LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Muovi ei maadu

Ihminen tuhoaa maapallon. Toistaiseksi ei ole keksitty selkeää teknistä innovaatiota roskien keräämiseksi merestä. Kansainväliset sopimukset eivät ole estäneet merten pilaamista. Maikkarin uutisen mukaan: "Useiden arvioiden mukaan merissämme on tätä menoa enemmän muovia kuin kalaa vuonna 2050." 

– Meidän täytyy pystyä ehkäisemään muovin pääsy mereen. Jos emme onnistu pysäyttämään muovitulvaa, tulemme aina toimimaan merien roskakuskina, The Ocean Cleanup -projektin edustaja Joost Dubois muistuttaa. (https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/tyynenmeren-jatepyorteessa-saastaa-16-kertaa-luultua-enemman-merten-suurin-roskalautta-jo-kahden-ranskan-kokoinen/6829662#gs.UwYcByI​)

 

Suomella on useita jäänmurtajia (http://arctia.fi/alukset/ ), jotka omistaa valtion kokonaan omistama Arctia. Osa aluksista toimii vuokrattuna valtamerillä, mutta yhtiön olisi hyvä tuottaa voittoa kesäkuukausinakin.

 

Nyt pitäisi selvittää, voidaanko jäämurtokalustoa käyttää osana kansainvälistä projektia roskan keräämiseksi meristä eli voidaanko niihin kiinnittää esimerkiksi jonkinlainen "trooli"?  Voitaisiin antaa suoraa kehitysapua todelliseen ympäristöongelmaan ja samalla edesauttaa mahdollisia teknisiä innovaatioita roskien keräämiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Samppa Turunen

Tämä on selkeä tekninen innovaatio roskien keräämiseksi merestä.

https://inhabitat.com/19-year-old-student-develops...

Laura Huhtasaari

Tuo on kyllä oivallinen keksintö.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Nuo puomit taitaa olla muovia?

Petri Hämäläinen

Joo - tosta oli juttua myös KLM:n Holland Herald -lehdessä.

https://www.theoceancleanup.com

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Saisiko roskamuovia polttamalla niin paljon energiaa, että sen kerääminen olisi jopa kannattavaa. Tai jos roskankeräyslaivan oma moottori toimisi jätemuovilla (sula muovi ei paljon dieselistä poikkea).

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Saa. Tavallisesta roskapussista ja biojätepussista saa energiaa jo melko huomattavan määrän. Ne ovat siis joko polttoainetta tai raaka-ainetta, joiden luovuttamisesta kuluttaja joutuu yleensä jopa maksamaan (ja sitten maksamaan vielä toisen kerran kun ostaa lämpöä/sähköä/biokaasua/multaa tms).

Mitä taas merien likaamiseen tulee, niin sen estämiseen ei tarvita edes innovaatiota. Pitää vain lopettaa jätteiden kuljettaminen mereen, mikäli sellaista harrastaa. Nehän eivät sinne itse pääse, vaan ne on sinne varta vasten vietävä. Esimerkiksi viemärijätteitä kuljetellaan suurella rahalla sisämaasta merien ja järvien rannoille laskettavaksi edelleen vesistöihin (joko osittaisen puhdistamisen jälkeen, tai sateen sattuessa suoraan).

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tuo ylemmäs linkitetty roskienkeruualus toimii aurinkovoimalla ja kerää muovijätteen talteen, jolloin siitä saadaan energiaa muuhun käyttöön.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Jäitä hattuun Suomen osalta merien roskaantumisessa. Meillä ei ole sen suhteen käytännössä mitään osaa eikä arpaa. Tietysti täällä voidaan innovoida ratkaisuja. Niitä on itse asiassa olemassa hyvin suuren kokoluokan ratkaisuina. Tärkeintä olisi saada roskien keruu toimimaan kehitysmaissa. Se on pitkässä puussa.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Itseasiassa Itämeri on maailman saastunein meri ja kerrassaan vastenmielistä liejua. Siinä meillä olisi puhdistettavaa, vaikka emme pääsyyllisiä olisikaan.

Mitä tulee tuohon säännöllisesti uutisoitavaan "jätepyörteeseen", on kyse lähinnä myytistä. Muovia siellä on äärimmäisen vähän neliömetrillä, jopa niin ettei sitä näy lainkaan valokuvissa. Uutisjuttujen valokuvat ovatkin sitten mm. Manillan rannikolta.

https://www.telegraph.co.uk/science/2016/10/05/gre...
https://www.snopes.com/fact-check/great-pacific-ga...

Kari Seppänen

Tässä kohussa on faktat muutenkin vähän hukassa ja pelottelut siitä, merissä olisi joskus enemmän muovia kuin kalaa kuulostavat vähintäänkin liioittelulta.

Laskelmat ja ennusteet meriin kertyvästä muovista perustuva etupäässä malleihin, joissa arvioidaan kuinka suuri osa vuotuisesta muovintuotannosta päätyy lopulta meriin. Valitettavasti vain mallien ja havaintojen välillä näyttäisi olevan selkeä ristiriita - eli oletetusta muovin määrästä näyttäisi olevan 90-99% hukassa.

http://www.sciencemag.org/news/2014/06/ninety-nine...

Lisäksi nyt näyttää siltä, ettei merissä kelluvan muovin määrä ole nousussa. Jotkut tutkijat ovatkin päätyneet siihen, ettei "kadonneen muovin" taustalla voi olla mikään fysikaalinen prosessi, koska muovien tuotannon jatkuvasti kasvaessa edes pieni nousutrendi pitäisi olla havaittavissa. Ainoaksi selitykseksi jääkin ehkä se, että muovi hajoaa biologisesti.

https://www.newscientist.com/article/2132650-newly...

Tietenkään jätteet eivät kuulu meriin, mutta toivoisi, että (edes) tässä tapauksessa päätökset perustuisivat kylmiin tieteellisiin faktoihin eikä ympäristöjärjestöjen kamppanjamateriaaleihin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Itämeri taitaa olla tuhoon tuomittu jäteallas. Suurimmat saastuttajat Venäjä, Saksa ja Puola eivät näytä olevan kiinnostuineita omilta kiireiltään hakemaan parannuksia tähän asiaan.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Hiljattain uutisoitiin, että 95 % merien muovista tulee 10 suuren Aasiassa ja Afrikassa sijaitsevan joen varrelta.
Suomalaiset saisivat vähän perspektiiviä asioihin, kun kävisivät jossain kehittyvän maan suurkaupungissa katsomassa, ettei siellä ole minkäänlaista jätehuoltoa.

Juha Hämäläinen

Olisiko aika keksiä muovin korvaava komposiitti, jotta tämä ongelma ei vain kiertäisi kehää?

Ligniinipohjainen tuote yhdistettynä hamppukuituihin voisi tuoda helpotuksen.....

Missä raha tähän todelliseen biotalousinnovaatioon. Ideoita on, tahtoa ei!

Yhteyden saa Jaakkolam Jorman kautta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minä olen joskus ottanut biohajoavan muovipussin tai kassin, mutta turhalta se tuntuu, kun en kumminkaan heitä sitä luontoon, vaan laitan roskiin, missä se kierrätetään polttamalla.

Juha Hämäläinen

Ei ne biohajoavat mitään mullaksi muuttuvia ole. Kunhan hajoavat pieniksi nopeammin ja katoavat silmistä.....

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Kyllähän näitä erilaisia vaihtoehtoja on, mutta ongelma tosiaan se että muoviteollisuus pystyy nykyisellä volyymillaan tuottamaan ongelmallista ja tuhoavaa materiaaliaan halvemmalla mitä vaihtoehdot.

Näin kuluttajien saatavilla on huonosti vaihtehtoja ja ne ovat kalliimpia. Tosin hyvä muistaa että kuluttajilla on loppupeleissään kaikki valta. Jos vaihtoehtoja aletaan vaatia ja kysyntä kasvaa, niin kyllä markkinat siihen vastaavat...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Vai että jäänmurtajilla muovinkeruutalkoisiin! :)

Eikö kansanedustajalla ole aikaa googlailla? Keruulaitteita ja tarkoitukseen suunniteltuja järjestelmiä on kehitelty pitkän aikaa. Huhtasaaren toiminta vaikuttaa Trumpin toimintatavalta: mediaa lukemalla saadaan seuraava bloggaus (Trumpin osalta twiitti) ja ei kun näppäimistö laulamaan. Jos edustaja ei itse jaksa etsiä tietoja, pitäisihän hänellä olla avustajia käytössään.

Mutta kyllähän nämä avaukset hymyilyttävät. On mukavaa, kun ihmisellä on huoli maapallostamme ja jotain tekemistä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ehkä näiden jokien suistolla voisi kerätä polttoainetta pois:

https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/hatkahdyttava-tu...

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Jälleen kerran ollaan hoitamassa oiretta, kun pitää hoitaa sairautta.
Muovit talteen ja uusiokäyttöön.

Suomi on taas etunenässä huolissaan mikromuovista, kun ei ole mitään syytä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vaalit lähestyvät kun persuillekin kelpaavat vihreät teemat :)

Onhan tuo iso ongelma globaalisti. Yksinkertaisinta olisi saada jonkilainen siivous aikaiseksi niiden kymmenen joen suistoon, mistä valtaosa merien muoviroskasta sinne valuu. Ihmisen käyttäytymisen muutokseen en usko aivan niin paljon, että sillä olisi suurtakaan merkitystä. Tyhjät vesipullot ja muovikassit putoavat noilla seuduin kädestä edelleen.

Eikä kotikasvatus Suomessakaan ole mennyt perille. Melko usein näkee kun autojen ikkunoista viskataan pikaruokailun jälkeen roskat tielle. Tosin suurin osa teiden varsien roskasta putoilee sinne jäteautoista. Lumien sulaessa hankien alta näyttää taas paljastuvan talvella metsään dumpattuja huonekaluja.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Teemat eivät saa olla puoluesidonnaisia. Eivät kaikki vihreät hiihdä puusuksilla, eikä pidäkkään. Järjen käyttö tulisi sallia ihan puolueisiin katsomatta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

...vaikka vaalit lähestyvät!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Voisin tarjota persuille toisenkin vihreän idean. Tuusulan vihreissä olemme aikatauluttaneet huhti-toukokuulle muutaman roskakävelyn. Keräillään suomalaisten talven aikana maahan viskomia roskia. Tämä ei ole yhtään puoluesidonnaista. Haastan kaikki muutkin puolueaktiivit kaikista puolueista antamaan panoksensa siistimmän Suomen puolesta. Viime syksyn kävelyllä minä pyytettömästi keräsin paljon persujen vaalikarkkipapereita Hyrylän torin puskista. Se on sellaista puoluerajat ylittävää yhteistyötä.

Vink vink. Kaikille puolueille. Ostakaa vaalikarkkeja, joissa ei ole muovikääreitä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Vaalit lähestyvät kun persuillekin kelpaavat vihreät teemat :)

Toivottavasti persujen esimerkki saa vihreätkin luopumaan jatkuvan kasvun ideologiastaan. :-)

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Voiko joku selittää, mitä vahinkoa tuottaa muovinen pullo lilluessaan aikansa meressä ja jossain vaiheessa painuessaan pohjaan tai tullessaan rantaan ?
Toki se on ruma, kun se ei sinne kuulu.
Mutta mikä sen vaarllisuus on ?
Ei niitä ainakaan elukat syö. Ei ne ihan tyhmiä ole.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Kai siitä muovipullostakin voi sitä mikromuovia hieman hioutua aikojen saatossa mutta mielestäni suurempi ongelma on se, että jos ihminen heittää pullot mereen, niin sinne lentää myös muoviset muutkin. Ja näistä muista on sitten on kyllä haittaa senkin edestä, muovikassit, muoviset narut, etc., ja ilman sitä mikromuoviakin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Onko sinulla mielikuva siitä miten hetulavalaat syövät krilliä. Aika paljon taitaa noiden suurten nisäkkäiden masuissa olla muovipullojakin.

Jos et tiennyt, niin helpotetaan. https://fi.wikipedia.org/wiki/Hetulavalaat

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kyllä ne vesielukat vaan vetää niitä muovihitusia ihan mielellään. Seuraavaksi sinä vedät niitä kala-, tai liharuuassasi väli-isännän kautta.

Sitä mikromuovia on sekaantunut kaikkeen fisujen sapuskaan ja ne skruudaa sitä sekoa mahansa pullollee huomaamatta mitään poikkeavaa.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Vedenpaisumuksessa kuolleista niistä rumista dinosaururuksista peräisin oleva musta muovin raaka-aine öljy olisi varmaankin saanut jäädä kokonaan löytymättä. Leikki leikkinä. Muovi on meille ihmisolioille varsin käyttökelpoinen notkea materiaali, mutta sen käyttö pitäisi ajatella loppuun asti. Mutta ei vaan onnistu, muovia tuotetaan vuosittain satoja miljoonia tonneja, miettimättä yhtään toiminnan seurauksia.

Muovia on kaikkialla: ilmassa, elintarvikkeissa, ravintoketjussa, eläimissä, sadepisaroissa. Suurkaupungin alueelle voi ropista vuodessa muovihiukkasia jopa kymmenen tonnia, kertoo MOT > https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/01/29/ihmeainee...

90 % meriä pilaavasta muovijätteestäe on peräisin näistä kymmenestä joesta > https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/hatkahdyttava-tu...

Sinne alkulähteille se apu olisi saatava. Merestä kun ei saataisi enää talteen kuin pieni osa, koska muovijäte jauhaantuu ja kulkeentuu ravintoketjun mukana ihan joka paikkaan, myös meidän lautasellemme.

Kaupan pullovesissä on myös huikea määrä, tutkijat eivät vielä tiedä varmuudella sen muovin lähdettä > mikromuoviahttps://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/619201-kaupan-pullovesissa-huikea-maara-mikromuovia-kahta-merkkia-myydaan-myos-suomessa

90 prosenttia tutkituista merilinnuista on syönyt muovia, ne kuolee. http://natgeo.fi/luonto/ymparisto/merilinnut-yha-m...

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Karuselliin tyypillisesti valikoituu kirjoituksia, jotka on muiden ansioidensa lisäksi myös kirjoitettu hyvin.

Tyypillisesti.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Useiden muovilaatujen etuhan se maatumattomuus on. Esimerkiksi asunnon maatuva kosteussulku olisi varsin todennäköinen homepesä.
Haittamuovi on sitten muovi väärässä paikassa. Ylempänä kommenteissa jo tuleekin esille se, että haittamuovi pitäisi poistaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mieluummin jo ennen sen haitan syntymistä. Avomereltä muovin keräys on varsin työlästä.
"Ihminen tuhoaa maapallon." Ei tässä vaiheessa ole kyse kuin pienistä pintanaarmuista ja vähän pölystä pallon pinnalla. Itse pallo vaikuttaa olevan hyvässä kunnossa, ei ole isommin litistynyt tai reikiintynyt.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Meillä aika hyvä järjestelmä kun saamme palautuspulloista rahaa.
Ehkä sitä voitais markkinoida kehitysmaihin jotka on suurin saastuttaja.

Valtava on roskien määrä merellä, kyllä Laura oikeilla jäljillä on, että jotain on tehtävä.

Vaikka vihreän miehen kommenttia lukee, että vaaleista tässä olis kyse, tuskinpa vain vaan päättäjän huolesta luontoon.

Emme me perussuomalaiset haluta elinympäristöämme tuhota, emme paskassa haluta elää.
Vihreät on vain itse kaukana todellisuudesta siellä betonien keskellä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Meillä aika hyvä järjestelmä kun saamme palautuspulloista rahaa."

Jos roskista saisi rahaa niin tulisivat nekin paremin ja tarkemmin kerätyksi.

Nyt siitä pitää maksaa että joku hakee roskat. Kun niin hyvin tiedetään mistä se roska tulee ja mitkä kaqupasta ostettavat tuotteet päätyvät roskiin, asia olisi hoidettavissa niin että roskamaksu sisältyisi niihin tuotteisiin jotka sitä roskaa tuottaa ja jokaisesta roskasäkistä joka kotoa haetaan voitaisiin maksaa pieni roskan pailauttamismaksu.

Jos ihminen kerää roskia vaikkapa omasta elinympäristöstään, ominen kulkuteidensä varsilta, hän saisi pienen korvauksen jokaisesta keräämästään roskapussista.

Niin suurta roskamaksua ei pidä tietenkään maksaa että naapurit tulisivat kateellisiksi toistensa roskapusseista ja roskiksia alettaisiin yöllä varastamaan.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-497...

Oikeinhan on olla huolissaan luonnosta, sillä mehän asumme siinä.

Tuossa linkissä kerrotaan kuitenki se missä todellinen ongelma on ja se on 10 joen varrella, joista 95% roskasta tulee meriin.
Nuille alkulähteille pitäs pikasesti keksiä keino.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ihmiset luovuttavat tietämättään aivan mielipuolisia määriä energiaa erilaisille jätekartelleille, tai pahimmillaan heittävät menemään.

Tarvittaisiin selkeä opaslehtinen siitä, paljonko hyödynnettävää energiaa on sisältyneenä erilaisiin, nykyään täysin arvottomina jätteinä pidettyihin materiaaleihin. Sen jälkeen ehkä arvostus niitä kohtaan lisääntyisi ja kierrätys tai muu hyödyntäminen tehostuisi. Sitä kautta myös energiankulutus pienentyisi.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"..voidaanko niihin kiinnittää esimerkiksi jonkinlainen "trooli"?"
Toki voidaan ja on kai sitä jo kokeiltukin. Muovin keräyksessä on kai se ongelma, että sitä kelluu niin eri syvyyksissä. Muovi joudutaan keräämään silti pois, koska muuten se jauhautuu aallokossa mikromuoviksi ja joutuu merieläinten elimistöön ja lopulta meidän omalle lautaselle.
Tuo kiertokulku juuri osoittaa, ettei ihminen kauhean fiksu ole.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Onko ideassa vähän sama asia kuin ehdottaisi suomalaisia perhosharrastajia menemään haaveillaan pyydystämään malariasääsket kehitysmaista.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Jos nyt sitten ajettaisiin Suomen Itämeren-murtajat vaihtoehtomiehistöllä kesäksi Filippiineille, estämään tehokkaasti Tyynenmeren roskaantumista. Samalla paatit voisivat käypäistä telakalla, kun jossakin se vuosihuolto täytyy kai tehdä. Vaihtoehtomiehistöstä iso osa komennettaisiin maihin, estämään muovin dumppaamista mereen - jollakin tapaa estämään, en minä tiedä.
Presidentti Duarten kommandot saattavat listiä sivutöinään roskakuskeja, vaan kunhan eivät listi suomalaista kotimurtajan vaihtoehtomiehistöä siinä sivussa, laajalla ruiskulla kun pruuttaavat.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Ei tehä mittään, ennen kuin kiinalaiset tekee ensin. Ne roskaa enemmän.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Aivan järjetön ajatusmalli. Se että jossakin on pahempi ongelma, ei ehkäise etteikö pienemmälle ongelmalle voisi tehdä jotakin.

Eikö argumentaatiovirhe/looginen virhe whataboutismi ole sinulle tuttu:https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Muovipakkausten valmistajille tulisi määrätä pakkauskohtainen haittavero ja muovituotteille kierrätysmaksu. Vastuu ympäristökysymysten ratkaisusta kuuluu pakkausmateriaalien tuottajille, eikä kuluttajille.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos kaadan ovellesi kasan pakkausjätteitä, syytät pakkausteollisuutta? Se tuossa hieman haiskahtaa. Pullojen panttijärjestelmää voisi toki laajentaa ainakin jonkinverran muuhunkin muovipakkaukseen.
Aikoinaanhan Suomessakin oli käteville muovivirvoitusjuomapulloille jokin älytön vero, kun tosi ympäristöhaitalliset lasipullot olivat verosta vapaita. Veikkaan, että vajaaälyiset viherpiiperoijat olivat tuon veron takana lasipuolloteollisuuden agentteina.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#46

"Jos kaadan ovellesi kasan pakkausjätteitä, syytät pakkausteollisuutta?" /Risto Jääskeläinen

Tietyssä mielessä syytän, sillä pakkausteollisuuden tuottama muovi on tämän globaalin ympäristöongelman juurisyy. Taloudelliset sanktiot ovat ainoa tapa, joilla voidaan ohjata pakkausteknologiaa hyödyntävää teollisuutta. Erityisesti kehittyvissä maissa suositaan pieniä, muovisia kertakäyttöpakkauksia niiden halvan kuluttajahinnan takia. Edullisia biohajoavia pakkauksia ja kierrätysjärjestelmiä ei kehitetä, ennen kuin niiden käyttöönotosta syntyy välttämätön pakko.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Erittäin hyvä idea Lauralta! Juuri tällaista innovatiivista ja luovaa ideointia tarvitaan päättämässä olevilta ihmisiltä.

Ilman hyvinvoivaa luontoa eläimineen ei ole hyvinvoivia ihmisiäkään!

Käyttäjän JussiVaahtikari kuva
Jussi Vaahtikari

En nyt haluiaisi olla ilonpilaaja, mutta..

"Suomella on useita jäänmurtajia (http://arctia.fi/alukset/ ), jotka omistaa valtion kokonaan omistama Arctia. Osa aluksista toimii vuokrattuna valtamerillä, mutta yhtiön olisi hyvä tuottaa voittoa kesäkuukausinakin."

Niin omistaa ja niiden pääasiallinen tehtävä on toimia talvella jäänmurtajina. Silloin niillä ei pääsääntöisesti ole vuokrasopimuksia valtamerillä. Kuuluvat tuolloin olennaisesti meidän huoltovarmuuteen. Kesäkuukausina osa (2 kappaletta) voi olla vuokrattuna ulos muihin hommiin, mutta niiden kannattavuus on ollut vähän niin ja näin. Muiden rooli on toimia joko valmiudessa öljyntorjuntaan Suomen aluevesillä tai sitten maata laiturissa, koska niiden käyttö avovedessä on kyseenalaista. Vanhempaa kalustoa ei voi käyttää mm. valtamerellä, koska pohjan muoto tekee niistä todella epämiellyttäviä.

Lisäksi näitä aluksien suunnittelussa on otettu toiset asiat huomioon, kuin matkat paikkoihin, missä muoviroskaa olisi kerättäväksi asti. (muoviroska täällä Euroopan alueella on mikromuovina, jonka troolaaminen on käytännössä on jo haaste). Tärkeimpänä seikkana kuitenkin pitäisi ottaa huomioon, että näiden aluksien siirtäminen alueille, jossa roskaa on "troolattavaksi asti" kuluttaa öljyä useita satoja tonneja. Paljon paljon enemmän kuin keräämisellä saadaan hyötyä. Matka kestää reippaasti toista kuukautta vaikka kuuluisalle Tyynen valtameren roskapyörteelle ja saman verran takaisin.

Pyytäisin seuraavaan aloitteeseen tai mitä tämä nyt sitten edustaa vähän perehtymistä asiaan. SItä varten niitä avustajia siellä teillä on. Ja aina voi soittaa vaikka sinne Arctialle ja kysäistä. Jos sitä kehitysapua mietit, niin siihen on jo väyliä ja montakin kansainvälistä foorumia, jossa asioita mietitään ammattimaisesti.

Kaikella Ystävyydellä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset