LauraHuhtasaari Politiikka on pääosin mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Oppisopimus

Työttömyyden hoidon työkalut tehokäyttöön

Rinteen hallitus valmistautuu ensimmäiseen budjettiinsa. Odotusarvot ovat korkealla jo sen vuoksi, että uusi hallitus on laittanut itsellensä, sinänsä aivan oikean, kunnianhimoisen työllisyysastetavoitteen, 75%. Ja tällä työllisyysasteella tulisi sitten mahdollistaa monia niistä muista tavoitteista ja- lupauksista, joita eri puolueet ovat antaneet.

Voidaan kai liioittelematta todeta, että työllisyystavoite on tämänkin hallituksen keskeisin tavoite, selkäranka.

Nyt on sitten ensimmäisen ”näytön” paikka.

Unohtuiko oppisopimus?

 

Useat puolueet ovat ottaneet kantaa oppivelvollisuuden pidentämisestä 18 vuoteen, jolloin oppivelvollisuuden piiriin tulisi myös toinen aste. Nuoren olisi pakko valita peruskoulun jälkeen lukio tai muu opistopohjainen koulu, esimerkiksi kauppaopisto tai ammattikoulu.

Suomalainen työelämä on yksi parhaista

TEM teetti vuonna 2017 tutkimuksen jossa vertailtiin työelämää eri Euroopan maiden kesken.  Suomi sijoittui vertailussa kolmanneksi. Suomen vahvuuksia vertailuissa olivat osaava työvoima, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen sekä mahdollisuus vaikuttaa oman työn sisältöön. Kehityskohteina Suomella oli esimiesten antama palaute sekä työilmapiiriin ja työhyvinvointiin liittyvät asiat.

 

Nuorten työllistämiseen ja koulutukseen

Taannoinen Sipilän Ylen vaalitentti toi hauskan ajatusleikin,- Sipilästä tutkimassa Tähtiliikkeen edustajien vaalikone esittelyjä tai fb profiileja. Nimittäin yllättäen siinä haastattelun lopussa mainitsi oppisopimus asiasta, josta itse olen vaalikoneiden profiileissa sekä fb:ssä toitottanut joka paikassa. Tai liekkö sen ihan ite sitten älynnyt...mene ja tiedä.

Ratkaisu on oppisopimus

Maahanmuuttajien työllistyminen on ollut haastavaa Suomessa viimeisten vuosien aikana. Ratkaisuna tähän talousnobelisti on ehdottanut vanhaa mantraa, eli palkanlaskua etnisyyden perusteella. Se kuitenkin loisi Suomeen pysyvät halpatyömarkkinat, joissa pelkästään syntymällä väärään etnisyyteen ajaisi sinut heikompaan palkkaan.

 

Ratkaisuna ongelmaan olisi oppisopimuskoulutuksen kehittäminen. Nykyisin oppisopimuksella toisen asteen ammattitutkinnon suorittaneita on tilastokeskuksen mukaan noin 17% kaikista valmistuneista. Määrä on vähäinen.

 

Vanhempi työntekijä voisi auttaa nuorta uransa alussa

 

Vanhempi työntekijä voisi auttaa nuorta uransa alussa

 

Keskustelu nuorten työllistämisestä käy mukavan kuumana. Ajattelin heittää mukaan oman pienen sytykkeeni.

Suuret ikäluokat ovat jäämässä sankoin joukoin eläkkeelle, ja siihen meidän tulisi nyt kiinnittää huomio. Luodaan nuorille vuoden tai kahden kestävä Juniori-seniori-sopimus.

Sopimuksen pääperiaatteet olisivat seuraavat: Se koskee vastavalmistunutta, alle 25- tai 30-vuotiasta nuorta, joka on työttömänä työnhakijana paikallisessa TE-toimistossa ja saa työttömyyskorvausta.

Tulevaisuus edelleen koulutuksessa

Koulutus on tärkein voimavara pienelle vientivetoiselle hyvinvointimaalle. Palkkakisassa emme pärjää halpamaiden kanssa, eikä meillä ole isoja sisämarkkinoita. Huonot ajat vaativat ehkä leikkauksia, mutta osaaminen on avain huonoista ajoista nousuun.

Opiskelijoilta on tällä hallituskaudella otettu liiaksi. Opintorahan indeksikorotusten leikkaaminen ei enää käy, tukien on mahdollistettava päätoiminen opiskelu. Seuraavan hallituksen tehtävä on huolehtia opiskelun edellytykset kuntoon tasapuolisesti.

Huono koulutus on iso riski

Seuraava koulutukseen liittyvä asia saa harvoin huomiota osakseen: jokaisesta ikäluokasta 20 prosenttia eli noin 12 000 ihmistä jää opinnoissaan pelkän perusasteen varaan. Nykyään yhä useampaan työhön vaaditaan erityistä koulutusta, ja vähän koulutusta vaativat työt ovat korvautuneet koneilla ja automaatiolla.

Oppisopimuksista

Mielestäni oppisopimusjärjestelmä olisi hyvä kohde panostukselle. Tällaisella järjestelmällä on potentiaalia motivoida ihmisiä vaihtamaan ammattia, mahdollistaa jatkokoulutusta ja koulutustason paranemista, työllistää työttömiä, parantaa yritysten tilannetta, sekä keventää julkistalouden opiskelusta johtuvaa kuormitusta. Kirjoittelen tähän tekstiin esimerkkejä siitä, miten tätä järjestelmää voitaisiin kehittää.

Osapuolten intressit synergian muodostamiseksi:

Onko Saksan oppisopimusjärjestelmällä annettavaa Suomelle?

Kävin kuluneella viikolla Helsingin opetuslautakunnan puitteissa tutustumassa Saksan oppisopimusjärjestelmään vierailemalla Berliinissä niin Saksan liittovaltion kuin Berliinin osavaltion ministeriöissä, kauppakamarissa, Suomen paikallisessa suurlähetystössä ja työpaikoilla. Vaikka Saksassa oppisopimusjärjestelmän suosio on nykyään hienoisessa laskussa, yhä yli puolet maan nuorista hankkii itselleen ammattikoulutuksen oppisopimuksen kautta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä