LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Elämänarvot

Hyviä uutisia: luonnonkatastrofien uhka vähenee!

Kun ihmisiltä kysytään onko viimeisen sadan vuoden aikana luonnonkatastrofien aiheuttamien kuolemantapauksien määrä kaksinkertaistunut, pysynyt ennallaan vai vähentynyt puoleen, vastaa 90% ihmisistä väärin. Miten itse olisit vastannut?

TL;DR; Mihin keskittyä, mikä on tärkeää, ja raha

Koska en syntynyt varakkaaksi, joudun huolehtimaan pääoman kasvusta itsenäisesti, ja myös tuottavuudesta itsenäisesti - ja näihin johtavan kulttuurin löytämisestä itsenäisesti, koska peruskoulu ei sitä antanut, ja kasvoin ilman sellaista kulttuuria. Kun sitten tulee ajatus nauttia elämästä, niin huomaan, miten pusken syrjemmälle useimpia haluamiani asioita, koska niissä ei ole taloudellisesti mitään järkeä, ja ne uhraisivat kaiken sen, minkä varaan hauras elämä rakentuu. Mutta mielenkiintoista on, että jos niitä ei ole, niin mitä elämä sitten on?

Miksi puhua totta, jos voi valehdellakin?

Jo lapsille opetetaan, että valehtelu on väärin. Kuitenkin kaikki yli viisivuotiaat saavat viimeistään kantapään kautta oppia, että ilman pieniä valheita on vaikea pärjätä sosiaalisissa tilanteissa.

Kumpi susi voittaa?

Vanha tarina kahdesta sudesta on opettavainen. Tarina menee kutakuinkin näin:

Eräänä iltana vanha intiaanipäällikkö kertoi lapsenlapselleen sodasta, joka on meissä jokaisessa. Hän sanoi: ”Lapseni, meidän jokaisen sisällä on kaksi sutta, jotka käyvät jatkuvaa sotaa. Toinen susista on paha. Se edustaa vihaa, kateutta, surua, katumusta, ahneutta, itsekkyyttä, mustasukkaisuutta, itsesääliä, pahaa mieltä ja valheita. Toinen susi on taas hyvä. Se edustaa iloa, intoa, rauhaa, rakkautta, toivoa, nöyryyttä, empatiaa, totuutta ja myötätuntoa.”

Elämisen taistelua

Kasvua, tulosta, tehokkuutta, kilpailua. Nykyihminen on jatkuvan tehostamisen ja kilpailun orja. Jos yksi päämäärä on saavutettu, on aloitettava uusi ponnistus. Elämä on tauotonta kamppailua oikeudesta hyvinvointiin ja osallisuuteen. Aina on pyrittävä parhaimpaansa.

Sitä ei uskoisi, ellei itse näkisi: huimasti kehittyneen tiedon ja tekniikan tuloksena vaatimukset vain kovenevat, eivät vähene. Elintasovatsa pinkeästi pullollaankin ihmisen on jatkettava elämisen taisteluaan; mitä rikkaampi yhteiskunta, sitä enemmän on taisteltava.

Luovutaan utopioistamme

 

Meillä ihmisressukoilla on sisäänrakennettu tarve tavoitella elämää sellaisessa todellisuudessa jollaisen toivoisimme maailman olevan.

Arjessamme yritämme taivuttaa maailmaa toiveidemme mukaiseksi siinä jatkuvasti pettyen ja aiheuttaen samalla mielipahaa ympärillämme.

Maailma ei silti kuitenkaan taivu tahtoomme sitkeistä yrityksistämme huolimatta.

Meidän kaikkien onkin siis syytä luopua omien utopioidemme tavoittelusta.

Jokaiselle ei voi rakentaa omaa utopiaa maan päälle.

Monikulttuurisuuden tuoma elähdyttävä esimerkki vähäosaisilta

"YK:n vaikuttavuuden piiriin haluan myös tuoda ne kehitysvammaiset, sairaat ja vanhukset lasten lisäksi, joita ei mainita YK:n lasten oikeuksien sopimuksessa. Tuotosta käytettäisiin hyödyntämällä näitä vaikutteita edistämään maailmanrauhaa"

Esimerkissä henkilö oli matkalla Ammaniin, Jordaniaan suurimman lehden Ammon Newsin haastetteluun. Läheiseni oli juuri tuolloin soittanut puhelun tietämättä kyseisen henkilön matkasta Jordaniaan.

Aikuinen ihminen?

Aikuisuus, tuo draamankaaren huipentuma. Kaikkien ilmaveivien äiti. 95-MM. Timantti-liigan voitto. Elämän Stanley Cup.

Vähemmistöjen puolella.

Luin ja kuuntelin mielenkiintoisan tarinan Vesa-Linja-ahosta, entisestä homofoobikosta ja uskovaisesta, nykyisestä vähemmistöjen puolustajasta.
Mielestäni on mielenkiintoisaa kuinka masennuksen kautta hänen elämänarvonsa teki pienoisen kuperkeikan. Tai ei se nyt minulle mikään ihme tahi uusi asia ole sillä tiedän, että masentunut joutuu jokatapauksessa, toipuakseen, myllätä koko ajatusmaailmansa, elämänsä, ihmissuhteensa uusiksi.
Mikään ennalta opetettu ei enää päde vaan joutuu hakemaan itselleen syyn elää tätä elämää. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä