LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Kasvisruoka

Kasvisruoka Suomen vankiloihin

Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa yksilön eri ilmastotekojen vaikutuksia luetteloidaan* ajoittain. Lihansyönnin (ja muun eläinperäisen ruoan) välttäminen tai toisin sanoen kasvissyönti nousee niin luetteloissa kuin julkisessa keskustelussa tärkeimpien keinovalikoimien joukkoon. Mm.

Koululaisille kuuluu oikeus täysipainoiseen kouluruokaan

Rinteen hallituksen tavoitteena on hallitusohjelman Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi -luvun seitsemännen tavoitteen mukaan ilmastoystävällinen ruokapolitiikka.

Kohdassa edellytetään ruokahävikin ehkäisemisen lisäksi kasvispainotteisen ruuan osuuden lisäämistä julkisissa hankinnoissa ja ruokapalveluissa.

Enemmän kasvisruokaa, vähemmän lihaa kaupunkien ruokaloihin

Meidän tulee asettaa tavoite lihankulutuksen puolittamiselle Turussa.

Viidennes Suomen ilmastopäästöistä aiheutuu tavalla tai toisella ruoasta, minkä vuoksi kaupunkien pitää arvioida ruokahankintojen ilmastovaikutuksia yhtä lailla kuin energiantuotannossa ja liikennesuunnittelussa. Siksi Turun valtuustopuolueiden pitäisi alkaa keskustella tavoitteen asettamisesta kasvisruuan osuuden nostamiselle ja liharuuan vähentämiselle kaupungin ruokapalveluissa.

Turvaa vapaa Suomi

Ruoka on poliittista.

Se kävi selväksi, kun maanantaina vasemmistoliitto teki Espoon kaupunginvaltuustossa aloitteen, että valtuuston ruokailuissa täytyy olla vain kasviksia tai kalaa. Punaiset halusivat punaisen lihan pois.

Kasvisfasismi hävisi äänin 48-25.

Punavihreät onnistuivat aloitteellaan Helsingissä, mutta hävisivät vapaiden miesten ja naisten Espoossa.

Näin ratkaistaan ilmastonmuutos

Lisää uusiutuvaa energiaa, vähemmän muovia!

Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu etenee suurella melulla. Sekä uusiutuva energia, ledilamput että muovin vähentäminen ovat lähtökohtaisesti hyviä asioita. Mutta saadaanko ympäristökatastrofi torjuttua niihin keskittymällä?

Lihamakaronilaatikko

Lihamakaronilaatikko mielletään liharuoaksi, vaikka eihän siin liha ole pääruoka-aine. Jo pelkästään sipulin osuus on jo neljänes ainakin lihan määrästä.  Makaronia tulee painollisesti suurinpiirtein saman verran kuin jauhelihaa, joten siitä tulee nimitys liha.makaronilaatikko. 

 

Lihakeitossa on enemmän perunoita, kun lihaa ja siksi on ihmeellistä miten tarvitaan erikseen kasvipäivä tasapainottamaan  lihan osuutta.

 

Ilmastonmuutoksen vastustaminen ei ole ideologinen kysymys

 

Kirjoitin toissapäivänä aavistuksen provokaativisesti otsikoidun tekstin Missä olit, kun maanpuolustuksemme romahti? Puolustusvoimat ovat lisäämässä ateriakierrossa olevien (lakto-ovovegetaaristen) kasvisruokien aterioiden määrää kahdeksasta kahteentoista. Se olikin sitten sellainen tempaus, että aivan itse puolusministeri Jussi Niinistö (Ei tulev.)  alkoi hepuloida kukkakaalipirtelöistä ja linssikeitosta.

Kasvisruokapäivät eivät saa vaarantaa armeijan ruokailun laatua

Jo ennen kuin nykyinen kohu armeijan kasvisruokapäivistä nousi, on kasvisruokapäiviä ja niiden merkitystä pohdittu monissa kunnissa kouluruokailussa. Sinällään ei ole mitenkään outoa, että välillä tarjoillaan ruokalajeja, joissa ei ole lihatuotteita eikä kalaakaan, mutta tällaiset valinnat täytyisi tehdä taidolla, joka saattaa monilta laitoskeittiöiltä puuttua. Kasvisruoat ovat taitolaji sinällään ja muistan esimerkiksi syöneeni muutaman, joskin harvahkon kerran kohtalaisen hyvää vegaanistakin ruokaa.

Kommentti kasvisruoka kriisiin

Näyttää siltä että tämä porukka joka valittaa kasvisruuasta, ei itse osaa kuin lämmittää ruokansa mikrossa.

Kasvisruuasta saa samatmäärät proteiinia kuin lihasta.

 

Suurin osa ihmisista ei edes tiedosta mitä syövät, uusavuttomuus on ikävää.

 

Toisaalta he eivät edes kunnioita sotiamme veteraaneja jotka sotivat kasvinruuan voimalla sekä piristeiden, toki ylimmät upseerit nauttivat pihvinsa normaaliin tapaan.

 

 

Tosimies syö myös kasviksia

Veganismi on ideologia, jossa ihminen eettisiin syihin vedoten kieltäytyy kaikesta eläinperäisestä ravinnosta. Kasvissyöntikin voi olla ideologista, mutta sen rajaukset eivät ole niin tiukat. Suurin osa meistä on kuitenkin sekasyöjiä ja se tarkoittaa, että myös kasvisruokapäiviä voi pitää. Moni lempiruokani, kuten tomaattipasta, on kasvisruokaa. Kermalla ja juustolla se on aivan erinomaista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä