Kansalaisten oikeuksia kaventavat tiedustelulait hyväksyttiin eduskunnassa valtavalla enemmistöllä. Vasemmistoliitolle pisteet siitä, että se uskalsi ainoana puolueena noita lakeja vastustaa.
Suojelupoliisin mukaan Venäjän tiedustelupalvelun toiminta on meillä täällä Suomessa hyvin aktiivista. Venäjän ulkomaantiedustelusta vastaa SVR ja sotilastiedustelusta vastaa GRU. Mikäli olette joskus kävelleet Venäjän suurlähetystön ohi Tehtaankadulla Helsingissä, olette varmaan laittaneet merkille että se on valtava useista rakennuksista koostuva rakennuskompleksi, jossa on todennäköisesti monisatapäinen henkilökunta. Venäjällä muuten vakoilijat ja diplomaatit koulutetaan samassa koulussa. Molemmilla on sama peruskoulutuskausi, mutta erikoistumislinjat ovat toki erikseen.
Yle uutisoi eilen Supon varoituksista. Jo pelkästään Länsi-Euroopan vankiloista on vapautumassa 200 terroristia. Useiden radikalisoituminen on vain vahvistunut vankilassa. Vankilaolosuhteet myös voivat radikalisoida ne, jotka ennen eivät omanneet terroristisia tendensseja.
Pari päivää ennen uusien tiedustelulakien eduskuntakäsittelyä Supo ilmoitti, ettei se luovuta pyydettyjä aineistoja tutkimuskäyttöön, vaikka tästä oli jo aiemmin periaatepäätös. Suomen poliitikkojen ja viranomaisten omavaltainen salailumentaliteetti ei kuulu 21. vuosisadan länsimaisen demokratian piirteisiin. Olisiko tiedustelulakien hyväksyminen kytkettävä tämän eri perustein salaisena pidetyn materiaalin julkaisuun vapaaseen tutkimuskäyttöön?
Mediamme, joka keskittyy mieluummin urheiluun, viihteeseen, Kardashianin takapuoleen ja toisarvoisiin julkkisuutisiin, on pitkään ollut hiljaa mm USAn harrastamasta kansalaistensa ja ulkomaiden urkinnasta.
Lyhyesti kerrottuna tilanne on seuraava. Useammat entiset USAn hallinnon tiedustelupalveluiden korkeat virkamiehet ovat haastaneet eri tavoin valtion oikeuteen sen määrättömistä perustuslain ja henkilöiden tietosuojan noudattamiseen liittyvistä vakavista ja pitkään jatkuneista rikoksista.
Kun päädyit tälle blogisivulleni, Uusi Suomi oli jo sekuntia aiemmin jakanut verkko-osoite- ja selain(keksi)tietosi yli 20 toimijalle, kuten Amazon, Google, Cloudflare, Pingdom, Chartbeat, Facebook, Yahoo, New Relic ja vaikkapa Appnexus. Nämä palvelut keräävät tietoa käynnistäsi ja tuottavat myytävää tietoa sinusta ja kanssalukijoistasi, lähinnä mainostajien tarkoituksiin. Toiset, esimerkiksi CDN- tai DDoS-suojapalvelut parantavat sivuston käytettävyyttä ruuhka- tai verkkohyökkäystilanteissa.
Hesari löi pöytään jymypommin, jonka kaikuja löytyy historiasta. Suomalaiset eivät enää muista toimittaja Matts Dumellin saamaa maanpetostuomiota ja Zavidovo vuotoa. Ne ovat jo kauan sitten elettyä elämää. Monelle ei kuitenkaan ole näin. Me jotka elimme, toki nousevan teini-ajan vuosina, nuo hetket, ne kuvastivat meille Kekkosen aikaa ja suurta vastakkainasettelua maailmassa. Neuvostoliitto oli suuri ja mahtava, sen voima tuntui kaikkien elämässä.
Supon apulaispäällikön haastattelu antoi karun kuvan Suomen tilanteesta. Kun lisäksi muistetaan täältä lähteneen väestöön nähden paljon ihmisiä ISIS:in riveihin, kuva Suomeen juurtuneesta jihadismista vain vahvistuu.