LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Maakunta- ja sote-uudistus

Vallan vahtikoira ei ole kaikkien kaveri

Nykyinen pääministerimme Antti Rinne lupasi vappupuheessaan pienimpiin eläkkeisiin sadan euron korotuksen usean vuoden aikana. Vuoden vaihteessa hallitus aikoo korottaa pienimpiä eläkkeitä 30 – 50 euroa. Rinteen lupaus on siis hyvää vauhtia toteutumassa. Valitettavasti toimittajat eivät näytä ymmärtävän suomen kieltä. Rinteen puhetta lainataan sanatarkasti, jonka jälkeen puhutaan lupausten pettämisestä ja vappusatasen kutistumisesta.

HS veljeilee sääntöjen rikkojien kanssa

Keskiviikon lehdessä HS kertoi "saaneensa haltuunsa" luonnoksen soten loppuraportista. HS on saanut haltuunsa luonnoksen, joka ei ollut julkinen. Luonnokset vuotanut virkamies on rikkonut säännöksiä, joista seurauksena voisi olla huomautus tai varoitus.

VM ja STM ovat vahvistaneet minulle, että luonnokset eivät ole koskaan julkisia.

Mikä lie ollut vuotajalla motiivina, poliittiset päämäärät vai turhautuneisuus.

Pääseekö täällä lääkäriin?

Hallitus kaatui sotensa mukana. Kaatuneessa sote-mallissa oli loppumetreille saakka samat periaatteelliset valuviat, jotka koskivat maakuntien toimintaa ja perustuslain takaamaa yhdenvertaisuutta ja oikeutta palveluihin.

Muun muassa perustuslakivaliokunta vaati parempaa valmistelua näiden osalta jo silloin, kun ensimmäinen versio mallista tuotiin eduskuntaan. Jo viime kesänä oli ilmeistä, että valiokuntien huoleen suhtauduttiin yliolkaisesti, eikä esitykseen tehty tarpeellisia muutoksia.

Mitä jos ei tehtäisi sote-uudistusta ensi vaalikaudella?

Sote-uudistus kaatui, taas. Jo lukuisten hallituskausien ajan puolueet vuoron perään ovat sitä yrittäneet tehdä ja jokainen vuorollaan ja useaan kertaankin on siinä epäonnistunut.

 

Samaan aikaan Suomi jakautuu yhä vahvemmin muuttotappio- ja muuttovoittoalueiksi. Kaupungistuminen kiihtyy samalla kun pikkukunnat ovat henkitoreissaan. Jälkimmäisestä johtuen sote-uudistusta ylipäänsä puuhaillaan, koska osa kunnista ei pysty enää huolehtimaan sosiaali- ja terveyspalveluistaan väestön ikääntyessä ja työikäisten muuttaessa pois.

 

Mihin sote lopulta kaatui

Kuten hyvin tunnettua, hallituksen sote-uudistus virallisestikin kaatui eilen. Se, ettei uudistus tule pääsemään maaliin, on ollut enemmän tai vähemmän näkyvissä perustuslakivaliokunnan viime kesänä antamasta sote-uudistuksen valinnanvapauslainsäädäntöä koskevasta lausunnosta lähtien. Mitä lähemmäs vaalikauden loppua tultiin, sitä ilmeisemmäksi asia kävi.  

Perustuslaki jäi - Hallitus lähti

Lyhyestä virsi kaunis. Perustuslaki jäi ja Juha Sipilän hallitus lähti. Näin sen pitää ollakin. Tosin joku muu kuin Sipilä olisi ymmärtänyt asian paljon varhemmin. Kepulaisilla on nyt hirveä kiire peittää totuus ja syyttää milloin mitäkin.

Asia on kuitenkin erittäin yksinkertainen. Pääministeri ja hallitus eivät voi kävellä perustuslain yli. Eivät edes eduskunnan yli.

Ehkä tästä jotain opittiin? Vaikka se, että liikemiehiä politiikan ulkopuolelta ei pidä pääministereiksi valita. Terveisiä kepulle.

Leppoisaa viikonloppua kaikille.

 

Sipilän sote-kone putosi

Sote-uudistus kaatui omaan mahdottomuuteensa. Uudistuksen kaatumiseen ei lopulta tarvittu yksittäistä sankaria, vaikka sellaisen viittaa oli soviteltu jo Annika Lapintien ja Krista Kiurun harteille. Toki molemmat ansaitsevat omalta osaltaan kiitokset.

Kokoomus rakensi soten sisälle Troijan hevosen

Sipilän hallitus eroaa. Se on ainoa oikea päätös tilanteessa, jossa maakunta- ja soteuudistusta ei saatu toteutettua. Keskustalla on tässä myös vakava peiliin katsomisen paikka, sillä me epäonnistuimme. Suomalaisten terveyspalvelut ovat edelleen vaakalaudalla ja välttämätön uudistus, jota on tehty nyt yli 12 vuotta, on vieläkin toteuttamatta.

Yhdenvertainen sote?

Sote-uudistus etenee, kai. Sen tavoitteena on joka tapauksessa olla - ainakin alueuudistus.fi -sivustosta päätellen - kaikille kansalaisille yhdenvertainen uudistus. Yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi tarvitaan sivuston mukaan yhdenvertaisuussuunnitelma siitä, miten eri ryhmiä kohdellaan - erityisesti vammaisia, terveysperusteinen syrjintä kun on lainsäädännössä kielletty. Simppeliä, eikö? Olisiko kuitenkin mahdollista, että jotkut ryhmät ovat käytännössä yhdenvertaisempia kuin toiset?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä