LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Lastentarhanopettajista huutava pula!

Satoja lastentarhanopettajien paikkoja on auki. Palkka ja työolot eivät houkuttele. Tuttu lastentarhanopettaja sanoi minulle: "Enhän minä siis palkkaa saa, vaan ainoastaan pientä korvausta menetystä vapaa-ajasta." 

​Huumori sikseen. Lastentarhanopettajien arvostus on nostettava sille tasolle, mille se kuuluu. Arvotuksen pitää näkyä myös palkassa. 

Kokoaikaisia lastentarhanopettajia on kunnalla 11 540 henkilöä. 500 euron palkankorotus tekisi vuodessa sivukuluineen yhteensä 90,2 miljoonaa.

Mistä rahat?

Demarit poisti varallisuusveron (2005), joka tuotti valtiolle noin 100 miljoonaa euroa. Varallisuusvero takaisin. 

https://
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Varallisuusveroa voivat kannattaa vain kommunistit ja vasemmistososialistit. Kyseessä on laillisesti hankitun tai SÄÄSTETYN omaisuuden riisto. Miten joku voi ajatella, että säästämisestä pitäisi rankaista?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No joo, joo...Mitä veroja nostetaan opettajien, poliisien, tullin, vankeinhoidon ja jokaisen julkisen puolen palkansaajan palkkojen korotuksiin?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Laitetaan verolle kaikki veroparatiisseissa toimivat yritykset, hoiva ja terveyspalveluissa toimivat yritykset, samoin kaikki Suomen valtion yritykset jotka kiertävät veronmaksua suomessa, olemalla halvemman verotuksen maissa. Näit keinoja rahoituksen korjaamiseen kyllä löytyy, tahto vain puuttuu.

Juhani Vehmaskangas

Mikä olisi lastentarhanopettajan oikea palkka.
Sitä moni virheellisesti vertaa luokanopettajan palkkaan.
Voisiko ajatella, että lähtökohtaisesti aina vaadituksen kouolutuksen kesto vaikuttaisi palkkaan?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Palkka on varmaan määritelty silloin, kun tuo ammatti on perustettu. Palkkaan tulee varmaan ja on tullut työmarkkinaosapuolten neuvottelujen tuloksena korotukset vuosittain.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Seppo. Ensinmäiset lastentarhanopettajat valmistuivat 1965, ilmeisesti heidän palkkauksensa samalla tasolla. Ilmeisesti lastentarhanopettajilla on ollut heikko edunvalvoja?

Lastentarhanopettajien tehtävä on valmistella lapsia oppimaan uutta.

" Päivähoito perustuu lakiin ja asetukseen lasten päivähoidosta (1973/36, 1973/239).

Päivähoidon tavoitteena on tukea perheitä kasvatustehtävässä ja tarjota lapsille turvallisia ja lämpimiä ihmissuhteita. Päivähoidon tehtävänä on myös tukea lasten fyysistä, sosiaalista ja emotionaalista kehitystä samoin kuin heidän esteettistä, intellektuaalista, eettistä ja uskonnollista kantaa.

Ilmeisesti tässä on vastaus.

https://www.oaj.fi/cs/oaj/varhaiskasvatus%20ja%20e...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Lastentarhaopettajahypetyksessä helposti unohtuu, että heillä on _alempi_ korkeakoulututkinto yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta. Palkka on siihen nähden kyllä varsin hyvn kohdillaan, vaikka se pieni onkin. On ollut myös tahallista hämäämistä, kun on verrattu palkkaa opettajien palkkoihin. Suomessa opettajilla on ylempi korkeakoulututkinto. Palkkauksen suhteen kuopassa ovat luokanopettajatkin. Lukion opettajat taas ovat koulujen palkkaeliittiä, vaikka kasvatusvastuu on pienempi ja työ näin eri tavalla, tai no, suoraan sanottuna useimmiten selvästi vähemmän vaativaa.

Lastentarhanopettajien työ on arvokasta ja välttämätöntä. En ollenkaan kuulu niihin, jotka vähättelevät alaa tyyliin ”kuka tahansa voi seurailla lasten leikkejä, ei ennenkään mitään koulutusta tarvittu”. Varhaiskasvatuksen palvelut ovat pullonkaulana: Nyt kasvukunnat ovat pulassa, kun kelpoista väkeä ei ole saatavana ja varhaiskasvatuspaikat ovat täynnä, syksyn tilanne on monessa paikassa kestämätön.

Ehkä ”markkinat” hoitavat ongelman? Kuntien on pakko järjestää työolot ja palkkaus houkutteleviksi, jotta kelpoista väkeä saadaan päiväkoteihin työhön, tai muuten muuttajat valitsevat kunnan, joka viitsii ja osaa satsata perheiden ja lasten tarpeisiin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jospa arvon kansanedustaja Huhtasaari vaihtaisi ammattia. Näin pula helpottuisi ainakin tältä osin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lastertarhan opettajilla on siis kissan päivät. Kuinka moni joutuukaan valittamaan työttömyydestä Suomessa. Työmarkkinatuki taitaa olla jotain 550€ kuussa ja nykyään se alkaa edellyttää kokpäivätoimista työnhakua.

Työvoimapula sinänsä on hyvä esimerkki siitä kuinka kysynnän ja tarjonnan laki toimii myös työmarkkinoilla.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Oikeastaan tämä on aika hyvä esimerkki siitä, kuinka kysynnän ja tarjonnan laki ei toimi, koska kunnat eivät halua kilpailla palkoilla, vaan mieluummin pidetään vakanssi täyttämättä. Kyse on siitä, että kunnissa ei katsota lastentarhanopettajille olevan todellista tarvetta, ei ainakaan sellaista tarvetta, että heitä olisi pakko saada.

Lastentarhanopettajat ovat kunnille pääosin lakisääteinen pakko, heitä ei tarvita niin paljoa kuin edellytetään. He ovat ylikoulutettuja. Pedagogiset suuntaviivat vedetään kuitenkin muualla, eikä koulutuksessa ole lainkaan esimiestehtäviin valmistautumista, vaikka se lienee lastentarhanopettajien keskeisinpiä tehtäviä. Yliopistossa lastentarhanopettajia on koulutettu vasta vuodesta 1995 alkaen. Useimmissa muissa maissa vastaavia tehtäviä hoidetaan huomattavasti matalammalla koulutuksella. Korkeamman palkan sijaan lastentarhanopettajien koulutustasoa pitäisi alentaa ja koulutusta lyhentää ja kunnissa harvat tarvittavat yliopistokoulutuksen saaneet varhaiskasvatuksen asiantuntijat palkata eri nimikkeellä.

Pekka Pylkkönen

Minäkin olen palkkakuopassa! Rahaa!

Ainiin, täällä yksityisellä puolella joutuu perustelemaan palkkansa jotenkin muuten kuin vain vaikertamalla.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Toisten omaisuuden sosiaalisointi on hauskaa ja erittäin tuottavaa. Mitä seuraavaksi sosialisoidaan?
(Sarkasmia niille, jotka eivät huomanneet...)

Muuten 500 euron korotus tarkoittaa 250 euroa bruttona ja jos tuo käytetään Suomessa, niin sen todellinen ostovoima on vähän alle 200 euroa.
(Valitettavasti ei sarkasmia vaan todellisuutta Suomessa.)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ehdotan että huvivero palautetaan. Siitähän luovuttiin kevytmielisesti 1981. Kyllähän valtion pitää saada tuloja, jos joku nauttii konsertista, elokuvista tai hurvittelee tanssimalla.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Nyt kun on keksitty hulevesimaksu/vero, niin eikös passaa, että toteutetaan aurinkomaksu/vero ja laitetaan rahat lastentarhanopettajien palkkojen korotuksiin..?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Miten olisi tuulivoimatukivero?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Selkeästi kommentoijat ovat joko eläkeläisiä tai lapsettomia, jolloin päivähoidon ongelmat eivät voisi vähempää kiinnostaa.

Pekka Pylkkönen

Kaksi lasta päiväkodissa. Kyllä ne ongelmat kiinnostavat. Mutta kun se ongelma ei ole liian pienet palkat vaan liian paljon lapsia suhteessa hoitajien määrään. Käsi- ja silmäpareja sinne tarvitaan eikä puoliakateemisia opettajia.

Läheinen LTO esimerkiksi kannattaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista 20 tuntiin. Enemmästä ei ole pedagogisesti hyötyä ja pitkistä päivistä on useimmille haittaa. Mikäli päivähoitopalvelun tarpeetonta käyttöä saadaan rajoitettua, ongelmat korjaantuvat itsestään. Ja samalla vielä mahdollisesti säästetään veroeuroja.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Yritystuet 4 miljardia, veronkierto paljon enemmän. mamutus oho. Vuodessa, rahaa kyllä on. Mitä tässä maassa halutaan, on se oikea kysymys. Lastentarhanopettajien palkkoihin ei taatusti kaadu mikään, mutta tulevaisuuden ihmiset kärsivät tälläisestä pölöilystä ihan eniten, ne ihmiset jotka ehkä maksavat ne Laurankin eläkkeet. Jos ja kun...

Pekka Pylkkönen

Veronkierto paljon enemmän? Onko sitä taas luettu kännipäissään Kansan Uutisia ja Vihreää lankaa?

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Pekka pekka, Demokraatista asiaa tavattu aamukahvin lomassa: EU-komission arvion mukaan veronkierto maksaa Euroopassa tuhat miljardia euroa vuodessa. Monien arvioiden mukaan puolet maailman sijoitusvarallisuudesta on veroparatiiseissa. Verohallinnon mukaan Suomi menettää vuodessa viitisen miljardia veronkierrossa ja harmaassa taloudessa. Koko juttu - https://demokraatti.fi/veronkierto-vie-leipasi-ven...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #22

Eduskunnan harmaan talouden raportin mukaan se veronkierto jota sinä tarkoitat, siis yritysten harjoittama verokikkailu, syö muutaman satamiljuunaisen veropotista. Pimeä duuni syö pari miljardia ja se on se ylivoimaisesti suurin asia.

Miten lopetat kuuden euron pitsat ja pimeät remontit? Käteinen pitäisi ainakin kieltää.

EU teki asiasta staattisen laskelman. Oletti että jos pitsoista maksettaisiin verot, Pitsoja menisi edelleen kaupaksi yhtä monta kuin aiemminkin. Se nyt vaan ei ole mahdollista. Useim vaihtoehtona pimeälle työlle ei ole verollinen työ vaan työn tekemättä jättäminen.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala Vastaus kommenttiin #23

Tarkoitin tietenkin kaikkea veronkiertoa, mutta kuten totesit, ei kaikkia vuotoja ole kovin helppoa tukkia. Käteinen katoaa kyllä ruotsin vanavedessä. Pimeät markkinat muuttuvat entistä pimeimmiksi > https://m.kauppalehti.fi/uutiset/kateinen-haviaa-r...

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

En yhtään tykkää korvamerkityistä veroista tai verojen vähennyksistä L Huhtassari.

Lastentarhanopettajien työn arvostus ja merkitys on kinkkinen juttu. Yhä enemmän äidit ja isitkin haluavat viettää omaa "laatuaikaansa" keskittyä kaikkeen siihen mikä tavalla tai toisella on lähellä omaa napaa.

Siitäpä sitä haastetta, jonkun pitäisi kasvattaa kakaroista tolkun ihmisiä. Hyvä lastentarhanopettaja työskentelee kutsumusammatissaan, liian hyvät palkat toisivat alalle siihen soveltumattomomia, liian huonot palkat eivät aina mahdollista soveliaiden työkennellä tarhoissa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Yllätys? Kuka idiotti on päättänyt noista koulutusvaatimuksista?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tällä kertaa yleensä ihan järkevä kansanedustaja puhuu täysin järjettömiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset