LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Robotit

Roboteista ja veroista

Vaalit ovat lähellä, joten tämä lienee toiseksi viimeinen vaaliblogi. Vaalipuheissa on jaettu rahaa sinne sun tänne. Harva on kertonut, mistä ne rahat otetaan. Minä kerron.

Arvaus tekoälystä vuodelta 1990

Tekoäly etenee aaaltomaisesti hypestä puurtamiseen. Päämäärät pakenevat. Mediahype ei ymmärrä heikon ja vahvan tekoälyn eroa. Kuvassa Moravecin arvio vuodelta 1990.

 

 TAPPAJAROBOTIT ovat nykypäivää.

 

Pankkiala palaamassa surkealle 1990-luvulle

 

KUINKA  MONTA PANKKIVIRKAILIJAA JOUTUU  KILOMETRITEHTAALLE TÖIHIN?

NORDEA  kertoo vähentävänsä 6000 työtehtävää.  Robotti tekee työt  ja vastaa asiakkaiden kysymyksiin halvemmalla. Nordean  konsernijohtaja Casper von Koskullin mukaan pankki etenee digitalisaatiosssaan. Sen merkkinä on uusi robotti, joka jo ennen joulua ryhtyy jakamaan sijoitus-ja säästöneuvoja 24/7  asiakkaille.  Mikä lienee niiden vastuu ja takuu tiedoistaan? ENTÄ sijoitusarvo!?

Skenaariohöpöä roboteista

Skenaariot ovat mahdollisia  tulevaisuuspolkuja. Tutkimuksessa Jari Kaivo-oja etc. on pohjana käytetty Kurzweilin hypoteesia teknologisesta singulaariteetista, kuvat, joka perustuu tietokoneiden kapasiteetin kasvuun. Sen mukaan tietokoneen kyvykkyys tulee ylittämään ihmisen kyvykkyyden  joskus vuosisadan puolivälissä. Valitettavasti tuo median hellimä hypoteesi on puhdasta roskaa. Määrä ei muutu laaduksi. Tulevaisuuspolku ei siis ole validi.

Robotit = tulevaisuus

Laivat siirtyvät automaatioon. Siis robottiohjaukseen. Samaa on kuultu autoista jo kauan. Mutta - loppujen lopuksi pitää kysyä: kumpi on parempi ajamaan? Itsekin olen sen verran ohjelmoinut, että osaan antaa tuohon yhden ja oikean vastauksen: robotti on parempi - ei tule inhimillisiä virheitä.

Robotilla muka tunteet

Robotilla muka tunteet  

11.6.2013 Lauri Gröhn 

Iltasanomien toimittaja on mennyt halpaan kuvaillessaan Pentti Haikosen demorobotin tunteita (kuva 1). 

Jo 80-luvulla esiteltiin demoja tekoälystä, joiden perusteella maallikko saattoi harhautua kuvittelemaan, että jotain merkittävää olisi tulossa. Ei ole vieläkään tullut.

Kontekstiharha

Robotit ovat olleet teollisuudessa jo vuosikymmeniä ja mahdollistaneet monenlaista massatuotantoa. Monet kuvittelevat, että robotit ovat aina hyvästä aina ja joka paikassa, kuva. Konsulttihöpöä roboteista:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/202860-konsulttihopoa-rob...

 

Berlusconi teki miljardibisnestä ja italialaiset luulivat, että hyvä liikemies on hyvä myös politiikassa. Suomalaiset luulevat samaa Sipilästä. Valtiota ei voi johtaa kuten yritystä:

Robotit tulevat… robotit tulevat..

Robotit tulevat… robotit tulevat..

*

Allied Market Research´in mukaan vuoteen 2020 tultaessa maailmanlaajuiset robottimarkkinat tulevat laajenemaan 82.700 miljoonan dollarin liiketoiminnaksi.  Tämä merkitsee noin +10 prosentin vuosikasvua nykyhetken tilanteesta.  http://www.alliedmarketresearch.com/

Tätä mammuttimaista kasvua ruokkivat sellaiset teknologian rotevat jätit kuin Amazon.com Inc, Apple Inc  ja Google Inc.

*

Robotit vievät meidän työmme – eli kaipuu mutakuoppiin

Olen monta kertaa robotiikka-alalla toimiessani joutunut rauhoittelemaan kansalaisia, jotka kirkuvat: ”Robotit ovat kamalia, ne vievät Suomesta työpaikkoja!” Ei auta selittää, että edistys edistyy joka tapauksessa. Ei auta kysyä miksei siis Suomen kannattaisi korjata siitä syntyvät hedelmät; luoda uusi Nokia – tai pari – robottien ympärille. Ei missään tapauksessa! Ne. Vievät. Meiltä. Työpaikat.

Referenssipiste 1: Luolahenkilöiden heimo

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä