LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Äänestäjän kuluttajansuoja

Miten haluaisin äänestää

Nykyinen äänestyskäytäntö, missä äänestetään yhtä ehdokasta, syntyi aikana jolloin äänestäjät tuskin osasivat lukea ja kirjoittaa, eivätkä ymmärtänet mitään politiikasta ja äänestys tapahtui sillä tavalla että erämaista hakeuduttiin tavalla tai toisella, kävelemällä kinttupolkuja pitkin, hiihtämällä, soutamalla, tai hevospelillä äänestyspaikoille.

PS ja epätoivo – Poliittisista änkyttäjistäkö pelastus?

Keskustan Juha Sipilän kokoamaan hallituspohjaan osallistuminen on tiennyt Perussuomalaisille nopeaa alamäkeä. Tämä on ilmennyt selkeänä trendinä puolueiden kannatusmittauksissa. Poliittisen epätoivon ilmapiiri on vallannut puolueen, mikä ilmenee kaikenlaisena populistisena poukkoiluna, joka on omiaan aiheuttamaan ainakin näennäistä hallitusrivien rakoilua. Pääministeri Sipilä joutui korjaamaan puolueen puheenjohtajaehdokas Sampi Terhon Eurooppa-ministerinimityksen johdosta antamia lausuntoja, jotka olivat omiaan herättämään kysymysmerkkejä hallituksen harjoittamasta Eurooppa-politiikasta.

Populisti meni nakkikioskille...

Populisteja ovat kaikki jotka ovat samaa mieltä asioista, joista saisi olla vain sitä toista mieltä ja elitistejä kaikki jotka ovat eri mieltä siitä, josta kuuluisi olla samaa mieltä.

Populismi ja elitismi elävät toisistaan.

Ilman eliittiä populisti ei erotu tarpeeksi. Ilman populistia taas eliitti ei erotu tarpeeksi. Vaikka näiden kahden suuntauksen edustajat kuvitellaankin tyypillisesti täysin vastakkaisille kannoille, on tuo ero vain näennäinen.

Puoluerealismia: Rationaalinen äänijakauma

Suomessa poliitikot ovat onnistuneet houkuttelemaan äänestäjiä helposti tyhjillä lupauksilla. Ymmärrän, että alla oleva osuus saattaa provosoida ja laukaista eritemyrskyn, mutta pyydän lukemaan kyseisen ajatusleikin avoimin mielin.

Miltä Suomen poliittinen kenttä näyttäisi, jos kaikki äänestäisivät yhtä valtapuolueista ja jos jokainen äänestäisi sitä tahoa, joka ajaa hänen etujaan (toimeentuloa ja yhteiskunnallista asemaa painottaen) eniten?

Nokkimisjärjestys (Tilastokeskuksen tilastoista johdettuna)

Hyvinvointivaltio Suomi - Työläiset sosiaalitoimen jonoissa ja muuta mukavaa..

Entistä useampi turvautuu pääkaupunkiseudulla toimeentulotukeen, vaikka käy töissä uutisoi  tänään Helsinginsanomat.  Luonnollisesti suuntaus on kohtuullisen samanlainen muuallakin Suomessa.  

Kun ynnäämme nykyistä tilannetta laajemmin, kuten muut yhteiskunnasta syrjäytetyt, valtion velan ja yleisen taloutemme suunnan pääsemme tarkastelemaan kokonaistilannetta paremmin. Ei siis hyvältä näytä kun vielä tiedämme, että leikkaukset ja veronkorotukset ovat vasta alkamassa uuden hallituksen muodostuttua.

Äänestäjän ohjekirja.

Arvon lukija. Pyydän naulaamaan tämän viestin seinääsi ja ottamaan sen pois vasta tulevien eduskuntavaalien 2015 äänestyspäätöksesi jälkeen. Tulevat vaalit ovat yhdet tärkeimmistä vaaleista koko Suomen historiassa.

Suomi on niin monen vaikean kysymyksen äärellä , että jokaisen meistä on nyt toimittava parhaan osaamisensa  mukaan ja äänestettävä viisaasti.  Tämä on ainut keino, jolla voimme pelastaa hyvinvointivaltiomme. Ne voimat, jotka ovat ajaneet maamme tähän kaaokseen muistavat kyllä äänestää. Älä siis jätä tätä mahdollisuuttasi käyttämättä. 

 

Mainosrahalla eduskuntaan!

 

Ilman vaalirahaa ei demokratia toimi – valitettavasti. Pieni konkreettinen esimerkki havahdutti  pohtimaan vaalirahalla pyörivän demokratian epäreiluutta.

Vantaalainen eduskuntavaaliehdokas julkaisee parhaillaan useita eri kouluaiheisia mainoksia lehdissä. Niistä saa käsityksen, että ehdokas tekee lujasti töitä koulujen ja koulutuksen puolesta. Näillä mainoksilla on satoja tuhansia lukijoita.

”Huono sisäilma, huono juttu!” ”Hyvä koulu, parempi mieli.” Jne.

 

Äänestäjän kuluttajansuoja koetuksella

Kansalaisten luottamusta on viime aikoina koeteltu kovasti. Sekavimman esityksen tarjosi Keskusta, mutta muutkin ovat onnistuneet. Tässä suurimpien puolueiden ässät pöytään.

Vaalishoppailu lisääntymässä

Äänesatäjän kuluttajansuoja on jälleen rakoilemassa. Tänään perussuomalainen Euroopan parlamentin jäsen Sampo Terho ilmoitti asettuvansa ehdolle tulevissa eduskuntavaaleissa Helsingissä. Eli, jos hän tulisi valituksi eduskuntaan, jäisi hänen vaaleissa saamansa valtuutus Euroopan parlamenttiin vain vajaan vuoden mittaiseksi.  Tämä edellyttäen, että hän ottaisi kansanedustajan paikkansa vastaan.

http://yle.fi/uutiset/sampo_terho_lahtee_ehdokkaaksi_eduskuntavaaleihin/...

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1417663462633.html

Heinäluoma ja vaalishoppailu

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma on tänään ottanut kantaa äänestäjän kuluttajansuojaan. Kansanedustaja tai europarlamentaarikko ei hänen mukaansa saisi vaihtaa työpaikkaa oman halunsa mukaan silloin kun huvittaa. Hän kaipaa asiasta keskustelua. Olisiko soveliasta, että ehdokkaat sitoutuisivat siihen, että hoitavat pestinsä loppuun asti johon itse ovat ilmoittautuneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä