LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Lisääntyminen

Sikiämisen etiikasta

Viime aikoina – minun nopean reagointitahdin vuoksi viime vuosina - on keskusteltu paljon syntyvyydestä. Esimerkiksi Rinne rakenteli synnytystalkoita ja Sipilä on esittänyt perhepakettia joka - gasp - saisi jopa maksaa jotain. Syntyvyyttä halutaan selkeästi kasvattaa.

Varoitus ihmiskunnalle – huoli heiltä, jotka tietävät

15.000 asiantuntijaa, tiedemiestä tai -naista varoitti yhteisellä kirjelmälle ihmiskuntaa [1, joka ylitti sille evolutiivisesti varatut resurssit ja varannot – syöden muiden kupilta, myös ihmisyhteisöjen osalta. 

Erityisesti lännenmies on surutta kuluttanut maapalloresursseja viimeisten 200 vuoden aikana omien mieltymysten, yhteiskuntakehityksensä ja elämänsä helppouden takaamiseksi – paljolti myös muiden kustannuksella [2 - GRAF.

 

1

Näin uutisoi National Geographic ---

Saadaanko makuuhuoneisiin liikettä – onni ratkaisee!

Media ja some repesivät, kun demaripomo Antti Rinne innosti kansallisiin synnytystalkoisiin [1. Ajatus oli ja on reipas, tarpeellinen ja toivottava, mutta esittäjältä puuttui riittävä karisma kertoa asiasta, johon tarvitaan parisuhde, onni ja halu yhdistää rakkaus yhteiseksi hedelmäksi. Nyt makuuhuoneissa on liian vähän liikettä – se on tosiasia.

Onko Suomessa "lisääntymisongelma"?

Pari viikkoa sitten törmäsin Facebookissa lapsen kuvaan, jota oli höystetty mietelauseella "ilman lastani kotini olisi varmaan puhdas ja lompakkoni täynnä, mutta sydämeni olisi tyhjä". Teksti on ehkä tarkoitettu lohduttamaan rahapulasta kärsiviä vanhempia, mutta kertoo samalla kirjoittajan asenteesta lapsettomia kohtaan. Onko sydämeni tyhjä, koska minulla ei ole lapsia? 

Sukupuolten lukumäärä

Poliitikot ovat innostuneet esittämään mielipiteitä sukupuolten lukumäärästä ihmisillä. Kauan ehdittiinkin rakentaa konsensusta kolmen sukupuolen olemassaololle mutta nyt rintama näyttäisi pahasti revenneen.

 

Pienten ja pienehköjen kokonaislukujen maailmassa uusin ehdokas on Nolla, eli sukupuolia ei ole laisinkaan. Asia voisi tulla ajankohtaiseksi tilanteessa jossa uudet ihmisyksilöt tuotetaan koneellisesti ja kaikki ovat varmuuden vuoksi steriloituja.

 

Väärinkäsitys - Väestönkasvulla pelleilyä

YLE:n 2.7.2015 julkaisemassa Väärinkäsitys-sarjan osassa Väestöliiton asiantuntija Anna Rotkirch rauhoittelee, ettei väestöräjähdystä ole enää tulossa. Kuitenkaan hidastuvakaan väestönkasvu ei tule ratkaisemaan todellista ongelmaa: kulutuksen kasvua, joka tulee ajamaan maailman yhä suurempaan kurjuuteen:

Korvataan hyvätuloisten lapsilisät tuloverovähennyksellä

Suomessa lapsiperheet jakautuvat yhä voimakkaammin hyvä- ja huono-osaisiin. En ole varmasti ainoa, joka on huomannut, että yhä useampi pitkäaikaistyötön, työkyvytön ja/tai kouluttamaton pariskunta lisääntyy ilman vakavaa ja asianmukaista harkintaa elääksen tuilla samalla, kun lapsettomat uraihmiset polttavat itsensä loppuun toimeentulopelon ja biologisen kellon kanssa. Lastenteolle pitäisikin löytää tasapaino kotimaisen lapsiluvun kasvattamiseksi ja lapsiköyhyyden vähentämiseksi.

Lapsensa murhasta kuolemantuomio

Kirkko & kaupunki lehti, nro 4 – siv. 4-5 julkaisi 29. tammikuuta 2014 Pihla Tiihosen kirjoittamana laajan artikkelin oman lapsensa surmaamisesta – 'Ennen lapsen surmaa'. ---

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä