LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Uusi opetussuunnitelma

Peruskoulun uudistumisen mahdottomuus

Auton moottori lakkasi toimimasta. Enempää yksityiskohtiin menemättä, meni rikki. Minulla ei ollut riittävästi rahaa uuteen moottoriin, eikä oikeastaan haluakaan luopua vanhasta. Päätin kuitenkin hinauttaa auton fixarille ja laitattaa kulahtaneen maalipinnan uuteen kukoistukseen. Ihmeisiin pystyvät nykyajan kemikaalit ja  ammatti-ihmiset. Auton maalipinta on kuin uusi. Sellaisena pysyneekin. Hän liikkuu ainoastaan työntämällä. Tai vetämällä, jos joku hinaa.

Kunpa tämä olisi vitsi

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen kirjoittaa tänään Länsi-Suomessa otsikolla ”Tämä ei ole vitsi”. Samaan aikaan Helsingin sanomat uutisoi ”Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi”.

Matematiikan opettajan pitää luoda epäonnistumisen kulttuuri

Annan kaksi esimerkkiä matematiikan opettamisesta ja sen arvioinnista. Ensimmäinen kannustaa näkemään oppilaat onnistujina ja epäonnistujina. Toinen vain epäonnistujina.

Jo joutui aika todistusten

Kohta suvivirsi soi ja on aika todistusten. Sosiaalisen median keskustelupalsojen mukaan, hetkeen valmistautuminen ei ole kovin mieluinen isolle osalle opettajista. Kevätjuhlapäivänä vanhempia puolestaan kohtaa pettymys, kun he eivät saakaan nauttia lastensa kohdalla samasta niin autuaaksi tekevästä ”viimeisestä tuomiosta”, jonka perusteella kaikki kylän lapset oli helppo laittaa paremmuusjärjestykseen.  

Pitäisikö viittaaminen kouluissa kieltää?

Helsingin Sanomat 17.4.2018 uutisoi ”Erot tyttöjen ja poikien koulu­menestyksessä repeävät ylä­luokilla – nyt tutkijat ehdottavat opintojen jakamista neljälle vuodelle”. Äkkiseltään en ehdotusta kannata, koska mielestäni kyse on oppimisen motivoinnin ongelmista. Sen sijaan seuraava lainaus kyseisestä jutusta saattaa osua yllättävän oikeaan: ”Nykyopetussuunnitelman mukainen jatkuva arviointi esimerkiksi tuntiosaamisen perusteella ei tutkijoiden mukaan ehkä sovikaan pojille.

Mitä tänään koulussa opit?

Näin kysyi Pelle Miljoona 1980-luvulla. Silloin oppilaat istuivat hiljaa rivissä ja oppivat kaiken, mitä opettaja heille opetti. Toisin on nyt. Oppilaat jätetään oman onnensa nojaan opiskelemaan epämääräisiä kokonaisuuksia. 

 

Tällaisen käsityksen nykykoulusta (ja -80-luvun koulusta) voi saada, mikäli uskoo sosiaalisessa mediassa levinneitä kriittisiä puheenvuoroja. Ilmiölähtöinen oppiminen on leimattu huuhaaksi ja oppilaiden itseohjautuvuus ymmärretään päämäärättömäksi surffailuksi. 

 

Arno Kotron abessiivikoulu on olemassa vain meidän sukupolvemme peloissa

Arno Kotro varoitti meitä abessiivikouluista keväällä Ilta-Sanomien kolumnissaan. Nyt kolumni leviää taas somessa. Kotron kirjoitus oli uhkakuvien maalailussaan verrattavissa remppamieheen, joka heittelee värejä seinille sinne tänne ja toivoo jonkun jäävän kiinni.

Opettaja, onko arviointisi eettisesti vahvalla pohjalla?

Ohessa kuvitteellinen kuvaus lapsesta, joka harrastaa jalkapalloa kymmenen tuntia viikossa. Tuon lisäksi hän käy aina tilaisuuden tullen kavereiden kanssa pihaa koristavalla maalilla vähän kikkailemassa. Kun lukuvuosi loppuu, lapsi tulee pää painuksissa kotiin ja tuntee kokevansa suurta vääryyttä. Liikunnan numero ei ollutkaan kymppi. Itse asiassa tapaus ei taida olla kovinkaan kuvitteellinen, vaan yleinen ihmettelyn aihe siitä, mistä liikunnan numero oikein tulee?  

Tehdas nimeltä koulu

Vauva-lehdessä (8.12.2016) professori Kirsi Tirri puhuu lahjakkaiden puolesta ja kysyy, miksei lapsen älykkyyttä juhlita samoin kuin urheiluvoittoja? Urheilullinen ja taiteellinen lahjakkuus on hänen mukaansa helpompaa hyväksyä kuin älykkyys. Miksi? Siksikö, että älyllisyys tuottaa opettajalle toisenlaista haastetta? ”Älykästä lasta kiinnostaa kaikki ja hän kyselee vanhemmiltaan asioita rasittavuuteen asti”, kuvaa Tirri.

Jos tavoitamme uuden OPS:n hengen, valmistaudumme seuraavaan Pisaan.

Jos haluamme pärjätä Pisassa paremmin, on syytä pysähtyä ja miettiä, mitä testi oikein mittaa? Jokaiselle lienee tuttu lause: ”Pisa mittaa vain arkielämässä tarpeellisia taitoja. Toista on Timms, jossa otetaan mittaa jatko-opintokelpoisuudesta.” Sain kunnian osallistua kolmen matematiikan kompetenssin huippututkijan, Jeremy Kilpatrickin, Mogens Nissin ja Ross Turnerin, kurssille Oslon yliopistossa 2014. Kyseiset herrat ovat sekä Pisan että Timmsin terävintä kärkeä. Tuon kurssin jälkeen olen ollut Pisan pauloissa ja ymmärtänyt paremmin sen kauneuden.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä