EU on vuosikymmenten aikana julistautunut ja julistautuu yhä niin sanan-ja ilmaisunvapauden kuin kaikkien muidenkin vapauksien tinkimättömäksi puolustajaksi. Mutta kun EU:n tai suurten jäsenmaiden kovin usein epämääräinen etu on kyseessä, sanan-ja ilmaisunvapaus jää armotta jalkoihin; sen yli ajetaan taakse katsomatta.
Jossain kirjasessa sanotaan jotain ja kysytään sitten että mitä tämä on. Otsikko on vapaasti kaikkien pohdittavissa. Siinä sanotaan jotain, mutta ei täsmennetä mitä tämä on. Siis se siikalailainen moraalittomuus.
Tuolta Uuden Suomen kuuluisasta karusellista löysin tuon viisauden, jonka tämän blogitekstin otsikoksi kopioin.
Toimittajilla on aina ollut enemmän valtaa kuin he olisivat koskaan ansainneet, ja tänään journalistien valta on ylittänyt kaikki hyväksyttävät rajat. Journalistit ohjaavat jokapäiväisiä ajatuksiamme joka ikinen päivä ilman oikeastaan minkäänlaista vastuuta mistään.
Suomalaisilla menee hyvin. Melkein kaikilla mittareilla. Ikinä ei ole mennyt näin hyvin.
Sananvapauden puolustajilla riittää kuitenkin työtä: pahin uhka olemme me itse.
Liberaalin demokratian pitäisi kyetä kertomaan paremmin se, minkä takia tarvitaan kansainväistä yhteistyötä ja minkä takia tarvitaan universaaleja ihmisoikeuksia.
Netistä lataaminen hyödyttää viimekädessä kuluttajaa ja tehostaa taloudellista toimintaa. Tutkijat ovat huomanneet, että piratismin olemassaolo pakottaa viihdepalveluntarjoajia parantamaan palvelujaan ja tekemään tuotteistaan halvempia.
Monimutkaisissa jakeluketjuissa voi olla tusinoittain osanottajia, joista jokainen haluaa oman siivunsa. Tämä nostaa luonnollisesti tuotteiden hintaa, minkä lisäksi se hidastaa tuotteiden tulemista markkinoille.
”Stanfordin vankilakokeena” tunnetaan psykologi Philip G. Zimbardon toimeenpanema koejärjestely, jossa muutamia tavallisia yliopisto-opiskelijoita koottiin suljettuun tilaan, ja heidät jaettiin kahteen ryhmään.
Molemmille annettiin tietyt roolit. Toiset laitettiin vangin asemaan ja toisille annettiin tehtäväksi vartioida toista ryhmää. Molempien yhteisenä tehtävänä oli pysytellä näissä rooleissaan kahden viikon ajan. Sääntönä oli vain se, että väkivaltaa ei saa käyttää, mutta muutoin vankien pitää totella vartijoita. Palkinnoksi luvattiin huomattava summa rahaa.
Aitoon sananvapauteen liittyy oikeus kritisoida kaikkia uskontoja. Kritisoinnissa on kuitenkin aina pidettävä mielessä tarkoituksenmukaisuus, hyvän maun ja sopivuuden rajat. Ketään ei tule tarkoituksenhakuisesti loukata, ketään ei saa uhkailla ja lisäksi tulisi tiedostaa se fakta, että mikä toiselle on vain harmitonta herjan heittämistä, niin toiselle se voi olla Jumalaan kohdistuvaa pilkkaa. Ihmisten vaihteleviin tulkintoihin vaikuttavat muun muassa kulttuuritausta ja arvopohja, sekä näemme että tulkitsemme asioita eri tavoin.
Sananvapautta ei voi rajoittaa koskemaan vain osaa kansalaisista ja rajata joitakin mielipiteitä pois sen piiristä. Silloin ei enää ole sananvapautta. Sananvapautta ei voi olla "vähän" tai "rajoitetusti". Se joko on tai sitten sitä ei ole.
Nicaraguan poliisi on pidättänyt Nicaraguan opposition tärkeimmän televisiokanavan omistajan ja päätoimittajan eli 100% Notician Miguel Moran sekä toimittajat Lucia Pineda Ubaun ja Veronica Chavezin. Sen lisäksi kanavan signaali on suljettu. Myös 3 muuta televisiokanavaa, meksikolaisen Miguel Gonzalezin omistamat on suljettu.