LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Perinteinen media

YLE - aikamme luotettavin valemedia

YLE on esiintynyt eturintamassa nk. valemediaa vastaan ja perustellut kantansa väittämällä olevansa "hyvää journalistista tapaa noudattava viestintäkanava". Olen usein epäillyt sekä YLE:n luotettavuutta että sen puolueettomuutta, mutta harvoin näyttö on riittänyt jutuksi asti.

Päätoimittajat, ei se mitä kerrotaan, vaan miten ne kerrotaan

Päätoimittajat lukekaa edes tämä yksi blogini huolella, josta voitte, ainakin osa teistä, ymmärtää toimivanne ”Valemedian puolella”. Muista palata linkkien jälkeen takaisin tähän blogiin! Laita punainen valo päälle ovesi vieressä ja varaa tunti aikaa tämän blogin ja linkkien lukemiseen, niin olet paljon viisaampi omassa työssäsi. Konkreettisen esimerkin kautta toivon sinun ymmärtävän paremmin uutisoinnin virheitä.

Perinteisen valemedian päätoimittajat valehtelivat

"Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme."

Perinteisten valemedioiden päätoimittajat julkistivat äskettäin hurskastelevan kannanoton. Siitä yllä vain pari virkettä, jotka kaipaavat lähempää tarkastelua esimerkkien kautta.

Perinteinen media yrittää puolustautua somen edessä

Päätoimittajien yhdistys on huolestunut sosiaalisen median tasosta. Huoli on täysin aiheellinen, mutta samalla unohtuu omaan peiliin katsominen. Sädekehää kiillotetaan julistamalla omahyväisesti, että "sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin".

Päätoimittajat julistavat myös, että "moniarvoinen viestintä ja sananvapaus sallivat erilaiset mielipiteet".

Media levittää väärää tietoa. Onneksi on some.

Ensin media vähätteli Kölnin ja muiden saksalaiskaupunkien kähmintä- ja varkausrikoksien määrää. Esimerkiksi Yle kertoi asiasta muutaman päivän viiveellä, ja silloinkin kerrottiin vain muutamasta tapauksesta. Kun some pakotti puhumaan määrien osalta totta, sen jälkeen on vähätelty tekijöitä.

Esimerkiksi Iltalehti ja Kansan Uutiset ovat antaneet vielä aivan äsken täysin väärää tietoa, jota ne ovat joutuneet myöhemmin oikomaan esim. MV-lehdessä julkaistun oikean tiedon tultua julki.

Me toimittajat emme tiedä kaikkea

Viime viikon lopulla kävi ilmi, että Saksan Kölnissä oli ollut uutenavuotena poikkeuksellisen runsaasti nuoriin tyttöihin kohdistuneita ahdistelutapauksia.

Mediavallankumous on nyt tosiasia! Siksi kolminkertainen eläköönhuuto!

Pari edellistä viikkoa ovat osoittaneet todeksi sen mitä olen odottanut ja jopa toivonut. Some on nyt lopultakin ottamassa johtavan roolin "infosodassa".

Joulun jälkeen on kohistu aiheista, jotka ovat saaneet alkunsa somen puolelta. Muutamaa aihetta perinteinen media tapansa mukaisesti aluksi hyljeksi, koska ne eivät sopineet niiden agendaan. Lopulta some osoitti voimansa, ja perinteisen median oli otettava lusikka kauniiseen käteen.

Median murros on raju ja nopea. Hyvä niin!

Tähän saakka on kohistu lähinnä MV-lehdestä. Se on sikäli ymmärrettävää, koska MV-lehti on ollut uusien urien aukoja melko anarkistisella tyylillään. Siksi se on joko ärsyttänyt tai miellyttänyt. Lukijamäärissä lehti yltää jo komeisiin lukuihin.

Median monipuolistumisen tässä vaiheessa uudet julkaisut täyttävät useimmiten sitä aukkoa, joka jää perinteiseltä medialta. Viime aikoina on tullut useita uusia somejulkaisuja.  Tuoreimmat havaintoni ovat finnleaks.net, asialehti.net ja vastavalkea.fi

Mielipidekäytävä ja kupla kuvaavat arjen ankeaa todellisuutta

Olen vuosikausia puhunut median yksipuolisuudesta, koska asialla on suuri vaikutus ympäröivään yhteiskuntaan. Kysymyshän on siitä, että asiat suodatetaan tietyn maailmankuvan mukaisesti/mukaisiksi tai sitten tietyt asiat tuomitaan kokonaan tai unohdetaan kokonaan.

Toimittaja/toimitus päättää ketä haastatellaan, mitä kysytään ja mitä johtopäätöksiä tehdään. Silloin useimmat toimittajat ovat omasta mielestään suvaitsevia, vaikka käytännössä suvaitaan vain omaa maailmankuvaa tukevat näkemykset. Siksi olen puhunut mukasuvaitsevaisuudesta.

Julkisen Sanan Neuvosto on toimittajien hyvävelikerho

Julkisen Sanan Neuvoston uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Elina Grundström. Hän on toiminut mm. Vihreän Langan päätoimittajana.

JSN on elin, jonka tärkein tehtävä on toimittajien töppäysten selittäminen parhain päin. Tällaisen johtopäätöksen olen tehnyt konklaavin aiempien päätösten perusteella. Grundströmin valinnan jälkeen JSN menetti viimeisenkin uskottavuutensa.

Grundström arvioi yksioikoisesti, että on olemassa oikeaa journalismia ja sitten sosiaalisen median feikkijournalismia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä