LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Kannustavuus

Koulutusta, kyvykkyyttä ja kannustavuutta

Suomen menestysreseptin voi tiivistää kahteen osatekijään: kasvattaa meistä maailman kyvykkäin kansakunta ja kannustaa meitä kaikkia käyttämään kykyjämme maksimaalisesti. Vain nämä yhdessä luovat kukoistavan tulevaisuuden.

 

Mietteitä keskustan perusturvaryhmästä

Olen saanut olla mukana työryhmässä, joka pohtii keskustan linjauksia perusturvan uudistamiseksi. On tietysti mukavaa olla ikään kuin asioiden ytimessä pohtimassa tulevaisuutta ja olemassa olevan järjestelmän kehittämistä, mutta minulle on herännyt joitain kysymyksiä hallinnon, tutkimuksen ja politiikan välisestä suhteesta, joita haluaisin pohtia.

Työttömyysturvan suojaosan nosto kannustaisi työtöntä

Olen ollut elämässäni työtön kolmessa eri vaiheessa. Tiedän miltä tuntuu, kun vastauksia kymmeniin työpaikkahakemuksiin ei tule tai kun ei pääse edes haastatteluun. Erityisesti työttömyyden alkuvaiheessa työtön haluaa nopeasti päästä kiinni uuteen. Mitä pidemmälle työttömyys etenee, sitä hankalammaksi käy usein myös työnhaku. Usko omiin mahdollisuuksiin hiipuu, jollei joku ole kannustamassa ja rohkaisemassa sekä ”jeesimässä” vähän eteenpäin.

Aktiivimalli näkökulma

Tuota aktiivimallista kun "keskustellaan" ja riidellään . Niin en ole huomannu jotta tälläistä näkökulmaa on tuotu esille . Nyt jos esimerkiksi asfaltti työntekijä on rykässy 3 kk kesätöitä 6000€ /kk . Jos lomalaput yms kortit pelannu näppärästi niin hän on pumpannu jotain yli 2000€/kk sen 9 kuukautta vuodesta . Vaikka Pattayalla loikonut . 2 vuoden aikana kun 6kk tullut työssä oloa niin ansiosidonnainen "rulla" on välil nollaantunut automaattisesti . Nyt kun jos Pattayalla kaveri loikoo se 5% lähtee heti alkupaloiksi eli 100€/kk vähemmän Pattayan yöelämään veronmaksajien rahoja .

Politiikan vinoutuneet kannustimet

Olen aikaisemmin kirjoittanut miten vallan ja vastuun eriytyminen on mielestäni suurin yksittäinen tekijä monen tämän hetken ongelman takana. Samoin olen kirjoittanut miten talousjärjestelmässämme pankeilla on vinoutuneet kannustimet toimia niin, että kuplat ja niiden puhkeamiset eivät pitäisi olla yllätys kenellekään. Tässä tekstissä on osittain tarkoitus yhdistää noita, ja pohtia miten meidän politiikassa on myös vinoutuneet kannustimet. Näiden myötä ei vastuullinen ja ennakoiva toiminta välttämättä ole kannattavinta politiikassamme, valitettavasti.

Kannustavuutta opintotukeen

Kela tarkistaa vuosittain verotuksen tulotietojen perusteella, onko opiskelija ollut oikeutettu hänelle maksettuun opintotukeen. Opiskelijalta, joka on ylittänyt tulorajan, peritään tukea takaisin 15 prosentin korotuksen kera. Tämä ei todellakaan kannusta työntekoon.

 

Perustulokokeilu

Sipilän hallitusohjelmassa osastossa 6. Hyvinvointi ja terveys mainitaan hallituksen kärkihankkeena mm. ”Palvelut asiakaslähtöisiksi”. Tämän kärkihankkeen yhtenä osana ohjelmassa todetaan ”toteutetaan perustulokokeilu”.

 

Perustulokokeilu

Sipilän hallitusohjelmassa osastossa 6. Hyvinvointi ja terveys mainitaan hallituksen kärkihankkeena mm. ”Palvelut asiakaslähtöisiksi”. Tämän kärkihankkeen yhtenä osana ohjelmassa todetaan ”toteutetaan perustulokokeilu”.

 

Työnteon tulee kannattaa aina

Ystäväni kertoi tilanteestaan, hän on hyväpalkkaisessa työssä ja hänellä on pienet lapset. Hän on tehnyt nelipäiväistä viikkoa, jotta ehtisi olla yhtenä päivänä kotona lasten kanssa. Nyt hän joutuu palaamaan viisipäiväiseen viikkoon. Samalla hänen veroprogressionsa kiristyy, päivähoitomaksut nousevat ja toki bensakulut kasvavat. Hänen käteen jäävät tulonsa eivät kasva yhtään. Mutta samaan aikaan hänen hyvinvointinsa laskee, mieluummin hän olisi edelleen tuon yhden päivän lastensa kanssa samoilla tuloilla.

Sotesoppa saattaa palaa pohjaan

Hallitus yritti omaa soteratkaisuaan kolmen vuoden ajan, mutta ajautui täydelliseen umpikujaan. Siinä tilanteessa hallitus joutui nielemään ylimielisyytensä ja kutsui opposition mukaan neuvonpitoon. Sen jälkeen yhteinen tahto löytyi suhteellisen helposti.

Ratkaisua kehuttiin sen julkistamisen jälkeen kaikilla tahoilla. Nyt kun sitä on tarkemmin tutkailtu, on huomattu sen sisältävän monia hyvin vakavia puutteita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä