LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Hallintokulttuuri

Suomalainen eksyksissä

Suomalainen eksyksissä

Miten tässä näin on käynyt?

Ihmettelen, minne olet menossa Suomalainen. Tänään näyttää siltä että vajaa satavuotias itsenäinen kansakunta on enemmän eksyksissä kuin koskaan muistan sen olleen.  Ei näytetä tiedettävän minne mennä eikä mistä tulla.

Tuotteistetaan suomalainen ankeus!

Alejandro Jodorowskyn ohjaamassa kulttimainettakin niittäneessä elokuvassa The Holy Mountain (1973) on hieno kohtaus, jossa alkemisti (Jodorowsky itse) muuttaa yhden päähenkilön ulosteen kultakimpaleeksi. Sen jälkeen hän sanoo tälle: ”Sinä olet uloste. Voit muuttaa itsesi kullaksi.”

Kenen kädessä Suomen johto?

 

Kun kansa saa vallan - niin kuka sen saa? (Paavo Haavikko)

Suomalainen vaihtelevan muotoinen demokratia maassamme on toiminut ehkäpä itsenäisyyden alkuaikoja lukuun ottamatta.

Itselläni on muisti- ja mielikuvia viime sodista alkaen. Palaan muistikuvissani aikaan Suomen johtamiseen 80 / 90 luvun kriisistä alkaen.

Hajoita ja hallitse toimii edelleen, koska sinä olet tyhmä (ja minäkin olin)

Joku sanoi että sokeiden valtakunnassa yksisilmäinen on kuningas, saattoi olla kreikkalaista alkuperää oleva lohkaisu. Vaikka istun internetin äärellä, en halua tarkistaa. Minulla on varmuus. Niin on monella muullakin. Pian keskustelemmekin jostain aivan muusta kuin mikä on tämän avauksen varsinainen aihe ja juuri sellaisissa ominaisuuksissa ovat pahoinvointimme juuret. Etsimme niiden aiheuttamalle turhautumiselle mieluummin syyllisen jostain muualta kuin omasta toiminnastamme.

Sijoittajan neuvon kautta tehoa julkiselle sektorille

Suomessa tehdään kansainvälisesti vertailtuna paljon organisaatiomuutoksia. Julkisella sektorilla nämä liittyvät usein viraston johdon muutoksiin. Toinen muutoksiin ajava tekijä on hiljalleen kasvanut hallintoihmisten ja erilaisten suunnittelijoiden määrän kasvu. Hyvä ja ahkera hallintoihminen on tietenkin aikaansaava ja millä muulla sen voisi osoittaa paremmin kuin kehittämällä organisaatiota.

Suomalaisen politiikan rappiotila

Meillä Suomessa on tullut tavaksi jättäytyä pääministerin ja samalla puolueen puheenjohtajan paikalta pois ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Tavan aloitti aikoinaan Anneli Jäätteenmäki, joka joutui eroamaan poliittisen painostuksen johdosta. Matti Vanhanen jaksoi johtaa Suomen Keskustaa ja hallitusta melkein kahdeksan vuotta, mutta erosi kuitenkin aivan loppumetreillä. Eräs politiikan mitättömyys valittiin saattamaan kyseinen hallitus seuraaviin eduskuntavaaleihin, ja saamaan Keskustalle kammottava vaalitappio. Nytkin historia toistaa itseänsä.

EU-kantelumietteitä, osa 2: VR:n julkisen palvelun velvoite

 

VR on ilmoittanut aikovansa varsin nopeasti lopettaa junapysähdykset Haukivuoressa ja Lievestuoreella. Yhtiöllä kuitenkin kerrotaan olevan julkisen palvelun velvoite. Saako VR siis toimia yksipuolisesti?

Yksinoikeussopimuksen liikennöintimuutoksia koskeva viides artikla on jossain määrin tulkinnanvarainen. Siitä voisi jopa arvella, että VR saa itse määritellä julkisen palvelun velvoitteensa vuodesta 2012 alkaen:

Vanha suola janottaa

Vallankahva on karhea ja siinä riippujille politiikka ei ole taiteilua. Se on taidetta. Esiin on noussut myös vanhan sopan lämmitystaito. Heti sen jälkeen kun kokoomuksen Stubb paljastui lehtitietojen mukaan virkamiesten arvelluttavasta ja laajamittaisesta käyttämisestä ministerin vaalikampanjointimatkaan 2011 huhtikuussa, tuli asian kuoliaaksi vaientava uutinen. SDP tykkää Vapaavuoresta. Kavereilla (SDP-KOK) onkin yhteinen suosikki, joka löytyi äkkiä.

Viranomaisvalta kasvaa - entä hyvinvointi?

 

”Olen lopussa”, parahti ystäväni minulle puhelimessa eräänä joulukuisena iltana. Ystäväni 70-vuotias äiti oli elänyt viisi pitkää vuotta lähes liikuntakyvyttömänä kotona aviomiehensä hoidettavana, eikä terveysasemalta tarjottu muuta kuin lämmintä kättä.

Pompottelu oli jatkunut vuosikaudet. Aina kun äidille haettiin apua, tyytyi lääkäri toteamukseen, etteivät lonkat olleet vielä tarpeeksi kuluneet leikkausta varten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä