LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta köyhyys

Köyhyyden ongelma olemme me itse

 

Entinen köyhyys ja nykyinen köyhyys eivät kohtaa missään muodossa. Kalle Päätalon köyhyys ja köyhyystutkija Maria Ohisalon köyhyys eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Siinä missä Kalle kahlasi lumisessa metsässä riistokapitalistin orjuuttamana savotassa, istui Maria Ohisalo kotisohvallaan pelaamassa Nintendoa.

Silti molemmat kokivat olevansa juuri ainut köyhä maailmassa jonka päälle vitsaukset kaatuivat.

Suomen neljät työmarkkinat

Välillä kuulee väitettävän, että Suomi ei ole luokkayhteiskunta ja että Suomessa on vain yhdet työmarkkinat. Todellisuudessa Suomessa on ainakin neljät työmarkkinat, ja niiden välinen kierto on vähäistä.

Köyhien kyykyttäminen jatkuu? Ei käy.

Jo nyt moni puolue mukaanlukien perussuomalaiset ovat ilmoittaneet vastustavansa vastikkeetonta perustulo mallia. He eivät ilmeisesti halua, että köyhyyttä saadaan tasoitettua milläänlailla. Eivät ymmärrä perustulon tuomia taloudellisia hyötyjä Suomen sisämarkkinoille ja että keppi ahteriin kannustus politiikan on loputtava nyt. Täytyy muistaa mihin se köyhä joka saisi perustuloa luultavasti pääosin kuluttaisi rahansa. Perusasioihin kuten esim ruokaan. Eikö näitä ruokakauppa monopoleja sitten veroteta tarpeeksi jos väitetään että perustulo on kallis muutos.

Nälkä

Eletään 70-luvun puoliväliä ja istun keittiön pöydän äärellä lusikka kädessäni. Keittiön kaapistot ovat oranssin ruskeita ja minulla on nälkä. Äitini laskee eteeni lautasellisen makaronivelliä ja pahoittelee, ettei ole muuta. Hymyilen äidille viisivuotiaan iloista hymyä ja sanoin ettei se mitään koska, makaronivelli onkin lempiruokaani. En ymmärrä miksi äiti kääntyy poispäin ja ryhtyy itkemään.

Kehitysapureformi - Sammallahden malli

Tiesitkö, että hyvästä tarkoituksestaan huolimatta länsimaalainen kehitysapujärjestelmä tuhoaa maailman köyhimpien yhteiskuntien mahdollisuudet nostaa elintasonsa pohjoismaiselle tasolle? Kehitysapujärjestelmä tulisikin purkaa ja rakentaa kehitysmaiden auttamiseen tarkoitetut mekanismit puhtaalta pöydältä tehokkaamiksi. Kehitysavun pohjana tulisi olla markkinatalous, koulutusvienti ja kaupankäynti, ne kun ovat historiallisesti nostaneet eniten kehitysmaita köyhyydestä.

Ei lisätä köyhyyttä

Suomessa asuu satoja tuhansia työtä hakevia tai työnhaun jo toivottomana lopettaneita. Osa porukasta kykenisi heti työn syrjään, jos työpaikan vain saisi. Osa tarvitsisi hieman tukea tai koulutusta. On myös paljon vammaisia tai työkykyään menettäneitä, jotka pystyisivät ja haluaisivat hyödyttää yhteiskuntaa heille sopivaksi räätälöidyllä työllä.

Natomaatkin sitovat kehitysapuun sotilaallisia sitoumuksia- moraalitonta!

Ketä kiinnostaa todellisuudessa oikeasti nälänhätä ja kurjuus maailmassa, sen epätasapaino ja mistä se johtuu. Jäin kiinni edellisen blogini tiimoilta humanitäärisen avun loukkuihin ja ongelmien kiertokulkuun. sotaa, ykn apua, spr, ja sotaa, asemyyntiä, kuolleita, kriisiä ja osallisuutta- kaikessa on mukana medikaalinen että aseellinen bisnes.

Ihmiskunnan suurin uhka on välinpitämättömyys

Välinpitämättömyys. Pitkä sana, pitkälle ulottuvat vaikutukset.

Välinpitämättömyys. Yhdistävä tekijä liian monen epäkohdan ja vääryyden suhteen.

Ajatellaan vaikkapa ilmastonmuutosta, ihmiskauppaa ja äärimmäistä köyhyyttä. Kaikkia näitä kauhistellaan, niiden poistamisesta puhutaan, mutta niiden eteen ei olla valmiita näkemään vaivaa kuin tiettyyn pisteeseen asti. Etenkään, jos se on pois omasta hyvinvoinnista tai nautinnosta.

Yhden vanhemman perheet

Kävin taannoin keskustelun erään yksinhuoltajan kanssa, joka kertoi kokevansa yhteiskunnan jostain syystä paheksuvan yksinhuoltajuutta. Yksinhuoltajuuteen voi liittyä surua ja epäonnistumisen tunnetta, jos esimerkiksi tilanne on syntynyt eron seurauksena. Osa yhden vanhemman perheistä saattaa kohdata myös paheksuntaa, vaikka siksi, että lapsi on hankittu yksin. Mielestäni yhteiskunnassamme pitää olla tilaa ihan kaikenlaisille perheille.

 

Työllisyys

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä