LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Elvytys

Taivaan merkit

Merkkejä oli ilmassa, kun sait lonkkamurtuman, jouduit leikkaukseen, myöhemmin terveyskeskukseen.

Kerran olit karannut terveyskeskuksesta, etkä tiennyt pihamaalla, minne päin kotiin piti lähteä. Laittoivat sinut sitten osastolle, jonka oven pystyi avaaman tietyllä koodilla, meni sitten ulos tai sisään. Olit vanki.

Rinteen hallitusta pitää yhdessä vain raha!

Mika Waltari kirjoitti teoksessaan Sinuhe egyptiläinen orja Kaptahin suuhun verrattoman ja ikiaikaisen viisauden, jossa hän totesi majatalonpidon olevan turvallisin ammatti maan päällä, sillä ihminen juo viiniä suruunsa ja iloonsa, tappioonsa ja voittoihinsa. Eli sellaista tilannetta ei ole etteikö ihminen viiniä joisi.

Suomi leikkaa samalla kun EKP elvyttää massiivisesti. Minne rahat menevät?

Euroopan keskuspankki, EKP on ”painanut” rahaa eli elvyttänyt taloutta kuluvana vaalikautena ostamalla pääasiassa Euroopan julkisen sektorin, kuten Suomen pankin, arvopapereita tuhansilla miljardeilla. Tällä on pyritty pelastamaan EU:n hiipuvaa taloutta. Rahan saatavuutta on lisätty laskemalla ohjauskorko nollaan. Kun tämä ei ole auttanut, on ainoaksi keinoksi jäänyt rahan määrän massiivinen lisäys.

https://lounge.fim.com/2-500-miljardin-euron-talouskokeilu/

Poliitikot eivät ole tehneet leikkauksia koko 2000-luvun aikana

Meikästä on hienoa, miten poliitikot puhuvat leikkauksista ikään kuin niitä olisi tehty tai tehtäisiin. Totuus kuitenkin on, että julkinen sektori on kasvanut koko tämän vuosituhannen. Julkisyhteisöjen menot ovat vuonna 2019 noin kaksinkertaiset vuoteen 1999 nähden. Valtionvelka taas on kaksinkertaistunut edellisen 10 vuoden aikana.

Elvytys vai automaattiset vakauttajat

Keynesiläiset vannovat valtion kulutuksen sääntelyn nimiin laman estämiseksi. Malli on melko yksinkertainen. Aina kun kysyntä laskee niin että työttömyys käy kasvamaan, valtio lisää kulutustaan ja siten kasvattaa ostovoimaa. Koska ihmiset kuluttavat vain osan tuloistaan, veronalennuksen ostovoimaa lisäävä vaikutus on  rajakulutusalttius x ( esim 0.9) veronalennus. Valtion suora kulutus taas menee kokonaisuudessaan joten valtion kulutus on tehokkaampi keino lisätä työllisyyttä.

Pelastavatko taloustieteilijät maailman

 

Pelastavatko taloustieteilijät maailman?

 

Uskooko koko maailma oikeasti taloustieteilijöiden maailman pelastamisneuvoihin? Niiden mukaanhan maailma pelastuu tuottavuutta lisäämällä ja Euroopan – ja toki muunkin maailman – keskuspankkien liikkeelle laskevilla miljardeilla miljardeilla. Tässä ei ole kirjoitusvirhe. Liikkeelle laskeminen tarkoittaa joko paperilappusia, joihin on präntätty numeroita tai pelkkiä numeroita. Tätä kutsutaan elvytykseksi.

Taseen ulkopuolinen elvytys on ennätyskorkealla

 

Suomen takauskanta on kasvanut viime vuosina hälyttävästi ja on selvää, että myös luottovastuutapahtumia on lähivuosina odotettavissa. Suomessa olisi nyt tartuttava määrätietoisesti julkisen talouden kokonaisvastuiden tarkasteluun ja ennakoivaan riskienhallintaan. Tämä on myös koko eduskunnan asia.

 

Oulun yritykset ja liiketilat eivät kohtaa

Yritykset ja liiketilat eivät kohtaa Oulussa, tämän näkee jo satunnainen Oulun tai Haukiputaan keskustan läpikulkija. Tyhjiä tai tyhjeneviä tiloja on tarjolla mielin määrin, eikä ainakaan tilojen laatu tai sijainti ole tyhjyyden syynä.

Demarit haluavat ottaa lisää velkaa laihoin tuloksin

----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----

Kiky, kooma ja elvytys

Hesarissa oli juttu Suomen pankin ja kehittämästä laskentamallista jolla voidaan tutkia kuinka mikäkin toimenpide vaikuttaa talouskasvuun. Jutussa kokeiltiin pienen elvytksen vaikutuksia talouteen. Laskentamalli antoi saman tuloksen kuin minun ja Heikka Patomäen kaavailut. Elvytys kasvattaa bruttokansantuotetta ja korjaa kansalaisten elintasoa lyhyellä aikavälillä. Kiky taas alentaa kumpaakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä