestani. Olen uskovainen ja usko on minulle hyvin tärkeä asia.)

Olen aina ollut sitä mieltä, että sananvapaus menee uskonvapauden edelle, koska muuten tulee uskonpakko. Sananvapaus on ainoa tapa kyseenalaistaa asioita. Ilman sananvapautta, meillä ei ole vapautta. Uskontoja tulee kyseenalaistaa ja niitä tulee saada arvostella. Taas jatkuva henkilöön menevä pilkka uskonnon takia ei enää tue uskonvapautta. Jokaisen ihmisen tulee saada olla julkisesti jonkun uskonnon tai aatteen kannattaja ilman pelkoa henkilöön menevästä hyökkäyksestä. Muuten tämä menee siihen, että mitä täällä saa enää uskoa? Et voi toteuttaa uskonvapauttasi, jos siitä seuraa esim. syrjintää.

 

Euroopan ihmisoikeussopimus

Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen 9 artikla ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapaudesta:

1. Jokaisella on oikeus ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen. Tämä oikeus sisältää vapauden vaihtaa uskontoa tai uskoa ja vapauden tunnustaa uskontoaan tai uskoaan joko yksin tai yhdessä muiden kanssa julkisesti tai yksityisesti jumalanpalveluksissa, opettamalla, hartaudenharjoituksissa ja uskonnollisin menoin.

2. Henkilön vapaudelle tunnustaa uskontoaan tai uskoaan voidaan asettaa vain sellaisia rajoituksia, joista on säädetty laissa ja jotka ovat välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa yleisen turvallisuuden vuoksi, yleisen järjestyksen, terveyden tai moraalin suojaamiseksi, tai muiden henkilöiden oikeuksien ja vapauksien turvaamiseksi.

Sopimuksen 14. artiklan syrjintäkielloissa mainitaan uskontoon perustuva syrjintä.

Ihmisoikeussopimuksen ensimmäisen lisäpöytäkirjan 2. artiklassa todetaan, että

”Keneltäkään ei saa kieltää oikeutta koulutukseen. Hoitaessaan kasvatuksen ja opetuksen alalla omaksumiaan tehtäviä valtion tulee kunnioittaa vanhempien oikeutta varmistaa lapsilleen heidän omien uskonnollisten ja aatteellisten vakaumustensa mukainen kasvatus ja opetus.”

Sopimuksen mukaan lapsen vanhemmilla on oikeus varmistaa lapsilleen uskontonsa ja vakaumuksensa mukainen opetus. Valtion tulee tätä oikeutta kunnioittaa järjestäessään kasvatusta ja opetusta.

 

 

Suomen perustuslaki

Suomen perustuslain (731/1999) 11 §:n mukaan

Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus. Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen. (Wikipedia)

 

Mitä tulee tieteeseen. Tiede ei voi perustua muulle kuin naturalismille. Usko on uskon asia. Ei ole koskaan tullut mieleenikään, että The Scientist -lehdessä lukisi: ”Tuossa kohtaa Jumala teki ihmeen.”

 

En vastusta tiedettä tai kiellä sen opettamista. Darwin, Freud ja Marx pysyy. Tiedeyhteisön konsensus määrittelee, mitä opetetaan totuutena. Tiedeyhteisössä on aina myös konsensuksesta eroavia, näin pitää ollakin. Tieteen tarkoituksena on jatkuva kehitys. Tiede korjaa itseään.

 

On hyvä muistaa, että jos vaadit itsellesi maailmankatsomuksen vapautta (ateisti, agnostikko,teisti…) suo se myös muille.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

30Suosittele

30 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (417 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Taas jatkuva henkilöön menevä pilkka uskonnon takia ei enää tue uskonvapautta".

Tässä on varmasti myös ns. sukupuolisää tai siis niin naispoliitkot, yliopistojen naistutkijat kuin naistoimittajat saavat moninkertaisesti henkilökohtaisuuksiin meneviä kommentteja julkisuudessa oleviin miehiin verrattuna.

Lauran lisäksi myös tämä Turun Sanomien toimittaja sai kokea henkilökohtaista organisoitua kiusaamista eräänkin eduskuntapuolueen puheenjohtajan taholta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Mitäköhän Durkheim, Comte, Foucault, Veblen sanoisi tästä mutuilusta noinniiqu tieteellisenä metodina?

Laura Huhtasaari

Mistä tieteellisestä metodista?

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva Vastaus kommenttiin #4

Yo. kysymyksen esitti suomalaisen opettajankoulutuslaitoksen läpikäymä opettaja.

Mitä vattua juuri luin?

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #5

Onko opettajankoulutuksen saaneella uskonvapautta, entä tohtorihatun saaneella? Kenellä on oikeus uskonvapauteen ja mihin saa uskoa?

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva Vastaus kommenttiin #6

Kysymyksesi asettelu antoi ymmärtää, ettet tiedä mikä on tieteellinen metodi.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #8

toim. huom. Jirillä on täällä tapana esittää lonkalta jotain päätöntä mutuilua jonka perään luettelee muutaman sosiologian klassikojen tekijän joka on toki yksi asia lähestyä kulloistakin asiaa vaikka minun mielestäni ei välttämättä se paras.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #11

Mikko tarkoittaa varmaan sitä, että haluaa viittauksen johonkin sosiologian klassikkoon.

Tulee mieleen suomalaisen sosiologian klassikko: Pertti Alasuutarin ja kumppaneiden tutkimus lähiöbaareissa käyttäytymisestä 1980-luvun puolessa välin.

Siinä kiinnitettiin muistaakseni mm. huomiota siihen, kuinka huonommin koulutetut miehet alkavat herkemmin korkeammin koulutetuille naisille heittämään herjaa heidän sukupuolestaan.

Syynä tähän siis oli se, että jos täytyy toisesta etsiä joku ”heikkous” loukatakseen tätä, niin sukupuoli on yksi sellainen, ja monet miehet kokevat korkeammin koulutetun naisen läsnäolessa heikkoutta, varsinkin kun nainen uskaltaa tulla hänen reviirilleen lähiöbaariin hienostelemaan ja hänellä on mielipiteitä. Uskonto, ikä tai ammattiasema voivat myös olla tällaisia.

Se riippuu vähän sosiaalisesta ympäristöstä, mikä koetaan heikkoutena ja mikä vahvuutena.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #12

Mihin tilastoon tms. nojaat väitteessäsi, jota rohkenin mutuiluksi sanoa, että naiset saavat moninkertaisesti henkilökohtaisuuksiin meneviä kommentteja miehiin nähden ?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #16

Kyllä tuo taitaa muuten pitää paikkansa. En muista että ketään miestoimittajaa olisi niin pöljästi kommentoitu kuin vaikkapa Härköstä ja Aroa.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #8

Kysymys minulle oli: "Mitäköhän Durkheim, Comte, Foucault, Veblen sanoisi TÄSTÄ MUTUILUSTA noinniiqu tieteellisenä metodina?"

Haluan tietää, mihin hän viittaa minun kirjoituksessani? Eli mistä mutuilusta tieteellisenä metodina?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #13

Kannattaisiko katsoa uudestaan. Kysymys oli kommentti Jiri Niemisen kommenttiin #1. Kaikki kommentit eivät välttämättä kosketa henkilöäsi, vaikka se saattaa epäreilulta tai uskomattomalta tuntuakin.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #18

Olet aivan oikeassa. Perun kysymykseni. :)

Markus Weyland Vastaus kommenttiin #8

Tiede perustuu vain teorioihin, joita havainnot tukevat ja ne pysyvät pystyssä vain ja ainoastaan sen aikaa kun itse teoria pysyy kasassa.
Kun teoria romuttuu jonkin uuden havainnon takia, kaikki sen varassa olleet johtopäätökset kaatuvat.
Näin tiedeprosessi etenee. Tämän takia tiede ei ole absoluuttisen luotettava eikä se voi koskaan sanoa viimeistä sanaa eikä sen varaan voi rakentaa täydellistä luottamusta.

Paljon ollaan tieteen avulla rakennettu maailmankuvaa, pystymme toimimaan siinä havaittujen lainalaisuuksien mukaan, ihastelemme sen saavutuksia ja monet sen julistamat totuudet näyttävät lopullisilta totuuksilta, mutta näin ei voi kukaan mennä sanomaan.
Tieteellinen metodi jo estää sen. Voidaan sanoa, että JOS matemaattinen teoria pitää paikkansa niin maailma toimii tällä seurauksella jne..

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #347

Aikuiset uskaltavat astua ovesta ulos ilman "täydellistä" luottamusta.

"Matemaattinen teoria" on vähän epäselvä ilmaus. Mikäli tarkoitat testattavissa olevaa, matemaattisesti muotoiltua teoriaa, olet oikeassa. Matematiikka sinänsähän ei ole empiirinen tiede vaan universaalikieli.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #347

Weyland kirjoitti oikeansuuntaisesti. Häneltä jäi vain kertomatta, että on erilaisia teorioita. On teorioita jotka on äärimmäisen vahvasti havainnoilla todennettu eikä niitä ole juurikaan pystytty kritiikillä kyseenalaistamaan, enää. Sitten on vahvoja teorioita joilla on haasteita ja sitten on teorioita joiden todisteet ovat hyvin heikot ja paljon haasteita sekä kaikenlaisia noiden väliltä.

Jos tarkastelemme vahvoja teorioita niin on erittäin todennäköistä, että ne ovat paikkaansapitäviä ja erittäin epätodennäköistä, että eivät olisi. Tälläinen on m.m. evoluutioteoria. Sitten on noita haastettuja teorioita joilla toki on todisteensa mutta myös paljon tekemätöntä tieteellistä työtä. Sellaisia on esimerkiksi elämän syntyyn liittyvät monet teoriat ja löytyy niitä kosmologiastakin. Ja kovin heikkoja, miltei kokonaan todistamattomia, ainakin vielä, löytyy myös pilvin pimein. Yhtenä esimerkkinä Seth Lloyd:n teoria maailmankaikkeuden perustumisesta binääriseen informaatioon joka sijaitsisi elektronien spinien kiertosuunnassa. Ja lopuksi on joukko väittämiä jotka eivät ole edes teorioita vaan täysin todistamattomia uskomuksia, hypoteeseina esiteltyjä jotka kaatuvat ensimmäiseen kriittiseen näkökulmaan. Tähän joukkoon kuuluvat kreationismi, ID j.n.e. uskomusmaailmoissa rakennellut.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #4

Tieteellinen metodi on erään uskonnon dogmi. Ei sen enempää. Tiede on jo selvittänyt itselleen, ettemme edes tiedä onko näkemämme ja kokemamme totta vai harhaa. Big bang-teoreetikot ovat jo pitkään naureskelleet teorioilleen ja todenneet, että pian keksimme parempia teorioita eikä ole syytä olettaa, että niistä mikään on lopullinen, vaikka tieteellistä metodia käytetään parhaan kyvyn mukaan. Stephen Hawking ei kuitenkaan naura edes itselleen, koska on armoton tosikko eli besserwisser.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Uskonnonvapaus ei toteudu Suomessa. Uskoni on kielletty. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=jb1jsmfOc64

Laura Huhtasaari

"2. Henkilön vapaudelle tunnustaa uskontoaan tai uskoaan voidaan asettaa vain sellaisia rajoituksia, joista on säädetty laissa ja jotka ovat välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa yleisen turvallisuuden vuoksi, yleisen järjestyksen, terveyden tai moraalin suojaamiseksi, tai muiden henkilöiden oikeuksien ja vapauksien turvaamiseksi."

Lue teksti uudestaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Huumeiden helpomman saannin suomalaiset onnellisiksi tekevä uskosiko??

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Toiset luulee, että viina tekee viisaammaksi.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #79

Tuskin tekee, mutta huumeet vievät käyttäjältään varmasti ennemmin tai myöhemmin kaiken järjen. Tekevät ihmisraunion.

Mutta Syvärilän oivallus on: Huumeet vaan vapaaksi niin kansa kiittää ja elää onellisessa nirvanassa huumepöllyssään. Ja työttömyyskin samalla häviää!

Minkä ihmeen takia Syvärilä vedät huumeasiaan mukaan aina viinan?? Sen käytöllä on kyllä kerrassaan paljon haittoja, mutta pitäisikö haittoja lisätä vielä huumeidensaannin helpottamisella? Viihdekäyttö, mikä kamala tapa!, lisääntyisi varmasti.

Yhdysvalloista älköön otetako minkäänlaista mallia huumeiden saannin helpotuksista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #258

Millä perusteella panet päihteet järjestykseen, Rampanen? Kokemusten? Tässä on uutinen, joka ei ole Yhdysvalloista:

https://www.theguardian.com/world/2017/jul/19/urug...

Yleisenä huomiona elämästä ja maailmasta: todellisuus sinänsä vie jokaiselta ihmiseltä ja muulta eläimeltä lopulta niin järjen kuin liikuntakyvynkin, mutta sinnitellään nyt niin kauan kuin kyetään.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #262

Minulle päihteet eivät ole minkäänlainen ongelma, että niitä tarvitsisi laittaa käytön haitallisuuden mukaiseen järjestykseen. Ja viinan ja huumeiden sekakäyttöhän on aivan yleistä käyttäjien joukossa, käyttipä toista tai toista ensisijaisesti. Siitä se ilo oikein repeää!!

Syvärilä on heitellyt esimerkkejä juuri Pohjois-Amerikan mantereen huumelakien muutoksista.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #264

"Syvärilä on heitellyt esimerkkejä juuri Pohjois-Amerikan mantereen huumelakien muutoksista."

Sieltä on huumeiden kieltolaki aikoinaan lähtenyt ja tullut myös Suomeen. Varsinkin kannabiksen takia. Nyt se on purkautumassa ja hyvä niin.

Voit lukea tämän päivän uutiseísta kuinka huumeet ovat mädäntäneet jopa poliisin ylimmän johdon Suomessa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #284

Jos näin on, niin miksi Sinä Syvärilä propagoit jatkuvasti niiden käytön puolesta??!!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #296

Mädäntyneisyyshän perustuu kieltolakiin. Alkoholin kieltolain rikostilastot olivat niin hurjia, että sama koskee todennäköisesti muitakin viihdepäihteitä.

Pekka Iiskonmaki

Suomessa on valtion kirkko ja sillä on verotusoikeus.

Siksi on turha puhua uskonnon vapaudesta, koska yritykset joutuvat maksamaan kirkollisveroa.

Laura Huhtasaari

Ja siksi yksittäisillä kansalaisilla ei saa olla uskonvapautta? Vai mitä tarkoitat?

Pekka Iiskonmaki

#10
Minä erosin kirkosta, mutta yritykseni ei saanut erota. Silloin ei ole uskonnon vapautta.

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #14

Onko tosiaan näin, että yritys voi joutua maksamaan kirkollisveroa vaikkapa yhteisöveron muodossa? Silloinhan Suomessa ei todellakaan valitse uskonnonvapaus.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #31

Sinunhan sen pitäisi tietää, yliopisto ja kaikkee. :)

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #80

Tapauskovaisuudella ja kirkkoon kastetuksi tulleena en ole lähtenyt kyseenalaistamaan vaikkapa kirkollisveroa. Koen kuitenkin että kirkko tekee paljon sosiaalityötä. Mutta se on oma valintani. Jos kirkollisveroa kannetaan myös yrityksiltä, sitä en voi hyväksyä. Se sotii uskonnonvapautta vastaan. Miksi Teppo näet tämän jotenkin ideologisena ja koulutusta kyseenalaistavana ongelmana? En tiennyt tätä mutta nyt tiedän.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

Yrityksillä on nykyään paljon inhimillisiä ominaisuuksia. Pitää olla yhteiskuntavastuullinen, ottaa kantaa sukupuolivähemmistöjen puolesta, uskoa ev.lut ja ortodoksijumalaan, maksaa televisiolupaa jne yms.

Jos firmasta piirrettäisiin muotokuva, siinä sohvalla köllöttelisi rastatukkahippi sateenkaarihuivi kaulassa, televisiosta tuijottaisi hartautta ja soittelisi hyväntekeväisyyskeräysnumeroihin.

Missä kohtaa sitä kerkeää enää businesta pyörittämään. Se firma.

Ennen vain ihmisillä oli mielipiteet.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #59

"Jos firmasta piirrettäisiin muotokuva, siinä sohvalla köllöttelisi rastatukkahippi sateenkaarihuivi kaulassa, televisiosta tuijottaisi hartautta ja soittelisi hyväntekeväisyyskeräysnumeroihin."

Melko hauska kommentti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #84

Niin on. Kerro mikä firma se on, minusta tulee vakioasiakas.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #14

Kun vielä kuuluin Kärsämäen seurakuntaan piti minun maksaa Haapajärvellä omistamastani metsästä kirkollisveroa Haapajärven seurakuntaan.

Nyt kuulun Jeesuksen Kristuksen seurakuntaan, johon kuluvat kaikki Häneen uskovat.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Itse kuulun kirkkoon ja olen jopa joidenkin mielestä fundamentalisti uskonasioissa. Tämän kerroin siksi ette tätä kirjoitusta arvostella uskonnonvastaiseksi.

Eli. Kirkko tai seurakunta jota sanaa mieluiten käytän, (eclesia= uloskutsutut eli uskovat on kutsuttu ulos tästä mailmasta, leirin ulkopuolelle kärsimään yhdessä Herransa Jeesuksen pilkkaa ja kärsimystä)tulee erottaa valtiosta, samoin seurakunnan verotusoikeus tulee kumota, seurakunnan tulee elää kymmenyksistä eli näin myöskään yritysten ei tarvitse maksaa veroa.
Seurakunnan tulee saada elää omaa elämäänsä ja tehdä omat päätöksensä itsenäisesti.

Seurakuntaa tulee uudistaa tästä valtion ja seurakunnan erottamisesta alkaen.
Tämä olkoon ensimmäinen askel

Pekka Iiskonmaki

#192
Ei onnistu. Suomea johtaa jo nyt uskonnolliset lahkot.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #196

No ainakin toivon sitä todella. Toivotaan vihervasemmistohallitusta vaalien jälkeen.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #200

#200
Sen suomalaiset ovat ansainneet ja toivon sitä.

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Minä tunnustan uskoani kristillisyyttäni iloisen avoimesti. Uskonvapauteni kyllä toteutuu mutta sen pilkka tulee usein ilmi tietämättömyytenä. Luomiskertomus on osa uskoani. Syytön minä siihen olen jos jollekin asia ei aukene. Evoluutio on yhden ihmisen sopimusten teoria eli hyvin pitkälle perustuu oletuksiin ja sopimuksiin. Kannatan sen tieteellistä kritiikkiä lämpimästi. Uskon kritiikki ei ole tiedettä vaan ateismia.

Näissä keskusteluissa minua häiritsee iloisesti sekoittuvat käsitteet. Sekaisin menevät usko, uskonto ja kirkko hyvin iloisesti. Uskonvapaus on henkilökohtainen, uskonto on kriittisesti tarkasteltava historian ja opin kokonaisuus ja kirkko on instituutio. Tämä näin lyhyesti.

Nostan Lauran suoraselkäiselle vakaumukselle ja arvopohjalle olematonta hattuani.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Näissä luomiskertomuksissa (niitähän oli useita ennen Raamattua ja niistä sitten plagioitiin Raamattuun) minua häiritsee epätieteellisesti ja tieteellisesti se, että jos mitään ei synny tyhjästä, niin miten Jumala mahdollisesti on syntynyt? Onko antanut omaa ilmoitusta?

Laura Huhtasaari

Jos minä pystyisin selittämään universumin suunnittelijan eli Jumalan. Minun pitäisi päästä hänen "taaksensa", eli silloin minä olisin Jumala. Ei kukaan pysty Jumalaa koskaan täysin selittämään.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #32

Jep. Tästä juuri tässä uskonnoissa on kysymys. Kukaan ei pysty selittämään.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #35

Tästä syystä edes Laura ei voi kiistää minun Jumalaa, joka suvaitsee inhimillisyyden ja kaikkien kasvien käytön. :) Olisikin hienoa kuulla Laura pressa ehdokkaan mielipiteen asiaan. Miksi hamppua pidetään saatana tuotteena, miksi perusuomalaiset haluaa pitää hampun aka kannabiksen laittomana. Jopa Halla-aho on sitä käyttänyt, onko hän siis huumerikollinen? Lain mukaan on.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #91

Mutta eihän "mestaria" lait koske, korkein oikeuskin kertoo hänestä vain mielipiteitä.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Eikö uskonvapaus olekaan sitä, että voit julkisesti tunnustautua jonkun vakaumuksen taakse? Tuleeko siitä seuraamuksia. Alkaako henkilöön menevä vaino, kiusaaminen tai pilkka?"

Vaikka varsinaista ongelman aiheuttajaa ei mainita, niin kuulostaa siltä että kun henkilö kertoo vakaumuksestaan niin siitä alkaa keskustelu joka johtaa epämiellyttäviin kommentteihin tai toteamuksiin. Oma kokemus että uskova kokee epämiellyttäväksi jo sen että toinen osapuoli on yleensäkkin eri mieltä.

Jos et itse pysty tunnustamaan että veden päällä kävely ja puhuva käärme tuntuu huvittavalta jo ajatuksena tai kirkon raaka menneisyys jolla uskontoa levitettiin pakkosyötöllä.

Tapa jolla uskonnot on aina vaihtunut on kuitenki pääsasiassa ollut kuulevan osapuolen vakaumuksen vähättelyä ja oman vakaumuksen hypettämistä. Joten onko aivan asianmukaista sotkea uskonvapautta tähän?

Laura Huhtasaari

Mitä se uskonvapaus on, jos ei tätä. Voi vapaasti ja julkisesti tunnustaa ja harjoittaa uskoaan ilman henkilöön menevää vainoa, syrjintää ja pilkkaa?

Maailmankatsomuksia on erilaisia. Tämä saattaa kuulostaa jonkun mielestä omituiselta tai hölmöltä "...ihmisen sielu saattaa siirtyä eläimeen ja eläimestä takaisin ihmiseen." Ei kuitenkaan tällä tavoin uskovia pitäisi henkilönä lähteä nollaamaan uskon tähden.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eihän henkilön pilkkaaminen fiksua ole, mutta ei sitä mikään kielläkään. Olemme suojanneet vain kaikkivoivat jumalat ja uskontojen pyhinä pitämät symbolit pilkalta, mutta emme uskovaisia. Päästäisiinkö tuosta henkilön pilkkaamisesta, jos poistettaisiin jumalanpilkkapykälä rikoslaista? Silloin pilkka saattaisi kohdistua niihin naurettavina pidettyihin asioihin, kuten vaikkapa lentävään spagettimonsteriin itseensä, eikä hänen nöyriin seuraajiin. Uskon vakaasti että spagettimonsteri osaa itse rangaista pilkkaajiaan sopivalla tavalla tuomiopäivän tullen.

Laura Huhtasaari

Jumalanpilkka on vaikea laji, koska Jumala ei ole fyysisesti itse läsnä. On vain häneen uskovat. On kuitenkin eri asia pilkata Jumalaa kuin jotain yksittäistä henkilöä uskon tähden. Kunnianloukkaus meillä onkin rikolaissa jo määritelty. Uskonvapaus taas takaa, että ketään ei saisi esim. syrjiä uskon perusteella.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #26

Tavallaan siis hyväksyt "Suurmoskeijan" esim. Helsinkiin? Uskonnonvapauden nimissä näin olisi pakko toimia, jos kerran uskonnonvapauden nimissä uskonnonvapaus on voimassa.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #29

Uskonvapaus ei päätä kuntapäättäjien puolesta, millaiseen tarkoitukseen tontti luovutetaan.

Lisäksi pitää tarkkaan harkita kaikki asiat.

"2. Henkilön vapaudelle tunnustaa uskontoaan tai uskoaan voidaan asettaa vain sellaisia rajoituksia, joista on säädetty laissa ja jotka ovat välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa yleisen turvallisuuden vuoksi, yleisen järjestyksen, terveyden tai moraalin suojaamiseksi, tai muiden henkilöiden oikeuksien ja vapauksien turvaamiseksi."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #34

Kyllä uskonnonvapaus tavallaan päättää kuntapäättäjien puolesta. Joko tontteja luovutetaan kaikille uskontokunnille samoin edellytyksin, tai sitten ei ollenkaan.

Mormonit ostivat omansa kovalla rahalla, vaikkakin Espoosta. Se olisi kaikille hyvä ratkaisu, ei yhteiskunnan kuulu tukea uskonnollisia yhteisöjä.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #38

Ottaen huomioon "...yleisen turvallisuuden vuoksi, yleisen järjestyksen, terveyden tai moraalin suojaamiseksi, tai muiden henkilöiden oikeuksien ja vapauksien turvaamiseksi."

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #26

Sitä mitä ei ole olemassa ei voi pilkata.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Edustaja Huhtasaari. Teidän pitäisi olla jopa iloinen saamastasi pilkasta ja herjoista, siis jotka tulevat uskosta Jeesukseen,ei oppilas ole surempi kuin Opettajansa, jos he pilkkasivat Jeesusta miksei sinua. Taisi olla Pietari jokan näin kirjoitti.

Oikea usko saa aina vastaansa pilkkaa ja pilkkajia, se ja ihmisen tuottamat hedelmät ovat todiste oikeasta uskosta.

Hyvää päivänjatkoa Teille

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Eihän kukaan ole kieltänyt Huhtasaarta olemasta naiivi tiedettä huonostitunteva evoluutionkieltäjä ja uskomasta ihan vapaasti millaisiin olentoihin ikinä vaan haluaa.

Sen sijaan Enqvist neuvoi äänestäjiä toimimaan ja ajattelemaan ehdokasta itseään järkevämmin - ja hyvä niin, koska presidentin toimi on vastuullinen tehtävä, jossa päätösten ja puheiden on syytä perustua reaalimaailmaan.

Laura Huhtasaari

Jos kreationistipressa on häpeäksi Suomelle, niin aika harva kreationisti uskaltaa kertoa sitä olevansa (onhan niitä muitakin uskontoja, eli mitkä kaikki uskonnot tämän häpeän alle tulee sijoittaa)? Tämä ei tue uskonvapautta. Uskonsa takia ei kenenkään pitäisi joutua häpeämään.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Tiedelukutaitosi surkeus se suurempi ongelma ja häpeän aihe tässä onkin.

Kerran vielä: ei kukaan ole kieltänyt tai kiellä kreationistia olemasta kreationisti, mutta moisia perusteettomia uskomuksia 2000-luvulla vaaliva presidenttiehdokas saa kyllä luvan kestää arvostelua.

Kyseenalaistan senkin, miksi uskonnoille muutoinkaan pitäisi antaa mitään muita vakaumuksia parempaa mielipiteensuojaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En tiedä mistä (alitajunnasta?) kehitit tuon häpeän? Miksi kenenkään kreationistin pitäisi hävetä, vain siksi että minä häpeäisin?

Ei kai tässä olla uskontoja häpeämässä, eihän kreationismi mikään uskonto ole. Häpeän syy olisi että kuuluu kansaan joka valitsee tasavallan presidentiksi fundamentalistisen tieteenkieltäjän. Mitä se sanoo kansasta, että se 2000-luvulla valitsee johtajakseen ihmisen, joka ei edes yritä soveltaa rationalistista ajattelua hahmottaessaan todellisuutta?

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #37

Enqvist: "Nyt meillä Suomessa on teoreettinen mahdollisuus sille, että saamme presidentin, joka ei näkojään ole lukenut lasten tiedepalstaa. Joka on kreationisti. Ja sellaisen pitäisi tuntua jokaisesta yhtä häpeälliseltä kuin presidentti, joka kieltäytyy uskomasta galakseihin."

Kreationimismi on kristinuskon yksi suuntaus.

Monet tiedemiehet uskovat, että todellisuus on luotu, eli luomisteoriaan. Eivät hekään ole tieteenkieltäjiä. Kuten sanoin, tiede ei voi perustua kuin naturalismille.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #42

Niin, Enqvist kirjoitti hyvin.

Ja kreationisteja on useissa muissakin uskonnoissa.

Tiedemiehilläkin voi olla uskonnollisia mielipiteitä, eikä siinä sinänsä mitään pahaa ole, jos he eivät sotke uskontoaan tieteelliseen työhönsä.

Kaikki heistä eivät vaan valitettavasti ole rajanvedossaan onnistuneet.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #57

Onhan Jumalakin (tai Jumalia) aika monessa eri uskonnossa. Kaikissa uskonnoissa ei kuitenkaan ole Jumalaa.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #61

Mutta kreationismi ei ole nimenomaisesti kristinuskon suuntaus. Siitähän tässä oli kysymys.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #64

Luomisteoriaan minä olen tutustunut kristinuskon pyhän kirjan Raamatun kautta. (Ensimmäinen Mooseksen kirja, Raamatun luomiskertomus)

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #86

Olet tutustunut luomiskertomukseen, et luomisteoriaan. Mitään luomisteoriaa ei tieteellisesssä mielessä ole olemassakaan.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #130

Nyt ei ole kyse tieteestä, vaan uskosta. Ja uskonnonvapaudesta.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #132

Sinua kritisoidaan edelleenkin lähinnä tiedekäsityksiesi vuoksi. Kukaan ei ole sinun uskonvapauttasi ollut viemässä alkujaankaan, mutta armottoman hölmönä kreationismia voi silti pitää - ja ihan perustellusti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #42

Kristinusko, apostolisen uskontunnustuksen mukaan, on yksi kreationismin suuntaus. Ei päinvastoin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #42

Tiede perustuu tosiasioille.

Lähtökohta on se, että kaikki mitä väittää pitää voida todistaa oikeaksi, tai vääräksi.

Mitään luomisteoriaa ei ole olemassakaan ja evoluutioteoria on ainoa malli mikä selittää miksi maailmassa on erilaisia lajeja sellaisina kui novat.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Miten kuvittelet, että mielikuvitustarinaan uskominen ei veisi itseltäsi uskottavuutta? Koska kerrot tässäkin blogissasi, että uskot luomiskertomukseen, jokaisella on lähtökohtainen oikeus miettiä kaikkea toimintaasi tuon lapsenuskosi kautta. Luotanko maamme ulkopolitiikan sinunlaisesi käsiin?

En tunne tätä ihmistä, joka on sinulle valittanut, ettei uskalla tunnustaa omaa uskoaan. Häpeää hän joutunee kestämään, jos julkisesti saarnaa ja julistaa. Miksi hänen pitäisi esimerkiksi työpaikallaan uskostaan kertoa? Raamatussa kuitenkin kerrotaan, että joudutte kärsimään pilkkaa ja vainoa uskon tähden. Olisiko Raamattu tällaisessa asiassa väärässä?

Uskonvapaus ei tarkoita, että uskoaan ei tarvitsisi hävetä tai että pitäisi tulla valituksi luottamustehtäviin, jos valitsijat uskovat henkilön uskon olevan esteenä tehtävästä suoriutumiselle. Uskonnonharjoittamista työpaikoilla ei pidä sallia muutoin kuin uskonnollisissa yhdyskunnissa toimiessaan. Eduskunnan yhteiset jumalanpalvelukset pitäisi kieltää.

Uskonvapaus tarkoittaa, että jokainen saa tunnustaa uskoaan. Se tarkoittaa myös sitä, ettei uskonnonharjoittajaa kohtaan saa tehdä väkivaltaa eikä uskonnonharjoittamista tule kieltää tai estää.

Suhtautumistamme uskovaisiin uskonvapaus ei saa rajoittaa. Kreationistia ei tarvitse arvostaa kuin ihmisenä - vajavaisena sellaisena.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #40

Onko antaa yhtään konkreettista esimerkkiä, miten presidentin ulkopoliittiseen toimintaan on vaikuttanut uskominen luomisteoriaan. Varapressa Mike Pence tietääkseni on myös luomiseen uskova kristitty. Mitä virheitä hän on jo uskonsa takia tehnyt?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #45

Ehdottanut (toki ennen nykyistä virkaansa) kreationismin opettamista evoluution rinnalla.

Tuo kreationismin kouluopetus on paitsi järjetöntä, niin USA:ssa myös perustuslain vastaista.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #47

Tuoko on sinusta ulkopolitiikkaa?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #53

Ei, mutta uskonnon nojalla tehty virhe kyllä.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #62

Ja siksi minä en sinusta sovi tekemään ulkopolitiikkaa?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #87

Ulkopoliittisena lisärasitteenasi on tietysti myös EU-vastaisuus.

Kreationistisuus on kuitenkin minulle jo itsessään riittävä syy olla ehdokasta äänestämättä - tämän puolueesta riippumatta.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #45

USA:ssa on poliitikkoja, jotka kieltävät ilmastonmuutoksen olemassaolon raamattuun vedoten - vedenpaisumuksia mainitaan vain yksi, ja se oli jo.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #50

Houstonissa on paraikaa vedenpaisumus.

Marttiina Kainulainen Vastaus kommenttiin #94

Ai "syvyyden lähteet aukenivat"? Ei tainnut kuitenkaan...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #45

Kun ihminen on saatu uskomaan Jumalan luoneen ihmisen ja että tuo Jumala ohjailee maapalloa haluamallaan tavalla, tuo ihminen on luottanut uskonmiehiin suruttomasti. Henkilö on noiden uskonmiesten ja -naisten höynäytettävissä uudelleen ja uudelleen. Annammeko vallan ihmiselle, joka on uskossaan noin sokea?

Itse en voi luottaa uskovaan. Uskova on antanut ohjaimensa pysyvällä tavalla ulkopuolelle.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #69

Ei sinun tarvitse minuun luottaa tai jakaa uskoani. Nyt on kyse, onko meillä uskonnonvapautta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #89

Sinulla on vapaus uskoa. Minä saan arvioida sinua poliittisena toimijana myös uskontoon liittyvien kannanottojesi perusteella.

Sananvapauteen kuuluu myös se, ettei arvioni tarvitse olla positiivista. Se voi olla myös epäkunnioittavaa.

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi Vastaus kommenttiin #125

Mutta jätä Kai Niemeläinen se usko rauhaan. Kirjoitat aidanseipäistä kuten usein te "satusedät ja tädit". Lauran kärki kirjoituksessa oli uskonrauhassa. Sillä ei politiikkaa koskaan eikä ikinä tehdä. Ihmistä Niemeläinen arvioit luullen, että aivot ovat uskovilla narikassa. Tuskinpa vain.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #194

Uskovien aivot ovat narikassa siltä osin, kuin he tekevät päätöksiään uskontoon nojaten.

Raamatussa lukee selvästi, että miesten välinen seksuaalinen kanssakäyminen, miesten homoseksuaalisuus, on syntiä. Uskova lukee tekstin kylläkin yleensä niin, että homoseksuaalisuus yleisesti ottaen on syntiä.

Avioliitosta säädetään niin ikään Raamatussa. Kun uskova päättäjä näistä lähtökohdista pyrkii ratkaisemaan, annetaanko homoseksuaaleille oikeus avioitua keskenään, uskova ei tee päätöstä järjellä, vaan omasta uskonnostaan ja uskomuksistaan lähtien. Aivot ovat narikassa.

Päättäjä saa elää elämäänsä uskonnon sääntöjen mukaan. Mutta yhteisten asioiden hoitamisen osalta harkinta pitää tehdä yhteiskunnan ja kansalaisten ehdoilla, kansalaisten uskomuksia ja tarpeita kunnioittaen.

Kristillisten (KD) uskonnollisiin säädöksiin perustuva päätöksenteko on fundamentalismia. Se ei poikkea muslimien sharia-säännöksistä oikeastaan ollenkaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #89

Saahan sitä harjoittaa uskontoa mutta tosiasioiden kieltäminen ei ole uskonnon harjoittamista.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #45

USAn uskovat presidentit ovat kautta aikojen pyrkineet siionistien pönkittämiseen Israelissa ja tukeneet Israelin olemassaolon oikeutta sekä avustaneet sitä taistelussa arabeja vastaan. Israelin sotaisa historia on kristittyjen uuden ristiretken ilmentymä.

Pence ei ole vielä voinut tehdä mitään, ei virheitäkään. Trumpin koneistoa ei vieläkään ole saatu toimimaan niin, että mitään olisi voitu katsoa tehdynkään.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Ei todellakaan pitäisi. Mutta joutuu. Jopa rakastamisen takia joutuu. Ja kansallisuuden. Ikävää, mutta totta.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Uskonnonvapaus kuuluu kaikille, mutta keskeisiin tehtäviin pyrkivän poliitikon pitää hyväksyä, että oma maailmankatsomus ei ole enää yksityisasia. Se nyt vaan on niin, että presidenttiys ja fundamentalismi eivät 2000-luvun Suomessa sovi yhteen.

Laura Huhtasaari

Jos usko on pakko pitää yksityisasiana ja se täytyy tavalla tai toisella salata, meillä ei ole uskonvapautta. Minä haluan tehdä tilaa maailmankatsomuksen vapaudelle. Sille on näköjään tarvetta!

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Minä en koe että uskoa täytyy salata. Voin puhua siitä avoimesti, joskus tulee "luntatupaan", so what, niin kuuluukin tulla. Jos olet raamattusi lukenut tiedät ettei tämä ole vielä mitään, pahempaa on luvassa. Koitahan kestää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kuuluvathan ne, jos äänestäjät niin päättävät. Donald Trumpin höpinät ilmastonmuutoksesta ovat vielä pelottavampaa huuhaata, mutta amerikkalaiset saivat nyt sitten sellaisen presidentin kuin ansaitsivat. Toki jonkinlainen takaisku Obaman jälkeen olikin odotettavissa, mutta tämä löi kyllä ällikällä. Maailmanrauhaankaan ei jaksa enempää enää uskoa kuin joulupukkiin; Trumpilla on muutakin yhteistä Pohjois-Korean diktaattorin kanssa kuin kammottava hiustyyli.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Erinomaisen viisas ja järkevä kirjoitus. Varsinkin se, että sananvapaus menee uskonvapauden edelle. Hyvin perusteltu.

Käyttäjän ollip1 kuva
Olli-Pekka Jalovaara

Go Laura!

Muutoinhan poliitikot sitten käytännössä nuoleskelevat äänestäjiään ja etsivät sitä mistä saisi suurimman kannatuksen. Minulta saa kannatuksen puhua suoraan se mitä mieltä on ja uskaltaa se sanoa. Sitten ainakain tietää mitä mieltä jokin poliitikko on. Suurimmasta osasta ei oikeasti tiedä ja jos luulee tietävänsä hallitusvastuu kääntää kyllä tämän tiedon vääräksi luuloksi.

Saahan sitä evoluutioon ja siihen liittyvään kokonaismaailmankatsomukseen miksi sitä sitten tnimitetäänkin (kun evoluution kannattajat eivät sitä oikein halua miksikään nimittään, olkoon sitten naturalistinen usko) uskoa, vaikka minä en usko siihen, että tyhjä loisi mitään tyhjästä minkäälaisen myllerryksen kautta. Sitä ei myöskään tiede tuo kun katsotaan tieteellisiä tuloksia hiukan laajemmin kuin mitä normaalisti halutaan esittää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Arvelisin että noin 70% pitää sopivana, ellei jopa toivottavana että presidentti tunnustaa kristinuskoa. En muista yhtäkään presidenttiehdokasta ennen Haavistoa, joka ei olisi ollut kristitty. Ei tuolla uskontunnustuksella vielä kovin hyvin erotu.

Arvelisin kuitenkin että noin 90% pitää suotavana että presidentti ei kiellä tiedettä ja että hän tukeutuu faktatietoon kun sitä on. Käsittääkseni kukaan ennen Lauraa ei ole tehnyt päin vastoin. Tuolla toki erottuu jo valtavan hyvin. Olet siis oikeassa arviossasi ettei Laura mene sen mukaan mitä äänestäjät haluavat. Kai se on jollain kierolla tavalla kunnioitettava asia.

Laura Huhtasaari

Siksi sitä kutsutaan uskonvapaudeksi. Usko ei perustu "todistettavissa olevaan asiaan." Usko ei vaadi todistustaakkaa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #48

Mitäs jos sanon että uskon olevani jumala, minun ei siis tarvitse todistaa tätä mitenkään ja hyväksyt mukisematta tämän?

Huomaatko ongelman?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #52

Matti, ei siinä periaatteessa ongelmaa ole. Voit hyvin julistautua jumalaksi ja sinuun uskovat muodostavat uskonlahkon. Tällaisia lahkoja on putkahdellut esiin ympäri maailman. Tehty joukkoitsemurhia tai muuta päätöntä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #54

Tuon uskonnon selkeä vahvuus olisi, että sen jumala on kiistatta olemassa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #54

Ehkä olisi pitänyt tarkentaa että juuri kristinuskon jumalaksi jolloin olisi sitten jo valmiiseen uskontokuntaan joka ei todisteita kaipaa, ruveta latelemaan liudan uusia käskyjä ja rukata vanhoja.

Jos siis tosissaan lähtisin tekemään näin niin jumalanpilkaksihan tuo tuomittaisiin todella nopeasti.

Pointtina ettei mihinkään pidä uskoa varauksetta vaikka ei vaatisi todistustaakkaa, ihan hyvä esimerkki tuo lahkojen toiminta ja mitä ihminen on valmis tekemään uskon vuoksi katsomatta siihen mikä se uskon kohde on.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #52

Ei kannata lähteä tuohon. Haluat vain saivarrella. Uusia uskontoja kyllä syntyy. https://fi.wikipedia.org/wiki/Karhun_kansa

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #52

29.8.- 1. Kor. 5:6

Te teette väärin, kun kerskutte. Ettekö tiedä, että pieni määrä hapatetta hapattaa koko taikinan?

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #52

Sinä voit olla onnellinen uskossasi, mutta se ei tarkoita että muut uskovat sinun olevan jumala.

Uskonvapaus on että sinä saat uskoa, muiden ei tarvitse uskoa samaan.

Jokuhan loi oma uskonsa Lentävä spagettihirviö

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lent%C3%A4v%C3%A4_sp...

Saat perustaa uuden uskon jos siltä tuntuu :)

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #52

Sehän on sun uskosi, maailma on täynnä "messiaita" et tervemenoo joukkoon.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #48

Ei kutsuta, vaan uskonnonvapaudeksi, johon kuuluu oikeus tunnustaa ja harjoittaa valitsemaansa uskontoa. Toki saa myös uskoa ihan mitä huvittaa, mutta se nyt ei liity uskonnonvapauteen sinänsä. Ei uskonnonvapaus ole mikään monopolipelin vapaudu vankilasta -korttia vastaava taikasana joka poistaisi oikeuden edellyttää rationalista ajattelua ja argumentointia. Kun faktat ja usko ovat ristiriidassa, faktojen tulee voittaa aina. Ihan uskonnosta riippumatta.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #56

Kannattaa lukea, mitä uskonnonvapaus pitää sisällään.

Euroopan ihmisoikeussopimus

Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen 9 artikla ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapaudesta:

1. Jokaisella on oikeus ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen. Tämä oikeus sisältää vapauden vaihtaa uskontoa tai uskoa ja vapauden tunnustaa uskontoaan tai uskoaan joko yksin tai yhdessä muiden kanssa julkisesti tai yksityisesti jumalanpalveluksissa, opettamalla, hartaudenharjoituksissa ja uskonnollisin menoin.

2. Henkilön vapaudelle tunnustaa uskontoaan tai uskoaan voidaan asettaa vain sellaisia rajoituksia, joista on säädetty laissa ja jotka ovat välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa yleisen turvallisuuden vuoksi, yleisen järjestyksen, terveyden tai moraalin suojaamiseksi, tai muiden henkilöiden oikeuksien ja vapauksien turvaamiseksi.

Sopimuksen 14. artiklan syrjintäkielloissa mainitaan uskontoon perustuva syrjintä.

Ihmisoikeussopimuksen ensimmäisen lisäpöytäkirjan 2. artiklassa todetaan, että

”Keneltäkään ei saa kieltää oikeutta koulutukseen. Hoitaessaan kasvatuksen ja opetuksen alalla omaksumiaan tehtäviä valtion tulee kunnioittaa vanhempien oikeutta varmistaa lapsilleen heidän omien uskonnollisten ja aatteellisten vakaumustensa mukainen kasvatus ja opetus.”

Sopimuksen mukaan lapsen vanhemmilla on oikeus varmistaa lapsilleen uskontonsa ja vakaumuksensa mukainen opetus. Valtion tulee tätä oikeutta kunnioittaa järjestäessään kasvatusta ja opetusta.

Suomen perustuslaki

Suomen perustuslain (731/1999) 11 §:n mukaan

Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus. Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen. (Wikipedia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #93

lainaus:
Ihmisoikeussopimuksen ensimmäisen lisäpöytäkirjan 2. artiklassa todetaan, että

”Keneltäkään ei saa kieltää oikeutta koulutukseen. Hoitaessaan kasvatuksen ja opetuksen alalla omaksumiaan tehtäviä valtion tulee kunnioittaa vanhempien oikeutta varmistaa lapsilleen heidän omien uskonnollisten ja aatteellisten vakaumustensa mukainen kasvatus ja opetus.”

Miten tuo on toteutunut Persuilta esim.maahanmuuttajien ja pakolaisten kohdalla?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #93

Tosiasioiden vastaisten asioiden sanomista kutsutaan valehteluksi.

Valehtelua pidetään moraalittomana.

Jos on jossain asiassa eri mieltä tosiasioiden kanssa, silloin ei olla enää uskonnon kanssa tekemisissä ja kaikki väittämät pitäisi voida todistaa oikeaksi, tai vääräksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #48

Mitä sä nyt kirjoitit? Niin usko on uskoa. Sillä ei tehdä politiikkaa, sen ei pidä liittyä valtioon tai politiikkaan mitenkään. KUten juuri todistit.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #48

Jos oikein fundamentalistisesti haluaisin tän sanoo niin kristitty ei tarvitse mitään uskonnonvapautta maalliselta hallinnolta, se on saanut sen Jeesukselta.
Toisekseen kristinusko levisi juuri parhaiten(siis usko ei uskonto)kun oli vainoja. Heti kun roomanvaltio teki kristinuskosta hyväksytyn valtiouskonnon pysähtyi uskon leviäminen. Uskonto toki jatkoi leviämistään mutta uskon kanssa sillä ei enää ollut mitään tekemistä.

Että näin reformaation juhla-aikan olisi paikallaan kunnon puhdistus ja paluu apostoliseen uskoon ja seurakuntaan ja seurakunnan erottaminen valtiosta/valtioista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ainakaan K.A. Fagerholm ei ollut kristitty edes muodollisesti. Kun presidentti sen aikaisen lain mukaan oli eräänlainen valtiokirkon toimitusjohtaja, hän lupasi, että voisi voittaessaan liittyä kirkkoon käytännön nimitykset hoitaakseen.

Termi "presidenttiehdokas" ei ennen vuotta 1988 ollut aivan yksiselitteinen, mutta aika moni vasemmistopuolueiden ehdokas Väinö Tannerista alkaen oli kirkkoon kuulumaton.

Nykyäänhän asialla ei ole juridista merkitystä.

Arvostan alustuksen viimeisiä kappaleita, mutta kommentteja lukiessa tulee mieleen, että Trumpkin pärjää hyvin teleprompterin kanssa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #215

I stand corrected. Onneksi sentään kirjoitin etten muista...

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

>>minä en usko siihen, että tyhjä loisi mitään tyhjästä minkäälaisen myllerryksen kautta<<

En minäkään - ellei sitten kvanttifluktuaatiota lasketa moiseksi ilmiöksi.

Vaan eipä tuo "tyhjästä nyhjäisy" vastaakaan tieteen käsitystä sen paremmin alkuräjähdyksen olosuhteista kuin tapahtumistakaan. Kunhan on hauska perinteinen kreationistinen olkiukko.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Huhtasaaren kampanjatoimisto on keksinyt seuraavan uhritumisaiheen: Kun Huhtasaari puhuu läpiä päähänsä (tyyliin metsistä ei tule puoli-ihmisiä -> evoluutioteoria ei ole totta) niin sen arvostelu väännetään uskonnonvapauden rajoittamiseksi. Sen sijaan uskonnonvapauden rajoittamista ei ole, jos halutaan tiettyä uskontoa tunnustavilta evätä maahanpääsy.

Tottakai Huhtasaari saa olla sitä mieltä että dinosaurukset olivat arkissa kun maapallo peittyi veteen jokunen tuhat vuotta sitten. Tai että kasvit luotiin päivää ennen kuin aurinko luotiin. Tai että mieheltä irrotettiin kylkiluu ja siitä tehtiin nainen.

Ihan vastaavasti kun ihmiset voivat arvoida presidenttiehdokasta tämän uskomusten vuoksi ja muodostaa tästä mielipiteensä. Euroopan ihmisoikeussopimus tai Suomen perustuslaki ei kiellä presidenttiehdokkaan ajatusmaailman arvostelemista.

Laura Huhtasaari

Se, että minusta henkilönä tehdään yleinen pilkan aihe uskoni takia vaikuttaa myös muihin ihmisiin. Miten ajattelet saman vakaumuksen omaavien ihmisten asian kokevan. Kuinka moni jatkossa uskaltaa julkisesti tunnustaa uskoaan?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ongelma lienee se, että julkisena päättäjänä esität uskomukset itseäsi ohjaavaksi toimintatavaksi. Se on ongelma.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #51

Luonnollisesti arvot kumpuavat jokaisen omasta maailmankatsomuksesta ja myös poliittisesti ideologiasta. Mikä on poliittinen puolue ilman ideologiaa?

Onko Kristillisdemokraateilla oikeus toimia puolueena?

Onko joku konkreettinen esimerkki, mikä sinusta on ohjannut minua tekemään "vääriä päätöksiä" koska uskoni?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #55

Kreationistit ovat täällä kertoneet Turun iskujen tapahtuneen, koska suomalaiset ovat irrottautuneet Jumalasta. Tämä on johtanut suojeluksen vähenemiseen. Näiden kreationistien mielestä Suomen on pyrittävä uudelleen kohti Jumalan johdatusta. Toimia Hänen sanojensa mukaan. Avaisitko, miten suhtaudut tähän asiaan?

Ethän toimissasi juurikaan ole avannut, miten vakaumuksesi vaikuttaa päätöksentekoosi. Emme voi siis päästä vaikuttimistasi selvyyteen. Emme voi näin ollen myöskään arvioida, kuinka paljon virheelliset kannanottosi tai virheelliset äänestyspäätöksesi ovat johtuneet uskostasi.

Koska kuitenkin haluat konkreettisen esimerkin, kerron yhden. Tämäkään ei perustu faktatietoon, vaan omaan henkilökohtaiseen oletukseeni vaikuttimistasi: Luulen siis, että avioliittolain muutosta koskevissa äänestyksissä vakaumuksellasi oli vaikutusta. Noissa äänestyksissä vakaumuksesi ohjasi sinua vääriin päätöksiin.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #83

Mikä on poliittinen puolue ilman ideologiaa? Onko kristillisdemokraateilla sinusta sijaa Suomen politiikassa? On turha sanoa, että jossain on ideologinen "objektiivisuus" ja vain heidän ideologiansa pohjalta saa tehdä poliittisia päätöksiä.

http://aitoavioliitto.fi/uutiset/ulkomaat/euroopan...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #99

Minusta fundamentalismille ei ole sijaa Suomen politiikassa.

Puolueilla tulee tietenkin olla ideologia. Ideologia pohjautuu puolueen arvoihin, arvojen tulee olla perusteltavissa ilman uskontoa. Samaa lainsäädäntöä sovelletaan kaikkiin kansalaisiin, uskovien lisäksi maallikoihin ja myös muiden uskontojen edustajiin.

Uskonnollisen ajatuksen pohjalta tehtävä lainsäädäntötyö on vastenmielistä. Lainsäädännön on oltava uskonnoista vapaata, objektiivista.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #123

Minäkö vallanhimoinen? Etkö kuitenkin ennemminkin sinä?

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #126

Ei ollut tarkoitus syyttää sinua vallanhimosta.

Tämän kohdan halusin jakaa:

"Kuulen usein sanottavan, että älä sotke teismiäsi politiikkaan. Uskontoa ei voida yksiselitteisesti erottaa muista ismeistä tai poliittisista ideologieista. Kommunismi on ismi. Kommunismissa ei ole jumalaa, mutta eihän kaikissa uskonnoissakaan ole. On paljon hyvin vanhojakin uskontoja, joissa ei ole jumalaa (buddhalaisuus, jainalaisuus ja suomalainen karhun kansa). Yhtä hyvin voisi sanoa, että älä sotke ateismiasi politiikkaan. Jokainen poliittinen puolue haluaa tehdä omasta ideologiastaan valtavirtaa. Niin krisrillisdemokraatit kuin vasemmistokin.

Edesmennyt presidenttimme Koivisto sanoi: "Kyllä. Vihaan ateisteja, koska he haluavat itse tulla jumaliksi ja luulevat ymmärtävänsä asioita, joita kukaan ei ymmärrä." Selvyyden vuoksi korostan, että en minä vihaa ateisteja. Minun poliittinen päämääräni on pitää kiinni uskonvapaudesta ja erityisesti sananvapaudesta.

Vapaus on korkeimpia arvoja. Sitä lainsäätäjien eli poliitikkojen tulee vaalia. Laki on opettaja. "

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #133

Ateisteja ei kreationisteista juuri erota. Monesti ateistien käännytystyö on jopa aggressiivisempaa kuin kristittyjen.

Ateisteilla on yhteiskuntasuhteessaan kuitenkin arvokkaampi lähestymistapa. Tieteen todistusvoimaisuus ja yksilön tarpeet ovat ateismin arvokkainta antia. Kun ihmisen arvokkaimmaksi ajaksi määritellään elämä, on myös ihmisarvo ja kunnioitus ateistilla kristittyä suurempi. Kristityllehän ihminen ei kuole, vaan sielu jää eloon. Näin ihmisen hengen menettäminen ei olekaan kristityn ajatuksissa niin suuri menetys.

Ateistinen yhteiskunta ei syrji uskovia suhteessa ateisteihin eikä uskovia suhteessa toisen uskonnon harjoittajiin. Ateistinen yhteiskunta ei kahlitse kansalaisiaan uskonnon normeihin ja antaa yksilöille enemmän vapautta valita. Myös kristityt saavat nauttia tästä mahdollisuudesta.

Olen samaa mieltä siinä, että vapautta teidän pitää vaalia. Yksilön vapautta. Myös uskontojen määräysvaltaa vastaan.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #99

Kuulun myös krisstillisdemokratteihon. Ja olen aina "vihannut" heidän tapaansa sekottaa uskonto politiikkaan. Politiikka hoitaa maallisia asioita ja usko taivaallisia. En seidä heidän "jeesusteluaan", moraalista ylemmyyttään ja raamatulla päähän lyömistä. Lisäksi Edustaja Räsänen on puolueelle suuri taakka ed. mainittujen seikkojen vuoksi. Maallinen ja taivaallinen tulee erottaa toisistaan.

Tämä on yksi syy miksi puolueen kannatus viistää lattiaa, eikä se sieltä nouse ennenkun tavat muuttuu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minusta Suomessa on ja pitääkin olla vapaus uskoa mitä haluaa. Hyvää jatkoa sinulle Laura omassa uskossasi.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #60

Kiitos. Sille vapaudelle pitää näköjään tehdä tilaa. :)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #60

Olet Ari täysin oikeassa. Lisäksi uskonnonvapautemme antaa vielä oikeuden tunnustaa ja harjoittaa valitsemaansa uskontoa. Kumpikaan, ei usko eikä eskonto, evät saisi kuitenkaan korvata rationalista ajattelua eikä estää tieteellisen konsensuksen tunnustamista totuudeksi. Tai siis saavathan toki, mutta silloin ei pidä itkeä joutuvansa yleisen pilkan kohteeksi.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #82

Uskonnonvapauteen liittyy se fakta, että sitä ei voi todistaa (USKO), eikä sille tarvitse olla todistustaakkaa. Seuraavan kerran, kun pappi puhuu neitsyt Marian raskaudesta, niin sinusta on ihan OK tehdä hänestä henkilönä yleinen pilkan kohde?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #101

Uskonnonvapauden voi toki todistaa monin eri tavoin, mutta saivartelu sikseen. Enhän minä mitään todistustaakkaa vaatinutkaan. Silloinhan ristiriitaa ei edes olisi, jos on esittää todisteet, sitä kutsutaan siinä vaiheessa tieteeksi.

Itse asiassa kyllä, varsinkin jos hän esittää uskonsa ihmeisiin poliittisen päätöksentekonsa perustaksi ja toimintansa ojaajaksi. Oletko koskaan pohtinut olisiko tuon parisuhteessa eläneen nuoren juutalaisnaisen raskaudelle mitään muuta edes hieman uskottavaa selitystä, kuin pyhän hengen suorittama hedelmöitys? Kannattanee niin pappien, kuin seurakuntalaisten puhua neitseellisestä hedelmöittymisestä lähinnä omassa piirissään. Tuota ei kannata tuoda esiin vaikkapa terveydenhuoltoon tai opetustoimeen liittyen.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #117

Terveydenhuollossa toimii luomiseen uskovia ihmisiä, esimerkiksi Lääkäri Orava on minun tietääkseni sellainen. Pitäisikö hänen lopettaa työnsä, koska hänellä on "epätieteellinen" henkilökohtainen usko?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #165

En tiedä mistä Orava lääketieteelliset oppinsa ammentaa. Sanottakoon kuitenkin että jos hän kertoo kihlattunsa Josefin kanssa vastaanotolle tulleelle Maria-neidolle tämän tulleen raskaaksi neitseellisesti pyhän hengen kautta, niin kyllä!

Miksi sinun on niin vaikea ymmärtää ettei usko ole ongelma, vaan se että annat sen syrjäyttää tieteen? Olen aivan varma että Orava perusti arvionsa Beckhamin polvesta lääketieteeseen eikä luomistarinaan. Hän myös korjasi sen leikkaamalla eikä luottanut jumalan ihmeeseen. Jos hän kieltäisi julkisesti evoluution, en todellakaan menisi hänen vastaanotolleen, vaikka olisi kuinka arvostettu.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #101

Ongelma vaan on että tämä ko pappi ei taida itsekkään siihen uskoa, eikä muuhunkaan osaan raamatusta siis Jumalan ilmoituksesta. Suurin osa suomen evlut papeista on ns. leipäpappeja jotka eivät usko saarnaamaansa asiaan, he vesittävät raamatun, sen opetukset ja mielistelevät ihmisiä olemalla samaa mieltä heidän kanssaan juuri sikisi ettei heitä syrjittäisi ja pilkattaisi, heitettäisi ulkopuolelle leirin. Taas yksi syy puhdistaa ja uudistaa seurakunta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Se että sinusta persujen varapuheenjohtajana ja presidenttiehdokkaana tulee pilkan aihe koskee vain sinua itseäsi. Harva arvostelisi "mökinmummon" kummallisia uskomuksia, ainakaan julkisesti ja valtakunnan blogeissa.

Jos/kun sinä valtakunnanpäättäjänä olet katsonut tarpeelliseksi tuoda katsomuksiasi framille, se on vain ja ainoastaan sinusta lähtöisin oleva asia. Sinähän käytät uskontoasi hyväksi mm. tässä blogissa uhriutumalla samalla kun jaat muita ihmisiä vuohiin ja lampaisiin näiden uskonnon perusteella.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #63

Meillä joko on uskonnonvapaus tai sitä ei ole. Olen saanut yhteydenottoja, että eikö Suomessa enää olekaan uskonnonvapautta? He ovat kokeneet, että jos jotain henkilöä (olkoon sitten julkisuudessa tai ei) voidaan vapaasti pilkata ja kyseenalaistaa hänen kyvykkyys toimia erinäisissä julkisissa tehtävissä. Niin ei hekään ole sitten suojassa. Osa heistä toimii monenlaisissa tehtävissä (opettajina ym.) ja mahdollisesti osa voisi joskus haluta lähteä myös politiikkaan.

Meidän pitää tehdä tilaa todelliselle uskonnonvapaudelle. Se, jos joku on ihmisoikeus.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #72

Pakana, taitaa olla tuttu sana joka on kristittyjen leima niille jotka uskovat muihin jumaliin, joten tästä voisi päätyä siihen että kristityt haluavat rajoittaa muiden uskoa.

Kaikki käännytystyö on uskonvapauden vastaista, oli kyse sitten lähetysaarnauksesta tai jehovien ovelta ovelle lappusten jakoa.

Olet todellisen taistelun edessä jos haluat oikeasti muuttaa tämän kaiken.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #78

"Kaikki käännytystyö on uskonvapauden vastaista, oli kyse sitten lähetysaarnauksesta tai jehovien ovelta ovelle lappusten jakoa."

Ideologian ja uskonnon vapaa levittäminen on myös sallittua. Minä aina, kun on aikaa, keitän jehovan todistajille kahvit ja kutsun heidät mielelläni sisälle. :) Minun tietääkseni he eivät tule väkisin tai tee muutenkaan mitään laitonta. Tuskin pullahdat väkisin uskoon, jos jehovan todistajien lappua sinulle tarjotaan?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #111

"Ideologian ja uskonnon vapaa levittäminen on myös sallittua"

Eli mikä menee sitten uskonvapauden rajoittamisen piiriin? Joku selkeästi ilmaisee ettet saa uskoa?

Kaikki muu menee tuohon ideologian ja uskonnon vapaaseen levitykseen.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #119

Jos minun kykyni toimia erinäisissä julkisissa tehtävissä kyseenalaistetaan uskoni tähden, se rajoittaa uskonnonvapauttani.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #146

Tuo kommenttipa olikin uhriutumisen huippunoteerauksia....

Siinä, miksi uskontoon perustuvia käsityksiäsi kritisoidaan, olennainen syy on asemasi poliitikkona. Ihminen, joka kieltää sen, että ihminen ei ole voinut kehittyä samoista esi-isistä kuin apinat, on tavallisena vain itsestään huolehtivana duunarina lähinnä surkuhupaisa. Poliitikon suusta se kuulostaa todella vaaralliselta: Miten voit mitenkään järkevästi ottaa kantaa esimerkiksi maailmalla riehuvien tautien vastaiseen työhön tai antibioottien käyttöön karjankasvatuksessa, kun eiväthän mikrobit voi muuttua evoluution mukana vastustuskykyisemmiksi.... Tämähän ei toki ole presidentin toimenkuvaan lähimmin liittyvä asia, mutta nykyiseen kansanedustajan työhön tällaiset asiat voivat hyvinkin kuulua.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #72

Jos henkilön julkinen usko on selkeästi ristiriidassa hänen toimensa vaatimusten kanssa niin pitää kai se tuoda esille ja kritiikki esittää. Mitä jos opettaja tai jopa presidentti haluaa tuoda julkisesti esille sen, että pitää keskeistä osaa koulujen opetussuunnitelmissa vääränä tietona? Eikö heitä saa kritisoida avoimesti?

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #97

Kyllä! Henkilökohtainen usko saa olla opettajalla ja presidentillä. Kouluissa luonnollisesti opetetaan opetussuunnitelman mukaan, eikä siellä ketään käännytetä omaan uskoonsa. Luokka on aina heterogeeninen ryhmä, siellä kreationisteilla, hinduilla ja ateisteilla tulee olla uskonnonvapaus, eikä sen perusteella tule ketään nolata.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #105

Kyse onkin siitä ristiriidasta julkisen ammatin ja julkisen uskon välillä. Mitä jos opettaja luokkahuoneessa julkisessa opetuksessa sanoo jotain, jonka sitten luokkahuoneen ulkopuolella julkisesti toteaa olevan valhe? Ei tuolle pohjalle voi koulutusta rakentaa.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #122

Sitten kiellät yhdeltä ammattiryhmältä uskonnonvapauden, mikä rikkoo rankasti uskonnonvapautta ja lakia. Koulussa on opetussuunnitelmat. Yhtä lailla kuin oppilaat niin opettajatkin saavat omata erinäisiä ismejä, uskontoja ja ideologeja. Ei opettajan tehtävä ole käännyttää lapsia tai pois käännyttää jostain, vaan noudattaa opetussuunnitelmaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #127

Usko on aina vapaa mutta sinusta ei siis ole ongelma jos opettaja julkisesti julistaa, että hänen opetuksensa on valheellista? Tai se, että hän julistaa muiden opettajien opetuksen olevan valheellista?

Ja kyse on kohdallasi paljon isommasta, periaatteellisesta näkemyserosta. Sinä siis olet sitä mieltä, että ihmisen subjektiivinen usko tuottaa totuudenmukaisempaa tietoa maailmasta kuin ihmiskunnan kollektiivinen ja systemaattinen pyrkimys luoda ja aktiivisesti täsmentää mahdollisimman objektiivista tietoa? Tämä olisi täysin ristiriidassa sen kanssa mitä koulujärjestelmämme edustaa.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #105

unohdit muslimit:) ja juutalaisetkin

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #105

unohdit muslimit:) ja juutalaisetkin

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #72

"Meillä joko on uskonnonvapaus tai sitä ei ole."

Aijaa?

"Minusta Hakkaraisen syyte on lähinnä sananvapauden rajoittamista, ja mielestäni sananvapauden pitäisi aina mennä uskonnonvapauden yli, Huhtasaari sanoo."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016110122551108_u...

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #108

Ja se jatkuu näin...

Huhtasaari: "Huhtasaaren mukaan myöskään kristittyjen pilkkaamisesta ei pitäisi joutua tuomiolle.

- Jos joku sanoo kristityistä jotain pahaa tai pilkkaa Jeesusta, minusta hänen ei kuulu saada siitä tuomiota, vaikka sanominen ei minusta olisi asiallista tai sopivaa, Huhtasaari sanoo."

On eri asia pilkata uskontoa tai Jumalaa kuin yksittäistä uskonnon harjoittajaa, henkilönä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #113

Äläs väistele. Ristiriitaisten väitteidesi mukaan meillä ei ole uskonnonvapautta jos jokin toinen vapaus menee sen yli, koska "uskonnonvapautta joko on tai sitä ei ole".

Olen periaatteessa samaa mieltä, että uskonnonvapautta tulee voida rajoittaa joissain tilanteissa. Mutta yllättävää että samalla kun sinä huudat uskonnonvapauden perään, toisaalla kannatat sen rajoittamista.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #124

Minä kannatan tätä: "Euroopan ihmisoikeussopimus

Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen 9 artikla ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapaudesta:

1. Jokaisella on oikeus ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen. Tämä oikeus sisältää vapauden vaihtaa uskontoa tai uskoa ja vapauden tunnustaa uskontoaan tai uskoaan joko yksin tai yhdessä muiden kanssa julkisesti tai yksityisesti jumalanpalveluksissa, opettamalla, hartaudenharjoituksissa ja uskonnollisin menoin.

2. Henkilön vapaudelle tunnustaa uskontoaan tai uskoaan voidaan asettaa vain sellaisia rajoituksia, joista on säädetty laissa ja jotka ovat välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa yleisen turvallisuuden vuoksi, yleisen järjestyksen, terveyden tai moraalin suojaamiseksi, tai muiden henkilöiden oikeuksien ja vapauksien turvaamiseksi.

Sopimuksen 14. artiklan syrjintäkielloissa mainitaan uskontoon perustuva syrjintä.

Ihmisoikeussopimuksen ensimmäisen lisäpöytäkirjan 2. artiklassa todetaan, että

”Keneltäkään ei saa kieltää oikeutta koulutukseen. Hoitaessaan kasvatuksen ja opetuksen alalla omaksumiaan tehtäviä valtion tulee kunnioittaa vanhempien oikeutta varmistaa lapsilleen heidän omien uskonnollisten ja aatteellisten vakaumustensa mukainen kasvatus ja opetus.”

Sopimuksen mukaan lapsen vanhemmilla on oikeus varmistaa lapsilleen uskontonsa ja vakaumuksensa mukainen opetus. Valtion tulee tätä oikeutta kunnioittaa järjestäessään kasvatusta ja opetusta.

Suomen perustuslaki

Suomen perustuslain (731/1999) 11 §:n mukaan

Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus. Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen. (Wikipedia)"

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #63

Janne, höpöhöpö. Laura kirjoittaa tässä aiheesta koska hänen vakaumustaan on kritisoitu. Laitat suunnilleen sanat Lauran suuhun. Kyllä sitä nyt ollaan niin viisasta ja sitoutumatonta että...

P.s. Saa poistaa jos ärsyttää...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Se, että minusta henkilönä tehdään yleinen pilkan aihe uskoni takia vaikuttaa myös muihin ihmisiin"

Teet itsestäsi pilkkaa, surullista. Sinä itse olet tuonut uskosi ja uskomuksesi kansan tietoon.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #100

Pitää näköjään pitää kovempaa meteliä aiheesta. En arvannut, että olemme menneet tähän suuntaan Suomessa uskonnonvapauden suhteen....

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Heh, muistan kuulleeni jossain vitsin, jossa puoli-ihminen tuli soittamaan Laura Huhtasaaren ovikelloa ja Laura kysyi Mestarilta: "Mitä mä nyt tän kanssa teen?"
"Vie se vaikka Korkeasaareen", tokaisi Mestari.
Seuraavana päivänä puoli-ihminen tuli Lauran kanssa Mestaria vastaan kaupungilla ja tämä kysyi etkö vienytkään sitä Korkeasaareen.
"Vein, ja meillä oli niin hauskaa, että tänään mennään Rajat kiinni - mielenosoitukseen."

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Ja siinä on taas yksi niin kehittynyt!

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Niin, sillä vaan, että "Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan".

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#303 Tuo on hauska vitsi, loppuosa vain meni väärin. Oikeastihan se puoli-ihminen piti kuljettaa vihreiden puoluekokoukseen, eli sinne sitä oltiin viemässä...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #330

Mitä se Laura Vihreitten puoluekokouksessa olisi tehnyt? Moni kyllä loikkasi Persuista Sinisiin, mutta Laurako tosiaan meinasi loikata Vihreisiin? Mieli muuttui vasta kun se hoksasi että vihreillä on jo presidenttiehdokas?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #344

Niin, siis Laura kuljetti sen puoli-ihmisen sinne vihreitten puoluekokoukseen ja jätti sinne. Ei Laura tietenkään itse sinne jäänyt. Siellä korkeasaaressa olivat aiemmin Lauralle neuvoneet, että puoli-ihminen kannattaa viedä sinne. Tarina ei kerro, oliko puoli-ihminen ehdolla vihreiden puheenjohtajaksi vai ei...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #346

Sori nyt vaan Ilkka, mutta ei huono vitsi venyttämällä parane. Eikä blondivitsi presidenttiehdokkaaksi ryhtymällä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #357

Nyt vaan näyttää siltä, että perussuomalainen maisteri kiilaa vihreän ylioppilaan edelle presidentinvaalissa. Edellisessä lauseessa ei ollut mitään vitsiä. Tässäpä vielä havainnollistava kirjoitus viherehdokkaasta:
https://beta.oikeamedia.com/o1-31727

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #359

Oikea media? Heh heh. Jos sivustolla on tuollainen nimi, se on selvä signaali. Vähän niin kuin ravintola Helmi: jos sillä on tuollainen nimi, se ei taatusti ole mikään helmi.

Ainakin gallupien valossa näyttää siltä, että toisella kierroksella ovat taas vastakkain Haavisto ja Niinistö.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #360

Heh heh. Se on niin helppoa moittia viestintuojaa, jos itse viesti on ikävä vaikka viesti on totta. Oikeasti ylioppilas Haaviston eväät on syöty, eikä uutuudenviehätystäkään enää ole. Maisteri Huhtasaari menee presidentinvaalin toiselle kierrokselle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #361

Kaikkihan tietävät, että Oikea Media on samanlainen epämedia kuin MV-julkaisu tai Magneettimedia. On ihan turha laittaa sellaisiin linkkejä, sillä pilaa vain oman uskottauutensa.

Mutta voithan sinä yrittää omin sanoin kertoa, mikä saa sinut uskomaan että Haaviston eväät on syöty ja millä eväillä Huhtasaari menee toiselle kierrokselle. Epämedian linkkejä en avaa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #362

"Kaikkihan tietävät, että Oikea Media on samanlainen epämedia kuin MV-julkaisu tai Magneettimedia. On ihan turha laittaa sellaisiin linkkejä, sillä pilaa vain oman uskottauutensa."

-> Määrittele epämedia. Oliko linkkaamassani jutussa joku virhe? Osoita se virhe. Jos Et voi osoittaa jutusta mitään virhettä, niin on lähinnä typerää moittia julkaisualustaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #363

Epämediaa kutsutaan yleiseti valemediaksi, mutta minusta epämedia on osuvampi termi. Se näyttää oikealta medialta, mutta ei ole sitä. Ei siellä toki pelkkiä valheita ole, onhan siellä myös valtamediasta plagioitua aineistoa, joka tavallisesti pitääkin paikkansa.

Sanoin jo etten tuollaisia linnkejä avaa. Etkö tosiaan omin sanoin osaa lyhyesti sen sisältöä referoida?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #364

Miten on mahdollista, että vihreiden presidenttiehdokkaana on henkilö, joka ei ole ylioppilastutkinnon jälkeen käynyt mitään kouluja?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #365

Helposti. Vihreät ovat itse itselleen sellaisen valinneet.

Onko siinä jotain luonnotonta tai muuten sopimatonta jos henkilö on muuten siellä katsottu heille sopivaksi ehdokkaaksi?

Mikä olisi Janhusen mielestä riittävä tai sopiva koulutus presidenttiehdokkaalle?

Kuka olisi sopiva instanssi tuollaisia rajoja ja ehtoja ehdokkaille asettamaan kun eduskuntamme on katsonut hyväksi asettaa ehdoksi vain syntyperäisen Suomen kansalaisuuden (PeL 54§ 1.mom.)

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #366

Suomen presidentit ovat usein olleet tohtoreita. Vaikka mitään muodollista tutkintoa ei edellytetä, suotavaa kuitenkin olisi, että presidentin vaativassa tehtävässä toimisi henkilö, joka lukion jälkeen on jaksanut käydä muitakin kouluja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #368

Minä suon muidenkin yrittää. Jopa kasvatustieteiden maisterin ja luokanopettajan.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #369

Kasvatustieteen maisterin koulutus ja opettajan tehtävät ovat oikein hyvä tausta seuraavalle tasavallan presidentille. Olihan meillä jo aiemmin yksi opettaja presidenttinä. Hän sai sittemmin myös Nobelin rauhanpalkinnon

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #370

On huomattava, että opettajissakin on eroa... Jotkut ovat asioita oppineet, jotkut vain arvosanoja suorittaneet.

Presidentin työssä tosiasioiden erottaminen huuhaasta on olennainen taito. Tämä opettajamaisterimelkeinpresidenttimme täällä kiivailee oikeutensa puolesta olla niitä erottamatta. Ajatus lopputulemasta karmaisee.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #371

Näin se juuri on. Mikä nyt sitten kenenkin mielestä on huuhaata ja mikä taas ei ole, käsitykset siitä vaihtelevat suuresti.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #372

Huuhaalla tarkoitetaan yleisesti perättömistä, epätieteellisistä väitteistä ja uskomuksista muodostuvia ajatusrakennelmia. Niitä syntyy, kun viittaa kintaalla tieteen tuloksille. Tämä ei tarkoita samaa kuin tieteen kritiikki - tiede itsessään on jatkuvasti tuloksiaan ja teorioitaan kohtaan kriittinen.

Käytin sanaa siis tässä kontekstissa. Luomisoppia ei puhtaasta uskomuksesta uskottavaksi, vakuuttavaan todisteainoistoon perustuvaksi faktaksi saa kirveelläkään. Presidentin toiminta pelkkien näyttöön perustumattomien uskomusten perusteella on nykyaikana kestämätön ajatus.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #374

"Huuhaalla tarkoitetaan yleisesti perättömistä, epätieteellisistä väitteistä ja uskomuksista muodostuvia ajatusrakennelmia."

-> Eli huuhaata ovat siten esimerkiksi teoriat sukupuolen monininaisuudesta taikka siitä, että euro tukee Suomen talouskasvua?

"Presidentin toiminta pelkkien näyttöön perustumattomien uskomusten perusteella on nykyaikana kestämätön ajatus."

-> toisaalta, tällaista henkilöä ei ole edes pyrkimässä presidentiksi, joten tuskin tällaisesta kannattaa huolestua.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #375

Kysymys euron vaikutuksista talouskasvuun on tieteelle kiistanalainen asia - ei ole ollut mahdollista laatia vertailevaa tutkimusta siitä, että Suomi olisi ollut eurossa ja ei ollut. Jos Suomen talousratkaisuja perusteltaisiin tarkoituksellisesti tieteellistä näyttöä karttaen, se perustuisi huuhaahan. Tätähän toki nykyhallitus toteuttaa kaiken maailman dosentteja sättien. Tämäntapainen "kevythuuhaa" tunnetaan myös nimellä mutu - huuhaa on useimmiten henkisesti korkealentoisempaa.

Sukupuolen moninaisuus taas on tieteellisesti tehty havainto ja sen kieltäminen perustuu useimmiten huuhaamaisiin ajatusrakenteisiin. Niissä rakennusaineina ovat ikävä asenne, usein myös sille alistettu uskonto ja maailmaa yksinkertaistava maalaisjärkeily ja keittiöpsykologisointi.

Janhusella varmaan on sitä tieteellistä näyttöä luomisteorian puolesta.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #378

"Sukupuolen moninaisuus taas on tieteellisesti tehty havainto ja sen kieltäminen perustuu useimmiten huuhaamaisiin ajatusrakenteisiin. Niissä rakennusaineina ovat ikävä asenne, usein myös sille alistettu uskonto ja maailmaa yksinkertaistava maalaisjärkeily ja keittiöpsykologisointi."

-> Sukupuolen moninaisuus on täyttä huuhaata, eli roskaa, ja se, että se on pelkkää roskaa, voidaan myös osoittaa tieteellisesti toteen. Olen sen jo itsekin osoittanut toteen monta kertaa, että nyt en vaivaudu moiseen.

"Janhusella varmaan on sitä tieteellistä näyttöä luomisteorian puolesta."

-> Minulla ei ole, mutta Suomessahan on mm.tuhansia virkamiehiä, jotka opettavat kyseistä teoriaa, voit kysyä heiltä. Itse asiassa tätä samaa teoriaa opetetaan myös peruskouluissa. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö epäsuorasti viittaa tähän aiheeseen joka kerta uudenvuodenpuheessaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #379

"Olen sen jo itsekin osoittanut toteen monta kertaa, että nyt en vaivaudu moiseen."

Jospa kuitenkin yrittäisit, en ole kaltaistasi ihmettä ennen nähnytkään, joka sellaiseen pystyy. Osoittaminen tarkoittaa muuten päättelyketjua, jonka olettamat perustuvat perusteltuun tietoon eikä luuloon ja jonka sisäinen logiikka on johdonmukainen.

"Suomessahan on mm.tuhansia virkamiehiä, jotka opettavat kyseistä teoriaa, voit kysyä heiltä."

Luomisteoriaa Huhtasaaren kohdalla tarkoitetussa kreationistisessa mielessä ei opeta kukaan Suomen koululaitoksen siellä toteutettavaa opetussuunnitelmaa ja siis virkavelvollisuuttaan noudattava opettaja. Uskonnon opettaja siitä toki kertoo, mutta sen väittäminen kirjaimelliseksi totuudeksi tieteellisen näkemyksen sijasta ei kuulu asiaan. Toivon siis, että koululaitoksessamme ei ole tuhansia tällaisia opettajia ja että väittämäsi on väärä. Huhtasaarihan siellä ei onneksi nyt ole.

"Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö epäsuorasti viittaa tähän aiheeseen joka kerta uudenvuodenpuheessaan."

Toivoo kyllä Jumalan siunausta, mutta ei pyydä Suomen kansaa uskomaan, että evoluutiota ei ole olemassakaan. Siinä on ihan pikkuinen ero.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #381

"Jospa kuitenkin yrittäisit, en ole kaltaistasi ihmettä ennen nähnytkään, joka sellaiseen pystyy. Osoittaminen tarkoittaa muuten päättelyketjua, jonka olettamat perustuvat perusteltuun tietoon eikä luuloon ja jonka sisäinen logiikka on johdonmukainen."

-> Ok. Kerro ensin, mikä on käsityksesi mukaan sukupuolien lukumäärä, onko sukupuolia mielestäsi enemmän kuin kaksi?

"Luomisteoriaa Huhtasaaren kohdalla tarkoitetussa kreationistisessa mielessä ei opeta kukaan Suomen koululaitoksen siellä toteutettavaa opetussuunnitelmaa ja siis virkavelvollisuuttaan noudattava opettaja."

-> Virkamiehillä tarkoitin nyt esim. Pappeja, piispoja ja sen sellaisia

"Toivoo kyllä Jumalan siunausta, mutta ei pyydä Suomen kansaa uskomaan, että evoluutiota ei ole olemassakaan. Siinä on ihan pikkuinen ero."

-> Mutta logiikkasi mukaan kyse on tässä tapauksessa huuhaasta, eikö vain?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #382

No...

Sukupuolikäsite on lähtökohtaisesti ongelmallinen, koska se voi tarkoittaa erilaisia asioita. Englannin kielessä on tähän tarkoituksenmukaisemmat sanat sex ja gender, joista ensimmäinen kiinnittää huomiota biologiseen luonteeseen ja toinen taas sisäiseen sukupuolen kokemukseen ja osin myös sen ilmaisuun.

Sex-sukupuolia on ainakin kaksi: XX-kromosomisto tuottaa valtaosasta naisiksi, biologisessa mielessä ehkä ihmisnaaraiksi kutsuttuja ihmisiä ja XY-kromosomit taas ihmisuroksia (termit kehitin tähän juuri, jotta tarinaa olisi helpompi seurata). Tämä on luonnollisesti lajin säilymisen kannalta tärkein kombinaatioiden vastinpari. Tästä poikkeavat kuitenkin ne henkilöt, joilla hormonireseptorit eivät reagoi normaalisti kromosomiston ohjaamaan hormonituotantoon. He eivät ole aina yksiselitteisesti uroksia tai naaraita.

XX- ja XY-kromosomiston lisäksi on muita kombinaatioita, joista voi seurata sellaisia ihmisiä, joilla sex-tason ulkoiset piirteet eivät vastaa uroksen tai naaraan vastaavia. Heitä kutsutaan intersukupuolisiksi.

Tähän asti olemme päässeet laskuissa siihen, että sex-sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Kuinka paljon enemmän, on hedelmätön kysymys.

Syistä, joita ei vielä riittävästi tunneta, osalla XX- tai XY-ihmisistä gender ei vastaa kromosomien ennustamaa. Vaikka ilmiön selitystä ei siis tunneta, itse ilmiö on tunnettu jo esihistorialliselta ajalta. Syitä lienee monia ja yksi varteenotettava selittäjä on tietty geneettinen alttius yhdistyneenä äidin tuottamaan hormonimyrskyyn kohdussa ollessa. Tämä mekanismi liittyisi tällöin olemassaolevan, mutta ei-aktiivisessa tilassa olevan geenin aktivoitumiseen, jolloin sama geeni voi tuottaa toiselle kuvatun variaation ja toiselle taas ei. Tämä voisi olla selitys sille, että mitään trans-geeniä ei olla löydetty. Näillä ihmisillä on kuitenkin havaittu selkeää eroa aivojen rakenteessa niin, että aivot muistuttavat enemmän koettua sukupuolta kuin "tavallisten" samalla kromosomiyhdistelmällä varustetuilla ihmisillä.

Jos ihminen tällaisen prosessin tuloksena kokee olevansa nainen, hän on nainen. Jos hän kokee olevansa mies, hän on mies - sanan gender mielessä siis. Jos on tarve erottaa heidät muista, voidaan puhua transnaisista ja transmiehistä ja niistä "tavallisista" taas cisnaisista ja -miehistä. Ja sukupuolella tarkoitetaan asiasta käytävässä keskustelussa juuri tätä.

Juridisia sukupuolia on edelleen vanhasta muistista vain kaksi, mutta juridiikassa asiaa on jo pehmennetty käsitteellä sukupuoli-identiteetti.

Jos henkilö ei koe kumpaakaan sukupulta omakseen tai kokee molemmat jonkinlaisena kombinaationa, häntä kutsutaan laajasti ottaen muunsukupuoliseksi. Kokemukset ja ihmisen itselleen adoptoimat tarkemmat identiteettinimet vaihtelevat eivätkä ole kaikin osin yksikäsitteisiä.

Tällä perusteella voidaan todeta, että myös gender-sukupuolia on enemmän kuin kaksi - todennäköisesti paljon enemmän. Mieleesi saattaa tulla vastaväite, että nämähän ovat ihmisten korvien välissä olevia hurahduksia. Tähän voin vastata, että valtaosa näistä henkilöistä käy läpi psykiatrisen testauksen sen poissulkemiseksi, että kyse olisi esimerkiksi psykoosista. Lääketiede siis pystyy poissulkemaan sen mahdollisuuden, että olisi kyse sairaudesta - harvalla muulla onkin tällaiset "terveen paperit" kuin heillä :)

----

Evoluutio-opin kieltäminen ei kuulu ev lut kirkon viralliseen dogmiin.
Tässä suhteessa vanhakantainen uskonto ratsastaa valtion suomassa suojassa. Olisi ihan eri asia, jos jossain lahkossa tällaista harrastettaisiin, siis juridis-hallinnollisessa mielessä.

---

Usko Jumalaan on huuhaata, mutta sen sallitaan tapahtuvan, koska kyse on henkilökohtaisesta maailmankuvasta ja vakaumuksesta. Koska myös Niinistö on jonkin sortin kristitty, hän haluaa jakaa tuon ajatuksen kansalaisten kanssa. Itse en moisesta pidä, koska tällaisten toivotusten pitäisi kuulua uskonnollisiin tapahtumiin, mihin uudenvuoden puhe ei todellakaan kuulu. Muistan, kuinka TV-kuuluttaja Tutteli Tiivola sai potkut, kun luki vasemmistolaisen vakaumuksensa mukaisen kuulutuksen johonkin ohjelmaan. Joku on siis sallittua ja joku toinen ei...

Jokaisella toki saa olla oma vakaumus, jonka ei vain pidä vaikuttaa julkisessa tehtävässä olevan henkilön päätöksiin, jos se on selkeiden tosiasioiden vastainen. Niinistön puheella ei ole mitään tekoa alkuperäisen aiheen evoluution kieltämisen kanssa, joten en sitä enempää kommentoi.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #383

Kovin monimutkaisesti nyt lähestyt itsestäänselvää asiaa...sukupuolten tasa-arvo vahvistetaan Suomen perustuslain 6 §:ssä ja myös mm. Laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta. Huomaa myös jälkimmäisen lain nimi.

Kaikki olemassaolevat sukupuolet ovat siis keskenään tasa-arvoisia.

Laki miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta 4 a §:n mukaan viranomaisten, joita pyydetään nimeämään ehdokkaita julkista valtaa käyttäviin toimielimiin, tulee mahdollisuuksien mukaan ehdottaa sekä naista että miestä jokaista toimielimen jäsenpaikkaa kohden.
Jos naisten ja miesten lisäksi olisi olemassa muita sukupuolia, viranomaisen tulisi yhdenvertaisuuden vuoksi huomioida myös ne nimitysmenettelyssä, ja niille olisi säädetty vastaava kiintiömenettely. Koska miehen ja naisen lisäksi muita sukupuolia ei säädöksessä mainita, sukupuolten lukumäärä on kaksi.

Mitä tulee näkemyksiisi uskonnosta, ne ovat kovin jyrkkiä ja ehdottomia. Uskonnot on kuitenkin mahdollista myös nähdä kulttuurisena ilmiönä, joko myönteisinä tai kielteisinä, sen mukaan, mitä vaikutuksia milläkin uskonnolla on.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #384

Niin, asiat voivat tuntua itsestään selviltä, jos ei vaivaudu niihin perehtymään ennekuin mielipiteitään laittaa jakoon...

Jos luit viestini ajatuksella, huomasit kommenttini, jossa mainitsin juridisia sukupuolia olevan kaksi. Tasapainottelu tasa-arvossa on mielekästä ajatella näiden kahden välillä, koska heitä on ylivoimainen enemmistö ihmisistä ja laskenta vaikkapa kiintiöistä voi olla mielekästä, koska molempia on yleensä saatavilla. Näihin ryhmiin lasketaan myös ne transnaiset ja -miehet, jotka ovat oman sukupuolensa mukaisen juridisen statuksen hankkineet.

Lain nimi on vanhaa perua. Vuodesta 2015 lähtien tasa-arvolaki tuntee kuitenkin myös käsitteen sukupuoli-identiteetti (suunnilleen sama kuin gender...), mikä viittaa siis johonkin muuhun kuin juridinen sukupuoli. Se kieltää syrjinnän myös henkilöitä kohtaan, joiden sukupuoli-identiteetti ei ole mies eikä nainen tai vaikkapa molemmat. Jos sukupuoli-identiteetin perusteella kokee tulevansa syrjityksi, työnantajan on osoitettava, että se ei johdu tuosta identiteetistä. Tämä menettely on kiintiöitä parempi, koska heitä ei olisi kuitenkaan saatavilla kaikilla työpaikoilla.

Lainsäädännössä asioita hidastavat eri ryhmien intressit - tässä tapauksessa työnantajat ja eräiden poliitikkojen huono tietämys tai haluttomuus tietää asioista. Siitä, että juridisia sukupuolia on vain kaksi ei voi tehdä mitään johtopäätöksiä siitä, montako niitä on sosiaalisesti ja kokemuksellisesti.
Maailmalla on jo muutamassa maassa otettu käyttöön kolmas juridinen sukupuoli. Ehkäpä Suomikin aikanaan liittyy tuohon joukkoon - tai sitten jätetään käsite juridinen sukupuoli pelkäksi taustatiedoksi tilastoihin.

----

Pidän uskontoa huuhaana, mutta ei kaikki huuhaa ole vahingollista. Moni uskonnollinen ihminen tekee hienoja asioita etiikkansa ohjaamana, mitä kyllä arvostan. Siihen joukkoon kuuluu kovin vähän fundamentalistiuskovia, joilla päätarkoituksena tuntuu olevan toisten hakkaaminen päähän Raamatulla/Koraanilla -
mikä nyt se pyhä kirja kullekin on.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #385

"Siitä, että juridisia sukupuolia on vain kaksi ei voi tehdä mitään johtopäätöksiä siitä, montako niitä on sosiaalisesti ja kokemuksellisesti"

-> Mikään ei tietenkään estä tällaisen mielipiteen esittämistä.

Kokemukselliset ja henkilön identiteettiin tms. liittyvät kysymykset ovat kuitenkin asia erikseen samoin kuin se, mitä joku saattaa ehkä kuvitella olevansa, enkä tällaiseen nyt edes ota mitään kantaa. Subjektiivisista uskomuksista ei kuitenkaan seuraa, että tällaiset uskomukset olisivat objektiivista todellisuutta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #386

"Mikään ei tietenkään estä tällaisen mielipiteen esittämistä."

Tähän keskusteluun ryhtyessäni muistutin, mitä on asioiden osoittaminen, jota itse tuolloin kehuit tehneesi tässä asiassa useinkin. Nyt se osoittaminen kutistuikin mutumielipiteeksi.

"Subjektiivisista uskomuksista ei kuitenkaan seuraa, että tällaiset uskomukset olisivat objektiivista todellisuutta."

Tässä asiassa luottaisin kuitenkin vuosien koulutuksen saaneisiin erikoislääkäreihin kuin omaan uskomukseen perustuvaan heittoosi. Sukupuoliristiriita on todellinen, mahdollisesti hoitoa vaativa tila ja sen hoitona on useimmiten kehon muuttaminen koetun sukupuolen mukaiseksi - ei koskaan mielen pakottamista kehon mukaiseksi.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #387

"Tähän keskusteluun ryhtyessäni muistutin, mitä on asioiden osoittaminen, jota itse tuolloin kehuit tehneesi tässä asiassa useinkin. Nyt se osoittaminen kutistuikin mutumielipiteeksi."

-> Niin, siis minähän osoitin että sukupuolia on kaksi, eikä niitä ole enempää. Ei se ole mielipide vaan fakta. Ks. Kommentti 384

"Tässä asiassa luottaisin kuitenkin vuosien koulutuksen saaneisiin erikoislääkäreihin kuin omaan uskomukseen perustuvaan heittoosi. Sukupuoliristiriita on todellinen, mahdollisesti hoitoa vaativa tila ja sen hoitona on useimmiten kehon muuttaminen koetun sukupuolen mukaiseksi - ei koskaan mielen pakottamista kehon mukaiseksi."

-> Aivan, kyse on useimmiten mielenhäiriöstä. Sellaiseen on mahdollista saada apua.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #388

Keskustelu ei taida tästä edetä: Kun osoitin "faktasi" virheellisesti perustelluksi, vetosit oikeuteesi mielipiteeseen. Nyt taas väität samaa kumottua mielipidettäsi faktaksi.

Jos joku tila on sellainen, että se vaatii hoitoa, ei ole välttämättä kyse mielenhäiriöstä. Jos siitä olisi kyse, hoidettaisiin mieltä. Nyt ei siis sitä hoideta, vaan korjataan tarpeen mukaan kehoa niin, että ihminen voisi elää kokonaisvaltaisemmin omana itsenään. Ongelma on siis väärä keho.

Jos et tässä huomaa eroa mielenhäiriöön, on keskustelua tästäkään turha jatkaa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #389

"Keskustelu ei taida tästä edetä: Kun osoitin "faktasi" virheellisesti perustelluksi, vetosit oikeuteesi mielipiteeseen. Nyt taas väität samaa kumottua mielipidettäsi faktaksi."

-> Nyt en ymmärrä mihin viittaat. Olet itse esittänyt erilaisia ideologiaan ja uskomuksiin perustuvia näkemyksiä ja olen niistä todennut, että voit hyvin esittää tällaisia mielipiteitä. Sitäkään en ymmärrä, miltä osin minun esittämäni fakta (kommentti 384) on virheellisesti perusteltu. Ei lakitekstissä ole virhettä kun siinä säädetään erilaisista oikeuksista kahdelle sukupuolelle. Sukupuolia on siten vain kaksi, eikä niitä ole enempää.

"Jos joku tila on sellainen, että se vaatii hoitoa, ei ole välttämättä kyse mielenhäiriöstä. Jos siitä olisi kyse, hoidettaisiin mieltä. Nyt ei siis sitä hoideta, vaan korjataan tarpeen mukaan kehoa niin, että ihminen voisi elää kokonaisvaltaisemmin omana itsenään. Ongelma on siis väärä keho."

-> Sikäli kun tarkoitat transsukupuolisuutta, niin sehän nimenomaan on lääketieteellisesti luokiteltu mielisairaus.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #390

Ongelma on ilmeisesti luetun ymmärryksesi: Kun totean, että juridinen sukupuolen kahtiajako ei mitenkään ota kantaa siihen, miten sukupuoli nykyään käsitetään muussa kuin ei-juridisessa kontekstissa ja että sinne juridiikkaankin on otettu käsite sukupuoli-identiteetti sukupuolen moninaisuutta koskemaan, jankutat vain sitä juridisen sukupuolen todistusvoimaa.

Minun esittämäni käsitykset ovat tieteellispohjaisia, eivät mitä tahansa uskomuksia. Tieteessä on toki siedettävä epävarmuutta asioissa, joita ei perin pohjin tunneta. Se on paljon parempi asenne kuin luulla jotain tietävänsä ilman oikeita perusteita. Jos Sinulla on jotain perusteita kumota väitteitäni, voit sen tehdä jos siihen kykenet, mutta tällainen niiden perustelematon nimittely pelkiksi mielipiteeksi on retorista kärpästen surinaa.

Transsukupuolisuus on vanhaa perua edelleen mielenterveysosastossa tautiluokituksessa, se on totta. Se vanha peru on siltä ajalta, kun lääkäritkin olivat kanssasi samaa mieltä. Tuolloin sitä myös todella yritettiin hoitaa mielen tautina tai lisäämällä syntymässä määritellyn sukupuolen mukaisia hormoneja, mistä oli tietysti katastrofiset seuraukset: Mielenterveyden todellisia romahduksia ja itsemurhia. Tällä hetkellä on tekeillä uusi kansainvälinen tautiluokitus ICD 11, jossa sukupuoliristiriita tullaan poistamaan mielenterveysosiosta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #391

Monilla ihmisillä on kiire tuomita ennen kuin on ymmärtänyt. Tieteen lisäksi myös taide voi avata ihmisten silmiä sen näkemiseen, ettei kummallinen välttämättä olekaan niin kummallista:

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241973...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #370

Äsken piti olla tohtori mutta nyt jo maisteri kelpaa. Janhunen on tiellä kohti suvaitsevaisuutta, sitä rataa vaan vorwärts!

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #373

"Äsken piti olla tohtori mutta nyt jo maisteri kelpaa"

-> Sanoinko, että pitää olla tohtori? En sanonut, joten toivon Myyryläiseltä huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #376

Janhunen kaipaa huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta. Heti perässä, heti perässä. Siihen asti: hohhoijaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #365

Kyösti Kalliolle riitti keskikoulukin. Lienee silti maan historian arvostetuimpia niin lainsäätäjänä kuin arvojohtajanakin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #367

Joo, ei se koulutus kaikkea kerro. Halla-ahokin on tohtori.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Voi Janne hyvä, kerro nyt sinä ylimaallisen syvässä viisaudessasi vaikka, että mikä sai aikaan materian siihen alkuräjähdykseen. Mikä kehitysopissa on ratkaisu tuohon ongelmaan? Mikä siitä tyhjän pamahduksesta tekee jotenkin paremman kuin kreationismi, eli että oli Jumala joka loi taivaan ja maan?

Olisikohan vain viisainta itse kunkin toistaiseksi olla autuaita uskoissaan ja odotella tahoillaan ihmiskunnan ymmärryksen kasvua. Tyytyä siihen vähään, nauttien elämän suomasta rikkaudesta ja odotellessa antaa suvaitsevaisuus kaikille jotka sen ansaitsevat - eivät toki kaikki tätänykyä, valitettavasti...

Saatesanoiksi tähän vaikkapa että: "Jumalaan me luotamme, mutta pidämme ruudin kuivana."

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Materia (eli perushiukkaset) syntyi tietysti paljon alkuräjähdyksen jälkeen.

Mitäpä, jos keskittyisit helpompiin kysymyksiin: esimerkiksi siihen, mikset usko ihmisen olevan elossa eli eliö, joka rakentuu ihan samoista molekyyleistä kuin muukin itseään jäljentävä ympäristönsä kanssa energiaa vaihtava hiiliyhdisteiden kemia. Eli elämä.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #328

Jari-Pekka, minäpä jatkan kuitenkin sen verran miettimistä, että mistä ne alkeishiukkaset aikaansaanut energia mikälie joka ensin purkautui, sitten on tullut. Luulenpa että se jota pidämme käsittämättömän suurena maailmankaikkeutena ei ole vielä mitään todellisuuteen verrattuna.

Mutta tuohon jälkimmäiseen sen verran, että pyrin tietoisesti välttämään uskomista mihinkään ja siksi olemaan käyttämättä koko käsitettä edes sanana. Mutta kun sinusta on niin itsestään selvää joidenkin hiiliyhdisteiden kopioitumisen kemia, olisi siinä jo luojan ihmettä minulle kerrakseen, joten jään nyt ainakin hetkeksi miettimään sitä :)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #331

Kunhan erotamme nämä ihmetyksen aiheet... Tuolla ylempänä kyselit, mikä kehitysopissa on vastaus alkuräjähdyksen ongelmaan, mutta et liene tarkoittanut ihan mitä sanoit.

Risto Koivula

Laura antaa TÄYSIN EPÄMÄÄRÄISELLE "TIEDEYHTEISÖLLE" JURIDISEN VALLAN MÄÄRITELLÄ ´TIEDE´ ILMIÖNÄ!

http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/science

Laurasta ei ole apua Suomen tieteen ongelmien korjaamisessa!

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2012/10/kukaan...

Käyttäjän TeemuLintumki kuva
Teemu Lintumäki

Hyvä kirjoitus! Olisi suuri siunaus Suomen kansalle, jos Laurasta tulisi pressa, koska hän ajattelee omia kansalaisia, on älykäs hoitamaan maiden välisiä suhteita ja kaiken lisäksi vielä uskoa tunnustava ihminen. Kyllä nostan hattua ja kunnioitan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kuten Daytonin oikeudenkäynnissä aikoinaan todettiin: "Me ei olla apina".

Hiski Salomaa teki siitä hienon kipaleen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kirkko eroon valtiosta . Valtion antamat tuet pois. Ne maksakoon veroja kirkolle ketkä siihen uskovat . Kirkot ei tarvitse tukia mihinkään. Niillä on eri Srk mittavat omaisuudet,verohelpotukset ja yleishyödylliset toimet jotka on verottomia.

Politiikkaan ei kuulu oma vakaamus se on pidettävä irti päätöksenteossa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Loistava idea. Ja kun alkuun päästään, niin samasta syystä voidaan poistaa AY-jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus ja irrottaa ansiosidonnainen työttömyysturva kassan jäsenyydestä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ay-liike ei ole ns. uskomusasia. Eikä siihenkään tarvitse kuulua (nostaa veroprosenttia).

ps. Ansiosidonnainen työttömyysturva ei mitenkään vaadi minkään liiton jäsenyyttä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #81

Ei, mutta jäsenmaksun vähennysoikeus on käytännössä verotuki yhden puuhakerhon jäsenille.

Missä väitin, että ansiosidonnainen työttömyysturva vaatisi liiton jäsenyyttä?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #95

Niin, kaikki kassaan kuuluvat, kuuluvat "puuhakerhoon". Ja vapaaehtoisesti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Samalla poistuisi muidenkin säätiöiden verottomuus. MTK/EK/yrittäjät jäsenmaksujen verottomuus. Kirkkojen yleishyödylliset verottomat tulot.
Maksaako puolueet veroja jäsenmaksuista?

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Lauralle. Emme voi tietää kaikkea kerralla. Ensin on usko. Sen jlälkeen alkaa tosiasiat tipahdella nenän eteen. Tämä on järjestys, dont panic! Pidän hyvin paljon henk.koht. siitä, että olemme luomua, emmekä keinotekoisia, siis mitä lie. (Ps. Lisäsin viimeisen lauseen ajassa liikkuen, myöhemmin ;)

Käyttäjän NiiloValtuustoonKrki kuva
Niilo Kärki

Onko kukaan, missään päin Eurooppaa pystynyt kertomaan, miten voitaisiin yhteensovittaa koraaniin sekä sharia-lakiin perustuva islam ja demokratiaan, tasa-arvoon sekä länsimaiseen oikeusjärjestelmään perustuva yhteiskuntajärjestys?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuskin, mutta edistyksellisemmät maat, kuten vaikkapa Ranska ja Espanja ovat erottaneet valtion ja kirkon jo ajat sitten. Miksi pitäisi yhteensovittaa jotain uskontoasioita yhteiskuntajärjestelmään, kun koko läntisen sivistyksen ajan suuntana ja pyrkimyksenä on ollut niiden erottaminen?

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Max, tuo toimii teoriassa. Karu todellisuus iskee vastaan aina kun islam saavuttaa enemmistön. Se on yksi teoreetikkojen hölmöimpiä kompastuskiviä tänä päivänä, ja valitettavasti niin käsittämättömän tuhoisa... Jostain mitä ilmeisimmin kansoille Euroopassa syötetään tietämättämme oksitosiinia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #322

Kiintoisa näkemys. Mahdatko tietää, mikä oksitosiini on? Se on hormoni, jota erittyy seksuaalisen mielihyvän sekä eräiden hellyydenosoitusten, kuten halaamisen ja suutelun yhteydessä. Sen kemiallinen kaava on C43H66N12O12S2.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #323

Jari, tiedän, en tosin kaavasta. Mutta sen verran että oksitosiinin erittyminen käynnistyy esim. synnytyksen yhteydessä lantionseudulta naisilla, mikä aikaansaa hyväksyntää ja suvaitsemista vastasyntyneeseen. Se sinänsä hyödyllinen ominaisuus taas lienee tämän hetken ongelmistamme ongelmallisimpia ja suorastaan vaarallisia muussa yhteydessä.

Oksitosiinia ollaan nimittäin testaamassa ihmisten suhtautumisen suhteen haittamaahanmuuttoon, tähän mennessä sitä hyvin suosivin tuloksin. Joitain negatiivisia sivuvaikutuksiakin on oltu havaitsevinaan tällä keinotekoisella vastineella, kuten sen luontaisen vastineen tehon heikentymistä ja kateuden lisääntymistä testattavissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #325

Arvelet, että "tietämättämme" oksitosiinia "ollaan testaamassa" (huomaamme passiivin). Vain sinä ja Jumala olette keskustelleet asiasta.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #327

Jari-Pekka, minä en ole kovin uskovainen mutta jos nyt tuo passiivi häiritsee, niin kerron että törmäsin asiaan ihan netissä, mutten tältä istumalta sitä lähdettä löydä uudestaan. Voihan luonnollisesti Jumalallakin olla asiassa osansa sielläkin, "Herran tiet ovat tutkimattomat".
Parasta kuitenkin kun suhtaudut siihen osaan huumorilla :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Helposti. Maallinen laki ohittaa aina uskonnolliset lait.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Mä ainakin tunnustan uskoni, vaikken itse olekkaan synnitön.

En häpiä uskoani, sillä oon 3 vuotiaana kokenut sellaista ettei sitä voi kukaan viedä pois.

Kiitos Laura kirjoituksestas taas.. :)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"En häpiä uskoani, sillä oon 3 vuotiaana kokenut sellaista ettei sitä voi kukaan viedä pois."

Kerro lisää, näitkö joulupukin?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Tipahdin syvään vesikaivoon, huomasin siellä etten ole yksin.

Se ei ollut joulupukki joka oli kanssani.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #107

Tapani, mitä sinä siellä kaivossa näit? Usein siellä on sammakoita. Oletan, että sinut kaivosta nosti isä, naapuri, palomies tai jokin käsin kosketeltava henkilö. Ehkä sinulle, kolmivuotiaalle, kerrottiin, että Jumala sinut pelasti. Uskoit siihen. Yhtä hyvin se olisi voinut olla Pecos Bill, olisit uskonut siihenkin. Meille lapsena kerrottiin, että kaivossa asuu näkki ja siksi sinne ei saa kurkkia, ettei näkki suutu. Uskoimme siihen täysillä.

Funtseitko koskaan jälkeenpäin, kun ymmärryksesi kasvoi, miksi "Jumala" valitsi juuri sinut ja pelasti hukkumiselta? Miksi hän ei pelasta muitakin kolmevuotiaita kaikelta pahalta ja onnettomuuksilta?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #184

R.E.L:"Meille lapsena kerrottiin, että kaivossa asuu näkki ja siksi sinne ei saa kurkkia, ettei näkki suutu. Uskoimme siihen täysillä."

Jos et kerran sinne kurkkinut, niin kuinka voit olla varma siitä, ettei näkki silloin ollut siellä?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #224

Kalervo Niementaus: Uskoimme tarinaan, että kaivossa asui näkki. Ei se estänyt kurkkimasta, pikemminkin yllytti. Koskaan ei näkkiä näkynyt.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #107

Tapani, olet kovin rohkea kertoessasi kokemuksestasi. Ymmärrän hyvin kokemuksesi sisällön ja sen merkityksen elämässäsi. Älä välitä näistä ivaajista.

Kaivossa ei ollut pappia eikä Raamattua eikä mitään, mikä viittaisi kristillisyyteen. Saman kokemuksen voi kokea myös muslimi tai buddhalainen.

Uskossa ei sinänsä ole mitään väärää. Uskonnossakin vain vähän. Mutta kun uskonnon sekoittaa lainsäädäntöön tai tieteelliseen tutkimukseen, arvostelulle on paikkansa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #229

Eihän tuota ole kommentoinut kuin Raimo, ja hänkin täysin asiallisesti, joskin ehkä turhan spekulatiivisesti. Missä näit ivaajia?

Miksi lähdit spekuloimaan uskonasialla? Eihän Tapani hertonut mikä siellä kaivossa hänen kanssaan oli. Hän ei myöskään tunnustanut uskoansa, vaikka aiemmassa kommentissa sanoikin ettei pelkää tehdä sitä eikä häpeä uskoansa. Olkoon tuo tunnustaminen kuitenkin hänen oma asiansa vaikka noin puolittain jo tulikin ulos. Miksi painostaa ketään määrittelemään uskoansa julkisesti?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #245

Teppo arvasi joulupukki, Raimo näkki. Molemmat olivat ivallisia heittoja. Tapani on kahdessa kommentissaan kertonut uskostaan. Ja viittaus kaivossa olleesta liittyi olennaisesti hänen tuntemukseensa.

Minusta kenenkään ei ole tarpeellista kertoa uskostaan julkisesti. Parempikin, kun uskonasioista puhutaan uskovaisten omissa kokoontumisissa. En pidä julkista uskontunnustusta millään muotoa tarpeellisena. Saati, että sellaiseen ketään painostaisin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #260

Haluatko lukea kommentit aikajärjestyksessä ensin ja itse korjata väittämääsi, vai korjaanko minä virheellisen käsityksesi keskustelun kulusta?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #263

Teppo kommentissa 102:
"Kerro lisää, näitkö joulupukin?"

Raimo vihjaisi sammakoista, Pecos Billistä ja näkistä.

Minusta nuo heitot olivat ivallisia.

Mutta ole hyvä, Max, korjaile, jos siltä tuntuu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #272

Tepon kommentti on sarkastinen, miksi pidät sitä ivallisena? Tuon sarkasmin ymmärrän hyvin, kun Tapani sanoi A, mutta ei B. Jos kulkee kupin kanssa kerjäämässä, saa varautua siihen että joku antaa napin eikä kolikkoa. Mikäli se liittyy johonkin hengelliseen, ei sen pitäisi olla ongelma kun on julkisesti ilmoittanut ettei pelkää tunnustaa uskoansa, eikä häpeä sitä. Tapani koitti käyttää myötätunnonkeruutaktiikkaa ja epäonnistui. Olisi vain reilusti kertonut tarinansa, ainakin minulta olisi herunut myötätuntoa. Miten ihmeessä joulupukki voi muuten liittyä kaivoon, jota ei ollut edes olemassa joulupukin tullessa keskusteluun?

Olettaisin, että Raimon kommentti sammakoista liittyi siihen, ettei Tapani ole kertonut mikä siellä kaivossa oli hänen mukanaan. Ei tuo ole ivaa, vaan haastamista. Jos alat kertoa tarinaa, kerro se reilusti äläkä odota että ihmiset lypsäisivät sen sinulta. Jos et halua kertoa älä kerro ollenkaan. Pecos Billit sun muut taas olivat demonstraatio siitä, että muistikuva lienee muiden istuttama. Ei se ole ivaa, vaan psykologiaa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #260

Luehan Niemeläinen uudelleen ilman uskonkiihkoa. Näkin kerroin asustaneen meidän kaivossa. Pollarin kaivossa voi sitten asustaa vaikka pyhä henki. Toisaalta en usko, että kolmevuotias saa kaivossa herätyksen. Hän luultavasti pelästyy, pillahtaa itkuun ja alkaa kiljua äitiä tai isää.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #266

Minulla ei ole minkäänlaista uskonkiihkoa. Jos viitsit lukea kommenttejani, huomaat, etten ole suinkaan uskossani kovinkaan vahva! ;)
Minä en pidä uskomista merkityksellisenä. On ihmisen kannalta aivan sama, onko jumalia olemassa vai ei. Mitään ei kuitenkaan voida todistaa. Ei jumalat suutu, vaikka niihin ei uskoisikaan. Ja vaikkei niitä ei olisikaan, ei niihin uskomisesta juuri haittaa koidu. Ellei joku erehdy uskomaan, että Jumalaa pitää palvella vääräuskoisia tai väärällä tavalla eläviä syrjimällä.

Kerroit vastauksessasi sammakoista, Pecos Billistä ja näkistä. Minusta kommenttisi oli ivallinen.

Et usko Tapanin kertomukseen. Itselläsi ole muuta oman teoriasi tueksi kuin kuittailuja ja intuitiivinen käsitys siitä, miten kolmivuotiaan pitäisi kaivoon pudotessaan mielestäsi käyttäytyä.

Sen verran voin sinua valaista, ettei hukkumassa oleva kilju eikä ylipäätään saa huudetuksi. Eli tuon viimeisen osan voit kyllä hyvin hylätä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #274

Sen verran vielä siitä kaivosta, kun se Niemeläistä niin ärsyttää, oliko siellä jokin henkiolento, sammakko, Becos Bill vai näkki, niin ei myöskään kerrottu oliko siellä edes vettä.

Tämähän selviäisi mukavasti, kuta Tapani kertoisi tarkemmin tapauksesta ja siitä milloin hän sai käsityksen jonkin läsnäolosta siellä kaivon uumenissa. Mutta ellei halua kertoa, olkoon tälleen.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #260

Älä välitä Kai, oon kyllä tottunut ivaan ja pilkaan.

Moni näkis asioita mitä ei siltikään usko, tai ei halua uskoa.
Esimerkiks meidän luonto on hyvä esimerkki siitä, siellä luonnossa on kaikki kohdillaan, ei ne voi sattumaa ja vahinkoa olla kuten koivu syksyllä pudottaa syystä lehtensä jotka on tuottaneet puulle energiaa juuri oikean määrän, mutta emme usko sitä jos ajattelemme samoin kuin raamatun kertomuksesta.

Ei mun kokemusta tosiaan kukaan voi viedä pois, sillä usko kokemukseen on niin varma.

Kaivo oli monta metriä korkea, vettäkin useampi metri alla,, jokainen voi kuvitella osasinko 3 vuotiaana uida,, ja vesi oli lisäks jää kylmää.

Ennen kuin sain avun, niin siihenki kesti pitkän aikaa.
Äiti oli sisällä ja kuuli pikkuveljeni huudon ja kun ekaks itse yritti saada pois siinä onnistumata joutu lähtiä hakemaan peltotöistä naapurin isäntää jonkin matkan päästä, joka tuli kaivoon ilman tikkaita renkaita pitkin,, siinä meni kauan aikaa.

Kokemus on niin kova että tuon tapahtuman muistan todella hyvin.

Yrittivät olla että unohtaisin eikä halunneet keskustella aiheesta, mutta se ei auttanut.
Kävinki muutaman sairaalassa olopäivän jälkeen viemässä naapurin Erkille muoviset ruusut, ne ruusut on vieläkin tallella, aikaa menny yli 50 vuotta.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Laura tiedän lapsuudesta sen miltä tuntuu olla, ei kiusattu mutta jollain lailla vältelty ja vähätelty uskoni vuoks,, koskaan silti en ole omaa kokemustani voinu kieltää,, sen verran asia on ikäni ollu sisällä.

Pilkkaajiin oon jo tottunut, enkä täällä puheenvuorossakaan niistä mitään välitä,, pilkatkoon..

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #112

Jokaisen lapsen pitäisi saada tuoda uskonsa tai uskonnottomuutensa esiin, ilman pelkoa vähättelystä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #120

Tuntuu joskus tai ainakin kokoajan, että tämä puheenvuoro on tehty juuri näille pilkkaajille avoimeks, ainakin kun asia koskee kristillisyyttä sekä länsimailaisuutta..

Jeesus sano, "älä istu siellä missä pilkkaajat istuu" se on vaikiaa nykyään.
Pilkkaajat itse tulee pöytääs.. kuten plokiis puheenvuorossas, siihen US.n ylläpito ei poikkea..

Mutta Laura, me ollaan vahvoja :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #131

Minua ei tämä aihe erityisesti kuohuta mutta sinun kommenttisi kuohuttaa. Kieltäisit argumentoinnin poliitikon kanssa joka keskustelee keskustelufoorumilla! Te persut olette nähtävästi kykeneviä mielipideterroriin.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #131

Tapani, ehkä kuitenkin varsinaiset kristilliset foorumit ovat juuri kuvaamasi tyyppisille keskusteluille sopivampi paikka. Laura ei ole varmaankaan presidenttiehdokasehdokkaana valinnut tätä foorumia ajatuksenaan tehdä siitä tiukan "sisäsiistiä".

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Poliitikko pyrkii päättämään yhteisistä asioista arvojensa pohjalta. Me, joiden arvot poikkeavat oleellisesti sinun arvoistasi, kannatamme varmasti muita ehdokkaita. Pyrimme jossain määrin myös kampittamaan meille kaikkein vahingollisimpia ehdokkaita muistuttamalla epäröijille miksi juuri sinä olet huono vaihtoehto.

Kreationismi on vain helppo esimerkki siitä, ettei mikään tieteellinen fakta saa sinua tekemään järkiperustaisia valintoja, vaan aina mennään uskolla ja fiiliksellä. Päättäjälle se ei tunnu lainkaan hyvältä ominaisuudelta. Kaikkein vähiten se sopii armeijan ylipäällikölle ja ulkopolitiikan johtajalle. Kukaan ei ole kieltänyt sinun sanan- tai uskonnonvapauttasi.

Laura Huhtasaari

Uskonnonvapauden tulisi taata se, että uskonnon perusteella ihmistä ei saisi leimata kyvyttömäksi yhteiskunnallisten tehtävien hoitoon. Jos ihminen uskonsa perusteella leimataan huonoon valoon, hän tulee jatkossa salaamaan sen ja sehän ei ole tarkoitus, mikäli haluamme pitää uskonnonvapaudesta tosissamme kiinni.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eihän Börje sinua uskontosi perusteella leimannut. Selkeästi kertoi että uskoo sinun tekevän päätöksiä usko- ja fiilispohjaisesti ohittaen järkiperusteet. Piti siksi huonona ehdokkaana. En osaa Börjen puolesta sanoa ajattelisiko toisin, jos järkiperusteet olisivat päätöksentekosi perusta. Esitetty argumentti ei kuitenkaan ollut uskontosi, kuten väitit.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #129

Max, oletko sitä mieltä että tuossa edellä olevassa Börjen kommentissa järki on vahvasti mukana? Minusta hän pikemminkin antaa siinä vallan tunteilleen. Kuinka siis voidaan olettaa että Börje kykenisi valitsemaan puhtaasti järkiperäisen presidentin?

Korjaus: Börje tuossa jäljempänä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #335

En tiedä sinusta, mutta minun on vaikea huomioida nyt mitä joku saattaa kirjoittaa 21 minuutin kuluttua. En oikein näe miksi minun pitäisi pohtia Börjen mietteitä, varsinkaan kun varta vasten kirjoitin että en niistä osaa sanoa mitään. Kommenttini liittyi aiemmin julkaistuun tekstiin ja Lauran siitä vetämiin johtopäätöksiin.

Muuttiko myöhäisempi kommentti mielestäsi jotenkin sitä mitä kirjoitin liittyen aiempaan kommenttiin? Mikäli Lauralla ei ole telepaattisia kykyjä, hän ei voinut tietää kommentoidessaan, että Börje tosiaan lokeroi hänet uskonsa perusteella.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #338

Max, Börje kyllä lokeroi hänet jo aiemmassakin aika vahvasti. Mutta totta puhut, hän heittäytyi villiksi vasta seuraavassa kommentissaan. Ehkäpä ennakkoasenteeni Börjeä kohtaan mielipiteissään sai asiattomasti valtaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Uskonnonvapaus ei takaa sitä, että mikä tahansa hihhuli pitäisi katsoa kykeneväksi hoitamaan yhteisiä asioita. Sen kokonaisvaltaisen kyvykkyysarvion demokratiassa tekevät äänestäjät. Samalla tavalla uskossa olevat tai yhteisen "maahanmuuttokriittisen" arvomaailman omaavat saattavat jopa pitää arvojasi etuna ja samaistumiskohteena. Jännätään äänestysprosentteja yhdessä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Huhtasaaren kampanja yrittää taas kalastaa uhriutumisella, kun eväitä mihinkään varsinaiseen presidentille kuuluviin tehtäviin ei ole. Suomessa on keskimäärin ottaen todella hyvä uskonnon vapaus mutta tietenkin siinäkin tapahtuu imperiumin vastaisku, jos alkaa uskonnon turvin rajoittamaan muiden normaalia eloa.

Mitäs kaikkien uskontojen harjoittajia olisit itse valmis puolustamaan? Ainakin monet puoluetoverisi pilkkaavat mielellään muslimeja.

Laura Huhtasaari

Joka kerta, kun puolustan oikeuksiani, se on aina jonkun mielestä uhriutumista. Tätä kommenttia osasinkin jo odottaa...

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Hyvä että rohkeasti puolustat vapautta olla oma itsesi ja sanoa, mihin uskot. Kristitty, Jumalaan uskova presidenttiehdokas voi olla yhta "ihqu" kuin miespuolinen presidenttiehdokas, joka on parisuhteessa miehen kanssa. Molemmat tavallaan edustavat aidosti sitä, mitä ovat ja heillä tulee olla täysi oikeus julkisesti tuoda se esille.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #134
Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #135

Et kuitenkaan vastannut kysymykseen joka oli: "Mitäs kaikkien uskontojen harjoittajia olisit itse valmis puolustamaan?"

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kuka sinulta on yrittänyt viedä oikeuden uskoosi ja sen tunnustamiseen?

Enkä nyt ole niin hyvin seurannut, miten olet suhtautunut muiden uskon tunnustamiseen mutta monet puoluetoverisi kyllä minun näkemykseni mukaan pilkkaavat mielellään vaikkapa islamin uskovien uskonarvoja. Joten väittäisin, että teilläkin liikutaan vähintäänkin kaksoisstandardin rajamailla.

Väitit tuossa joku päivä sitten, että Suomen johtajilta puuttuu johtajuus. Minun mielestäni johtajan johtajuus punnitaan varsinkin siinä, miten he pitävät omansa ruodussa. Täälläkin katsottuna epäonnistutte Halla-ahon kanssa kyllä kohtuullisen hyvin oman kannattajakuntanne ylilyöntien hillitsemisessä. Joten ehkä puhuitkin omakohtaisesta kokemuksesta?

JK. Uskontoja ja miksei vaikkapa kreationismia voi tutkia kyllä tieteen menetelmin. Mutta se ei tarkoita, että niillä olisi mitään tekemistä tieteellisten menetelmien kanssa...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Oi tätä ironiaa. Edellinen kommenttisi #115 on puhdasta uhriutumista, eikä mitään muuta.

Tiina Teittinen

Nätti presidenttiehdokas olet kyllä. Miksi haet keskustelualustaa populismilla? Miksi et asiakysymyksillä?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Lue Lauran juttuja,, oikiasti asiaa ei ole mihin kantaa ei olis ottanut.. :)

Tiina Teittinen

Valitettavasti on niin, että suomalainen vaihtaa palveluntarjoajaa ennen kuin reklamoi. On tuiki typerää lähteä profiloitumaan idiotismilla. Ihan pikku vinkkinä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #143
Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #144

Jos lähtee presidenttiehdokkaaksi ilman nykyistä parempaa pelisilmää niin sitten vaan niittää mitä kylvää. Uskotko itse että tämä uskontokysymys on hyvä pelinavaus? On aina tosi kannattavaa miettiä näitä omaa ideologiaa esiintuovia avauksia. Timo Soini on juuri äskettäin arvostellut julkisesti perussuomalaisia epäinhimillisestä ja eriarvoistavasta politiikasta. Katolista uskontoa tunnustava, oman puolueensa jättänyt konkaripoliitikko on luonut oman määritelmänsä ihmisarvosta. Hänen tulkintansa ei kuitenkaan ole kovin kristillinen. Se on hänen oma tulkintansa kristillisyydestä. Kun treffeille menijää opastetaan aiheista joita ei kannata tuoda ihan ensiksi esille, ne ovat jotakuinkin uskottavan poliitikon teesit myöskin. Tottakai voi koittaa käynnistää uransa ampumalla itseään jalkaan. Nyt näemme mihin se johtaa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #149

Tähän tartutaan, mutta näen asian niin, ettei Laura asiaa voi pyötääkkään,, vaikkei hänen ykkösasia olekkaan. Ottaa silti kantaa.

Mekin voidaan miettiä voiko kansantalous kestää kastematojen käytön onki käytössä..

Jokin järjen käyttö sallittu joka tapauksessa.. :)

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #153

Hyvin sanottu, järjen käyttö.

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #153

Hyvin sanottu, järjen käyttö.

Petteri Hiienkoski

Erittäin hyvä, että kristittyjen uskonnonvapaus ja sen loukkaukset nostetaan yhteiskunnalliseen keskusteluun!

Vastareaktiot paljastavat yleensä kuinka kaksinaismoralistisesti siihen suhtaudutaan. Kärjekkäimmät niistä kertovat esittäjästään paljon. Oma epävarmuus ja kyvyttömyys avoimeen kohtaamiseen kätketään yleensä ad hominem tyyppisiin heittoihin. Etenkin ellei ole auktoriteettiasemaa, jonka turviin piiloutua.

Suhtautuminen avoimesti kristittyyn kreationistiin, on erinomaisen paljastava julkinen testi suvaitsevaisuuden ja perusoikeuksien kunnioittamisen aitoudesta.

Menestystä arvokkaalle työlle yhteisen isänmaamme hyväksi, sen vapauden ja kansanvaltaisten periaatteiden puolustamisessa!

Laura Huhtasaari
Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Mielestäni tämä "jankkaaminen" uskonnonvapauden vastaan on saanut mittapuitteiltaan isomman äänen kuin tarvitsevat.

Meillä mielipide kaikilla, mutta liian monella mielipide on jonku toisen..

Mitä "ajatushautomo," tekis olemalla olollaan, jos ei heitä tarvittais?
Sielläkin pelkästään faktoja..

Pekka J. Mäkinen

Tiede on usein kuin savolaisen puhe, jossa vastuu siirtyy kuulijalle. Olennaista tieteen tutkimuksissa ei aina olekaan se mitä sanotaan, vaan myös se mikä jätetään sanomatta, eli mihin ei ole vastausta, ja mihin tiede ei saa otetta. Tiede ei pysty ottamaan Jumalaa huomioon, koska tieteellä on rajansa. Jumalan huomiotta jättäminen ei ole minkäänlainen peruste Jumalaa vastaan.

Nythän eräät tiedemiehet ovat kannattamassa ns. ID-teoriaa (Intelligent design), jossa katsotaan että tieteen menetelmät eivät riitä selittämään elämän kehittymistä, vaan että evoluutioon liittyy psyykkistä/henkistä tarkoitus- ja päämäärähakuisuutta. Tämä voidaan nähdä ohjauksena, vaikka ID-teoria ei otakaan kantaa Jumalaan. No jotkut sitten sanovat että se ei ole tiedettä. Entä sitten,-- sen pahempi tieteelle. Nimittäin ID ajattelu laajentaa ajattelun näkökulmaa, ja on mielestäni aivan oikeilla jäljillä. Esim. DNA kuten myös yksittäinen solu sisältää niin valtavat määrät informaatioa ja erilaisia rakenteita, että sellaisen syntymiseen sattumalta ilman ohjausta ja suunnittelua, on monen tiedemiehen ollut mahdotonta uskoa. Luomisprosessista itsessään ei ole havaintoja, tieteen rajallisten mahdollisuuksien takia, mutta luomisen seurauksien jälkiä monet tutkijat pitävät todennäköisempänä, kuin että sokea sattuma ja luonnonvalinta olisi yksin saanut kaiken aikaan. Näin on päätellyt esim. kuuluisa ateisiti Anthony Flew, joka kääntyi deistiksi nimenomaan todistusaineiston johdosta.

Joku kysyi jo kauan sitten että"mitä on luonnonlaki? Onko se ainetta? Ei, vaan henkinen ominaisuu joka määrää ainetta".

Voimmekin luottaa edelleen Raamattuun, ja sen vastauksiin. Uskoa luomiseen ei tarvitse koskaan hävetä, vaikka emme vielä tiedäkään sen yksityiskohtia eli miten se on tapahtunut, tai miten se ei voi olla tapahtunut. Mielestäni se minkä me tieteen rajallisuuden takia nyt oletamme evoluutioksi tai kehitykseksi, on juuri Jumalan luomistyön näkyvää ulkoista ilmausta. Sisäisiä syitä me emme tavoita, emme pysty niitä tutkimaan, mutta voimme ymmärtää että ilman henkistä ohjausta mitään ei synny eikä mikään kehity.
Elämän synnylle sinäsä (ilman Jumalaa), tai edes sen jatkumiselle ei ole luonnossa mitään tarvetta.

On suuri vahinko että tiede ei voi ottaa edes teorettisena selityksenä yliluonnollisia tekijöitä huomioon, kuten Jumalaa. Tämä on toisaalta tieteellisyyden kannalta vahvuus, mutta totuuden kannalta heikkous, koska tieteen mahdollisuuksien ulkopuolisia tekijöitä ei pystytä huomioimaan. Ei nimittäin voida tieteellisesti todistaa että vain tieteellisesti todistetut asiat voivat olla totta.
Tieteellä onkin rajansa, jota ei useinkaan haluta tieteen piirissä nähdä ja myöntää. Tiede ja totuus ovakin usein kaksi eri asiaa. Onkin sanottu että tiede on aikamme uskonto. Tieteenfilosofi Paul Feyerabendin toteaakin tieteen röyhkeydestä omia itselleen koko järjellisen ajattelun alue mm näin: "Tiede on paljon lähempänä mytologiaa kuin tieteenfilosofia haluaisi myöntää. Se on eräs ihmisen kehittämistä ajattelun muodoista, eikä välttämättä edes paras. Tiede on nuorin, aggressiivisin ja dogmaattisin uskonnollinen instituutio".

Hiljattain vanhaa leikekirjaani selaillessa löysin erittäin hyvän fil. kand.lehtorin, Timo Toukomiehen aihetta käsittelevän kirjoituksen HS:n mielipidesivuilla 19.8.1978. Hän kirjoitti mm. näin: "Biologian osalta todettakoon lyhyesti, etteivät kaikki ns. uskovat välttämättä suinkaan kiellä evoluutioteoriaa, kuten Lehtomäki olettaa. Evoluutioteoriassa on kiistämättä monia olennaisia vaikeuksia. Se on edelleen pääosiltaan keskeneräinen ja niukoille todisteille rakentuva, kuten johtavat paleontologit ja antropologit ihmisen esihistorian osalta myöntävät (esim. amer.Alan Mann Pennsylvanian yliopistosta, ks. Time 7.11. 1977).
Olennaisin kysymys ei oikeastaan ole kuitenkaan evoluutio, jonka itse hyväksyn tietyin varauksin, vaan mitä tai kenenkä näemme kehityksen taustavoimaksi. Raamatun suuri sanoma on, että Luoja on käskysanallaan pannut kaiken alulle, luonnonlaitkin. Emme tarvitse mitään "aukkojen Jumalaa".
Tähän liittyen atomifysiikan professorin K.V.Laurikaisen uusi teos "Fysiikka ja usko" (WSOY 1978) olis mitä suositeltavinta luettavaa jokaiselle, yhtä hyvin epäilijälle kuin uskovallekin".

Vaikka tästä Toukomiehen kirjoituksesta on jo 39 vuotta, kirjoitus on edelleen ajankohtainen, ja tiede edelleen rämpii samoissa ongelmissa, vaikka uskovat ovat tienneet ja tuhansia vuosia mistä on perimmiltään kyse.

-- Elämä onkin edelleen mysteeri tieteelle. Tieteellisessä mielessä elämää ei ole selitetty tyhjentävästi missään. Kaikki uskovat johonkin, myös ateistiset tiedemiehet. ---------------
Tieteessä on jouduttu luopumaan determinismistä, eli siitä että kaikille asioille on olemassa havaittavat syynsä. Myös aine itsessään on henkisempää kuin aiemmin olemme luulleet, eli sellaista kovaa ainetta millaisena me ihmiset sen koemme, ei todellisuudessa ole olemassa, kun sitä riittävän paljon suurennetaan. Ydinfyysikko K.V.Laurikainen totesi joskus näin: "Kun aineen pienimpiä hiukkasia tarkastelee ilman ennakkoluuloja, niin ne viittaavat johonkin sellaiseen joka ei enää olekaan aineellista".
Samoin esim. DNA kuten myös yksittäinen solu sisältää niin valtavat määrät informaatioa ja erilaisia rakenteita, että sellaisen syntymiseen sattumalta ilman ohjausta ja suunnittelua, on monen tiedemiehen ollut mahdotonta uskoa.
Professori Matti Leisola vastasi evoluutiokeskustelussa häntä kritisoineelle Skepsis-yhdistykselle näin: "Olisi rehellistä myöntää, että (elämän kehittymisen) moniin arvoituksiin ei ole tiedossa edes kaukaisessa tulevaisuudessa ratkaisua. Luonnon käsittämättömän monimutkaisuuden äärellä annos nöyryyttä –ottaen huomioon mitä todella tiedämme – ei ole pahaksi viralliselle skeptikollekaan".

Massachusettsin teknillisestä yliopistosta mm. professori Seth Lloyd sekä fyysikko Stephen Wolfram, pitävät maailman perustana informaatiota, eikä ainetta, kuten on aiemmin oletettu. .
Informaatiosta nimenomaan onkin perimmiltään kyse. Tästä puhuu paljon professori Matti Leisola mainiossa kirjassaan "Evoluutiouskon ihmemaassa".

Ei ole vaikea johtaa ajatusta Jumalasta informaation antajana.

Huhtasaari onkin huomattavasti lähempänä totuutta kuin jotkut häntä pilkkavaat, itseään viisaina pitävät ateistiset maallikot, tutkijat ja tiedemiehet.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

K.V.Laurikainen oli munkin opettajani tieteenhistorian ja -filosofian kurssilla.

Älykäs suunnittelu on täysin hedelmätön ajatus siihen asti, kunnes luonnosta havaitaan se ensimmäinenkin suunniteltu asia. Sitä eivät ole olleet bakteerimoottori, silmä, polvi, verenhyytymisjärjestelmä, immuunijärjestelmä eikä mikään muukaan ID-promoottorien tähän mennessä suunnitelluksi väittämä.

DNA:n alkuperää selvitetään edelleen, mutta biologisen informaation kasvu perimässä ei edellytä mystiikkaa vaan evoluutiota.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ihmisen selkäranka osoittaa, että älykästä suunnittelijaa ei ole. Kenenkään insinöörin mielestä pystyyn nostettu riippusilta ei ole älykäs ratkaisu.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #345

En ihan aina ja ihan kaikissa tapauksissa vetäisi yhtäläisyysmerkkiä insinöörin ja älykkään sunnittelijan väliin vaikka ei kai sekään ihan poissuljettua ole ;=}

Toisaalta luulen ymmärtäväni Lamminpään ajatuksen ja siltä osin kuin sen ymmärrän, olen myös samaa mieltä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Moni sekaannus on käsitesekaannus. Jos sana "aine" rajataan järkevästi perushiukkasista koostuvaan energian muotoon, pitää tietenkin paikkansa, että: "Kun aineen pienimpiä hiukkasia tarkastelee ilman ennakkoluuloja, niin ne viittaavat johonkin sellaiseen joka ei enää olekaan aineellista".

Se nyt ei merkise, että todellisuus ei olisi yksi ja sama; eikä, että kvanttitason läpinäkymättömässä tietämättömyysaukossa luuraisi maailmankaikkeuden yliluonnollinen toimitusjohtaja.

Tiina Teittinen

Tällainen höpinä luo aina lohtua kun poismeno lähestyy. Itse luen mielelläni ihmisen merkityksen oivaltavia ihania runoja Eeva Kilveltä, Eeva-Maija Poijärveltä, ja muutamilta muilta Suomalaisilta runoilijoilta. Myös Tove Janssonin ihanat muumihahmot ovat oivaltaneet elämän merkityksen kaiken turhuuden keskellä. Poliitikot kiistelkööt omista jumalistaan. Tekopyhyys ei saa ääntäni.

Harri Mulari

Kiva kuulla, että Laura pitää myös muslimien puolta. Vai ymmärsinkö väärin?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kommenttien perusteella näyttä siltä, että uskonnollista vakaumusta vahvasti kritisoivat (malliin kreatonisti ei sovellu presidentiksi) ovat sitä mieltä, että tiede on jo ratkaissut kaikki inhimillisen elämän kysymykset ja varsinkin maailman ja elämän syntyyn liittyvät asiat. Tämän käsityksen vuoksi he katsovat oikeudekseen arvioida, että se ihminen, joka ei toimi näin, ei ole rationaalinen henkilö ja on mm. sopimaton presidentiksi.

Jos katsoo hieman taaksepäin historiaan, niin voi varmuudella todeta, että tiede ei ole pystynyt ratkaisemaan mitään lopullisesti. Ns. tieteellinen totuus muuttuu koko ajan varsinkin luonnontieteiden ulkopuolella.

Arvelen, että näiden seikkojen vuoksi uskonnon vapaus on tunnustettu Suomessa, YK:ssa ja EU:ssa. Ns. tiedeuskovaisella on vapaus uskoa omalla tavallaan, mutta todellisuudessa tiede ei ole pystynyt vastaamaan kaikkiin oleellisiin kysymyksiin.

Monet läntisen maailman valtiomiehet, tiedemiehet ja -naiset, ovat olleet vakaumuksellisia kristyttyjä. Se ei ole tehnyt heistä huonoja johtajia. Mielestäni päinvastoin. Presidentti Koiviston kohdalla tiedetään, että hänellä oli oma uskonnollinen vakaumus. Kuka pystyy osoittamaan, että hän se vuoksi teki jokun virheen tai väärinarvioinnin toimessaan?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sehän tässä tavallaan onkin ongelman ydin. Jos emme ole valmiita todistusaineiston valossa korjaamaan omia näkemyksiämme, emme koskaan etene. Jäämme ikuisiksi ajoiksi kiinni jonkin vanhan kirjan (riippuen siitä mikä juuri meille sattuu olemaan pyhä) selityksiin. Unohdamme kirjan kirjoittaneen erehtyväinen ihminen, vaikkakin joiltain osin kuulemma jumalaisesta sanelusta. Kyse on vain siitä, kumpaan luottaa, kun tieteellisen konsensuksen ja henkilökohtaisen uskonnon välillä on ristiriita. En ole tietoinen, että presidentti Koivisto olisi koskaan sanonut sanan kumoavan tieteen konsensusta. Huhtasaari ilmoittaa asian kuitenkin avoimesti, tässäkin blogitekstissä. Vain tästä on omassa kritiikissäni kyse.

Se, että tiede on ollut väärässä osoittaa, että tiede korjaa itseään. Nyt tiedämme että maapallo on pyöreä ja että se kiertää aurinkoa. Oletko tietoinen tapauksesta jossa tieteen konsensuksen ja jonkin pyhän kirjan konflikti olisi tieteen korjatessa itseään kadonnut?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Mielenkiintoista uhriutumista henkilöltä, joka äänestää niin tasa-arvoista avioliittolakia kuin tasa-arvolain uudistusta vastaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eikös persuille ole tärkeitä heidän omat oikeutensa. Muiden ihmisten oikeudet taas ovat uhka, jota vastaan taistellaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Siltä se ikävä kyllä näyttää.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #164

Sallithan islamin uskoistenkin uskoa islamiinsa.

Miksi Laura ei saisi uskoa mihin haluaa.

Onko tässä taas sitä kuuluisaa kaksinaismoralismia?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #171

Lauran ja esim Pollarin mukaan Huhtasaaren kanssa ei saisi argumentoida.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #175

On eri asia olla erimieltä uskonnosta. Jokaisella on oikeus uskoa mihin haluaa.

Tämä on sitä uskonvapautta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #178

Onko joku kieltänyt edustaja Huhtasaarta uskomasta johonkin?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #175

S.L:"Lauran ja esim Pollarin mukaan Huhtasaaren kanssa ei saisi argumentoida."

Näin sivusta heitettynä muistelen että omasta mielestäsi täällä ei saisi argumentoida(ttu, mikä sana)yksikään perussuomalainen.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

On erittäin toivottavaa että itse elää niin kuin haluaa Suomessa tai maailmalla tapahtuvan.

"Taas jatkuva henkilöön menevä pilkka uskonnon takia ei enää tue uskonvapautta. Jokaisen ihmisen tulee saada olla julkisesti jonkun uskonnon tai aatteen kannattaja ilman pelkoa henkilöön menevästä hyökkäyksestä. Muuten tämä menee siihen, että mitä täällä saa enää uskoa? Et voi toteuttaa uskonvapauttasi, jos siitä seuraa esim. syrjintää."

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Muutetaas pari sanaa:

"Taas jatkuva henkilöön menevä pilkka sukupuolen ilmaisun takia ei enää tue elämisen vapautta. Jokaisen ihmisen tulee saada ilmentää julkisesti omaksi kokemaansa sukupuolta ilman pelkoa henkilöön menevästä hyökkäyksestä. Muuten tämä menee siihen, että miten täällä saa enää elää? Et voi toteuttaa itseäsi, jos siitä seuraa esim. syrjintää."

Uskonto on vaan valinta toisin kuin omaksi koettu sukupuoli. Häpeä, Laura Huhtasaari!

Laura Huhtasaari

Naurettava väite. Olenko minä kyseenlaistanut jonkun ihmisen älykkyyden tai kyvyn toimia yhteiskunnallisissa tehtävissä hänen suuntautumisensa tai sukupuolen tähden? En ole.

Tämä aihe käsittelee uskonnonvapautta.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #172

Äänestit tasa-arvolain uudistusta vastaan syksyllä 2014, kuten koko perussuomalaisten ryhmä. Kaikki muut puolueet, mukaanlukien silloinen oppositiossa ollut Keskusta, äänestivät hallituksen esityksen puolesta.

Muutamat puoluetoveriesi kommentit puhujapöntöstä lakikäsittelyn yhteydessä olivat legendaarisia omassa irvokkuudessaan! Että sellainen "ihmisystävälllinen" puolue!

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #173

http://aitoavioliitto.fi/uutiset/ulkomaat/euroopan...

Turha vedota syrjintään, kun asiasta on päätös olemassa.

Tässä on aiheena uskonnonvapaus.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #176

Miten sinä et erota tasa-arvolakia avioliittolaista? Luulisi edes lakien sisältöjen olevan jotenkin tuttuja vaan ei.... voi hyvä luoja....

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #173

Älä jaa virheellistä tietoa. En ollut eduskunnassa 2014. Olisin äänestänyt vastaan, jos olisin ollut.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #181

Anteeksi virheeni. Tarkastin asian liian myöhään.

Mutta tietty olisit äänestänyt vastaan. Ihmettelen, mistä puolueenne ihmisviha kaikkea erilaisuutta kohti oikein kumpuaa. Taisivat Sipilä ja Orpo ihmetellä samaa, kun pudottivat teidät pois hallituksesta.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #226

Eli syytät kaikkia niitä ihmisvihasta, jotka eivät kannata sukupuolineutraalia avioliittoa? OK. Erimielisyys ei ole sama kuin vihapuhe.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #241

Miten avioliitto liittyy tasa-arvolakiin?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #246

Ilmeisesti Huhtasaarella ei ole tästä pienintäkään hajua!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä pieni määrä hulluutta on aina hyväksi, mutta suuri määrä tyhmyyttä on pahaksi.

Lauralla on oikeus uskoa, mutta ei se rajoita myöskään oikeuttani ilmaista hänessä suuren tietämättömyyden määrää.

Sitä on miltä näyttää, ja sen perusteella ihmistä ja ehdokasta arvioidaan.

Ei jatkoon.

Laura Huhtasaari

Luonnollisesti äänestyspäätöksen saa tehdä ihan mistä syystä hyvänsä, vaikka siitä, että et tiedä tarpeeksi evoluutiosta :)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Et kai voi opettajana piiloutua tietämättömyyden taakse. Käsitin, että pidät luomistarinaa totena ja evoluutiota valheena. Olenko käsittänyt väärin?

Sivu 1 | 2 | »

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset