LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Suomen euro on 30 centtiä

Suomen euro on 30 centtiä EU:n koheesiorahojen suhteen. Hallitus ohjaa kansalaiskeskustelua kuuluisaan EU:n tuomaan lisäarvoon, jota ei voida rahassa mitata. Kyseinen lisäarvoteoria ei houkuttele uusia nettomaksajia hakemaan EU:n jäsenyyttä, jonossa on vain tulevia nettosaajia. Vaikka EU:n budjetti hyväksytään yksimielisyysperiaatteella, voidaan jatkokriteerien osalta silti pidättää jäsenvaltioiden rahoja (maatalous, koheesio..), mikäli Italia, Ranska tai Saksa niin päättää. Se, että rahoitus kytketään oikeusvaltioperiaatteeseen saattaa yhtäkkiä kuulostaa hyvältä, mutta käytännössä se on katastrofi, koska oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen tulkinta tehtäisiin määräenemmistöpäätöksellä. Se, että korruptoitunut Italia saa päättää, onko jossain jäsenvaltiossa noudatettu oikeusvaltioperiaatetta on minusta oikeusvaltioperiaatteen vastaista. Kyllä, ymmärsit oikein. Italia jatkossa päättää, onko Suomi noudattanut oikeusvaltioperiaatetta, ja riippuen Italian tulkinnasta, Suomen maataloustuet voivat olla vaarassa. Oikeusvaltioperiaate, kuten tiedämme on abstakti käsite, joka voidaan erottaa asiahteydestä. Parhaiten pidämme huolta oikeusvaltiostamme, kun saamme itse päättää, miten omat varat jaamme. Minulle oikeusvaltioperiaate tarkoittaa hajautettua valtaa ja demokratiaa. 

​EU:n alustavassa rahoituskehyksessä Suomen maksuosuus saattaisi nousta noin 350 miljoonaa euroa vuodessa, eli 2,5 miljardia euroa koko kaudelta. Suomen hallitus on hehkuttanut: "kun maksamme lisää, saamme lisää." Mitä järkeä tässä on? Maksamme lisää, jotta saamme siitä osan takaisin. Todennäköisesti tässä tulee käymään niin, että maksamme lisää, mutta tuskin saamme edes sitä summaa takaisin, jonka nyt saamme. 

​Suomen puheenjohtajakausi alkaa ensi vuonna. Nyt olisi pelin paikka. Hehkulamppudirektiivi aikoinaan mahdollisti joillekin yrityksille hyvät tuotot. Nyt Suomi voisi keksiä ”hehkulamppudirektiivin" mukaisen rahasammon suomalaisille yrityksille. Luontoystävällisestä pahvista ja innovaatioista ei Suomessa ole pulaa. Tehdään hyvää bisnestä, jolla on lisäarvoa

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005697643.html

PS: Orban on Junckerin painajainen ja Italia suattaapi erota eurosta. Hyvä päivä jatkuu hyvin

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Nykytilanteen näkee selvimmin tältä sivustolta: http://www.money-go-round.eu/Section.aspx?id=1

Tietääkö joku paremman? Virallisilta sivuilta ei löydy yhtä selkeästi nettomaksajat ja -saajat vuosittain.

(euron sadasosa on suomeksi sentti, ei "centti")

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Laura, jotenkin putosin kärryiltä tekstin lopussa. Miten oikeusvaltioperiaatteeseen liittyy luontoystävällinen pahvi?

Laura Huhtasaari

Se liittyy, kuten sanoin Suomen puheenjohtajakauteen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Siis mikä "se"? Voitko ystävällisesti kerrata vielä, miten oikeusvaltioperiaate liittyy puheenjohtajakauteen?

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #7

Aiheena on EU:n rahoituskehys, siihen voidaan myös luoda kannusteita muovista luopumiselle. Suomen puheenjohtajakausi alkaa pian ja blogissa oli vinkki Suomen edun ajamiseksi.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #9

Ok, oikeusvaltioperiaateteksti ilmeisesti oli ihan oma aiheensa aluksi.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #12

Ei ollut. EU:n rahoitus kytketään oikeusvaltioperiaatteeseen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #13

Armoa, nostan kädet pystyyn, en ymmärrä vieläkään miten oikeusvaltioperiaate, EU:n puheenjohtajuus ja ympäristöystävällinen pahvi mahtuvat samaan loogiseen ajatukseen. Vika on minussa. Forget it.

Laura Huhtasaari

Jotta pääsemme keskustelemaan aiheesta, otan nämä nyt pois alta.

"senkin natsirasisitifasisiti, plagioija, tieteenkieltäjä, persujen kannattajat ovat pahoja, hengaat rasistien kanssa."

Enkä noudata kielenhuoltoa blogeissani. Ja kyllä rasisiti ja fasisiti oli kirjoitettu tarkoituksella noin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kenen viestiin viittaat näillä numeron 4:n maininnoillasi? Minun viestissäni niitä ei ole ollut.

Käyttäjän OlliKotro kuva
Olli Kotro

Suomi oli nettosaaja 1996, 1997 ja 2000.
https://eurooppatiedotus.fi/suomi-ja-eu/suomen-eu-...

Mitä "lisäarvoa" Itä-Euroopan koheesioon, Espanjan haamulentokenttiin ja moottoriteihin upotetut sadat miljardit tuovat. Tässä esimerkki:

https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR14_...

Tässä toinen esimerkki Suomen nöyristelylinjasta:

https://www.iltalehti.fi/uutiset/2010103012598560_...

Käyttäjän OlliKotro kuva
Olli Kotro

Suomi oli nettosaaja 1996, 1997 ja 2000.
https://eurooppatiedotus.fi/suomi-ja-eu/suomen-eu-...

Mitä "lisäarvoa" Itä-Euroopan koheesioon, Espanjan haamulentokenttiin ja moottoriteihin upotetut sadat miljardit tuovat. Tässä esimerkki:

https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR14_...

Tässä toinen esimerkki Suomen nöyristelylinjasta:

https://www.iltalehti.fi/uutiset/2010103012598560_...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Minulle oikeusvaltioperiaate tarkoittaa hajautettua valtaa ja demokratiaa."

Käsityksesi eroaa jonkin verran perinteisestä oikeusvaltioperiaatteen käsitteestä.

Oikeusvaltioperiaatteella perinteisessä mielessä tarkoitetaan, että valtio on organisoitu oikeussäännöksin ja näitä oikeussäännöksiä noudatetaan valtion eri tahojen toiminnassa. Perustuslaissa edellytetään, että julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin ja kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

Oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti kaikilla valtion kansalaisilla ja viranomaisilla on velvollisuus noudattaa oikeussääntöjä.

Mutta kaikkea sitä näemmä oppii vielä vanhoilla päivillään.

Laura Huhtasaari

”Oikeusvaltioperiaatteen kautta toteutetaan yksilöä suojaavaa menettelyä. Yksilöllä tulee nimittäin olla mahdollisuus vaikuttaa välillisesti häntä koskevien lakien säätämiseen; vaatimus, joka toteutuu kansan vaaleilla valitseman eduskunnan säätäessä lait.”

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ymmärsitkö lukemasi ja kirjoittamasi? "Oikeusvaltioperiaatteen kautta"...

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #17

Joo kyllä, periaate on ollut minulle selvä jo tuollaiset viitisenkymmentä vuotta.

Laura Huhtasaari Vastaus kommenttiin #21

Sittenhän Unkarilla ei ole mitään hätää, kunhan vain noudattaa omia lakejaan. EU ei pysty leikkaamaan heiltä rahaa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #16

Ei ole lakiin kirjoitettu pakko fanittaa (ja saivarrella) oikeusvaltioperiaatteen juridista tulkintaa jos Huhtasaari tässä lähestyy asiaa vähän laajemmin. Oikeusvaltioperiaate nyt kun tarkoittaa vain sitä, että olisi kiva jos maa noudattaisi lakejaan ottamatta kantaa itse lakeihin jossa kohtaa toki eu koittaa sanoa jäsenmaille mitä niiden tulisi tehdä sen mielestä väärien lakiensa kanssa samalla kun joku yk kertoo jollekin Ruandalle ettei kansanmurhaaminen ole kuulkaa ihan coolia.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

#14 Jussila eli kaikki valtiot ovat oikeusvaltioita esim. Pohjois-Korea. Onhan sielläkin lait jotka on organisoitu oikeussäännöksin. Perinteisessä mielessä......

Poikkeuksena britit. Heiltä kun tuo perustuslaki puuttuu.

Laura Huhtasaari

Lisäarvoa, jota ei millään järkevällä mittarilla pysty laskemaan. Onko nämä näitä sydämellä mitattavia asioita? #meilläonunelma #fantastista

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Oletko pohtinut minkälaista lisäarvoa syntyy Unionista yhtenä maailman suurimpana markkina-alueena? Kiinteä valuuttakurssi ja sama valuutta yhdistettynä tavaran ja ihmisten vapaaseen liikkuvuuteen on etu, jota me yrittäjät emme halua menettää. Itse en kaipaile esim. EUR1 todistusten pakertamista ja muuttuvien valuuttakurssien tuomaa jännitystä. Europohjaiset hinnat auttavat myös Unionin ulkopuolelle eli kolmansiin maihin myytäessä. Ennen euroa oli hinnastot annettava dollareissa, joka toi mukaan ison epävarmuustekijän. Usein isot asiakkat eivät hyväksyneet pienen valuutan kurssiriskiklausuuleja johtuen usein omien budjettiensa joustamattomuudesta.

Unionin sisällä yritysten myynti- ja hankintakejut muodostavat hyvin tiheän verkoston, jonka toimivuuden perusta on yhteinen valuutta, tavaroiden vapaa liikkuvuus sekä yhtenäiset standardit, joita myös kutsutaan EU-direktiiveiksi. Yhteisen EU-patentin myötä myös IPR suojaus on helpottunut merkittävästi ja mahdollistanut sen PK-yrityksille.

On tietenkin vaikea sanoa kuinka paljon euro on tuonut lisää hyvinvointia Suomelle, mutta itseäni se helpotti merkittävästi rakentaessani aikanaan menestyvän vientiyrityksen. Siitä olen kiitollinen silloisille poliittisille päättäjille, että he sen mahdollistivat.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Kiinteä valuuttakurssi? Kai olet huomannut, että euron arvo on pelkästään toukokuussa laskenut melkein 5%.

Ja miten se euron arvo alkoi olla Suomelle oikealla tasolla vasta 2014 alkaen, kun euro devalvoitui melkein 30% usd nähden.

Nykyään ei devalvoida, mutta arvoa saadaan kilpailukyvyn lisäämiseksi esimerkiksi painamalla parimiljoonaa tyhjästä kuten ekp on tehnyt 2014 alkaen.

Toukokuussa euro laski Italian sotkujen takia ja 2014 iso rysäys tuli vaan euron toimimattomuudesta johtuvan kriisin kulminoiduttua päätepisteeseensä.

Euro tipahti 2014 lähes 1,5 usd tasolta 1,1 tasolle. Tällöin alkoi vientikauppoja syntyä ja nyt jotkut hassun hauskat hallituspuolueen jäsenet koittavat tuon seikan tuomia hyötyjä imeä omiin liiveihinsä, vaikka ovat lähinnä harannut positiivisten suhdanteiden tuomaa nousua vastaan palkkaleikkauksillaan tuhoten ostovoimaa.

Meillä ei ole mitään keinoja pitää valuuttakurssi taloudellemme suotuisalla tasolla ja siitä juuri johtui pitkittynyt taantuma.

Tavarat ja ihmiset liikkui jo etassa aika hyvin ja kehitystä tässäkin asiassa olisi varmasti tullut myös ilman eu:ta.

Ehkä jopa enemmän, koska EU on tunnetusti hidas ja kankea, kun kaikki asiat odottaa yksimielistä päätöstä jäsenmailta vuodesta toiseen, kuten maahanmuutto tällä hetkellä.

Kyllä toi Ruotsikin aika paljon noita sohvia myy maailmalle, vaikka niillä on kruunu.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #28

Kiitos Tero vastaksesta, mutta osoitin kyllä kysymykseni blogistille.

Tarkoitin kyllä kiinteän valuuttakurssin etuja euro- maiden sisällä. 2000-luvun alussa asiakkat hyväksyivät euroon perustuvat hinnat Lähi-idässä ja Venäjällä.

Omaa taantumaamme pidän aika kotikutoisena ongelmana enkä syyttäisi siitä Unionia.

Toki tavara liikui jo ETA-aikana, mutta kyllä nyt ollaan täysin toisella tasolla. ETA oli askel kohti Unionia ja hyvä niin.

Toki Ruotsi menestyy, mutta kiitos saattaa johtua hyvin elinvoimaisesta ja monipuolisesta taloudellisesta rakenteesta. Ovat investointitavaroiden lisäksi onnistuneet erinomaisesti kuluttajatuotteissa. Lähdettä minulla ei ole, mutta muutama vuosi sitten Ruotsin pk-sektori oli suhteessa puolet suurempi kuin Suomen.

Myönnän kyllä, että hallitsematon maahanmuutto on iso ongelma ja varmaan yksi syy italialaisten nuivaan suhtautumiseen. Kokevat jääneensä yksin tulvan alle.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tuot Wilenius esille vain yhden aspektin Euroopan yrityksistä, jotka toimii Unionin markkina-alueella. Suomessa kuten muuallakin EU:ssa on yrityksiä, jotka toimii Globaalisti, mm. välittäjät(jobbarit), maahantuojat, valmistajat jne. Heillä on hiukan enemmän huolen aiheita, kuin entinen EUR1 todistus. Näillä yrityksillä on yksistään monenlaista mietittävää, kuten valmistajan direktiivit, tulli säädökset, kilpailu säädökset ja keskinäiset kärhämät EU tason lobbaamisessa "" äiskä äiskä, toi lobbari vie meidän markkinoita, laittakaa kuriin se"".

Esim. kaikki polkumyynti, lisätulli maksut ja erilaset uudet EU asettamat säädökset ovat osaksi kahden tai kolmen EU maan yrityksen keskinäisen kilpailun rajoittamista. Esim. EU asettamat polkumyynti- ja lisä tullimaksut alumiinille ja teräkselle, olivat EU:n kolmen suurimman terästeollisuus yrityksen vaatimuksia ja EU vastasi heidän vaatimukseen ja EU asetti ne.

Onhan se tietysti selvä, että EUn sisällä olevat yritykset ovat tyytyväisiä, mutta jos laajennetaan näköalaa, saamme toisenlaisen kuvan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tiedätkö sinä, mitä hyvää seuraisi Italian erosta eurosta Italialle, Eu:lle tai Suomelle?

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Siitä seuraisi sitä hyvää, että euro hajoaisi tilanteessa, jossa jäsenmailla on puolet vähemmän euromääräistä velkaa, kun kymmenen vuoden päästä hajotessa. Seuraavan kymmenen vuoden aikana tuo todennäköisesti kuitenkin hajoaa.
Tulee hetkellinen kriisi tämän nykyisen meneillään olevan eurokriisin päälle ja sen jälkeen alkaa jäsenmaat toipua.

Olisi mukava varautua tähän mahdollisesti tulevaan uhkaan miettimällä, että millä valuutalla teemme kauppaa kun euro sanoo poks tai olisiko euron ongelmiin muita ratkaisuja.

Näistä asioista kun ei vaan koskaan saa keskustelua aikaiseksi, kun eurosta puhuttaessa tavan tallaajista 90% sanoo, että on se hyvä juu kun ei tarvii vaihtaa rahaa rajalla.

Ja toisaalta poliitikot jotka tietävät, että euron/EU:n ainoa mahdollisuus jatkaa on liittovaltio, kohauttavat olkapäitään ja sivuuttavat aiheen populismina, jotta eivät joudu vastaamaan kysymykseen, että millä muulla eu/euro voi jatkaa kun liittovaltioitumalla.
Tietävät vastauksen ja tietävät kansan enemmistön kannan liittovaltioon.

Patti tilanne.

Kysymys on liittovaltio vai jonkinasteinen hajoaminen. Varmasti kipeä tilanne monelle, jos joutuu olemaan samaa mieltä perussuomalaisen kanssa, kun ne on niitä populistejakin vai mitä me nyt oltiin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Saksa on Suomen merkittävin maa viennin ja tuonnin suhteen Viime vuonna Suomen vienti Saksaan kasvoi 24%. Montako mersua ja risteilyalusta Suomessa valmistettaisiin saksalaisille, jos tähän kauppaan liittyisi valuuttariskejä?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #31

Royal Caribian on tuin omistaja 50% osuudella. Uskoisin euroa ratkaisevampaa olevan dollarin hinta suhteessa euroon. Pääosa laivoistahan menee muualle kuin "saksalaisille".

Alusten kotisatamat ovat ainakin muualla kuin saksassa. Näiden tui laivojen ovat Maltalla.

Millä valuutalla kaupat tehdään? Lienevät nuo jättiyhtiöt tekevän sillä valuutalla mistä suurimman hyödyn saavat. Hyvin usein se on käsittääkseni dollarikauppaa. Euron laskettua suhteessa dollariin saatiin telakan tilauskirjat täyteen. Parivuottahan tuo oli meille sopivampi.

Suomi pystyy kyllä järjestämään nämä asiat muutenkin.

Maailman laajin ja hyvin vähätöinen julkinen sektori ainakin tarvitsee vientiä helvetisti ja siitä tulevia verotuloja helvetisti. Eli jos tuo euro aiheuttaa seuraavankin kymmennen vuoden laman, niin ei kannatta leikkauksia valittaa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

https://www.verkkouutiset.fi/eu-parlamentti-puuttu...

mtv3 seitsemän uutisissa tästä mainittiin, mutta ainoa uutinen oli tämä verkkolehden jonka löysin.

Muistaakseni yksi Presidenttivaaliehdokas jotain tällaista ehdotti vaalikampanjoinnissaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eipä federalistit halua keskustelua liittovaltiosta ja tarkoitan päättäviä poliitiikkoja sekä mediaa. Täysin umpisolmussa oleva ongelmaa vain pitkitetään vuodesta toiseen ja velkataakka kasvaa. Federalistit näitä populisteja ovat taivaanrannassa häämöttävän unelmansa kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset